Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Austria își menține împotrivirea față de aderarea României și Bulgariei la Schengen

Ziarul de Vrancea
5 dec 2022 676 vizualizări

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marți dimineața, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena își menține dreptul de veto față de aderarea României și Bulgariei la Schengen și nu are de gând să-și schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, invocând numărul mare de imigranți care au ajuns în Austria și nu fuseseră înregistrați anterior prin țările prin care au trecut. Aflat la Tirana, cancelarul austriac Karl Nehammer, a confirmat ulterior această poziție. Datele Frontex, agenția europeană pentru protecția frontierelor, arată însă că imigranții ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România.

Ministrul de interne Gerhard Karner a dezmințit informațiile potrivit cărora Austria ar putea ceda presiunilor la Consiliul miniștrilor de interne din UE care are loc în 8 decembrie la Bruxelles.

„În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România și Bulgaria”, a spus ministrul, invocând proasta gestionare a fluxului de imigranți.

De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiționată a aderării la Schengen, adică aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiții - a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu acordat cotidianului „Kleine Zeitung”.

Protecția frontierelor, spun oficialii austrieci, pur și simplu nu funcționează, iar Bulgaria și România trebuie să fie tratate la pachet. „În cursul anului, au ajuns la granițele Austriei 110.000 de imigranți ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistrați. 40 la sută dintre migranți au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alți 40 la sută au venit prin Turcia, Bulgaria și Serbia. O mică parte a ocolit gardul Ungariei de la granița cu Serbia și a ales ruta prin România. Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, așa că trebuie să trimitem acest semnal de alarmă”, a spus ministrul de interne Gerhard Karner.

Aflat la Tirana, la summitul unde participă și președintele Klaus Iohannis, cancelarul austriac Karl Nehammer a confirmat această poziție a Austriei: „Ministrul de interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali care au ajuns în Austria neînregistrați. Asta înseamnă că au trecut pe la granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Karl Nehammer.

Austria se bucură că Suedia preia președinția Consiliului UE

Și ministrul austriac pentru Europa, Karoline Edtstadler, a reiterat marți refuzul Austriei față de extinderea spațiului Schengen. „Nu putem vota în favoarea extinderii spațiului Schengen pentru că este vorba și de securitatea cetățenilor europeni”, a declarat ea, după o întâlnire cu omoloaga din Suedia, Jessika Roswall, la Stockholm.

Suedia va prelua președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2023, iar Karoline Edtstadler crede că președinția suedeză vine „la momentul potrivit pentru a aborda această problemă”.

„Odată cu Suedia, președinția Consiliului Uniunii Europene este preluată de un stat care are multă experiență în ceea ce privește afluxul de imigranți. Prin urmare, sunt foarte încrezătoare că Suedia va face tot ce îi stă în putință, în timpul președinției, pentru a menține această problemă în prim-planul agendei și pentru a evidenția soluții”, a declarat Edtstadler.

Ministrul austriac pentru Europa, care face parte din același partid conservator OeVP ca și ministrul de interne și cancelarul austriac, a deplâns, la rândul ei, faptul că spațiul Schengen „nu funcționează” și a menționat aceleași cifre - 75 la sută dintre solicitanții de azil care au ajuns în Austria nu fuseseră înregistrați înainte, deși acest lucru era contrar legislației europene.

Totuși, Karoline Edtstadler spune că se bucură că acum există „o anumită frământare în dezbateri” și că Bruxelles-ul a prezentat un plan de acțiune referitor la ruta balcanică de migrație, pe care Austria l-a salutat. La nivelul UE, „rareori a existat un nivel atât de ridicat de atenție” pentru problema migrației ca acum, a spus ea.

Miniștrii de interne din UE vor vota joi asupra extinderii spațiului Schengen pentru a include România, Bulgaria și Croația. În timp ce Olanda și Suedia au renunțat la opoziția față de extinderea Schegen către România, guvernul federal austriac încă o mai menține.

Ce spun datele FRONTEX

În timp ce în primele 9 luni ale anului 2022 s-a înregistrat o creștere a imigrației de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, în România, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale, arată statisticile oficiale.

Datele FRONTEX indică foarte clar că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migrația de pe ruta Balcanilor de Vest trece prin România.

