Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Asasinat la comandă cu o bombă sub mașină la Arad

Ziarul de Vrancea
29 mai 2021 854 vizualizări

Aceasta era ieri principala pistă a anchetatorilor în cazul morții omului de afaceri Ioan Crișan n prefectul județului a vorbit despre un explozibil detonat de la distanță, în timp ce SRI a exclus un atentat terorist

O mașină a explodat în parcarea unui supermarket din municipiul Arad, sâmbătă dimineață, iar înăuntru a fost găsită de pompieri o persoană carbonizată. Bărbatul decedat este Ioan Crișan, un cunoscut om de afaceri local. Parchetul General a preluat ancheta, iar cercetările vizează infracțiunea de omor. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, la locul exploziei mașinii omului de afaceri arădean ar fi fost găsite urme de explozibil. Principala ipotează luată în calcul în cazul exploziei este un asasinat, iar Poliția a întocmit un cerc de suspecți.

Ioan Crișan este tatăl Laurei Bîlcea, fosta soție a deputatului Sergiu Bîlcea. Ioan Crișan deținea una dintre puținele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulți ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câțiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de pește. Ioan Crișan a adus într-un bazin termal și câțiva crocodili, cu intenția de a dezvolta pe viitor o fermă care să producă carne de crocodil, căutată în restaurantele din unele țări vestice, unde exporta și somn african.

Deputatul arădean Sergiu Bîlcea, fostul ginere al omului de afaceri, spune că este “șocat și îndurerat” de decesul bunicului copiilor săi.

Deflagrația a distrus și ferestrele din apropiere

Primele cercetări demarate de SRI exclud ipoteza unui atentat terorist.

Se pare ca omul de afaceri s-a urcat în mașina, după ora 7.00, după obișnuita sa cafea de dimineață la cafeneaua din zonă, iar când a pornit mașina aceasta a explodat. Bubuitura s-a auzit până la UTA. Ioan Crișan conducea un Mercedes. Deflagratia a distrus și câteva ferestre ale apartamentelor dintr-un bloc aflat în apropiere. De asemenea, mai multe mașini parcate au fost avariate. Anchetatorii nu exclud varianta unui dispozitiv exploziv montat pe autoturismul omului de afaceri.

Prefectul județului Arad, Toth Csaba, a dispus suplimentarea măsurilor de ordine publică, după explozia mașinii. El a spus că anchetatorii au mers “pe o pistă de moarte violentă, de incendiu provocat”. “Există și această posibilitate, cu o bombă, care, din câte cunosc eu, ar fi putut fi declanșată și de la distanță. Anchetatorii lucrează la mai multe piste, au fost efectuate activități specifice de anchetă, cercetarea la fața locului, audieri de martori, au fost identificate piste de anchetă, dar nu am cunoștință despre identificarea unor persoane direct responsabile de această faptă”, a declarat prefectul, precizând că informațiile le are din surse publice, nu direct de la anchetatori.

Premierul vrea să fie președintele PNL

n încadrat de mai mulți lideri „grei” ai partidului, Florin Cîțu i-a aruncat ieri mănușa lui Ludovic Orban

Vicepreședintele PNL, premierul Florin Cîțu, a anunțat, ieri, înaintea Consiliului Național al PNL, că va candida la funcția de președinte al formațiunii. Cîțu a afirmat că va câștiga, întrucât nu există altă variantă, iar PNL are nevoie de un suflu nou. “Am decis să mă înscriu în competiția pentru președinția PNL. Le mulțumesc liderilor puternici din PNL care au crezut în mine și care și astăzi fac parte din echipa mea”, a declarat Florin Cîțu. El a transmis că PNL va fi cel puțin 8 ani la guvernare în următoarea perioadă. “În scurt timp o să prezint și moțiunea și echipa alături de care am pornit pe acest drum. O parte din echipă este alături de mine. Vă spun că voi câștiga, nu există altă variantă”, a adăugat Cîțu.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat că există un gentlemen's agreement între cei doi candidați, astfel încât competiția să fie benefică pentru PNL. “Salut, Florin, intrarea în cursă”, a afirmat Orban. Președintele PNL a anuțat că a avut o discuție cu Florin Cîțu înainte ca acesta să-și anunțe candidatura. Orban a mai spus că nu exclude posibilitatea de a mai apărea candidați la șefia formațiunii. Întrebat dacă consideră trădare faptul că Rareș Bogdan îl susține pe Florin Cîțu. Orban a afirmat: “Deocamdată, a fost doar într-o poză”.

Rareș Bogdan a fost unul dintre cei 39 de lideri liberali care s-au aflat alături de Florin Cîțu în momentul anunțului candidaturii. Alte nume grele ale PNL s-au aflat alături de premier, printre ei fiind: Emil Boc, Nicolae Ciucă, Raluca Turcan și Alina Gorghiu.

Congresul PNL va avea loc în 25 septembrie, cu prezența fizică a 5.000 de delegați.

