Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Căderea Guvernului, o formalitate?

Ziarul de Vrancea
23 sep 2019 1565 vizualizări

Opoziția ar fi strâns semnăturile necesare ca să dea jos guvernul n inclusiv parlamentari de la PSD ar fi promis că vor vota împotriva executivului condus de Viorica Dăncilă

Surse din Partidul Național Liberal au declarat pentru Digi24.ro că a fost strâns numărul de semnături pe care și l-au asumat liderii Opoziției pentru depunerea moțiunii de cenzură. „Am strâns astăzi, fizic, toate semnăturile necesare”, spun sursele citate.  Este vorba de 234 de semnături la care s-ar putea adăuga și altele în zilele următoare. Moțiunea de cenzură a Opoziției a fost semnată chiar și de unii parlamentari din PSD, susțin aceleași surse. Potrivit unor surse citate de Mediafax, doi social-democrați ar fi semnat documentul. Moțiunea ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, luni, pe 30 septembrie. Rămâne de văzut dacă Opoziția se va baza pe parlamentarii care au semnat și în momentul votului. PSD a decis deja în CEx ca la moțiune, parlamentarii partidului să stea în bănci și să nu voteze. Parlamentarii Opoziției vor vota la vedere. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Dăncilă să fie demis este nevoie de 233 de voturi. Conform procedurii, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Dacă moțiune va fi depusă pe 30 septembrie, aceasta ar putea fi citită în plenul reunit al Parlamentului în zilele următoare, iar votul în plen ar urmă să fie programat în săptămâna 7-11 octombrie.

Cazul Dâmbovița: Olandezul se ferea de vecini

Suspectul în cazul uciderii fetiței de 11 ani din Dâmbovița ar fi stat mai mulți ani la închisoare în țara sa natală, pentru infracțiuni de natură sexuală, și călătorea des în România, a spus fosta logodnică a bărbatului pentru presa din Olanda. Femeia, care a vrut să-și păstreze anonimatul, a declarat că olandezul a cerut-o de nevastă la câteva luni după ce s-au întâlnit. Atunci, el i-a spus totul despre trecutul său. Ofițerul care îl supraveghea, pentru că era eliberat condiționat, l-ar fi obligat să facă aceste dezvăluiri. Femeia susține că individul a fost în trecut condamnat la închisoare și internat pentru tratament psihiatric în legătură cu infracțiuni de natură sexuală, informează presa locală. Acum, când a auzit că fostul ei logodnic este acuzat că a ucis o fetiță în România, femeia spune că nu este deloc surprinsă. Bărbatul locuia într-un sat, în apropiere de granița cu Germania, la o fermă pe care o cumpărase în luna mai. Vecinii spun că se ferea de ei. Ministerul Public din Olanda a confirmat luni, într-un comunicat, că cetățeanul olandez căutat în România pentru crima de la Gura Șuții a murit, după ce, din câte se pare, a intrat în mod intenționat cu mașina, luni după-amiază, într-un camion.

Procurorul General: Nu avem dovada oficială că s-a sinucis

Procurorul general Bogdan Licu a declarat ieri dimineață, referindu-se la cazul fetiței de 11 ani ucise la Gura Șuții, că autoritățile române nu au încă dovada oficială că cetățeanul olandez suspectat de uciderea fetei s-a sinucis, dar când aceasta va exista, procurorii vor dispune clasarea cauzei. De asemenea, Licu a menționat că, având în vedere și cazul Caracal, în premieră, la nivelul Ministerului Public, se desfășoară un control tematic, fiind verificate toate cazurile de dispariții din ultimii zece ani. Licu a explicat că în cazul Gura Șuții a fost emis un ordin european de anchetă, iar anchetatorii români au apelat la colegii din Olanda, care sunt foarte deschiși și îi ajută. “Nu știm dacă există și alte victime, dar trebuie verificate toate pistele, pentru că el a fost de cel puțin patru ori în țară. Nu avem date la acest moment că ar fi avut complici”, a declarat procurorul general. “Ne axăm pe traseul pe care l-a avut în România și încercăm să indentificăm locurile în care a fost , incercăm să identificăm eventuali complici”, a declarat procurorul general, amintind că, în premieră, după cazul Caracal, a fost declanșat cel mai amplu control tematic din istoria Ministerului Public, fiind verificate toate cazurle disparițiile din ultimii zece ani. Întrebat dacă exista posibilitatea ca cetățeanul olandez să fie împiedicat să iasă din țară, Bogdan Licu a explicat că a fost un volulm imens de activitate până s-a ajuns la imaginile care au condus către suspect, “au fost multe piste, au fost multe mașini”. El a relatat că discuțiile polițiștilor cu suspectul s-au desfășurat când acesta era deja pe aeroportul din Amsterdam, iar procurorul de caz nu a știut despre conversația polițistului cu suspectul.  Conform lui Bogdan Licu, la începutul anchetei, legăturile cu autoritățile olandeze s-au desfășurat la început informal. El a precizat că autoritățile de la București nu au fost alertate privind acest individ, faptul că ar veni în țară sau că ar fi cercetat în Olanda pentru infracțiuni sexuale

