Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Avioane vechi, morminte noi

Ziarul de Vrancea
2 mar 2022 605 vizualizări

Ministru Apărării recunoaște că viața militarilor este în pericol când pilotează MIG-urile cu care România se „apără” de câteva decenii n

Dîncu exclude o legătură între catastrofa aviatică din Constanța și conflictul din Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, consideră că, în cazul catastrofelor aviatice din județul Constanța, în urma cărora opt militari și-au pierdut viața, nu pot fi luați în calcul decât factori precum starea tehnică, starea vremii și managementul acțiunii. El exclude ca aceste accidente aviatice să aibă vreo legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. “Evident, noi am riscat viața piloților noștri, a tinerilor noștri zburând pe aceste avioane pentru că aceste avioane nu corespund la ceea ce astăzi se întâmplă la misiunile de care este astăzi. Asta era situația”, admite Dîncu.

“Comandamentele din zona Forțelor Aeriene și Parchetul Militar continuă cercetările, se studiază circumstanțele în care s-a produs această tragedie. Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă și sigur că vom avea un raport, pe lângă ceea ce înseamnă criteriile juridice după care Parchetul Militar stabilește circumstanțele sau eventualele vinovății”, a declarat ieri Dîncu.

 El a precizat că MiG-urile sunt aparate de zbor vechi, implicate în trecut în incidente similare, iar elicopterul Puma nu ar fi fost potrivit pentru o intervenție în condițiile de vreme care erau atunci în zona respectivă.

 “Este clar, la prima apreciere, fără să avem rapoarte, că e vorba de un aparat de zbor MiG, care sunt vechi. Am avut și în trecut alte evenimente cu MiG 21, iar în cazul elicopterului Puma - aceste elicoptere sunt ușoare, care nu sunt potrivite pentru condiții foarte grele de vreme, pentru asemenea condiții de vreme, întuneric, viscol, ceea ce era acolo. Nu putem anticipa. Vrem să știm în ce măsură toți acești indicatori au produs această tragedie”, a explicat Vasile Dîncu.

Scenarii SF

 Întrebat dacă exclude orice legătură între ce se întâmplă în Ucraina și aceste două incidente aviatice, ministrul Apărării a răspuns: “Este absolut exclus, nu există nicio dovadă și nu există nicio circumstanță care să ducă la această concluzie. Toate sunt scenarii de SF ce am văzut la tv și în social media”.

 Întrebat dacă România își permite să țină MiG-urile la sol de acum înainte, Vasile Dîncu a răspuns: “Contează analiza tehnică și concluziile procurorilor militari, după aceasta vom lua aceste decizii care sunt necesare. Procesul lor de înlocuire a început, însă, în acest moment, vom vedea în ce măsură ele mai reprezintă un pericol sau nu la adresa siguranței piloților. Nu putem să ne pronunțăm înainte de a avea raportul”.

Ministrul Apărării a explicat și de ce informația inițială a fost că în elicopterul Puma se aflau cinci persoane și nu șapte. “În prima fază am fost anunțați că sunt cinci din echipajul normal căutare și salvare, apoi, cei la de Forțele Navale au anunțat și ei că echipa operativă a stabilit că există posibilitatea ca avionul să fii căzut în Dunăre sau în mare și atunci este nevoie și de doi salvatori marini. Erau două instituții care au propus membri în acest echipaj”, a transmis Vasile Dîncu.

Joi seara, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în jurul orei 20.21 spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei. Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază, a anunțat Ministerul Apărării.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului era zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 kilometri de aerodrom. Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiți decedați, în zona localității Gura Dobrogei.

 Pe lângă cei cinci membri ai echipajului, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Autoritățile au continuat căutările MiG-ului și au reușit descoperirea aeronavei în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită. Pilotul în vârstă de 31 de ani și-a pierdut viața. Din 2014, el era pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea și acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Avertisment pentru cei care cumpără iodură de potasiu de la farmacii

 „Este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida”, spune un medic, în contextul în care tot mai mulți români se tem de un atac sau accident nuclear

Corina Neamțu, medic primar endocrinolog, atrage atenția asupra unui fenomen periculos care are loc acum în România. Foarte mulți oameni merg la farmacie să cumpere iodură de potasiu pentru a lua preventiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear. Specialistul spune însă că sub nicio formă nu există profilaxie în acest sens și că iodura de potasiu este indicată doar în cazul în care are loc cu adevărat un asemenea eveniment tragic. Un farmacist din Capitală relatează că sunt oameni care spun că vor să ia preventiv iod în fiecare zi, specialistul avertizând că acesta este un fenomen foarte periculos.

“Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear. Eu am trăit accidentul nuclear de la Cernobîl, când nu am primit iodură de potasiu pentru că ieșisem din vârsta de sub 18 ani și au primit copiii și militarii și știu exact despre ce este vorba. În cazul în care se va întâmpla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar în mod sigur există o soluție națională pentru asta, nu trebuie să ne-o procurăm noi acasă și să stăm cu medicamente de care nu avem nevoie.

Este foarte, foarte…Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida.

Fenomenul la care ne este supus organismul dacă luăm iod cu gândul că o facem preventiv: dereglări grave ale glandei tiroide”, spune medicul

Există un risc ridicat de hipotiroidism sever sau, cel mai grav scenariu, pacienți cu hipertiroidism foarte sever, a adăugat Corina Neamțu.

USR acuză PSD că îl vrea la ANRE pe Iulian Iancu, omul „cumpărat de Gazprom”

USR acuză, într-un comunicat Partidul Social Democrat, că, după ce Alexandru Stănescu, fratele pesedistului Paul Stănescu, și-a anunțat demisia din funcția de membru al conducerii ANRE, PSD îl propune în această funcție pe Iulian Iancu, un personaj controversat, despre care fostul deputat PSD Georgian Pop afirma într-o comunicare adresată Ambasadei SUA de la București, publicată de Wikileaks, că “tipul acesta este cumpărat de Gazprom.”

Potrivit USR, în urmă cu doi ani și jumătate, când PSD l-a propus pe Iulian Iancu pentru funcția de vicepremier pe probleme economice în guvernul Dăncilă, președintele Iohannis a refuzat această numire, arătând că Iulian Iancu periclitează „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale.”

USR solicită ca Marcel Ciolacu și Florin Cîțu să explice public de ce susțin un astfel de personaj la conducerea ANRE.

 USR face un apel către toate partidele parlamentare și le solicită un proces transparent de selecție pentru a promova un profesionist în această funcție și să înceteze cu numirile bazate doar pe carnetul de partid într-o perioadă de criză pe piața energiei.

Potrivit celor de la USR, “noua propunere a PSD este mult mai nocivă, Iulian Iancu fiind responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore și la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. În consecință, România nu a exploatat până în prezent deloc gazele din Marea Neagră”.

„În noul context al războiului din Ucraina, sectorul energetic este o componentă de securitate cheie, iar cineva care a primit o astfel de etichetă de la cel mai înalt nivel și nu a putut ocupa o funcție în Guvernul României nu ar avea ce să caute nici în conducerea ANRE. Marcel Ciolacu, PSD și actualul ministru al Apărării chiar nu înțeleg care le sunt îndatoririle”, a afirmat Cristina Prună, deputat USR.

Iulian Iancu este de asemenea promotorul unor măsuri controversate legate de reglementarea prețului gazului, care au descurajat producția internă în favoarea gazelor de import rusești, accentuând declinul producției nationale de gaze naturale, cu consecințele grave reflectate în securitatea energetică a României, mai spune USR.

Ursula von der Leyen: „România a oferit un exemplu înduioșător

peste 1.400 de ucraineni au solicitat azil în țara noastră până ieri

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a mulțumit, ieri, la Palatul Cotroceni, României pentru solidaritatea cu poporul ucrainean și i-a felicitat pe românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului, cu brațele deschise. “Nu vom uita solidaritatea poporului român, în aceste momente esențiale”, a spus aceasta. “Dumneavoastră le oferiți o rază de speranță. Sute de mii de persoane fug din calea armelor lui Putin, își lasă familiile și averea strânsă, în urmă, uneori pleacă împreună cu copiii, pentru a găsi un loc mai sigur în Uniunea Europeană. Cel puțin un milion de locuitori din Ucraina au plecat în ultimele zile iar România a oferit adăpost și alimente pentru 55.000 de persoane. România a oferit un exemplu înduioșător pentru întreaga lume, când a început războiul, România a ajutat toți refugiații de la vama Siret, cu pături, apă, alimente. Oamenii și-au deshis ușile propriilor case pentru refugiați, s-au organizat prin mediile de socializare, prin misiuni de strângere de fonduri. România nu doar că îi primește pe refugiați, dar ajută și Republica Moldova și asigură generatoare de electricitate deosebit de importante”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Președintele Comisiei Europene a ținut să precizeze că Uniunea Europeană a alocat 500 de milioane de euro, din bugetul UE pentru a face față consecințelor devastatoare ale acestui război.

