Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Arad: Crescătoria în care zeci de vaci stăteau în noroi până la genunchi, desființată

Ziarul de Vrancea
6 feb 2023 726 vizualizări

Ttimp de luni întregi, 60 de vaci au fost ținute doar sub cerul liber și în condiții care amintesc de evul mediu

Ferma improvizată de vaci în care animalele erau ținute doar sub cerul liber, în noroi până la genunchi, este în curs de desființare, după ce proprietarul nu a luat măsurile de remediere impuse de autorități.

Primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin, a declarat luni, pentru Agerpres, că după depășirea mai multor termene de conformare impuse de autorități, care nu au fost respectate de către proprietarul animalelor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad a retras autorizația de funcționare a crescătoriei. “Mulțumesc DSVSA că a decis măsura cea mai bună în acest caz, în urma mai multor controale pe care le-a făcut împreună cu Poliția Animalelor. Crescătoria este în curs de desființare, proprietarul a vândut o parte din vaci iar restul sunt duse la abator. Nu pot decât să mă bucur că am scăpat de această problemă delicată a comunei”, a spus primarul.

Reprezentanții DSVSA au confirmat că au retras “autorizația sanitară veterinară pentru exploatație de tip A”, precizând că primele 11 vaci au fost duse la abator, în Bacău, săptămâna trecută, iar în această săptămână sunt programate alte opt. Proprietarul va sacrifica la abator toate animalele care nu au fost vândute.

În urmă cu o lună, autoritățile din Arad au găsit, la o fermă improvizată pe un câmp de lângă localitatea Păuliș, 60 de vaci ținute doar sub cerul liber și în noroi până la genunchi.

“Aceste animale trăiesc în condiții insalubre. Indiferent că este vară cu 40 de grade sau iarnă, ele stau sub cerul liber. Noaptea tot în aer liber, iar acum, din cauza precipitațiilor din ultima perioadă a anului, animalele stau până la genunchi în noroi. Este imposibil de comunicat cu acest fermier, el spune că are dreptul să dețină o fermă de creștere a animalelor și nimeni nu ar trebui să îl împiedice. Nu avem nimic împotrivă, dar să ofere condiții normale pentru aceste animale”, spunea atunci primarul comunei.

El precizase că, la solicitarea Primăriei Păuliș, la finalul anului 2022 a fost efectuat un control de către DSVSA, în urma căruia s-au dispus măsuri, dar care nu au fost respectate de către fermier, care nu a schimbat nimic privind condițiile de creștere a animalelor.

Inspectoratul de Poliție Județean Arad precizase că Biroul Protecția Animalelor i-a aplicat proprietarului vacilor o amendă de 3.000 de lei.

Intervenție în cazul copiilor femeii care a murit după ce a fost preluată cu șenilata

Șase dintre cei șapte copii ai femeii care a murit, duminică, la scurt timp după ce cadrele medicale o preluaseră cu o autoșenilată de acasă, dintr-o zonă izolată din Munții Apuseni, au fost preluați de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba și duși la asistenți maternali sau în familia lărgită. Cel de-al șaptelea, o fetiță născută acasă în urmă cu patru zile, este încă în spital, dar micuța va fi preluată tot de autorități. Personalul din carul DGASPC Alba s-a deplasat, duminică seară, la locuința femeii de 33 de ani care a murit la scurt timp după ce a fost preluată de către cadrele medicale cu o autoșenilată.

Cei șase copii pe care aceștia i-au găsit la locuința dintr-o zonă izolată din Munții Apuseni fost preluați și duși inițial la DGASPC. Ulterior, o mătușă și nașa unuia dintre copii au luat, încă de duminică, câte unul dintre frați, iar ceilalți se află la asistenți maternali, a declarat directorul DGASPC Alba, Valentin Frăcea. Cel mai mare dintre copiii femeii are 12 ani.

Reprezentantul DGASPC Alba a explicat că intervenția DGASPC a avut loc după ce asistenții din cadrul Primăriei au semnalat cazul celor de la Direcție, oficialii Primăriei explicând că în documente toți cei șapte copiii apar ca fiind ai soțului femeii, care în realitate este despărțit de ea. La locuința în care femeia stătea cu concubinul ei au fost găsiți cei șase copii, împreună cu concubinul, care era beat.

“Copiii nu au avut nevoie urgentă de medic. Astăzi sunt evaluați medical toți”, a declarat Valentin Frăcea.

