Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Aproape 2.500 de reacții adverse la vaccinare în România

Ziarul de Vrancea
9 feb 2021 822 vizualizări

Până acum nu s-a înregistrat niciun caz de șoc anafilactic n Valeriu Gheorghiță a anunțat ieri că va fi introdusă o listă de așteptare pentru programarea la vaccinare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, ieri, că de la debutul campaniei s-au înregistrat 2.489 de reacții adverse, cele mai multe fiind generale și locale. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic, deși 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacții alergice. Potrivit lui Gheorghiță au fost 21% reacții exclusiv locale, 74% generale și locale și 5% exclusiv generale. “Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacții adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacție, erupție cutanată, stare de oboseală, febră și frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12% greață, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupții cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacții alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feței sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic”, a declarat Gheorghiță. Potrivit acestuia, rata de apariție a reacțiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate. Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că o persoană poate avea mai multe reacții raportate.

Cum vor funcționa listele de așteptare la vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că va fi realizată o listă de așteptare în platforma de programare pentru vaccinul anti-COVID-19 unde se pot înscrie persoanele care doresc să se imunizeze. El a precizat că în momentul în care este eliberat un loc, persoana respectivă este anunțată și are la dispoziție 24 de ore să ocupe acea poziție, dar poate și refuza acest lucru. „Această listă de așteptare va deveni funcțională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel național va fi cel prevăzut, conform etapei a doua a strategiei de vaccinare și de asemenea vor fi activate, începând cu luna aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populația generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță. El a explicat cum va funcționa această listă de așteptare. “Practic, o persoană în momentul în care își face cont în platforma de programare își exprimă opțiunea de a intra în această listă de așteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze, persoana va putea vizualiza numărul de persoane care se află în față pe acea listă de așteptare și în momentul în care va fi un loc disponibil, practic când se vor elibera loturi disponibile persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail, se rezervă locul în centrul de vaccinare pentru care au optat timp de 24 de ore, în acest interval persoana optează pentru programarea în locul respectiv în centrul respectiv sau refuză această programare, moment în care sistemul de programare practic notifică următoarele persoane după ce se primește confirmarea sau refuzul programării”, a transmis Valeriu Gheorghiță. El a menționat că persoanele înscrise în lista de așteptare pot fi anunțate și atunci când se deschid centre noi. “Dacă se vor deschide centre noi și există persoane aflate în lista de așteptare, aplicația va notifica și persoanele din lista de așteptare când se deschid sloturi noi de programare în alte centre care nu erau disponibile până la acel moment și persoanele respective au opțiunea de a ieși din lista de așteptare și de a se programa în aceste centre de vaccinare, moment în care ele sunt șterse din lista de așteptare și se vor regăsi programate în noile centre de vaccinare”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a declarat că autoritățile doresc și înființarea centrelor mobile de vaccinare pentru persoanele din mediul rural. Gheorghiță a mai precizat că până pe 17 aprilie sunt programate aproape 530.000 de persoane pentru prima doză de vaccin, iar dintre acestea 25 au vârsta peste 100 de ani.

Peste 19.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.797 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost înregistrate 95 de decese, numărul total fiind de 19.056.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.337. Dintre acestea, 937 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.610.170 de teste RT-PCR și 172.163 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.133 de teste RT-PCR (13.421 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.712 la cerere) și 8.166 de teste rapide antigenice.

Un liberal vrea să limiteze dreptul la vot pentru cei cu viză de flotant

Deputatul liberal Gigel Știrbu a depus un proiect de lege pentru combaterea “turismului electoral”, care prevede modalitatea în care pot vota cei cu vize de flotant. Potrivit documentului, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului. Acesta explică de ce a gândit o astfel de modificare: “Pentru că sunt cetățeni care își fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate. Este inadmisibil ca prin votul astfel viciat din localitățile respective, de către cetățenii care nu locuiesc în comunitățile respective, să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților”.

Potrivit proiectului de lege, “persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”.

În plus, “trimestrial, persoana care a solicitat acordarea reședinței este obligată să reconfirme adresa declarată ca reședință, printr-o declarație pe proprie răspundere care poate fi dată în fața lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, a polițistului de siguranță publică, a notarului public ori a funcționarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României”. De asemenea, persoana care-și stabilește reședința trebuie să dea “o declarație pe proprie răspundere prin care declară că locuiește în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună”.

Primarul Timișoarei: Salariile bugetarilor sunt prea mari pentru unii care freacă menta

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a vorbit, ieri, despre paradoxul salarizării din sectorul public afirmând că lefurile sunt prea mici pentru cei cu chef de muncă și prea mari pentru cei care sunt deja în sistem de mai mulți ani și “freacă menta”. Dominic Fritz a declarat că, în timpul selecției de dosare pentru postul de city manager, mulți dintre candidați s-au retras din cursă imediat ce au aflat cât este salariul, aproximativ 10.000 lei net. „Pentru mulți, salariul a fost chiar la o limită pentru manageri care vin din privat. 17.000 de lei brut nu e o sumă foarte impresionantă, iar dacă vorbim de poziții de directori, unde scade suma și mai mult, pentru unii care lucrează în privat nu mai devine fezabil. E o provocare serioasă, dar inclusiv în cazul celor care lucrează cu mine e aproape voluntariat comparat cu unde lucrau înainte. Unii și-au și retras candidatura, când au aflat salariul. Cred că avem paradoxul în România că salariile în sectorul public sunt prea mici și prea mari. Sunt prea mici pentru cei care au chef de muncă și sunt prea mari pentru unii care sunt deja în sistem și care freacă menta”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Speriați că ar putea rămâne fără sporuri, sindicaliștii Sanitas anunță proteste

