Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

Ziarul de Vrancea
16 oct 2024 1009 vizualizări

Momentan, o invazie terestră sau navală este imposibilă câtă vreme Kievul rezistă, arată experții americani

Rusia ar putea încerca să invadeze Republica Moldova, dacă războiul din Ucraina s-ar termina în favoarea sa, arată o analiză a experților de la Institutul pentru Studiul Războiului.

ISW arată că propagandiștii ruși din Republica Moldova promovează narațiuni asemănătoare celor folosite pentru a justifica incursiunea din Ucraina. Iar asta înseamnă că președintele Vladimir Putin și-ar putea „abandona eforturile de a soluția conflictul transnistrean pe cale diplomatică”, și în schimb, să plănuiască o invazie pe scară largă a Moldovei.

Însă amenințarea unei invazii rusești în R. Moldova prin Ucraina este în prezent extrem de redusă, susțin strategii americani. Dar, condițiile actuale se pot schimba în viitor, „permițând Rusiei să invadeze și să ocupe mai mult din Moldova decât o face în prezent în Transnistria”, adaugă ei. „Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”.

În acest sens, experții ISW atrag atenția că ajutorul occidental acordat atât Ucrainei, cât și Moldovei este vital pentru capacitatea acestor state de a rezista influenței și agresiunii Rusiei și de a împiedica forțele ruse să amenințe NATO.

ISW: După Kiev, Moscova vizează Chișinăul

Strategii de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că Rusia ar putea să invadeze Republica Moldova, dacă va învinge în Ucraina. Concret, în cazul unei încetări a focului, rușii ar putea stabili linii de comunicare cu Transnistria prin reluarea zborurilor din Rusia deasupra spațiului aerian ucrainean, permițând Moscovei să își consolideze forțele și mijloacele în regiunea separatistă pentru viitoare operațiuni militare împotriva Moldovei.

Și ocuparea militară a Crimeei și a regiunii Herson ar crește, de asemenea, posibilitatea ca Rusia să fie capabilă să își reconstituie forțele pentru a invada și ocupa cu succes întreaga Moldovă din Ucraina, pe uscat sau pe mare, la o dată ulterioară. Iar o invazie a Moldovei devine și mai probabilă în cazul în care Rusia va ocupa în viitor regiunile Nikolaiev și Odesa, ca să nu mai vorbim de întreaga Ucraină. Așadar, cât timp Ucraina rezistă, Rusiei îi va fi greu să invadeze Republica Moldova. Nici cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria nu îi sunt de mare ajutor acum și, tocmai de aceea, Moscova e foarte interesată de războiul hibrid la care se pricepe foarte bine. Și a încercat deja să destabilizeze Chișinăul, aruncând cu bani prin acoliții săi ca Ian Șor pentru a influența votul la prezidențiale și referendum.

De ce e esențial ca R. Moldova să adere la UE

Kremlinul a profitat de exclava sa militară de lungă durată din Transnistria și de legăturile politice și economice aprofundate din Moldova pentru a împiedica integrarea occidentală a țării și va continua să facă acest lucru, avertizează ISW.  „Rusia și-a sporit, de asemenea, în mod semnificativ legăturile cu regiunea autonomă moldovenească Găgăuzia începând cu martie 2024. Politicianul moldovean de opoziție Ilan Șor, pro-Kremlin, sancționat de SUA, a fost parte integrantă a extinderii operațiunilor de influență malefică a Rusiei în Moldova, în special în Găgăuzia. Aceste legături de lungă durată și tot mai strânse oferă Kremlinului multiple instrumente prin care să influențeze societatea și politica moldovenească - și europeană”, mai arată Institutul pentru Studiul Războiului.