Concret, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, la frontiera cu Serbia s-a înregistrat o scădere a presiunii imigraționiste, atât in ceea ce privește detecțiile și șederile ilegale, cât și în ceea ce privește prevenirea trecerilor ilegale. Astfel, se confirmă eficiența măsurilor dispuse pentru controlul și supravegherea frontierei, din moment ce numărul detecțiilor la frontiera cu Serbia reprezintă doar 1,3% din totalul detecțiilor raportate de Agenția FRONTEX pe ruta Balcanilor de Vest. Este un argument solid că România nu se află pe principala rută aleasă de migranți pentru a ajunge în spațiul Schengen.

În ceea ce privește prevenirea mișcărilor secundare, Romania acceptă returnarea migranților ilegali din Ungaria și Bulgaria în baza acordului de readmisie, și nu pe baza acordului Dublin III, ceea ce confirmă buna cooperare cu autoritățile maghiare.

Dincolo de situația prezentată de aceste statistici, experții din 15 state membre ale UE, din trei agenții europene și reprezentanți ai Comisiei Europene au verificat, în luna octombrie, modul în care România gestionează frontierele externe și asigură cooperarea polițienească, modul în care realizează politica de returnare și asigură funcționarea Sistemului Informatic Schengen.

Concluziile experților au fost foarte clare: România a acționat în mod adecvat pentru gestionarea eficientă a frontierelor externe. Există un lanț clar de comandă și control la nivel național. Cu numărul actual de polițiști de frontieră instruiți, cu echipamente de control la frontieră și tehnologii de ultimă generație, România asigură o supraveghere și controale la frontieră la un nivel de înaltă calitate, inclusiv verificări sistematice ale tuturor pasagerilor în bazele de date relevante. Cooperarea internațională cu state vecine funcționează bine, la fel și cooperarea foarte activă cu Frontex, în ceea ce privește atât frontierele externe cât și returnarea imigranților

Fost director din ANAF, trimis în judecată de DNA după ce a cerut și primit de la trei oameni de afaceri peste 6,6 milioane de lei

Un fost director din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după ce a cerut și a primit de la trei oameni de afaceri peste 6,6 milioane de lei, urmând ca în schimbul banilor să intervină, astfel încât firmele celor trei să câștige licitații pentru cumpărarea de produse software.

DNA a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, că procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Stroe, la data faptelor director al Direcției de Investiții Achiziții Publice și Servicii Interne din Agenția Națională de Administrare Fiscală, pentru săvârșirea infracțiunilor de: trafic de influență, în formă continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimiși în judecată doi administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la trafic de influență, spălarea banilor, și cumpărare de influență, comise în formă simplă și continuată. 

“Inculpatul Stroe Dan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.614.818 lei (2.712.616 lei, 2.644.300 lei și 1.257.902 lei), reprezentând prețul influenței pe care acesta ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuții în procedura de achiziție, astfel încât societățile celor trei persoane să câștige licitațiile organizate de A.N.A.F pentru cumpărarea de produse software. Banii respectivi (reprezentând 10% și 20% din valoarea contractelor respective) ar fi fost remiși funcționarului indirect, în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, prin transfer bancar, în contul unor societăți indicate și controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii”, a transmis DNA. 

În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

DNA a menționat că, în 2016, într-o altă cauză penală, Dan Stroe a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției ce a fost admis de Tribunalul București care l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Ministrul Gabriela Firea, noi informații despre programul guvernamental pentru creșterea natalității: Am primit deja 3.400 de solicitări

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a venit marți cu noi informații despre programul guvernamental pentru creșterea natalității, care prevede suma de 3.000 de euro pentru procedurile de fertilizare in vitro, precizând că s-au primit deja 3.400 de solicitări, iar in primele zile ale lunii ianuarie vor primi în continuare solicitări și vor face decontări.

„Programul a fost lansat acum câteva zile (...) Mă bucură foarte mult interesul care există pentru acest program și mă bucur că am insistat ca acesta să fie aprobat, chiar dacă pe final de an”, a spus ministrul, precizând că sunt importante chiar și câteva zile pentru un cuplu care încearcă să aibă copii.

Firea a spus că „sprijinul financiar de 3.000 de euro este important mai ales pentru familiile care au trecut deja prin acest procedeu medical” și și-au consumat resursele financiare, dar și pentru cei cu venituri mici și nu mai trebuie să facă împrumuturi.

