Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Blocul sau țara groazei?

Ziarul de Vrancea
17 nov 2019 1633 vizualizări

 „Nu ne-am putut imagina că femeia va deceda atât de repede”, spune șeful Ambulanței din Timișoara n el a explicat de ce cele 15 apeluri venite din același bloc  au părut „normale” și nu au pus pe nimeni în gardă n DSP Timiș nu a verificat niciodată firma care a făcut deratizare, iar autoritățile nu pot spune cine ar fi trebuit să elibereze autorizația pentru folosirea substanțelor toxice

Medicii de la Ambulanța din Timișoara spun că, în cazul blocului unde au murit trei oameni după dezinsecție și deratizare, fără decesul femeii de 28 de ani nu și-ar fi putut da seama de legătura dintre cazuri. Aceasta deoarece nimeni nu a simțit mirosuri neobișnuite în bloc, iar cazurile anterioare care au ajuns la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” aveau simptomatologii diferite. “Din păcate, nu puteam până la moartea femeii să facem vreo legătură. Nimeni nu ne-a spus de dezinsecție, nimeni nu a simțit nimic, nimeni nu a simțit mirosuri dubioase. Nimeni nu a făcut legătura cu activitatea de dezinsecție. De unde să știm noi de legătura dintre cazuri când pe unul îl doare capul și altul varsă”, a spus Iancu Leonida, șeful Ambulanței. El mai spune că femeia decedată a sunat de cinci ori la ambulanță și tot de atâtea ori s-a deplasat la domiciliul acesteia câte un echipaj. Femeia a refuzat internarea în spital de mai multe ori. “Ne-am lovit de mai multe ori de refuzuri. Inclusiv persoana care a decedat a sunat de cinci ori, am fost la ea de cinci ori. Sunt 15 apeluri în total, dar sunt întinse pe durata a trei zile. Opt sunt din partea familiei, cinci pe numele mamei, trei pe numele tatălui. Au mai rămas șapte apeluri. Două dintre ele sunt ale medicilor de caz care au solicitat ambulanțe. Noi le-am etichetat ca fiind apeluri normale, părinții își pierduseră copilul și sigur că sufereau și era normal. Ne-am dus încă o dată și încă o dată și am vrut să îi scoatem din mediu sau să îi separăm puțin. Nu ne-am putut imagina că femeia va deceda atât de repede. Într-una din insistențele noastre au mers și la spital, dar au refuzat spitalizarea. Au fost evaluați, analizele au fost bune la momentul respectiv și au mers la domiciliu cu tratament. Noaptea la ora 5.20 au mai solicitat o dată ambulanța pe motiv că doamna are durere de stomac, s-a dus ambulanța și a spus că nu dorește la spital. Abia dimineață a putut fi dusă la spital cu ambulanța”, a declarat Iancu Leonida. Șeful UPU Timiș, medicul Mihai Grecu, a explicat că ambulanța făcea trei minute de la plecarea din fața blocului de pe strada Miorița, nr. 8, și până la Spitalul Județean, iar în acest intreval de timp femeia a intrat în stop cardiorespirator. Medicul a mai explicat că după știința sa nu există antidot pentru astfel de intoxicații. “Tratamentul este strict simptomatic, dar în momentul acesta pacienții în marea lor majoritate sunt asimptomatici”, a mai precizat Grecu.

Ieri, la Spitalul Județean Timișoara mai erau internate nouă persoane, iar la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”, 18 copii.

DSP și DSV ridică din umeri

Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Timiș spune că firma Bistim Dera SRL nu are autorizație de funcționare din moment ce și-a schimbat adresa, în timp ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) spune că nu a făcut niciodată vreo verificare la această firmă. Ambele instituții nu au putut spune cine ar fi trebuit să îi acorde firmei Bistim Dera SRL autorizația pentru folosirea de substanțe toxice, utilizate pentru dezinsecție și deratizare în blocul din Timișoara. “Firma avea autorizație sanitar veterinară din 2015. El este complet și conform… Problema e că de dimineață am făcut verificări pe internet și apare la altă adresă și probabil în momentul acesta noi autorizăm doar punctul de lucru, nu sediul social. Dacă se adeverește, el figurează la altă adresă și înseamnă că în acest moment nu este autorizat sanitar veterinar”, a declarat Cristina Popa, directorul DSVSA Timiș. Întrebată din nou dacă firma Bistim Dera SRL avea sau nu autorizație pentru folosirea substanței, Popa a declarat: “Noi verificăm. Pentru punerea pe piață a biocidelor răspunde Ministerul Sănătății. Nu știu…”. Cornelia Malac, directorul DSP Timiș, a adăugat că “unitatea care prestează serviciile este obligată să obțină autorizația și acele atestate fitosanitare”. “Fiecare substanță trebuie atestată fitosanitar. Înainte era o structură la Direcția Agricolă, acum e o comisie care ține direct de Ministerul Agriculturii. DSP trebuie să verifice această unitate dacă informează populația, dacă folosește substanțele și recomandările producătorilor”, a adăugat ea. Întrebată, de asemenea, dacă DSP Timiș a făcut vreo verificare la firma Bistim Dera SRL, Cornelia Malac a răspuns negativ.

