Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ani de liceu, cu emoții la evaluările standardizate

Ziarul de Vrancea
29 mar 2022 668 vizualizări

Structura anului școlar va fi schimbată radical - în loc de semestre vor exista 5 module de învățare, care vor alterna cu cinci vacanțe, a anunța ieri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Tezele ar urma să dispară și să existe două evaluări standardizate, la începutul și la finalul anului școlar, însă în acest sens nu a fost luată o decizie finală, urmând să fie modificat Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat, miercuri, după ședința de Guvern, structura noului an școlar 2022-2023, care va înlocui semestrele cu cinci module de învățare, alternate cu perioade de repaus. Noul an școlar va începe în prima luni din septembrie și se va încheia în 16 iunie. O noutate este și că se introduce, pe lângă Școala Altfel, și Școala Verde. De asemenea, Ministerul Educației ia în calcul să modifice și regulamentul de funcționare din învățământul preuniversitar, astfel că vor dispărea tezele semestriale, care vor fi înlocuite cu evaluări, la începutul și sfârșitul anului școlar.

Ministrul Cîmpeanu a anunțat că s-a reușit să se ajungă la un consens privind structura anului școlar, confirmat nu numai de către experții în educație dar și orice expert în pedagogie. “Este vorba despre nevoia de a alterna module de învățare, de 6,7,8 săptămâni, cu module de repaus. În acest fel, putem să ne adaptăm pe specificul anului școlar din România. Mai ales, propunerea agreată este ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanță, la finele lunii octombrie, astfel că 24-30 octombrie să fie prima vacanță, acordată tuturor elevilor, și preșcolarilor”, a spus Cîmpeanu.  Ministrul a explicat că, după această vacanță, urmează modulul 2 de învățare, care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă, după care va fi cea de-a doua vacanță, 23 decembrie - 8 ianuarie.  După al doilea modul, urmează modulul 3, care ar începe pe 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când va fi a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui Inspectorat Județean, prin consultare cu cei implicați. “Este vorba de o vacanță de o săptămână, mobilă, în luna februarie”, a spus Cîmpeanu.  Cel de-al 4-lea modul se va derula până în preajma sărbătorilor pascale, atât cele catolice cât și cele ortodoxe, în perioada 8 - 23 aprilie. După această vacanță, urmează modulul 5, și ultimul care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cinea vacanță este cea de vară, care va începe în data de 17 iunie și va dura până în prima luni a lui septembrie, când începe anul școlar 2023-2024.

Mediile încheiate la final de an școlar

“Avem o altă noutate, pe lângă Școala Altfel, avem și Școala Verde. Această săptămână va putea fi introdusă în structura anului școlar 2022-2023, în modulele 4 și 5 de învățare, când școlile vor avea libertatea să își aleagă, în funcție și de condițiile climatice”, a mai spus ministrul, precizând că vor introduce în școli prezentări făcute de personalul abilitat să prezinte aceste elemente de mediu, într-o manieră atractivă.

Sorin Cîmpeanu a arătat că mai au în plan să introducă și educația financiară, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens. “Având în vedere relevanța tezelor semestriale, având în vedere această structură a anului școlar cu cele cinci module de învățare, alternate cu perioade de repaus, intenționăm să revizuim regulamentul de funcționare din învățământul preuniversitar, în sensul renunțării la aceste teze semestriale”, a spus Cîmpeanu, precizând că profesorii știu foarte bine când să își planifice aceste evaluări pe parcursul anului.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că vor fi medii încheiate la finalul anului școlar, pentru că cele încheiate până acum la final de semestru nu au avut relevanță și nu au fost folosite. “Se va da libertatea profesorilor să își organizeze evaluările, pe parcurs, în funcție de calendar, de ritmul de predare a materiei”.

Trei mandate de judecători ai Curții Constituționale expiră

 care este lista scurtă a numelor vehiculate în PSD și PNL pentru postul judecător CCR

În următoarele luni, la Curtea Constituțională expiră mandatele a trei judecători constituționali, inclusiv cel al președintelui Valer Dorneanu. În acest context, în interiorul partidelor aflate la guvernare se discută pe la colțuri cine țintește un post de judecător CCR.