Sindicaliștii Federației Sanitas vor picheta sediile Guvernului, Parlamentului și ministerelor în perioada 11 - 19 februarie, în semn de protest față de anunțurile autorităților referitoare la reducerea sporurilor pentru angajații bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanță pentru anul 2021 și reducerea indemnizației de hrană. “Consiliul Național al Federației Sanitas, întrunit luni, 8 februarie 2021, a luat act cu maximă îngrijorare de declarațiile premierului Florin Cîțu și ale președintelui PNL, Ludovic Orban, referitoare la reducerea sporurilor pentru angajații bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanță pentru anul 2021 și reducerea indemnizației de hrană. În acest context a analizat posibilul impact al acestor măsuri asupra membrilor noștri de sindicat, a constatat lipsa completă a dialogului social, a consultărilor cu organizațiile sindicale înaintea implementării acestor măsuri și a hotărât adoptarea unui calendar de proteste sindicale pe termen scurt care vizează pichetarea Guvernului României, a ministerelor de resort și a Parlamentului României în perioada 11 februarie - 19 februarie 2021. Pichetările vor avea loc după un program pe care îl vom anunța în timp util, în limitele permise de legislația actuală, specifică perioadei stării de alertă”, se arată într-un comunicat al organizației sindicale remis ieri.

IPS Teodosie anunță un „festival” religios de trei zile în Constanța

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de arhiepiscopul Teodosie, organizează în perioada 9 – 11 februarie mai multe evenimente religioase pentru cinstirea Sfântului Haralambie, printre care un concert de cântece bisericești și o procesiune prin orașul Constanța, potrivit unui anunț al instituției. Procesiunea la care vor participa preoți și credincioși a primit aviz favorabil de la Primăria Constanța, semnat de primarul Vergil Chițac, după cum arată Arhiepiscopia Tomisului într-o postare pe Facebook.

Teodosie s-a remarcat în perioada pandemiei prin organizarea unor evenimente precum slujba cu repetiție de Înviere sau Boboteaza la care sute de participanți nu au respectat măsurile de distanțare sau privind purtarea măștilor.

În 2020, România avea 1,249 milioane de salariați bugetari

România avea la sfârșitul anului trecut un număr de 1,249 milioane de salariați bugetari, angajați în instituții și autorități publice, în condițiile în care Guvernul a angajat în ultimele două luni din 2020 aproape 9.000 de persoane, arată datele publicate de Ministerul de Finanțe, citate de ZF.

Astfel, la finele lunii octombrie 2020 lucrau la stat 1,240 milioane persoane, iar în noiembrie 1,245 milioane persoane. Acestea nu au fost singurele angajări realizate de instituțiile statului în cursul anului trecut, în condițiile în care în octombrie 2019, ultima lună înainte de alegerile prezidențiale, numărul de salariați bugetari era de 1,235 milioane persoane, cu aproape 14.000 mai puțin decât în prezent.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, cei aproximativ 1,24 milioane de angajați de la stat reprezintă 22% din totalul de 5,62 milioane de salariați activi la nivelul întregii economii. Din numărul total de bugetari de la finele anului trecut, 801.813 erau angajați în administrația publică centrală, din care 595.722 în instituții finanțate integral din bugetul de stat. Jumătate dintre aceștia, respectiv 289.377 persoane lucrează în învățământ, în Ministerul Educației și Cercetării, iar 126.481 în Ministerul de Interne.

Ministerul Apărării are 73.805 de angajați pe statele de plată, Ministerul de Finanțe 24.677, iar Ministerul Sănătății 18.216 de angajați. Pe lângă salariații din administrația centrală, alte 447.811 persoane lucrează în administrația locală, din care 274.945 în autorități executive locale.

O fostă miss numită de PNL în Consiliul de Administrație al unui spital

O membră PNL, fostă miss, se laudă pe Instagram că a fost numită în Consiliul de Administrație la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj. Aceasta a fost iubita fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, potrivit ziardecluj.ro. “It’s officially! Azi, 08.02.2021 am semnat contractul de mandat in baza caruia imi voi exercita functia publica de reprezentant al Consiliului Judetean Cluj in Consiliul de Administratie al unui spital public din Municipiul Cluj-Napoca! Multumesc pentru incredere si sustinere Partidului National Liberal Cluj!”, a scris pe Instagram Claudia Ardelean.

Frumoasa liberală a absolvit Facultatea de Drept și Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyaiși și s-a împrietenit cu politica din 2014, de când este membră TNL- PNL.

Claudia Ardelean a postat și fotografii cu fostul premier Ludovic Orban, în vizită la Spitalul Regional de Urgență Cluj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.