Un număr de 1.408 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România de la începerea conflictului din Ucraina, transmite MAI. La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale IGI este de 64,8 %.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, 78.318 de persoane, dintre care 25.294 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 82.946 de persoane, dintre care 19.575 de cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României. Totodată, 21.083 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 23.432 pe sensul de ieșire.

Jamala, refugiată din Ucraina, câștigătoarea Eurovision, invitată de onoare la finala Selecției Naționale

Jamala, interpreta din Ucraina care a câștigat ediția din 2016 a Eurovision Song Contest, va urca pe scena ultimului act al Selecției Naționale, în calitate de invitat special. Artista, refugiată din infernul dezlănțuit în patria sa, va interpreta, sâmbătă, la TVR, piesa „1944”, care a dus Eurovisionul la Kiev. Pentru proiectul „1944”, artista și-a găsit inspirația în drama familiei sale. În al Doilea Război Mondial, străbunica ei a fost deportată în Asia Centrală împreună cu cei cinci copii ai săi. Aproape 80 de ani mai târziu, Jamala a devenit unul dintre refugiații care se retrag din calea războiului. Drumul ei a trecut prin România și o va duce pe scena Eurovision România, pentru a transmite un mesaj de pace și unitate în fața celui mai greu conflict european din ultimele opt decenii.

Melodia, un manifest împotriva crimelor săvârșite de regimul stalinist împotriva tătarilor din Crimeea scris de poetul Art Antonyan, a făcut înconjurul lumii, iar astăzi, mesajul său pare mai actual decât oricând.

„1944” este prima piesă din istoria concursului Eurovision care conține versuri în limba tătară crimeeană.

Sâmbătă, mesajul artistei din Ucraina va răsuna în finala Selecției Naționale, în direct la TVR 1, TVR Internațional, TVR Moldova, TVR^ și pe canalul de Youtube al TVR, de la ora 21.00.

Două vrăjitoare, reținute după ce au înșelat un bărbat

Două femei din București au fost reținute de polițiști fiind suspectate că au înșelat un bărbat cu suma de 46.000 de lei, pretinzând că îi pot rezolva problemele personale, prin “ritualuri de magie”.

“Din datele și probele administrate în cauză de către polițiști ai Secției 5, în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, a rezultat presupunerea rezonabilă că membrii unei familii ar avea preocupări de natură infracțională, pe linia înșelăciunilor, prin practicarea unor diverse ritualuri de magie, care ar fi avut ca scop rezolvarea unor probleme ale persoanelor vătămate”, a arătat sursa citată. În urma percheziției făcute în București, au fost găsite două femei, ele fiind duse la audieri. Totodată, pe parcursul perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe probe și mijloace de probă, precum și sume, în lei și valută, respectiv peste 14.500 de euro, 900 USD și 2.900 de lei, a căror proveninență nu a putut fi justificată.

“În baza probatoriului administrat în cauză în sarcina acestora s-a stabilit că, în perioada aprilie - august 2021, bănuitele, beneficiind de sprijinul a două persoane și profitând de starea de vulnerabilitate a persoanei vătămate, ar fi indus în eroare un bărbat, căruia i-ar fi solicitat în mai multe rânduri diferite sume de bani, pretinzând soluționarea problemelor personale, suma totală primită de către acestea fiind de 46.000 de lei”, au adăugat poțiștii.

Profesor de 62 de ani, reținut după ce a agresat un elev de 14 ani

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, profesor la o unitate de învățământ din localitatea Scoarța, a fost reținut pentru purtare abuzivă după ar fi exercitat acte de violență asupra unui elev de 14 ani, în timpul orelor de curs.

Potrivit acesteia, miercuri, polițiști din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Târgu Cărbunești au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Târgu Jiu, bănuit de săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

Președintele Republicii Moldova a semnat, ieri, cererea de aderare la Uniunea Europeană care va fi adresată președintelui Franței, Emmanuel Macron. “Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic, parte a lumii libere. Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu. E a semnat documentul despre care a precizat că va trimis în zilele următoare președintelui Franței, Emmanuel Macron, care deține în această perioadă președinția Consiliului Uniunii europene.

Aderarea la UE este în mod normal un proces lung și tensionat politic, în timpul căruia țările trebuie să se alinieze la regulile și valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privința aplicațiilor de aderare.

Țări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt în prezent Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru și Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulți ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei țări beneficii concrete, de exemplu faptul că aceasta devine mai atractivă pentru investiții, fluxurilele comerciale sunt mai ușoare și stabilitatea este mai mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.