Substanță extrem de periculoasă, cumpărată la negru

Ioan Sorin Buță, patronul Bistim Dera SRL, a fost reținut ieri. Acuzațiile care i se aduc lui Ioan Sorin Buță sunt omor din culpă, vătămare corporală din culpă și trafic de substanțe interzise.

Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate nu doar dezinsecție și deratizare, ci și operațiuni de curățenie în trenuri, autobuze, avioane, în cisterne rutiere și maritime, curățenie și întreținere piscine, curățat de sticle, măturat de străzi și îndepărtat zăpada. Are sediul într-un apartament de bloc din Timișoara, cu un singur asociat care e și administrator. Și-a început activitatea în 2015. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri, adică totalul vânzărilor facturate, de 142.759 de lei. Tot în 2018 a înregistrat un profit net de 19.000 de euro și datorii de peste 1.000 de euro, în condițiile în care cu un an înainte, datoriile firmei depășeau 50.000 de lei. Procurorii au anunțat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timișoara există indicii că a fost folosită substanța Delicia – Gastoxin care conține fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială. Delicia Gastoxin este un insecticid destinat combaterii daunătorilor cerealelor depozitate și a rozătoarelor mari din culturile de câmp. Patronul firmei este cooperant cu procurorii și susține că a cumpărat substanțele la negru, fără documente, de la o firmă autorizată, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Potrivit acestora, s-ar fi utilizat o cantitate mai mare de substanță în timpul deratizării blocurilor, neștiind care sunt efectele.

Fostul președinte al Transelectrica, reținut de procurori

El este acuzat că și-a falsificat diploma de studii

Fostul președinte al Transelectrica Marius Dănuț Carașol, care și-a falsificat diploma de studii, a fost reținut de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică de la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție. El va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Parchetul General a explicat că, în urma cercetărilor făcute pentru înșelăciune și uz de fals, constând în modalitatea frauduloasă de angajare în cadrul unei companii naționale de interes strategic prin utilizarea unor documente falsificate ce atestau, nereal, studii superioare necesare ocupării funcției în cauză, procurorii au dispus reținerea lui Carașol. Totodată, în vederea recuperării prejudiciului de peste 460.000 de lei a fost instituit sechestru asupra a două imobile și a unui cont bancar, arată sursa citată. Fostul președinte al Transelectrica Marius Dănuț Carașol a fost revocat din funcție în luna septembrie, după ce Edupedu.ro a relatat că deși susține în CV-ul oficial că “este absolvent al Facultății de Electrotehnică din cadrul Universității Politehnica București”, ar fi urmat cursurile universității, a repetat doi ani de facultate, dar nu a mai absolvit-o. Conducerea transportatorului național de energie Transelectrica a anunțat atunci că a decis formularea unei plângeri penale împotriva lui Marius-Dănuț Carașol.

PNL: PSD și Dăncilă s-au transformat într-un lansator de fake-news

PSD este incapabil să se prezinte într-o campanie electorală fără să apeleze, în mod recurent, la atacuri la persoană, la minciună și dezinformare, acuză liberalii, care susțin că PSD și Viorica Dăncilă s-au transformat într-un lansator continuu de fake-news. Reacția vine după ce Dăncilă a cerut președintelui Klaus Iohannis să precizeze dacă a utilizat resurse publice pentru acțiunile în calitate de candidat PNL la Președinție. În opinia PNL, Dăncilă este cea care s-a folosit de resursele publice atât în campania pentru prezidențiale, cât și în cea pentru alegerile europarlamentare. “Întreaga campanie pentru alegerile prezidențiale a candidatului PNL, Klaus Ioahnnis, a fost organizată și finanțată de echipa Partidului Național Liberal. Toate cheltuielile pentru evenimentele electorale, atât din perioada de campanie, cât și din perioada de pre-campanie, au fost suportate de PNL. În plus, spre deosebire de candidatul PSD, toate cheltuielile au fost realizate integral din subvenția primită de PNL de la bugetul de stat, fapt pentru care nu vor exista din partea PNL solicitări pentru decontarea de bani de la bugetul de stat”, transmite PNL într-un comunicat. Conform liberalilor, pe lângă faptul că PSD utilizează mecanismele care permit decontarea de fonduri suplimentare, “Viorica Dăncilă are incredibilul tupeu de a acuza, în mod complet fals, ceea ce candidatul PSD a făcut din calitatea de prim-ministru”. “Inclusiv miniștrii cabinetului Dăncilă au folosit pozițiile deținute și resursele de care au beneficiat din această postură pentru a face campanie în favoarea candidatului PSD”, consideră PNL. Viorica Dăncilă i-a cerut luni președintelui să lămurească public dacă persoanele care vor participa la dezbaterea pe care a organizat-o marți au fost sunate de reprezentanți ai Administrației Prezidențiale. “Este inacceptabil ca Președintele României să apeleze la fonduri bugetare sau la oameni plătiți de contribuabili pentru a organiza activități de natură electorală, adică în folos politic propriu”, susține Dăncilă.