Procurorul general a afirmat că marți noaptea, în jurul orei 4, a ajuns dosarul la Parchetul General.

Studiu: 5,63 de milioane de români sunt fumători

Trei sferturi aprind țigara în primele 30 de minute de la trezire

În România, la nivelul lui 2018, 30,7% dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei), adică 5,63 de milioane adulți, au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice formă, arată Studiul global privind tutunul la adulți (GATS), publicat ieri de Ministerul Sănătății. “O treime din fumătorii români (33,5%) au fost adulți tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani. Cinci milioane de adulți s-au declarat fumători curenți zilnic (3,2 milioane de bărbați și 1,8 milioane de femei). Dintre fumătorii curenți zilnic, 71,5% fumează în primele 30 de minute de la trezire. Vârsta medie de inițiere a consumului de tutun, între persoanele în vârstă de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumători curenți zilnic a fost 17,9 ani (17,7 ani în rândul bărbaților și 18,3 ani în rândul femeilor)”, se arată în studiu. Românii consumă în medie 16,5 țigări pe zi.

Produsele cu tutun încălzit

În general, 30,1% dintre adulții români în vârstă de 15 ani sau mai mult au auzit de produse cu tutun încălzit, 4,3% dintre adulți au consumat vreodată produse cu tutun încălzit, iar 1,3% au fost consumatori curenți. Între adulții care au consumat măcar o dată produse din tutun încălzit, vârsta medie de inițiere a fost de 29,6 ani. Cele trei motive principale pentru consumul produselor cu tutun încălzit (în rândul celor care au consumat măcar o dată produse cu tutun încălzit) au fost: “Pot fi consumate în momentele și în locurile în care fumatul de tutun nu este permis” (79%), “Pentru că îmi place” (67,9%), și “Sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul” (62,1%).

Țigările electronice

În general, 76,5% dintre adulții români în vârstă de 15 ani sau mai mult au auzit de țigări electronice, 11,3% le-au folosit măcar o dată, iar 3,4% au fost consumatori curenți ai acestor produse. Între adulții care au consumat măcar o dată țigări elrctronice, vârsta medie de inițiere a fost de 31,8 ani. Principalul motiv citat pentru utilizarea țigărilor electronice (printre adulții care au folosit curent țigări electronice) au fost : “Pot fi consumate în momentele și în locurile în care fumatul de tutun nu este permis” (63,9%), urmat de “Să renunț la fumat” (59,3%).