„Din acest moment, proiectul este extins la nivel național. Am primit deja 3.400 de solicitări, cele mai multe pe email și foarte puțin fizic, la sediul Ministerului Familiei”, a anunțat Firea precizând că pot fi trimise în continuare cereri pe email.

Gabriela Firea a afirmat că deși au anunțat că pentru anul acesta se decontează primele 2.500 de dosare valide, acceptate și completate corect, din primele zile ale lunii ianuarie vor primi în continuare solicitări și vor face decontări. 

USR va depune luna aceasta o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor fostei Securități

Cătălin Drulă a anunțat că USR va depune un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor fostei Securități. „E vorba de 1.300 de foști ofițeri de Securitate și de Miliție, mulți dintre ei încă în viață, care au primit din partea instanțelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securității și au desfășurat activități prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în scopul susținerii puterii comuniste”, a explicat liderul USR.

„Este absolut revoltător ca securiștii care au exercitat teroare în numele unui regim totalitar să primească astăzi pensii speciale din partea statului român. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, au frânt destine și care astăzi primesc în mod sfidător pensii speciale din partea statului român democratic. Ei continuă să fie și după 1989 specialii acestui stat. Vă anunț că USR va depune luna aceasta o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității care au făcut poliție politică, încălcând astfel drepturile omului. E vorba de 1.300 de foști ofițeri de Securitate și de Miliție, mulți dintre ei încă în viață, care au primit din partea instanțelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securității și au desfășurat activități prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în scopul susținerii puterii comuniste”, a declarat Cătălin Drulă, marți într-o conferință de presă în care a anunțat lansarea de către USR a campaniei „Stop pensiile speciale”.

Președintele USR a mai spus că în PNRR sunt prevăzute încă 25 de zile pentru desființarea pensiilor speciale care reprezintă 1% din PIB. El a adăugat că acel procent reprezintă o sumă mai mare decât bugetul dedicat cercetării și anume 0,16% din PIB.

De asemenea, pensia specială este în medie de opt ori mai mare decât pensia contributivă, a mai precizat Drulă.

Acesta a vorbit și despre abrogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, care ar avea un impact de un miliard de lei asupra bugetului din 2023, dacă nu vor fi eliminate sau amânate.

Marcel Ciolacu, despre absența de la recepția de Ziua națională: Eu coaliția o am cu domnul Ciucă, nu cu domnul președinte

Marcel Ciolacu, liderul PSD a declarat marți despre absența de la recepția de Ziua națională a României de la Palatul Cotroceni că nu este niciun semn și că el coaliția o are cu premierul Ciucă, nu cu președintele.

„Nu este niciun semn. Eu coaliția o am cu domnul Ciucă, nu cu domnul președinte. Nu e un mesaj pentru nimeni. Fiecare are prioritățile lui”, a spus președintele PSD.

El a precizat că a fost la defilare, ca și președinte al Camerei Deputaților. „Pe urmă, fiecare dintre noi timpul liber ni-l așezăm”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre absența de la recepția de Ziua națională de la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă a fost în Dubai in vacanță, Ciolacu a răspuns: „Cred că timpul meu liber mă privește”.

Ministerul Sănătății: Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților

Ministerul Sănătății afirmă, marți, că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților și va susține acest lucru în discuțiile cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Noul contract cadru suspus dezbaterii publice ar urma să se aplice din 1 aprilie 2023.

Ministerul Sănătății a transmis, marți, precizări, după ce au apărut informații că noul contract cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate

„Ministerul Sănătății rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților. Această poziție a Ministerului Sănătății va fi susținută ferm în discuțiile cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituții a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiștii CNAS”, a transmis Ministerul Sănătății.

Oficialii instituției precizează că „finanțarea cât mai bună a activității de medicină de familie și a asistenței medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenție și de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”.

CNAS a publicat pe site-ul propriu, în Transparență decizională, Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, precum și prelungirea aplicării prevederilor acestuia, însoțit de Referatul de aprobare. 

În proiectul de act normativ sunt cuprinse reglementări aplicabile începând cu data de 1 aprilie 2023. Potrivit documentului, în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, „Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi”.

De asemenea, „Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialitățile clinice, planificare familială și îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceștia își desfășoară activitatea și interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical și valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi”.Potrivit specialiștilor din domeniu, aceste prevederi ar îngrădi accesul pacienților la servicii medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.