Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Arafat: Dacă nimeni nu vrea să creadă, medicii vor decide cine rămâne în viață și cine nu

Ziarul de Vrancea
27 iun 2020 974 vizualizări

El îi îndeamnă pe cei care nu cred să se ducă și să stea de vorbă cu cei care s-au externat și care erau simptomatici și să vadă cum s-au simțit când erau în spital

Secretarul de stat Raed Arafat se declară supărat că românii au început să ignore măsurile de siguranța, ba chiar să nu mai creadă în existența coronavirusului și atrage atenția că situația ar putea deveni foarte gravă. „Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a spus Raed Arafat la Digi 24. Arafat îi îndeamnă pe cei care nu cred să se ducă și să stea de vorbă cu cei care s-au externat și care erau simptomatici și să vadă cum s-au simțit când erau în spital. “Asta nu se înțelege, nu e o gripă obișnuită. Acolo treci prin ea, te vindeci, ai plecat, majoritatea trec prin gripă foarte simplu. Aici vedem că la majoritatea lasă sechele, lasă sechele pulmonare serioase. Nu e o boală care este foarte simplă, are unele complicații pe care nu le vedem cu altele, are complicații nu numai pe sistemul pulmonar. Situația oricând poate să degenereze”, a spus Arafat.

Alte 291 cazuri de coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, alte 291 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 26.313. 217 pacienți sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă. De asemenea, 23 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, bilanțul deceselor ajungând la 1.612. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 694.909 teste.

Evaluare Națională 2020: Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2020, după soluționarea contestațiilor, au fost afișate sâmbătă, pe evaluare.edu.ro și la avizierele școlilor. De luni, 29 iunie, începe sesiunea specială a Evaluării Naționale 2020 pentru absolvenții clasei a VIII-a care nu au putut susține examenul din motive medicale, în contextul pandemiei de coronavirus. După afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională au fost depuse 15.275 de contestații. Cele mai multe contestații - 9.030 - au fost făcute la proba scrisă de Limba și literatura română, la Matematică au fost depuse 5.991, iar la proba de Limba și literatura maternă - 254 de contestații. Ministerul Educației spunea că numărul contestațiilor este mai mic decât în ultimii doi ani: în 2019 au fost depuse 21.509 contestații, iar în 2018 - 23.761. Cele mai multe contestații au fost în Capitală (2.861) și în județele Constanța (806), Dolj (730) și Prahova (710), iar cele mai puține - sub 100 de contestații - în județele Tulcea (76) și Satu Mare (85). La examenele naționale din acest an, rezultatele sunt afișate într-un format anonimizat, care nu mai permite identificarea candidaților, pentru respectarea Regulamentului privind protecția datelor. Astfel, listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro conțin următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Evaluarea Națională a fost susținută în acest an, pentru prima dată, în condiții speciale, ținând cont de măsurile impuse de pandemia de coronavirus.

A murit românul de 111 ani, declarat cel mai bătrân bărbat din lume

Dumitru Comănescu, românul în vârstă de 111 ani, care timp de o lună a fost cel mai vârstnic bărbat din lume, a murit sâmbătă. Acesta fusese decorat, în urmă cu trei zile, de către Patriarhul Daniel.“Regretăm nespus trecerea în neființă a domnului Dumitru Comănescu, care a avut loc în această dimineață! Întâlnirea cu dumnealui a fost o adevărată lecție despre viață si credință, despre responsabilitatea pe care o avem față de fiecare suflet pe care îl întâlnim, despre puterea de a depăși și a învinge marile, dar și micile încercări ale vieții, despre virtute, omenie, bunătate și înțelegere”, a spus Alexandra Dobre , directorul general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București. Născut pe 8 noiembrie, 1908, în Provița de Jos, județul Prahova, Dumitru Comănescu a fost de profesie inginer agronom. Bărbatul a povestit că secretul longevității sale a fost dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților. Pe 24 iunie, Dumitru Comănescu a fost decorat de Patriarhul Daniel cu Crucea Patriahală, cel mai înalt ordin al Bisericii Ortodoxe Române, pentru mireni.

