Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Blat între PSD și Iohannis pentru scaunul lui Cîțu?

Ziarul de Vrancea
4 sep 2021 946 vizualizări

Ciolacu susține că partidul său va vota moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, cu condiția ca documentul să ajungă la vot în plen n până acum, social-democrații au blocat procedurile moțiunii n care ar fi pașii următori prin care PSD ar putea face jocurile președintelui, chiar dacă o moțiune de cenzură va fi adoptată de Parlament

Marcel Ciolacu a anunțat ieri că PSD este dispus să voteze moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, în Parlament și că va participa și la ședința Biroului Permanent reunit. De asemenea, dacă nu trece moțiunea deja depusă în Parlament, liderul PSD i-a invitat pe colegii săi de la USR PLUS și AUR să semneze moțiunea social-democraților. “Dacă moțiunea USR-AUR va ajunge la vot în plen, atunci PSD o va vota. Dar nu să se întoarcă Barna în Guvern și Ghinea să nenorocească PNRR. Vom merge până la capăt, alegeri anticipate. Prin urmare, alianța USR - AUR trebuie să susțină acest demers. Dacă moțiunea alianței USR -AUR nu ajunge în plen, suntem dispuși să vorbim cu USR și AUR, să convenim un text al moțiunii, să semneze moțiunea pentru a avea cele 234 de voturi și în 10 minute o depunem. Guvernul Cîțu trebuie să plece. În acest moment pe circuitul parlamentar există o moțiune de cenzură, așteptăm decizia Biroului Permanent reunit. Nu vă așteptați, PSD va participa la această ședință”, a declarat Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că luni la ora 12.00 este convocată ședința Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură la adresa guvernului, depusă de USR PLUS și AUR. Liderul PNL a mai precizat că speră să existe cvorum la această ședință pentru a putea fi derulate procedurile legale.

Cele trei scenarii

În ciuda declarațiilor lui Ciolacu, în ultimele zile au existat mai multe semnale că PNL și PSD vor colabora în Parlament pentru a bloca moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.

Teoretic, în acest moment PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu. Cu o moțiune depusă deja de USR-PLUS și AUR și cu o alta în așteptare, anunțată de social-democrați, Florin Cîțu nu mai poate fi premier, cel puțin deocamdată. Astfel, liberalii au rămas cu două opțiuni în acest moment: fie mențin Coaliția și negociază o reconciliere cu USR-PLUS pentru formarea unui nou Guvern, fără Florin Cîțu, fie negociază cu PSD, iar aici opțiunile sunt deschise.

Prima opțiune de a se așeza la masa din nou cu USR-PLUS este cea mai puțin probabilă în acest moment. De altfel, președintele Klaus Iohannis i-a atacat sâmbătă dur pe useriști. Șeful statului îi acuză pe liderii USR-PLUS că s-au discreditat când au format “o nouă alianță” alături de AUR pentru a înlătura de la guvernare echipa condusă de Cîțu.

În al doilea scenariu, chiar dacă liderii PNL și Iohannis fac în continuare zid în jurul premierului Cîțu, nu pot opri înlăturarea acestuia din fruntea Guvernului, dar îl pot face președintele PNL cu ajutorul social-democrațiilor. Mai exact, liberalii împreună cu social-democrații ar putea amâna dezbaterea moțiunii de cenzură până la congresul din 25 septembrie astfel încât Cîțu să obțină șefia PNL. Potrivit unor surse politice, Iohannis vrea să-l impună în continuare pe Florin Cîțu premier, iar aici se va duce o negociere cu PSD. Planul președintelui ar viza o primă nominalizare în persoana actualului ministru al Apărării și omul de casă al Cotroceniului, Nicolae Ciucă. Acesta ar fi respins în Parlament cu larga majoritate a voturilor date de social-democrați. Președintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acestă data în persoana lui Florin Cîțu. Procedural, dacă Parlamentul respinge și cea de-a doua nominalizare a președintelui, se pot declanșa alegerile anticipate, dar acest lucru nu-l dorește nimeni, chiar dacă, declarativ, PSD susține soluția. Prin urmare, Cîțu ar putea fi validat din nou drept prim ministru.

Anchetă pe semnăturile AUR?

Cea de-a treia opțiune este guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, dar cu șantajul PSD în Parlament. Pentru ultimele două scenarii prețul pe care liderii PNL și Klaus Iohannis îl vor plăti va fi accesul PSD la resursele guvernării, scrie hotnews.ro.

De precizat că, în prezent liberalii au avut deja o întelegere subterană cu pesediștii pentru blocarea oricărui demers USR-AUR în Parlament privind blocarea moțiunii. Surse parlamentare au declarat că PNL și PSD vor cere o anchetă administrativă pe motiv că cinci dintre semnatarii AUR ai textului moțiunii nu erau în țară și nu aveau cum să semneze documentul decât electronic, ceea ce nu s-a întâmplat. Prin această contestație moțiunea ar putea fi blocată pe motiv că nu are numărul suficient de semnături. Pe această procedură suplimentară s-ar baza și Ciolacu atunci când a afirmat că PSD va vota moțiunea USR PLUS și AUR, cu „condiția să ajungă la vot în plen”.

USR-PLUS speră la reconciliere

Singurii care mai speră că vor ajunge la o înțelegere cu PNL și Klaus Iohannis și vor continua guvernarea în Coaliție sunt cei de la USR-PLUS. Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, i-a răspuns sâmbătă președintelui Iohannis, cerându-i acestuia să cheme formațiunile politice la Cotroceni, iar Florin Cîțu să facă un pas în spate. Moșteanu spune că USR-PLUS susține în continuare posibilitatea nominalizării unui nou premier care să fie votat luni de PNL și UDMR, iar coaliția de guvernare să meargă mai departe.