Cel de-al șaptelea copil, o fetiță de patru zile, fusese luat de acasă împreună cu mama, care era în viață, dar inconștientă, duminică, atunci când cadrele medicale au ajuns cu șenilata la locuința familiei. Când medicii vor considera că bebelușul poate fi externat va fi dat în grija unui asistent maternal. Femeia a murit duminică după-amiază, la trei zile după ce a născut acasă al șaptelea copil. Surse locale susțin că ea născuse acasă și înainte, însă la a șaptea sarcină au intervenit complicații și nu a mers la spital.

Și-a băgat partenera în portbagajul mașinii și i-a dat foc

O femeie a fost salvată de polițiștii din Capitală după ce a anunțat la 112 că partenerul său a agresat-o și a forțat-o să intre în portbagajul unui autoturism, ulterior, mașina fiind găsită pe un loc viran din Sectorul 3, iar în interior era flacără deschisă. A fost depistat și șoferul mașinii, care consumase alcool și substanțe interzise, conform polițiștilor.

“În această dimineață, 6 februarie 2023, în jurul orei 4.40, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au fost sesizați de o femeie cu privire la faptul că, în urma unor divergențe cu partenerul său, acesta ar fi agresat-o fizic și ar fi forțat-o să intre în portbagajul unui autoturism, cu care a plecat într-o direcție necunoscută. Operatorul Serviciului de Telecomunicații Speciale i-a transmis un link de localizare cu ajutorul căruia s-a reușit monitorizarea traseului parcurs, acesta fiind comunicat tuturor echipajelor de poliție aflate în serviciu”, transmite Poliția Capitalei.

În jurul orei 4.50, un echipaj al Brigăzii Rutiere a depistat autoturismul, pe un câmp din Sectorul 3. În momentul în care s-au apropiat de autoturism au observat flacără deschisă în interior, moment în care au intervenit, pentru scoaterea femeii din portbagaj și pentru stingerea incendiului.

La scurt timp, în zona unei stații de benzină, din apropiere, a fost depistat și șoferul mașinii, care a fost imobilizat de un alt echipaj al Brigăzii Rutiere.

“Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma testării cu aparatul DrugTest, acesta a relevat prezența unei substanțe interzise în organism. Cercetările sunt continuate de către Serviciul Omoruri și Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul și pentru luarea măsurilor legale”, precizează Poliția Capitalei.

Dosarul Romarm: Un fost ministru, chemat la DNA

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, s-a prezentat, luni, la Direcția Națională Anticorupție. El este audiat în dosarul în care sunt cercetați fostul selecționer al echipei naționale de fotbal Victor Pițurcă, fiul acestuia, Alexandru Pițurcă, și director general al Companiei Naționale Romarm SA, Gabriel Țuțu.

Întrebat de jurnaliști la intrarea în sediul DNA de ce se află încă în funcție Gabriel Țuțu, Năsui a răspuns: “Eu am început procedurile de demitere și ele au fost oprite de cei care au venit după. Uitați-vă cine a fost în Consiliul de Administrație înainte și după. Puteți să vedeți cine a numit oamenii în CA și cine a susținut directorul general în fiecare companie de stat”.

Săptămâna trecută, un judecător de la Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Țuțu, și a lui Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, în dosarul legat de achiziții de măști de protecție neconforme pentru Ministerul Apărării. Magistratul a dispus ca cei doi să fie plasați sub control judiciar, având mai multe interdicții.

Alexandru Pițurcă a fost reținut marți pentru 24 de ore, fiind acuzat de cumpărare de influență, în timp ce Gabriel Țuțu a stat și el o zi în arestul Poliției Capitalei.

În același dosar, fostul selecționer Victor Pițurcă este cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru cumpărare de influență.

Timiș: 18 oi moarte, după ce au fost lovite de o mașină

O turmă de oi a fost lovită în plin de o mașină, luni, pe DN 68, între localitățile Traian Vuia și Dumbrava, județul Timiș, iar 18 animale au murit. Incidentul a fost clasificat de polițiști ca tamponare. Ciobanul a fost amendat.

Polițiștii au încadrat accidentul ca tamponare. “În cursul acestei dimineți, 06.02.2023, între localitățile Traian Vuia și Dumbrava, din județul Timiș, s-a produs o tamponare: un autoturism a intrat în coliziune cu o turmă de ovine, rezultând decesul a aproximativ 18 ovine”, a transmis Inspectoratul de Poliției al județului Timiș.

Potrivit sursei citate, ciobanul a intenționat să traverseze drumul cu turma de animale, pentru a ajunge pe o pășune, el fiind amendat de polițiști. “Ciobanul a fost sancționat contravențional cu suma de 290 de lei”, a precizat IPJ Timiș.