Renunțarea la fumat

Aproape un sfert (23,8%) din fumătorii de tutun (fumători curenți și foști fumători care s-au lăsat în ultimul an) au avut o tentativă de a renunța în ultimele 12 luni (24,4% între bărbați și 22,7% dintre femei). Pe medii de porveniență, 23,1% din fumătorii din zone urbane și 24,8% dintre cei din zone rurale au încercat să se lase de fumat. Dintre fumătorii care au fost la medic în ultimele 12 luni, 76,2% au fost întrebați despre istoricul lor privind fumatul, iar 57,1% dintre ei au fost sfătuiți de către un cadru medical să renunțe la fumat (58,5% dintre bărbații fumători și 55,4% dintre femei). Proporția celor cărora li s-a recomandat să renunțe la fumat a fost maximă pentru grupa de vârstă 65 de ani sau mai mult (60,8%) și minimă pentru grupa de vârstă 15–24 ani (38,5%). “Majoritatea respondenților care avut o tentativă de renunțare la fumat (65,9%) au declarat că au făcut acest lucru fără ajutor, în timp ce 6,8% au folosit terapia de substituție nicotinică, 5% medicație pe bază de rețetă, 3% consiliere, 15,1% țigări electronice și 10,4% produse cu tutun încălzit”, se arată în studiu. 30,2% dintre fumătorii curenți au declarat că și-au propus să renunțe la fumat sau cel puțin s-au gândit să renunțe la un moment dat, în viitor (“mă voi lăsa de fumat într-o zi, dar nu în următoarele 12 luni”), 14,5% plănuiesc să renunțe în următorul an și doar 3,5% în luna următoare. Cu toate acestea, mai mult de patru din zece participanți (43,9%) au raportat că nu sunt interesați să renunțe. Cele cinci mărci mai frecvent achiziționate au fost Kent (23,9%), Pall Mall (21,3%), Winston (12,8%), Dunhill (10,3%) și Marlboro (7.3%). În medie, un fumător curent a cheltuit lunar 482,6 lei (aproximativ 110 dolari) pentru procurarea țigărilor. Costul a 100 de pachete de țigări fabricate, ca procent din PIB pe cap de locuitor în 2018, a fost de 4,5%. Aproape toți fumătorii (94,8%) au observat avertismente grafice de sănătate pe pachetele de țigări, dar numai 21,9% s-au gândit să renunțe la fumat din cauza acestora.

De anul viitor, elevii vor primi lunar câte un borcan de miere

​Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) anunță ca elevii vor primi lunar câte un borcan cu miere începând cu anul 2020. Anunțul a fost făcut de Daniel Botanoiu, secretar de stat în MADR. Programul va deveni funcțional de la data de 1 ianuarie 2020, scopul fiind acela de a incuraja productia națională de miere. “Este important să știm că din producția natională, 3.000 de tone se vor duce către populația din România și își găsește loc la copilul român care se deprinde cu un anumit mod de a-și căuta ceea ce ii place. Un borcan de miere acordat lunar nu cred că este niciun efort prea mare, nici un consum suplimentar. Pe de altă parte, efortul făcut de Guvern a fost mare, pentru că programul a trebuit să fie bine pregătit, apicultorii trebuie pregătiți foarte bine etc. Vrem să avem un program echilibrat și să nu-l mai comentăm, pentru că avem obiceiul acesta”, susține Daniel Botănoiu. Botănoiu consideră că mierea va fi utilă mai ales pentru elevii din mediul rural: “Un copil din mediul rural poate să sară un gard și să-și ia un măr din pom, dar la borcanul de miere se uită ca la o icoană, pentru că nu are de unde să-l ia. Mierea este cel mai bun lucru care se poate întâmplă copiilor din mediul rural, pentru că nu au surse de energie, nu au surse de sănătate pe care să și le ia din alimentație asa cum există în mediul urban”, spus Botănoiu.

Licu, despre cazul Iorgulescu: Raportul cerut spitalului nu a sosit

Procurorul general Bogdan Licu a afirmat ieri, referindu-se la scoaterea din țară a lui Mario Iorgulescu - urmărit penal pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe după ce a provocat un accident rutier soldat cu moartea unui bărbat de 24 de ani - că starea acestuia este foarte precară, iar procurorul nu avea niciun mijloc să împiedice transferul în străinătate. De asemenea, Licu a spus că raportul cerut de Parchetul Tribunalului București Spitalului Elias nu a sosit încă. El a dat asigurări că ancheta în acest caz va continua, declarând: “Viața ne-a demonstrat că în societatea de azi nimeni nu poate fugi de raspunderea penală”. El a explicat că nu poți dispune măsuri preventive față de o persoană în asemenea stare și că procurorul de caz decide ce măsuri pot fi luate într-o cauză. Întrebat în legătură cu raportul referitor la procedura de transger în cazul lui Iorgulescu, solicitat de Parchet Spitalului Elias, procurorul general a spus că acesta nu a sosit încă, dar că probabil documentrul va fi trimis în curând.  Licu a ținut să sublinieze că nu există posibilitatea ca Mario Iorgulescu să se sustragă urmăririi penale. Mario Iorgulescu, care a produs un accident soldat cu moartea unui tânăr de 24 de ani, fiind și el rănit, a părăsit Spitalul Elias, pentru a-și continua tratamentul în străinătate. Anunțul a fost făcut de reprezentanții spitalului.