Tot sâmbătă, Dacian Cioloș a spus că, dacă trece moțiunea în Parlament, USR PLUS va încerca reconstruirea coaliției. El a menționat că, în cazul în care moțiunea de cenzură nu va trece, USR PLUS nu va susține un guvern minoritar.

Cum au votat PNL și PD o moțiune de cenzură împreună cu PRM

Anunțul USR PLUS că a depus o moțiune de cenzură alături de AUR a fost întâmpinat cu critici dure de liderii PNL, care au denunțat alianța de conjunctură cu un partid extremist. Și PNL a trecut însă printr-o situație similară când s-a aliat cu PRM – partidul extremist condus de Corneliu Vadim Tudor, pentru o moțiune de cenzură. Se întâmpla în martie 2003, când parlamentari PNL și PD – în frunte cu Emil Boc, liderul de grup al deputaților PD, au susținut și votat alături de PRM moțiunea de cenzură “Mafia sufocă România – Corupția Guvernului P.S.D. sărăcește România” împotriva guvernului PSD condus de premierul Adrian Năstase.

Un bătrân de 93 de ani, dat dispărut de 30 de ani, s-a întors acasă

Poveste misterioasă în comuna Buhoci, din județul Bacău, acolo unde la sfârșitul lunii trecute, un bătrân de 93 de ani, dat dispărut acum 30 de ani, a apărut ca din senin, scrie Desteptarea.ro. Surpriza a fost uriașă pentru unul din fii și nora sa care de ani buni i-au făcut tot felul de slujbe bisericești, considerând că omul a trecut la cele veșnice.

Vasile Gorgos are acum 93 de ani. Conform Etv Bacău, toată viața a fost negustor de vite și obișnuia să plece frecvent de acasă. Lipsea cu zilele dar de fiecare dată se întorcea acasă. Ultima dată a plecat în 1991 și de atunci nu a mai venit. Nimeni nu a mai știut de el. Copiii l-au crezut mort și de vreo 15 ani i-au tot făcut slujbe de pomenire. Asta până într-o seară de duminică din august când bătrânul a fost lăsat în fața casei de o mașină. Vecinii povestesc că omul era confuz, că nu mai știa exact care e poarta.

Nora lui Gorgos s-a albit la față când l-a văzut în fața porții. L-a anunțat pe soț că i s-a întors tatăl acasă, acesta crezând în primă fază că e o glumă proastă. Surprinzător, bătrânul părea foarte bine îngrijit, dar când a fost întrebat pe unde a fost acesta a răspuns că acasă. Cel mai probabil Vasile Gorgos suferă de o boală neurologică pentru că nu își aduce aminte unde a fost și nici de copiii nu-și mai aduce aminte prea bine. Cu toate acestea își amintește de oameni și întâmplări de dinaintea dispariției sale.

În buzunarele bătrănului nora a găsit un bilet de tren din ziua respectivă pe ruta Ploiești – Bacău, dar și buletinul de identitate cu adresa din comuna Buhoci. Este foarte posibil ca cineva să-l fi luat și dus acasă după adresa din buletin. Dar aceasta este doar o ipoteză. În aceste condiții, familia solicită ajutorul autorităților pentru a desluși această poveste încurcată.

Orban, despre competiția cu Cîțu:

„Cea mai urâtă campanie de 31 de ani de când fac politică”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că nu este de acord cu campania din PNL în stilul „Pâinea și cuțitul sunt la mine. Dacă nu mă votați, nu primiți nimic, nici funcții” și a subliniat că trăiește cea mai urâtă campanie a sa în cei 31 de ani de când face politică. Șeful PNL a mai spus că susținătorii săi au fost sunați să își retragă like-urile de pe pagina sa de Facebook și că s-a făcut monitorizare pe postările sale, în timp ce primarii sunt puși să semneze pentru un anumit candidat, în caz contrar nu li se va permite accesul la Congresul PNL.

Orban a subliniat că anunțata intenție de a schimba prefecții și subprefecții USR PLUS și anunțarea cancelariilor occidentale despre moțiunea USR PLUS alături de AUR ar însemna “să ardem toate punțile”.

Stareța unei mănăstiri a rămas fără permis după ce a condus cu 103 km/h în localitate

Stareța unei mănăstiri din Argeș a rămas fără permis de conducere după ce a fost prinsă de radar cu 103 km/h într-o localitate. Maica Petronia este una dintre cele mai apreciate starețe din județul Argeș. Este stareța mănăstirii Bascovele din 2015 și fostă stareță a cunoscutei mănăstiri Robaia.

Ea a rămas fără permisul de conducere luna trecută, după ce a fost depistată de radar în timp ce conducea cu viteza de 103 km/h în orașul Buftea. Viteza maximă în localitate era de 50 de km/h, astfel că polițiștii au lăsat-o fără permisul de conducere pentru 90 de zile.

Alți 80 de afgani evacuați din Afganistan urmează să ajungă în România

Încă 80 de cetățeni afgani au fost evacuați cu succes din Afganistan duminică dimineață, pe cale terestră, aflându-se în siguranță pe teritoriul Pakistanului, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit sursei citate, cetățenii afgani evacuați în acest grup (colaboratori ai forțelor armate române, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliției afgane, membrii acestora de familie) au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad și transportați într-un loc unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

MAE informează că, potrivit procedurilor anterioare, reprezentanții Ambasadei României la Islamabad au emis vize și documente membrilor acestui grup de cetățeni afgani evacuați, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez. Au fost, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță.

Ca urmare a demersurilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale coordonate de ministrul Afacerilor Externe, până în prezent au fost evacuați în total 156 de cetățeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menționate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Cei 156 de cetățeni afgani evacuați până acum se adaugă celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și unui număr șapte cetățeni ai unor state aliate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.