Gheorghiță: România are, probabil, deja o imunitate colectivă

Președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, afirmă că România are, probabil, la momentul actual, o imunitate colectivă care provine atât din vaccinare, cât și din boală. El a anunțat că sunt aproape 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

“În momentul acesta la nivel național probabil că avem o imunitate colectivă, o imunitate de grup, obținută atât prin vaccinare cât și prin boala naturală, care este pe o plajă undeva de la 30-35% chiar până la 50%. Asta explică de ce în acest moment România se află într-un scenariu verde, într-o situație favorabilă, cu o rată de incidență cumulată în media cazurilor de sub 0,5 la nivel național. Este cea mai bună evoluție de până acum”, a declarat, sâmbătă, Gheorghiță, într-o conferință, cu ocazia Maratonului Vaccinării. El a anunțat că sunt aproape 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. “Suntem la mai bine de cinci luni de la momentul în care a debutat campania de vaccinare în România. Sunt aproape 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă circa 840.000 - 850.000 de persoane vaccinate în fiecare lună cu cel puțin o doză. Este greu de exprimat dacă este mult sau dacă este puțin, însă pot să vă garantez faptul că alături de echipa mea am făcut tot ceea ce ține de noi pentru buna desfășurare a campaniei de vaccinare. Tot ce a fost prevăzut în strategia de vaccinare, atât pentru etapa 1, cât și pentru etapele 2 și 3, modalitatea de organizare a centrelor de vaccinare, echipe mobile, vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, în unitățile sanitare, toate aceste lucruri sunt în plină derulare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a adăugat că, în acest moment, reușita campaniei de vaccinare se mută din zona centrală, a coordonării, la nivel local, la nivelul fiecărui județ. “Deși în ultimele săptămâni am înregistrat o scădere a numărului de persoane care au fost vaccinate cu prima doză, pot să vă spun că acest lucru nu se corelează cu scăderea intenției de vaccinare. Este pur și simplu nevoie de a aduce vaccinul mai aproape de beneficiar, mai aproape de cei care își doresc să se vaccineze, dar pentru care procesul efectiv de vaccinare nu a fost încă suficient de potrivit cu programul fiecăruia”, a spus medicul.

Actorul Victor Rebengiuc, despre Revoluție: „A fost o mare păcăleală”

Actorul Victor Rebengiuc este de părere că Revoluția din 1989 „a fost o mare păcăleală”, pentru că nu au dispărut nici securiștii, nici comuniștii, dimpotrivă, ei au continuat să își facă politica de construire a unor averi personale mari.

„Revoluția a fost un lucru încântător, pe care l-am iubit și în care speram foarte mult. Pentru că îmi regretam viața trăită până atunci. Speram să trăiesc în libertate, în bunăstare, să începem să construim o țară frumoasă, adevărată, nouă, cu oameni inteligenți, cu lucruri minunate în ea. De fapt, m-am păcălit. A fost o mare păcăleală”, a declarat actorul în vârstă de 88 de ani, invitat la ediția de duminică a emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV. După trei decenii de la acele evenimente, el a spus: „Nu înțeleg ce-a putut să mă îndemne pe mine să cred va fi o mare răsturnare, că vor dispărea comuniștii și securiștii”. Nu îi lipsește nimic din comunism, dar subliniază că Revoluția a fost o păcăleală. „Au continuat comuniștii să își facă politica lor bună de construire a unor averi personale mari, care pot concura cu oricare alte averi personale din toată lumea”, a completat el.

Monede antice, descoperite la Buftea cu un detector de metale

Peste două sute de monede antice, susceptibile a fi din era precreștină, au fost descoperite la Buftea de un deținător de detector de metale. “Astăzi, 29 mai, polițiștii orașului Buftea au fost sesizați în mod direct, de către o persoană, autorizată ca posesor al unui detector de metale, cu privire la faptul că, la aceeași dată, a descoperit în Pădurea Râioasa, mai multe monede antice, care se aflau într-un vas de ceramică, și despre care susține că, datează din era precreștină (aproximativ sec.III î.Hr.)”, a transmis, sâmbătă seară, IPJ Ilfov. Sursa citată a precizat că s-a procedat la inventarierea monedelor, stabilindu-se faptul că în vasul respectiv se aflau 139 tetradrahme și 71 monede Ilyria- Apollonia.

Monedele descoperite urmează să fie predate în baza prevederilor legale în vigoare, autorităților competente din Buftea.

Brașov: Două fetițe au decedat, iar fratele lor este în stare gravă după ce s-au intoxicat cu un antiparazitar

Doi copii, cu vârste de 7 și 9 ani, au murit și un al treilea, de 9 ani, este în stare gravă, la spital, după ce s-au intoxicat cu o substanță antiparazitară, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov. Tragedia s-a întâmplat sâmbătă, în comuna brașoveană Ungra, substanța cu care cei trei frați, două fete și un băiat, au intrat în contact fiind tomoxan. Cei trei copii au fost preluați de echipajele SMURD în stop cardio-respirator și transportați la Spitalul din Rupea. Una dintre cele două fetițe și-a revenit, pentru o scurtă perioadă de timp, însă a reintrat în stop cardio-respirator. Ulterior, niciuna dintre cele două fete nu a răspuns manevrelor de resuscitare și au fost declarate decedate. Băiatul de 8 ani a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat la o unitate medicală din Târgu Mureș. De asemenea, mama și bunica celor cei trei frați au fost transportate de echipajele medicale la spitalul din Rupea, respectiv cel Județean de Urgență din Brașov.

CNSU: Marea Britanie trece în zona roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, sâmbătă, o hotărâre prin care introduce Marea Britanie, începând cu 1 iunie, pe lista statelor aflate în zona roșie, ca urmare a creșterii rapide, în această țară, a infecțiilor cauzate de unele variante de virus, în special cu B.1.617.2, varianta identificată prima dată în India. De asemenea, se instituie carantina de 14 zile pentru cetățenii străini și apatrizi care vin în România din țările terțe, indiferent de zona în care este încadrată țara din care sosesc, cu anumite excepții. O altă decizie aprobată de CNSU se referă la exceptarea de la carantină a contacților direcți ai unei persoane confirmate pozitiv, în cazul în care aceștia au fost, la rândul lor, confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare contactului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.