Trei noi judecători urmează să fie numiți în următoarele luni de către Senat, Camera Deputaților și președintele României. Potrivit înțelegerii politice PSD, PNL și președintele Klaus Iohannis vor nominaliza fiecare câte un nou judecător la Curtea Constituțională.

Primul mandat care se termină aparține Monei Pivniceru numită judecător constituțional de către Senat în 2013 cu sprijinul PNL-PSD. Surse liberale au declarat pentru site-ul HotNews.ro că PNL va nominaliza în urma înțelegerii în Coaliție primul judecător la Curtea Constituțională, în locul Monei Pivnicieru. În interiorul PNL sunt mai mulți doritori pentru postul de judecător constituțional printre aceștia se numără liderul de la grupul senatorilor liberali - Daniel Fenechiu, președinta comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, și deputatul Ioan Cupșa, susțin sursele citate. De precizat este că o decizie nu a fost luată în interiorul partidului.

De partea cealaltă, PSD va nominaliza un judecător CCR în locul lui Valer Dorneanu al cărui mandat expiră în următoarea perioadă iar Camera Deputaților trebuie să facă o nouă propunere. În acest caz, PSD va face nominalizarea unui nou judecător. Potrivit surselor HotNews.ro din interiorul PSD, funcția este dorită de senatorul Robert Cazanciuc.

De partea cealaltă președintele PSD, Marcel Ciolacu și-ar dori judecător fără carnet de membru de partid dar cu experientă în domeniul justiției, susțin sursele social-democrate. De asemenea nici social-democrații nu au luat o decizie în acest sens.

Maia Sandu va susține discursul de absolvire al promoției 2022 de la Harvard Kennedy School

Maia Sandu, care a purtat o campanie anticorupție timp de un deceniu înainte de a ocupa funcția de președinte al Republicii Moldova, va susține discursul de absolvire al promoției 2022 la Harvard Kennedy School, a anunțat, ieri, decanul Douglas Elmendorf.

După ce și-a obținut diploma de master în administrație publică la Kennedy School în 2010, Sandu s-a alăturat Băncii Mondiale la Washington, în funcția de consilier principal. Doi ani mai târziu, în 2012, ea a ales să se întoarcă acasă, în Republica Moldova și să-și folosească abilitățile pentru a repara un sistem politic corupt. Ea s-a alăturat cabinetului Republicii Moldova ca ministru al Educației din 2012 până în 2015, a înființat un partid politic pro-european și a ocupat funcția de premier pentru scurt timp în 2019. “Maia Sandu a stabilit un exemplu impresionant pentru studenții de la Harvard Kennedy School despre ceea ce înseamnă să fii un lider și un funcționar public bazat pe principii și eficient”, a spus Doug Elmendorf, decan și profesor de politici publice. “Decizia ei de a se întoarce acasă și de a intra în lupta politică și hotărârea ei de a contesta și de a reduce corupția și a crea noi oportunități pentru moldoveni oferă modele importante pentru promoția de absolvenți din acest an. Suntem extrem de onorați că ea a acceptat invitația noastră la începutul acestui an de a susține discursul de absolvire și așteptăm cu nerăbdare să sosească”, a conchis el.

Discursul Maiei Sandu de absolvire va face parte din ceremonia de absolvire din acest an, miercuri, 25 mai, la Kennedy School, care se va desfășura cu prezență fizică după doi ani în care ceremoniile s-au desfășurat în format virtual din cauza pandemiei.

Zelenski va transmite un mesaj în Parlamentul României

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a transmis, ieri, pe Twitter, că a discutat cu premierul ucrainean Denis Șmihal iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski va susține un mesaj în Parlamentul României, săptămâna viitoare.

“Discuție importantă cu premierul din Ucraina, Denys Shmyhal. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensk va ține un discurs în Parlamentul României. În calitate de președinte al Senatului, voi aranja ca acest lucru să se întâmple săptămâna viitoare, Ucraina are tot sprijinul meu. Mulțumesc, Denis!”, a scris Cîțu în mesajul de pe Twitter.

Și președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, a afirmat, marți, la Constanța, că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului, existând o corespondență în vederea pregătirii acestui moment.