Numărul ucrainenilor care s-au angajat în România după invazie a ajuns la 5.787

Numărul cetățenilor ucraineni care și-au găsit un loc de muncă în România după declanșarea războiului a ajuns, luni, la 5.787, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit acestuia, cifra persoanelor care au fugit din calea războiului și care s-au angajat în companii românești este cu 56 mai mare față de ziua de vineri și cu aproximativ 1.000 față de acum trei luni.

“În această dimineață sunt înregistrate 7.141 contracte active ale cetățenilor ucraineni, dintre care 5.787 sunt contracte care au data de început a activității de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie sau mai recentă a crescut cu 56 față de ziua de vineri”, a afirmat luni Budăi.

Cei mai mulți dintre ucraineni - 1.682 - s-au angajat în industria prelucrătoare, 839 și-au găsit locuri de muncă în construcții, iar 582 în comerț. Din totalul celor 5.787 de cetățeni ucraineni angajați în România după 24 februarie 2022 - 2.128 sunt în București, 466 în județul Bistrița-Năsăud, 409 în Argeș și 324 în Timiș.

Geoană: Este momentul ca Suedia și Finlanda să adere la NATO

Este momentul ca Suedia și Finlanda să fie acceptate în NATO, a declarat luni secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, la o conferință de securitate la Oslo. El a adăugat că este “de neconceput” ca NATO să nu acționeze dacă securitatea celor două țări nordice ar fi amenințată. În cadrul aceleași conferințe, ministrul finlandez al Apărării, Mikko Savola, a reiterat că este important ca Finlanda și Suedia să adere la NATO împreună.

Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de-a 58-a Conferințe de Securitate Leangkollen de la Oslo, în Norvegia. Tema conferinței din acest an este “democrația contra autocrației în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

Suedia și Finlanda și-au reafirmat săptămâna trecută angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO, deși Turcia își menține veto-ul în cazul Stockholmului. Turcia a devenit recent mai radicală împotriva primirii Suediei în NATO după ce o grupare prokurdă a “executat” simbolic la Stockholm un manechin care-l înfățișa pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

Încercând totuși să convingă Ankara să-și ridice veto-ul, guvernul de la Stockholm a anunțat joi un proiect pentru înăsprirea legislației antiteroriste, care asimilează infracțiunilor sprijinul financiar sau sub altă formă oferit organizațiilor teroriste.

Suedia și Finlanda vor să se alăture NATO ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Toate cele treizeci de state membre ale NATO trebuie să își dea aprobarea. Turcia și Ungaria nu și-au dat încă acordul.

Arad: Crescătoria în care zeci de vaci stăteau în noroi până la genunchi, desființatăn timp de luni întregi, 60 de vaci au fost ținute doar sub cerul liber și în condiții care amintesc de evul mediu

Ferma improvizată de vaci în care animalele erau ținute doar sub cerul liber, în noroi până la genunchi, este în curs de desființare, după ce proprietarul nu a luat măsurile de remediere impuse de autorități.

Primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin, a declarat luni, pentru Agerpres, că după depășirea mai multor termene de conformare impuse de autorități, care nu au fost respectate de către proprietarul animalelor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad a retras autorizația de funcționare a crescătoriei. “Mulțumesc DSVSA că a decis măsura cea mai bună în acest caz, în urma mai multor controale pe care le-a făcut împreună cu Poliția Animalelor. Crescătoria este în curs de desființare, proprietarul a vândut o parte din vaci iar restul sunt duse la abator. Nu pot decât să mă bucur că am scăpat de această problemă delicată a comunei”, a spus primarul.

Reprezentanții DSVSA au confirmat că au retras “autorizația sanitară veterinară pentru exploatație de tip A”, precizând că primele 11 vaci au fost duse la abator, în Bacău, săptămâna trecută, iar în această săptămână sunt programate alte opt. Proprietarul va sacrifica la abator toate animalele care nu au fost vândute.

În urmă cu o lună, autoritățile din Arad au găsit, la o fermă improvizată pe un câmp de lângă localitatea Păuliș, 60 de vaci ținute doar sub cerul liber și în noroi până la genunchi.

“Aceste animale trăiesc în condiții insalubre. Indiferent că este vară cu 40 de grade sau iarnă, ele stau sub cerul liber. Noaptea tot în aer liber, iar acum, din cauza precipitațiilor din ultima perioadă a anului, animalele stau până la genunchi în noroi. Este imposibil de comunicat cu acest fermier, el spune că are dreptul să dețină o fermă de creștere a animalelor și nimeni nu ar trebui să îl împiedice. Nu avem nimic împotrivă, dar să ofere condiții normale pentru aceste animale”, spunea atunci primarul comunei.

