Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Avertisment: Nu cumpărați Remdesivir de pe internet!

Ziarul de Vrancea
1 mai 2020 660 vizualizări

Medicamentul anti-coronavirus, autorizat în urmă cu câteva zile în SUA, se administrează numai în spitale, în condiții speciale, explică Alexandru Rafila n

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, recomandă oamenilor să nu încerce să cumpere de pe internet Remdesivir, noul medicament autorizat în Statele Unite ca terapie pentru Covid-19, pentru că produsul care ar fi de vânzare pe internet în mod sigur este contrafăcut. Acest medicament nu se găsește în farmacii, ci se administrează numai în spitale, injectabil, nu sub formă de pastile, și numai pacienților în stare critică. „Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv!”, a avertizat profesorul Rafila la Digi24. El a relatat că au existat probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv - și în România, și în alte țări.“S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, atrage atenția profesorul Rafila. De altfel, președintele Societății Române de Microbiologie este destul de rezervat în privința eficienței acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informațiile sunt contradictorii, nu au fost făcute suficiente studii și, spune profesorul, trebuie luat în calcul și factorul politic și economic care apare în recomandarea acestei terapii.„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime. Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila. „N-aș spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze”, a punctat profesorul Rafila.

Tătaru: Ne așteptăm pentru octombrie-decembrie la un al doilea val al epidemiei

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat sâmbătă, la Iași, că de două luni răbdarea oamenilor este pusă la încercare, apreciind că dacă și momentul 1-3 mai este gestionat bine, atunci sunt speranțe și pentru relaxare. “Ne așteptăm pentru octombrie-decembrie la un al doilea val, dar ține foarte mult de cum trecem de acest val. Avem trei zile care altădată erau zile de vacanță, suntem după două luni în care răbdarea populației a fost pusă la încercare, dar oamenii trebuie să înțeleagă că răbdarea este pentru ei. Am avut momentul Sărbătorilor Pascale gestionat bine, iar dacă și momentul 1-3 mai va fi gestionat bine, va însemna și o speranță la relaxare”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a precizat că ne vom putea gândi la relaxare doar când timp de două săptămâni numărul de cazuri va fi pe scădere. Ministrul Sănătății a spus că în prezent sunt 70 de puncte de testare în întreaga țară, dar că nu poate fi atinsă capacitatea maximă a aparatelor, respectiv 10.086 de teste pe zi, pentru că nu există suficient personal calificat. “Nu putem avea pretenția ca cineva care a fost instruit patru zile, n-a mai lucrat poate din rezidențiat sau din facultate pe un aparat să poată gestiona acel aparat cum fac cei care lucrează de 10-20 de ani. De asta avem șapte, opt sau nouă mii de teste pe zi în loc de zece mii”, a afirmat Nelu Tătaru.

Peste 13.000 de cazuri

Alte 431 de noi cazuri de coronavirus au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, potrivit bilanțului publicat ieri la prânz. Totalul cazurilor a ajuns la 13.163, în timp ce numărul deceselor se ridica aseară la 790. Numărul cazurilor noi se ponderează cu numărul cazurilor noi anunțate în cursul zilei de 2 mai a.c. (165 noi cazuri), întrucât au fost constatate decalaje în înregistrarea acestora pe fondul ajustărilor în sistemul de raportare din teritoriu, a menționat Grupul de Comunicare Strategică. În Suceava sunt 2.899 de cazuri, iar în București sunt 1.354. Județul Arad a trecut de pragul de 600 de cazuri.

Medicii și asistenții plecați în Moldova au primit 1.000 de dolari de la primarul din Bălți

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, le-a dat “cadou” câte 1.000 de dolari medicilor și asistenților români care au plecat în Republica Moldova să ajute spitalele în criza COVID. El le-a dat banii în plic, la ceremonia de primire, și le-a promis că la finalul misiunii le va da curcani de rasă. Ambasada României la Chișinău a anunțat ulterior că aceste sume au fost returnate integral. “Colegii dumneavostră din municipiul Bălți, medicii din prima linie, au primit din partea mea câte un premiu lunar de câte o mie de dolari și deoarce dumneavoastră ați venit acum deci și pentru dumneavoastră am câte un premiu și vă mulțumesc din suflet”, le-a spus primarul din Bălți cadrelor medicale, care le-a dat câte un plic, potrivit imaginilor video.

Ofițer de poliție judiciară, reținut după ce a cerut șpagă 1.100.000 euro

Un ofițer de poliție judiciară din IGPR a fost reținut pentru luare de mită și trafic de influență pentru că ar fi pretins în mod repetat, de la o persoană vizată într-un dosar, suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz și pentru procurorul șef de secție. Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 mai 2020, a inculpatului Fleancu Marius Aurelian, ofițer de poliție judiciară în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice.Conform anchetatorilor, în perioada februarie – aprilie 2020, Fleancu Marius-Aurelian, în calitate de ofițer poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins în mod repetat suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz și procurorul șef de secție. Banii ar fi fost pretinși prin intermediar, de la o persoană vizată în dosarul în care ofițerul fusese delegat să facă activități de urmărire penală, în schimbul promisiunii că se va propune soluția clasării.