Drulă: Alianța USR PLUS, ținta unei campanii mascate de defăimare în mediul online

Deputatul USR Cătălin Drulă a afirmat, ieri, că președintele partidului, Dan Barna, și Alianța USR PLUS au fost ținta unei “campanii de defăimare” dusă prin intermediul unei “rețele de pagini de Facebook false”, care generează fake news, pentru a induce în eroare opinia publică. El a solicitat Autorității Electorale Permanente și Parchetului General să declanșeze anchete pe acest subiect. “În ultimele patru săptămâni, Alianța USR PLUS și candidatul la Președinție, Dan Barna, au fost țintele acestei campanii coordonate, o campanie mascată, cu surse de finanțare neclare, o campanie de defăimare în mediul online, în special pe Facebook”, a declarat Drulă, într-o conferință de presă. El a adăugat că a identificat, până în prezent, 13 astfel de pagini. “Rețeaua a început să funcționeze în această vară în lunile iulie-august, sunt pagini, cea mai mare parte dintre ele, nou create, au publicat peste 1.000 de postări și au generat peste 100 de milioane de afișări, iar audiențele depășesc frecvent un milion de utilizatori Facebook. O bună parte din conținutul promovat de aceste pagini intră la categoria știri defăimătoare, sunt jumătăți de adevăr interpretate în mod vădit defavorabil alianței și candidatului la prezidențiale”, a susținut Drulă. Potrivit deputatului USR, o doua problemă o reprezintă “sursa fondurilor din spatele acestor pagini”. “Nu știm cine plătește acești bani, din cauza limitărilor Facebook, nu știm dacă se află un contracandidat în spatele acestor pagini, un grup de oameni de afaceri cu probleme penale sau poate chiar entități din afara României. Nu știm dacă banii folosiți în această campanie negativă, mascată, vin din surse publice, din surse private sau din surse externe. Avem, desigur, bănuieli privitor la cei care se află în spatele acestei campanii. Știm că la alegerile europarlamentare, PSD a folosit  ferme de servere pentru a genera în mod artificial comentarii pe Facebook. Aceste informații apar în dosarul de la DNA al fostului trezorier Mircea Drăghici”, a spus Cătălin Drulă. El a adăugat că în urma anchetelor de presă pe acest subiect a aflat că, “cel puțin trei din aceste pagini de Facebook, implicate în campanie, sunt administrate de o companie care a primit sute de mii de lei de la PSD în campania de la europarlamentare”. USR solicită premierului Viorica Dăncilă și PSD “să recunoască public dacă sunt în spatele acestei campanii mascate de fake news și defăimare îndreptată împotriva Alianței USR PLUS și a candidatului Dan Barna”, a transmis Drulă.

Două ursoaice care au trăit la circ, eliberate în Sanctuarul de la Zărnești

Două ursoaice, care au trăit timp de 24 de ani în circuri, vor ajunge, săptămâna viitoare, la Sanctuarul Libearty de la Zărnești, Asociația Milioane de Prieteni acceptând solicitarea SOS Zoo and Bear Rescu, din Ucraina, care au căutat un loc mai bun pentru ele. Potrivit Asociației Milioane de Prieteni, “Libearty ar putea fi ultima șansă pentru Masha și Laura, cele două ursoaice, surori, care au trăit timp de 24 de ani în circuri, forțate să facă tot felul de jonglerii pentru public, pentru a primi ceva de mâncare”, iar “când nu erau pe scenă, Masha și Laura erau ținute închise în niște cuști mici și mizerabile”. “Din 1 octombrie, va începe o altfel de aventură pentru cele două ursoaice, cea a libertății”, se arată pe pagina de Facebook a Asociației Milioane de Prieteni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.