El precizase că, la solicitarea Primăriei Păuliș, la finalul anului 2022 a fost efectuat un control de către DSVSA, în urma căruia s-au dispus măsuri, dar care nu au fost respectate de către fermier, care nu a schimbat nimic privind condițiile de creștere a animalelor.

Inspectoratul de Poliție Județean Arad precizase că Biroul Protecția Animalelor i-a aplicat proprietarului vacilor o amendă de 3.000 de lei.

Intervenție în cazul copiilor femeii care a murit după ce a fost preluată cu șenilata

Șase dintre cei șapte copii ai femeii care a murit, duminică, la scurt timp după ce cadrele medicale o preluaseră cu o autoșenilată de acasă, dintr-o zonă izolată din Munții Apuseni, au fost preluați de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba și duși la asistenți maternali sau în familia lărgită. Cel de-al șaptelea, o fetiță născută acasă în urmă cu patru zile, este încă în spital, dar micuța va fi preluată tot de autorități. Personalul din carul DGASPC Alba s-a deplasat, duminică seară, la locuința femeii de 33 de ani care a murit la scurt timp după ce a fost preluată de către cadrele medicale cu o autoșenilată.

Cei șase copii pe care aceștia i-au găsit la locuința dintr-o zonă izolată din Munții Apuseni fost preluați și duși inițial la DGASPC. Ulterior, o mătușă și nașa unuia dintre copii au luat, încă de duminică, câte unul dintre frați, iar ceilalți se află la asistenți maternali, a declarat directorul DGASPC Alba, Valentin Frăcea. Cel mai mare dintre copiii femeii are 12 ani.

Reprezentantul DGASPC Alba a explicat că intervenția DGASPC a avut loc după ce asistenții din cadrul Primăriei au semnalat cazul celor de la Direcție, oficialii Primăriei explicând că în documente toți cei șapte copiii apar ca fiind ai soțului femeii, care în realitate este despărțit de ea. La locuința în care femeia stătea cu concubinul ei au fost găsiți cei șase copii, împreună cu concubinul, care era beat.

“Copiii nu au avut nevoie urgentă de medic. Astăzi sunt evaluați medical toți”, a declarat Valentin Frăcea.

Cel de-al șaptelea copil, o fetiță de patru zile, fusese luat de acasă împreună cu mama, care era în viață, dar inconștientă, duminică, atunci când cadrele medicale au ajuns cu șenilata la locuința familiei. Când medicii vor considera că bebelușul poate fi externat va fi dat în grija unui asistent maternal. Femeia a murit duminică după-amiază, la trei zile după ce a născut acasă al șaptelea copil. Surse locale susțin că ea născuse acasă și înainte, însă la a șaptea sarcină au intervenit complicații și nu a mers la spital.

Și-a băgat partenera în portbagajul mașinii și i-a dat foc

O femeie a fost salvată de polițiștii din Capitală după ce a anunțat la 112 că partenerul său a agresat-o și a forțat-o să intre în portbagajul unui autoturism, ulterior, mașina fiind găsită pe un loc viran din Sectorul 3, iar în interior era flacără deschisă. A fost depistat și șoferul mașinii, care consumase alcool și substanțe interzise, conform polițiștilor.

“În această dimineață, 6 februarie 2023, în jurul orei 4.40, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au fost sesizați de o femeie cu privire la faptul că, în urma unor divergențe cu partenerul său, acesta ar fi agresat-o fizic și ar fi forțat-o să intre în portbagajul unui autoturism, cu care a plecat într-o direcție necunoscută. Operatorul Serviciului de Telecomunicații Speciale i-a transmis un link de localizare cu ajutorul căruia s-a reușit monitorizarea traseului parcurs, acesta fiind comunicat tuturor echipajelor de poliție aflate în serviciu”, transmite Poliția Capitalei.

În jurul orei 4.50, un echipaj al Brigăzii Rutiere a depistat autoturismul, pe un câmp din Sectorul 3. În momentul în care s-au apropiat de autoturism au observat flacără deschisă în interior, moment în care au intervenit, pentru scoaterea femeii din portbagaj și pentru stingerea incendiului.

La scurt timp, în zona unei stații de benzină, din apropiere, a fost depistat și șoferul mașinii, care a fost imobilizat de un alt echipaj al Brigăzii Rutiere.

“Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma testării cu aparatul DrugTest, acesta a relevat prezența unei substanțe interzise în organism. Cercetările sunt continuate de către Serviciul Omoruri și Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul și pentru luarea măsurilor legale”, precizează Poliția Capitalei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.