Dacă Maia Sandu rămâne președinte, experții ISW cred că Rusia va încerca să obțină o majoritate pro Moscova la parlamentarele de anul viitor, dar și la schimbarea judecătorilor de la Curtea Constituțională, tot în 2025. Pentru NATO, spun strategii americani, orice avans rusesc în Republica Moldova, vulnerabilizează flancul estic al NATO, de aceea este esențial ca Republica Moldova să se integreze în structurile europene. Alegerile prezidențiale din 20 octombrie din Republica Moldova vor avea loc odată cu un referendum care va întreba alegătorii dacă susțin modificările constituționale care să permită Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, să adere la Uniunea Europeană.

Cel mai recent sondaj, prezentat în septembrie 2024, arată că Maia Sandu rămâne favorita competiţiei pentru funcţia de preşedinte, cu circa 36 la sută din intenţiile de vot. Potrivit sondajului, Maia Sandu este urmată de Alexandr Stoianoglo, susţinut de PSRM (socialiştii fostului preşedinte Igor Dodon) - 10 la sută, Renato Usatîi, reprezentant al Partidului Nostru - 7,5 la sută, şi Irina Vlah, candidat independent, fostă guvernatoare a regiunii semiautonome Găgăuzia - 4 la sută.

Cei trei fraţi dispăruţi din judeţul Hunedoara s-ar afla alături de tatăl lor

Cei trei fraţi daţi dispăruţi în timp ce se aflau sub supravegherea unei bone, în judeţul Hunedoara, ar fi împreună cu tatăl lor, cel care a şi anunţat dispariţia lor. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz, pentru a stabili exact unde se află aceştia.

”În legătură cu cazul celor trei copii dispăruţi din localitatea Simeria, poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării acestora. În cursul nopţii trecute, poliţiştii au reintrat în contact cu tatăl copiilor, cel care a şi semnalat dispariţia celor trei (la data de 14 octombrie) şi au fost obţinute informaţii cu privire la faptul că cei trei copii s-ar afla alături de tatăl lor”, a transmis, joi dimineaţă, IPJ Hunedoara.

Poliţiştii încearcă să afle acum locul în care se află copiii.

”În acest caz, continuăm cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a locaţiei în care cei trei se află, alături de tatăl lor, şi a luării măsurilor care se impun. IPJ Hunedoara nu exclude nicio ipoteză de lucru în acest moment şi tratează cazul cu maximă prioritate”, au precizat reprezentanţii IPJ Hunedoara.

Luni seară, la numărul de urgenţă 112 a fost anunţată dispariţia a trei fraţi care erau în grija unei bone. Imediat poliţiştii s-au mobilizat şi au pornit în căutarea celor trei copii.

Marţi, în spaţiul public a apărut un clip video cu cei trei fraţi în care aceştia se adresează mamei lor. Ei spun că sunt bine, dar că nu vor să meargă la mama lor, ci la tată. Poliţiştii analizează imaginile pentru a stabili veridicitatea lor şi pentru a identifica elemente care să îi ajute în găsirea copiilor şi audiază persoane care au informaţii despre acest caz.

„15 octombrie 2024. Roxana, degeaba ai pus pe oamenii ăştia să ne ia să ne ducă la tine, noi nu vrem la tine. Oamenii ăştia ne-au minţit că ne duc la tati, dar de fapt la tine au vrut să ne ducă. Suntem bine, oamenii ăştia ne-au tratat bine. Noi nu vrem la tine. Nu te iubim şi nu ne simţim în siguranţă cu tine. Noi vrem la tati, să fim toţi trei. Noi îl iubim pe tati şi oamenii ăştia o să-l contacteze pe tati să mergem la el”, spune cea mai mare dintre fete, în mesajul video.

Potrivit presei locale, părinţii celor trei copii, Adrian şi Roxana Marţian, sunt în conflict de mai mult timp, principala dispută fiind custodia micuţilor. Roxana Marţian a obţinut ordin de restricţie pentru tatăl copiilor, astfel că acesta şi-a montat o rulotă în apropierea locuinţei copiilor săi, pentru a fi aproape de aceştia.

Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a precizat că situaţia celor trei fraţi daţi dispăruţi în judeţul Hunedoara se afla în atenţia DGASPC, ultima vizită a reprezentanţilor instituţiei având loc cu trei zile înainte de dispariţie. Cei trei fraţi fuseseră încredinţaţi de instanţă mamei, în condiţiile în care ambii părinţi au deschis mai multe procese pentru a primi custodia copiilor, în timp ce împotriva tatălui este emis un ordin de protecţie prin care este obligat să păstreze o distanţă de 100 de metri faţă de copii şi de mama lor. Cu toate acestea, el locuia în apropierea casei în care erau găzduiţi temporar copiii, într-o rulotă. În acest caz, Poliţia s-a sesizat din oficiu pentru lipsire de libertate, iar când vor fi găsiţi copiii vor fi preluaţi de DGASPC pentru a li se asigura protecţie şi consiliere.

O studentă, anchetată după ce a aruncat la gunoi o imprimantă căzută de pe mașina polițiștilor

deși polițiștii au pierdut dispozitivul, tânăra a fost cea reținută

O tânără de 22 de ani din București este acuzată de furt, după ce a aruncat la gunoi o imprimantă mobilă pentru un test antidrog. Anterior, fusese oprită de un echipaj de la poliția rutieră pentru un control, care a pierdut echipamentul la plecare.

Tânăra a fost reținută pentru 24 de ore, iar polițiștii au descins la domiciliile prietenilor și familiei acesteia, potrivit ȘtirileProTv.

Conform sursei citate, studenta a fost oprită de un echipaj de la Brigada Rutieră și au sancționat-o pentru folii neomologate pe care le avea la geamurile mașinii.

Controlul în trafic a fost făcut pe 10 octombrie, iar procesul verbal a fost scos pe loc cu ajutorul unei imprimante mobile, echipament evaluat la 2.750 de lei.

Polițiștii au uitat imprimanta pe mașină

După această operațiune, polițiștii au uitat imprimanta pe plafonul mașinii, au plecat iar dispozitivul a căzut pe strada din Sectorul 2, unde o opriseră pe fată.

Fata de 22 de ani a ridicat imprimanta și a dus-o la gunoi. Când polițiștii au observat că dispozitivul le lipsește, s-au întors la fața locului, dar nu au găsit-o.

Au văzut imaginile de pe o cameră de supraveghere și au observat pe tânăra pe care au amendat-o cu dispozitivul pierdut.

După ce a aflat că poate fi pedepsită pentru însușirea unui bun găsit, tânăra a mers împreună cu prietenii săi să caute imprimanta, însă nu au găsit nici dispozitivul, nici pubela unde a aruncat imprimanta.

Dosar penal pentru furt

Acum tânăra are un dosar penal pe numele său pentru furt. Părinții acesteia consideră că totul este un abuz și au contactat un avocat. „Prima dată i-au pus drug test, au văzut că nu a ieșit nimic și probabil s-au enervat că trebuie să găsească ceva. I-a implorat plângând o jumătate de oră, domnule, nu îmi luați talonul, nu e mașina mea, nu stiu daca are folie… m-a sunat plângând că i-a dat 15 milioane amendă, ce mă fac eu?”, a spus tatăl fetei.

Apărătorul fetei susține că polițiștii care au pierdut imprimanta vor să scape de responsabilitate. „Consider că cei doi agenți de poliție care au pierdut acest dispozitiv încearcă să scape de cercetare, găsind vinovatul. Cu siguranță e un abuz, nu e o faptă penală. Cel puțin daca se va dovedi cu siguranță nu e vorba de furt. Recomandarea mea e să ne îndreptam împotriva organului de cercetare penală pentru că e cel puțin exagerată aceasta măsură, dacă nu abuzivă, chiar ilegală”, a declarat Mihai Ravescu, avocatul tinerei.