Accidentele rutiere grave de 1 Mai, la jumătate față de 2019

Accidentele rutiere grave au fost reduse vineri, de 1 Mai, la jumătate, față de aceeași zi a anului trecut. Traficul la frontiere a rămas cu 90% mai mic, însă se menține constant tranzitul mijloacelor de transport marfă, transmite MAI, potrivit Mediafax. Aproximativ 36.000 de polițiști, jandarmi pompieri și polițiști de frontieră, precum și polițiști locali și militari au fost în teren cu ocazia zilei de 1 Mai, anunță Ministerul Afacerilor Interne. Suplimentarea de forțe în teren a fost cu aproximativ 50% mai mare față de anul trecut, în aceeași perioadă. Polițiștii de frontieră au asigurat misiunile de supraveghere și control la graniță. Valorile de trafic în punctele de frontieră pentru persoane și autoturisme continuă să se mențină la valori mult mai scăzute față perioada similară a anului trecut, de până la 90%, dar în același timp se menține relativ constant tranzitul mijloacelor de transport marfă. Frontiera de stat a fost tranzitată de 21.156 persoane, din care 55% pe sensul de intrare în țară și 45% pe sensul de ieșire din țară și de 13.802 mijloace de transport, din care 51,4% pe sensul de intrare în țară și 48,6% pe sensul de ieșire din țară. În ziua de 1 mai, efectivele MAI au intervenit la 4.013 de cazuri, față de 3.452 anul trecut. Au fost înregistrate 8 accidente rutiere grave, cu 50% mai puține față de 1 mai 2019. S-au reținut 468 de permise de conducere față de 554 anul trecut. Efectivele de pompieri au desfășurat 1.139 de intervenții, cele mai multe fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență. MAI dă ca exemplu incidentul din Blaj, unde a avut loc un conflict la care au participat aproximativ 30 de persoane. În urma acestuia, 7 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora fiind de 34.200 de lei. Nu au fost înregistrate victime.

Polițist, mort după ce o autospecială de poliție a fost lovită de un tren

Un polițist local a murit, sâmbătă, după ce o autospecială de poliție a fost lovită de un tren la trecerea cu cale ferată din Cornu de Jos, informează IPJ Prahova. “Am fost sesizați cu privire la faptul că la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea Cornu de Jos s-a produs un accident rutier în care a fost implicată o autospecială de poliție locală, care a fost lovită de un tren privat care circula pe ruta Urziceni-Ploiești”, precizează IPJ Prahova. Conform sursei citate, în autospecială se aflau doi jandarmi, un ofițer de poliție națională și un polițist local. “Din nefericire, polițistul local, un bărbat în vârstă de 42 de ani, a fost declarat decedat, ceilalți trei ocupanți fiind transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, precizează IPJ Prahova.

Argeș: O femeie confirmată cu COVID-19 s-a sinucis în spital

O femeie în vârstă de 70 de ani, care fusese confirmată cu COVID-19, s-a sinucis la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, a anunțat, sâmbătă, Instituția Prefectului Argeș. “După primele cercetări ale Poliției, se pare că femeia și-a pus singură capăt zilelor. Personalul medical din spital a verificat-o de patru ori în timpul nopții de vineri spre sâmbătă. Din păcate, la ultima verificare, din această dimineață, femeia a fost găsită moartă, provocându-și răni incompatibile cu viața”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului. Conform sursei citate, femeia a fost internată pe 22 aprilie la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung Muscel, a fost confirmată COVID-19 pe 23 aprilie și transferată, în aceeași zi, la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel. Ea prezenta și alte probleme de sănătate, suferind de insuficiență renală cronică. “Din data de 28 aprilie, conform datelor furnizate de reprezentanții Spitalului Municipal Câmpulung, bătrâna a refuzat să-și mai ia tratamentul, deși nu prezenta forme grave ale bolii cauzate de infecția cu COVID-19 și i s-a recomandat un consult psihiatric, care s-a și făcut. În urma consultului, femeia a primit un tratament medicamentos pentru depresie”, precizează Instituția Prefectului Argeș.

“Catedrala Prostirii Neamului Românesc” pe Google Maps

O căutare pe Google Maps pentru zona Izovor-Palatul Parlamentului arată că în zonă avem “un nou obiectiv”, “Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. Gluma, care viza Catedrala Mântuirii Neamului, s-a viralizat rapid pe Facebook. Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie 2018, deși lucrările nu au fost finalizate. Patriarhia Română spunea că până la acel moment pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA. Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește însă pragul de 121 de milioane de euro, au scris jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină. Potrivit acestora, Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare, tot pentru sprijinul acordat Bisericii”. Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început în februarie 2011.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.