Mai mulți primari PSD din județul Iași vor să treacă la PNL

Mai mulți primari PSD din județul Iași vor să treacă la PNL, liderul PNL Iași, ministrul Mediului Costel Alexe, precizând că unii edili PSD, nu doar din județul Iași, nu au fost sprijiniți de partidul lor. Întrebat într-o conferință de presă dacă poartă negocieri cu unii primari PSD din județul Iași pentru a trece la PNL, ministrul Mediului, Costel Alexe, care este și liderul PNL Iași, a spus că există edili social-democrați din județ care vor să se alăture liberalilor, pentru “a dezvolta Iașiul și Moldova”. “Sunt foarte mulți primari PSD și nu doar în județul Iași care nu s-au simțit sprijiniți în proiectele lor de către conducerile județene sau cea națională PSD, pentru că acolo au cu totul alte interese. Avem și în județ primari PSD foarte buni, care merită sprijiniți în proiectele lor și care vor să se alăture acestui parteneriat (între Costel Alexe și primarul de Iași Mihai Chirica – n.r.) pentru dezvoltarea Iașului și a Moldovei”, a declarat Costel Alexe. El a precizat că “nu există primar, indiferent de culoarea lui politică, din județul Iași care să-și fi dorit să ajungă la un minister și să nu-l fi sprijinit”. El a afirmat că în următoarele zile va exista o discuție în PNL Iași referitoare la posibila venire în partid a unor edili PSD.Surse politice susțin că în ultimele zile au existat discuții între conducerea PNL Iași și mai mulți edili PSD pentru trecerea acestora la liberali. PNL are în județul Iași 30 de edili, în timp ce social-democrați au primari în peste 60 de localități.

Partidul lui Voiculescu i-a furat lui Ponta 2.000 de membri

Partidul controlat de Dan Voiculescu a anunțat sâmbătă transferul de la Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta, a două mii de mebri și 14 organizații locale din județul Galați, în frunte cu deputatul Eugen Durbacă, un traseist politic care a trecut până acum pe la nu mai puțin de 11 partide: PSM, PDSR (actualul PSD), PDAR, ApR, PD, PUR (fostul PC) UNPR, PLR, ALDE și Pro România.“Deputatul Eugen Durbacă s-a înscris în Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), revenind astfel în familia umanistă în cadrul căreia a activat în cea mai mare parte a îndelungatei sale cariere politice. Odată cu noul lider umanist, organizația județeană PPUSL Galați se consolidează cu 2.000 de noi membri. Totodată, Eugen Durbacă a anunțat, în cadrul unei conferințe de presa, că 14 organizații Pro România din județul Galați urmează să se alăture PPU (social-liberal)”, a anunțat partidul controlat de Voiculescu, într-un comunicat de presă.Formațiunea mogulului Antenelor a anunțat în ultima perioadă o serie de achiziții controversate, de la condamnați penal, la foști șefi de servicii secrete și traseiști politici. Astfel, pe 14 iunie, generalul Corneliu Dobrițoiu, condamnat definitiv în dosarul „Case pentru generali”, a devenit membru al PPU. Corneliu Dobrițoiu a fost ministru al Apărării în primul Guvern USL. Dobrițoiu a fost condamnat definitiv în 2016 la un an de închisoare cu suspendare și la plata sumei de 15.846 lei.