Raport european: 150.000 de copii români adorm flămânzi

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi, arată datele unui raport al Organizației Salvați Copiii, împreună cu Avocatul Poporului

Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare, acest procente reprezentând cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9%. De asemenea, peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie, arată datele unui raport realizat de Organizația Salvați Copiii, împreună cu Avocatul Poporului. Potrivit acelorași date, România are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană. În anul 2017, 19,1% din populație avea venituri sub pragul de sărăcie și se aflase în aceeași situație în cel puțin doi din cei trei ani anteriori. În cazul copiilor, rata sărăciei persistente era de 28,8% în 2017. Deși în scădere, conform celor mai recente date estimate Eurostat, România rămâne statul european cu cea mai mare diferență la indicatorul sărăciei sau excluziunii sociale între copii și totalul populației. O altă cifră îngrijorătoare este legată de faptul că 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica include doar copiii care trăiesc în mediul rural și a fost calculată pe baza unui studiu din 2018, în care 3% dintre copii au răspuns că se culcă flămânzi în fiecare seară, și încă 5% uneori, se arată în raport. Cei mai expuși riscului sunt, de departe, copiii care au doi sau mai mulți frați.

Cauzele mortalității infantile

Totodată, datele raportului indică și faptul că România înregistrează și cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor din Uniunea Europenă, cu un capitol separat al mortalității sub un an. Mortalitatea în rândul copiilor situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populația între 0-19 ani. Astfel, în România, rata mortalității în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 copii și adolescenți, în timp ce media Uniunii Europene a fost de două ori mai mică, 31,60 la 100.000. În ceea ce privește mortalitatea infantilă, în 2018, în România s-au înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalității infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de nașteri) de 6,5‰. Mai mult de jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viață (mortalitate neonatală), arată datele raportului. Potrivit aceleiași surse, analiza factorilor favorizanți realizată de Institutul Național de Sănătate Publică arată că o parte din aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare ante-natală, care ar fi permis atât intervenții în sarcină, cât și direcționarea sarcinilor cu complexitate mare către unități echipate corespunzător. Ratele mortalității infantile variază puternic la nivelul județelor, județele cu cele mai scăzute rate ale mortalității infantile în 2018 fiind Dâmbovița (2,9‰), Ilfov (4,1‰), Arad și Timiș (4,5‰), Iași și Alba (4,8‰) și mun. București (3,6‰). La polul opus, cu rate ale mortalității de trei și de două ori mai mari, se află Tulcea (15,5‰), Botoșani (12,9‰), Sălaj (11,5‰), Călărași (11,2‰) și Caraș-Severin (10‰), se menționează în raport. Educația și vârsta mamei sunt două dintre elementele principale care influențează în mod direct procentul deceselor pentru copiii sub un an. Procentul cel mai mare de decese ale copiilor sub un an se înregistrează pentru mamele fără educație și cele care au terminat doar școala primară, acesta scăzând ca funcție a nivelului de educație al mamei. Vârsta mamei este de asemenea un factor important, cu rate mari ale mortalității atât la mamele adolescente, cât și la cele peste 40 de ani, arată datele raportului realizat de Organizația Salvați Copiii și Avocatul Poporului.

România, singura țară din UE unde peste un sfert din populație are toaleta în afara casei

Peste un sfert (27,7%) din populația României trăia, în 2018, într-o locuință care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere față de procentul de 29,7% înregistrat în 2017, însă de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate ieri de Eurostat, cu ocazia Zilei mondiale a toaletei (World Toilet Day). În nu mai puțin de 19 state membre UE, ponderea populației care trăia în 2018 într-o locuință care nu avea toaleta în interiorul casei era mai mică de 1%, în cazul Germaniei, Luxemburgului, Olandei și Suediei procentul fiind chiar apropiat de zero. La polul opus 27,7% din populația României locuia în 2018 într-o locuință care nu avea toaleta în interiorul casei, acesta fiind de departe cel mai ridicat procent din UE. România este urmată la distanță de Bulgaria unde 15,3% din populație are toaleta în afara casei, Lituania (10,6%), Letonia (9,9%) și Estonia (5,3%).

Totuși, dacă se compară situația din 2010 cu cea din 2018, ponderea populației care trăiește într-o locuință care nu are toaleta în interiorul casei a scăzut la nivelul UE cu 1,2 puncte procentuale, de la 3,3% până la 2,1%, în timp ce în România a scăzut cu 13,2 puncte procentuale, de la 40,9% până la 27,7%.

Gigi Becali și nepotul său, urmăriți penal de DNA pentru spălarea banilor

Omul de afaceri Gigi Becali și nepotul său, Vasile Geambazi, sunt urmăriți penal de DNA pentru spălarea banilor, fapte care ar fi fost comise în perioada 2014 – 2019. Un teren din apropierea municipiului București, aflat într-o procedură de despăgubire, a fost supraevaluat cu 184 de milioane de lei, iar banii ar fi fost transferați succesiv între cei doi oameni de afaceri și folosiți pentru capitalizarea unor societăți comerciale. Potrivit procurorilor, evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri. “Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, a transmis DNA. Celor trei persoane li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.