Polițiștii de la Secția 8 au făcut percheziții la domiciliul părinților, în județul Argeș, și în apartamentul unde tânăra locuiește cu chirie, în București. „În fapt, la data de 10 octombrie 2024, poliţiştii Capitalei din cadrul Brigăzii Rutiere s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, în jurul orei 12.30, o tânără în vârstă de 22 de ani a sustras un bun mobil, aparținând unui echipaj de poliție, pe o stradă din Sectorul 2. La data menționată, la scurt timp după ce a fost sancționată contravențional, tânăra a sustras o imprimantă din dotarea polițiștilor, căzută de pe plafonul autospecialei pe partea carosabilă, punându-i pe polițiști în imposibiltatea de a intra în posesia bunului respectiv, atunci când aceștia s-au întors la locul evenimentului”, a precizat joi Poliția Capitalei într-un comunicat de presă.

Prejudiciul este estimat la aproximativ 2.750 de lei și imprimanta nu a fost găsită de către polițiști.

Poliția Capitalei a precizat că polițiștii de la Brigada Rutieră care au pierdut imprimanta sunt în centrul unei anchete interne.

Unii dintre sinistrații din Galați au băut deja banii primiți ca ajutor la crâșmă

La mai bine de o lună de la inundațiile care au măturat localități întregi din județul Galați, oamenii care au avut de suferit folosesc ajutoarele de la stat după bunul plac. În timp ce mulți dintre ei au grijă de fiecare leu cheltuit și fac tot posibilul să revină la o viață normală, alții nu se mai dau duși din cârciumile din sat, spun vecinii. Unii au primit chiar și 25.000 de lei.

Toți cei sprijiniți de Guvern trebuie să vină cu documente care să demonstreze că și-au cumpărat materiale de construcție, electrocasnice sau mobilier.

Ciolacu, răspuns la invitaţia lui Geoană la dezbatere: Îi urez multă sănătate

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, întrebat dacă va participa la dezbaterea la care a fost invitat de Mircea Geoană, că îi urează acestuia multă sănătate.

Întrebat despre invitaţia adresată de Mircea Geoană de a participa la o dezbatere privind alegerile prezidenţiale, Ciolacu a replicat: ”Îi urez multă sănătate domnului Geoană”.

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Mircea Geoană l-a provocat, marţi, pe Marcel Ciolacu, candidatul PSD, la o dezbatere 1 la 1. Aceasta ar urma să aibă loc sâmbătă, la ora 18.00, la Grand Hotel Bucureşti, cu un moderator neutru.

„Domnule Marcel Ciolacu, vă invit la o dezbatere 1-1! Dumneavoastră aduceţi susţinerea politică, iar eu voi aduce cunoştinţele şi expertiza necesare. Este o oportunitate pentru alegători de a ne vedea faţă în faţă şi de a înţelege cu adevărat cine suntem şi ce reprezentăm”, a transmis Mircea Geoană într-un mesaj video postat pe Facebook.

Sanda Nicola deschide lista din București la parlamentare pentru „partidul lui Geoană”

Fosta jurnalistă a declarat că a primit oferta de a candida din partea partidului „România în acțiune”, iar în această săptămână a decis să intre în alegeri pentru un loc de deputat. Partidul îl susține pe Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni.

Listele pentru București ale partidului „România în acțiune”, condus de Mihai Apostolache, vor fi depuse joi, iar Sanda Nicola deschide lista de candidați pentru Capitală.  Partidul susține candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale.

„Este corectă informația. În ultima săptămână am primit propunerea din partea domnului Apostolache. Nu am vorbit cu domnul Geoană, am avut o discuție de principiu când m-am alăturat acestei campanii, când i-am spus că vin după cinci ani de cercetare, stat în bibliotecă. Știu foarte bine că lumea are niște așteptări pe baza percepțiilor care s-au construit în jurul meu, bazându-se pe experiența mea de presă și spuneam clar că vin dintr-un alt mediu”, a confirmat Sanda Nicola pentru HotNews.ro. Ca jurnalist, Sanda Nicola a lucrat pentru Digi24, Realitatea TV, Antena 1, B1 TV, Prima Tv.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.