Tulcea: Bărbat, bătut de trei femei după ce a înjurat-o pe una dintre ele

Un bărbat de 32 de ani care a provocat un scandal în Tulcea, după ce a adresat injurii unei femei de 42 de ani, a fost apoi agresat fizic de alte trei femei care se aflau împreună cu aceasta. Bărbatul avea și o seceră folosită la tăierea stufului, cu care le-a amenințat pe femei, el fiind imobilizat de polițiști și jandarmi, iar ulterior transportat la spital pentru îngrijiri medicale.“Din primele verificări, polițiștii au stabilit ca, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat de 32 de ani din Tulcea ar fi adresat injurii unei femei de 42 de ani, din municipiu. Alte trei femei care se aflau împreună cu aceasta ar fi adresat expresii jignitoare la adresa bărbatului, totodată agresându-l fizic. Ulterior, bărbatul ar fi încercat să amenințe persoanele respective cu un tarpan (secera mică folosită la tăierea stufului)”, se arată în comunicat.  Sursa citată menționează că forțele de ordine prezente la fața locului – trei autospeciale cu șase polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră - au restabilit ordinea publică, bărbatul fiind dezarmat și imobilizat. Ulterior, acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Toate celelalte persoane implicate în incident au fost duse la sediul Poliției pentru audieri.

Actorul Claudiu Bleonț, candidat la Primăria comunei Beliș

Actorul Claudiu Bleonț, care candidează la Primăria comunei Beliș din județul Cluj, a relatat că le-a aflat “nevoile” oamenilor din Apuseni și “a luat la rând ministerele” pentru a găsi soluții, el postând pe Facebook fotografii în care apare alături de premierul Ludovic Orban și de mai mulți miniștri. “Poziția pe care proaspăt mi-am asumat-o, aceea de candidat la Primaria Beliș, o comună de munte de lângă Cluj, m-a adus în fața oamenilor, am intrat în curțile lor, i-am privit în ochi și le-am aflat nevoile. Dar nu am vrut nicio clipă să fiu un alt politician care doar promite că va rezolva...Așa că folosindu-mă de tot ceea ce reprezint eu, Claudiu Bleonț, am luat la rând ministerele, am deschis uși, am pus întrebări și am căutat soluții. Pentru că pentru moți cuvântul dat și mâna strânsă sunt mai valoroase decât orice hârtie și au greutatea morală a unei certitudini – ai promis că faci, atunci trebuie să faci. Așa că nu am cum să nu mulțumesc unui guvern PNL care m-a primit, m-a ascultat, mi-a oferit soluții și suport real“, a afirmat actorul. El le-a mulțumit lui Ludovic Orban, Ovidiu Raețchi, Robert Sighiartău, Adrian Oros, Ionuț Stroe, Bogdan Gheorghiu și le-a transmis că îi așteaptă în Munții Apuseni: “să le arătați și moților ce mi-ați arătat mie – că împreună se poate”, postând și mai multe fotografii împreună cu aceștia.

Dragnea ar fi gata să intre în greva foamei

Fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, Anca Alexandrescu, a anunțat la Realitatea PLUS că fostul lider PSD va intra în greva foamei dacă Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat, nu-i acorda din nou dreptul din muncă. Reamintim că fostului lider PSD i s-a interzis dreptul la muncă în penitenciar ca pedeapsă pentru interviul difuzat în această săptămână la Realitatea PLUS. “În continuare i se pune pumnul în gură, nu i s-a dat voie să vorbească, acum i s-a luat dreptul la muncă și m-a rugat să transmit public că dacă nu vor reveni asupra acestui abuz va intra în refuz de mâncare”, a declarat Anca Alexandrescu la Realitatea PLUS.

S-a legat cu un lanț de un copac în Parâng și a rămas prins 3 zile

Un tânăr din Dolj care s-a legat cu lanțul de un copac în pădure, în Parâng, pentru tehnici de supraviețuire și nu a mai putut să se elibereze a fost găsit de salvamontiști și jandarmi montani după trei zile. Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că tânărul a aruncat cheia de la lacăt și nu a mai putut să ajungă la ea. „Pe noi ne-au alertat ciobanii care au auzit strigăte de ajutor. L-am găsit pe un tânăr legat de un picior cu un lanț de un copac, cu lacăt. Se pare că exersa tehnici de supraviețuire și aruncase cheia la distanță, astfel încât nu a putut ajunge la ea. Nu am mai întâlnit un astfel de caz”, a spus Bodean. Tânărul a mai avut mâncare cu care a rezistat două zile după care a început să strige după ajutor. Acesta era deshidratat și înfometat și a fost salvat și predat unui echipaj de ambulanță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.