Inspectoare de la Antifraudă, prinsă când încasa o șpagă de 100.000 euro

O femeie, inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, a fost reținută de DNA pentru trafic de influență după ce a fost prinsă în flagrant când primea de la un fost director al Direcției suma de 100.000 de euro, pretinzând că îl poate influența pe un procuror DNA care l-ar fi cercetat pe acesta.

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând din 29 martie, a Georgianei Popa, pentru trafic de influență. Potrivit DNA, în cursul lunii martie, Popa ar fi pretins, în mod repetat, de la un fost director în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (martor în cauză) suma de 100.000 euro, despre care susținea că o va remite unui procuror din cadrul DNA asupra căruia a lăsat să se creadă că are influență. În schimbul banilor, presupusul procuror ar fi trebuit să dispună o soluție favorabilă martorului într-o eventuală cauză penală în care acesta ar fi fost cercetat.

În acest context, marți, Popa a primit cei 100.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Miercuri, ea urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Băsescu a fost externat din spitalul din Bruxelles

Traian Băsescu s-a externat din spital, a anunțat soția acestuia, Maria Băsescu, la Antena 3. Familia Băsescu se mută din vila de protocol, mai mulți muncitori venind, miercuri dimineață, să o ajute soția lui Traian Băsescu cu pregătirile. Soția fostului președinte a declarat, potrivit Antena 3, că este foarte supărată pe situație pentru că s-a mutat de prea multe ori din locuințele în care a stat.  “Am vorbit acum 10 minute, s-a externat. Și acum încep împachetările. M-am mutat de foarte multe ori, să știți! Casa asta cred ca e a noua casă în care m-am mutat. M-am mutat de foarte multe ori. Așa că încă o mutare în plus”, a declarat Maria Băsescu în ieri dimineață.

Bărbat, arestat după ce i-a dat foc fiului său, iar apoi l-a lovit cu un par

Un bărbat din județul Hunedoara a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce l-a stropit cu benzină pe fiul său, i-a dat foc, iar apoi l-a lovit cu un par. Victima a fost dusă la spital și are nevoie de cel puțin o lună de îngrijiri medicale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a transmis, ieri, că procurorii au început, marți, urmărirea penală a unui bărbat pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei. “Din cercetările efectuate în cauză, rezultă că la data de 25.03.2022, în jurul orelor 22:00, în timp ce se aflau în locuința situată în satul Alun, inculpatul G.G. l-a stropit cu benzină și i-a dat foc persoanei vătămate G.A.G.- fiul său, iar apoi l-a lovit cu un par peste corp, în urma agresiunii persoana vătămată suferind leziuni care necesită pentru vindecare 30-35 zile de îngrijiri medicale”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

România, traversată de un val de aer tropical și praf saharian

O masă de aer tropical din nordul Africii încărcată cu particule de praf cu origine sahariană va avansa către sudul și sud-estul Europei, inclusiv către România, în următoarele zile, informează Garda Națională de Mediu.

“În perioada 30 martie - 1 aprilie circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre. Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice”, precizează sursa citată într-o postare pe pagina de Facebook. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de azi, în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

Inculpații din dosarul Tel Drum încearcă să scape de acuzații prin eliminarea interceptărilor SRI

Inculpații din dosarul Tel Drum au solicitat, ieri, la Tribunalul București eliminarea din materialul probator a interceptărilor realizate de SRI, invocând o decizie a Curții Constituționale. Este vorba de dosarul în care sunt judecați reprezentanții firmei Tel Drum - Petre Pitiș și Mircea Vișan - pentru fraude cu fonduri europene.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a explicat că decizia Curții Constituționale nu se aplică în acest caz, deoarece interceptările au fost realizate de ofițerii de Poliție judiciară ai DNA. Instanța a rămas în pronunțare pe cererea avocaților.

Compania Tel Drum, oamenii de afaceri Petre Pitiș și Mircea Vișan, ca reprezentanți ai companiei, au fost trimiși în judecată de DNA în decembrie 2017 pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

La DNA se află în anchetă o altă parte a dosarului Tel Drum, în care fostul președinte al PSD Liviu Dragnea este cercetat pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.