MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Analiză: Cum se împart taberele în PSD pentru şefia partidului
Demisia lui Marcel Ciolacu din funcţia de prim-ministru, după care este aşteptată şi o demisie din fruntea partidului, a deschis lupta pentru putere în PSD. În partid s-au conturat mai multe tabere, scrie news.ro.
Ardealul încearcă să-l impună pe Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Daniel Băluţă e văzut ca o soluţie şi pentru Primăria Capitalei, şi pentru şefia PSD, însă Gabriela Firea i-ar putea răsturna planurile. Nici Sorin Grindeanu, în prezent prim-vicepreşedinte, nu a renunţat la dorinţa de a-i succeda lui Marcel Ciolacu, însă ministrul Transporturilor e afectat de scandalul Nordis. ”Lupii tineri” din PSD s-au coalizat în jurul preşedintelui CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, cu scopul de a menţine partidul pe linia pro-europeană. Taberele aşteaptă şi semnalul lui Claudiu Manda, unul dintre cei mai influenţi lideri social-democraţi, care în primă fază s-a opus categoric ca soţia sa, Lia Olguţa Vasilescu, să preia şefia interimară a PSD, însă e posibil să se răzgândească, susţin surse politice pentru News.ro.
Imediat după finala prezidenţială, liderii PSD au programat o şedinţă pentru a alege un preşedinte interimar al partidului, care să preia puterea până la organizarea congresului. Preşedintele interimar nu va avea doar un rol simbolic, de a sigura tranziţia de la Marcel Ciolacu la viitorul lider, ci va fi implicat în negocieri importante. Indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale, PSD va fi partidul care va decide majoritatea parlamentară: spre o coaliţie pro-europeană sau în jurul unui pol suveranist. Aşadar, viitorul lider al partidului va putea împărţi funcţii în guvern şi în Parlament, în cazul în care partidul va rămâne la putere. Sunt voci în PSD care îşi doresc să treacă în opoziţie, cu scopul de a câştiga alegerile parlamentare din 2028. De asemenea, preşedintele interimar pleacă favorit pentru a prelua şefia deplină a partidului la viitorul Congres. Un exemplu elocvent este chiar Marcel Ciolacu, care a îndepărtat-o pe Viorica Dăncilă de la şefia PSD în toamna anului 2019, devenind cel mai longeviv preşedinte al PSD din istorie.
„Grupul de la Cluj”, garda veche și „lupii tineri”
Bogdan Ivan, ministrul Economiei şi Digitalizării, este unul dintre numele vehiculate intens pentru şefia PSD. Ivan este susţinut de preşedintele CJ Bistriţa, Radu Moldovan, unul dintre cei mai influenţi lideri social-democraţi din ţară, susţin surse politice pentru News.ro. În paralel cu funcţia de ministru, Bogdan Ivan este la al doilea mandat de parlamentar ales în Bistriţa. De asemenea, Bogdan Ivan este susţinut şi de Vasile Dîncu, preşedintele PSD Cluj, lider cu influenţă în zona Ardealului. ”Ivan, sau Bogdănel, cum îi spunem noi în partid, poate aduce un aer proaspăt. Are relaţii bune cu socialiştii europeni, iar Radu Moldovan şi Vasile Dîncu, cei care-l susţin, au influenţă şi în alte filiale din ţară, nu doar în Ardeal”, susţin surse din conducerea partidului.
În paralel, alţi ”lupi tineri” din PSD încearcă să creeze un pol european în partid, în jurul preşedintelui CJ Dâmboviţa Corneliu Ştefan, susţin sursele citate. La alegerile locale de anul trecut, organizaţia PSD Dâmboviţa, condusă de Corneliu Ştefan, s-a clasat pe locul doi la nivel naţional, după PSD Dolj, filiala condusă de tandemul Claudiu Manda - Lia Olguţa Vasilescu.
Din grupul celor care vor un „new PSD” mai fac parte Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului European şi liderul PSD cu cele mai importante conexiuni în politica externă, plus alţi lideri social-democraţi cu rezultate bune pe plan local. Printre aceştia se numără Constantin Rădulescu, aflat din 2016 în fruntea CJ Vâlcea, şi Ionuţ Pucheanu, aflat tot din 2016 în funcţia de primar al Galaţiului. De altfel, Ionuţ Pucheanu a fost printre puţinii lideri PSD care, în decembrie, n-au fost de acord cu întoarcerea lui Marcel Ciolacu în fruntea partidului şi a guvernului, după eşecul de la prezidenţiale. Însă, la acea vreme, opinia sa critică nu a căpătat ecou în partid.
Un alt lider care ar putea intra în cursă pentru şefia PSD e Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4. Mutarea ar presupune o negociere mai amplă şi ar presupune, mai întâi, victoria lui Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale. Apoi, PSD ar urma să formeze o nouă coaliţie de guvernare alături de PNL, UDMR şi USR, cu Ilie Bolojan în rolul de prim-ministru. La schimb, coaliţia ar trebui să-l susţină pe Daniel Băluţă pentru fotoliul de primar general, pe care, odată ajuns la Palatul Cotroceni, îl va lăsa liber Nicuşor Dan. ”Nu putem să fim la putere şi să nu avem nici preşedinte, nici prim-ministru, nici primar general. Avem cele mai multe mandate în Parlament. Deci mutarea cu Băluţă ar avea logică, mai ales că sunt şi alte organizaţii în spatele său”, susţin surse din PSD pentru News.ro. Unul dintre liderii cu greutate din partid care-l sprijină pe Băluţă este eurodeputatul Mihai Tudose, liderul organizaţiei Brăila, susţin sursele citate. Însă planul ar putea fi blocat de Gabriela Firea, liderul PSD Bucureşti, filială din care face parte şi Daniel Băluţă.
Întrebată de publicaţia ”Buletin de Bucureşti” dacă ar putea candida din nou pentru Primăria Capitalei, în cazul în care Nicuşor Dan va fi ales preşedintele României, Gabriela Firea a răspuns: ”Dacă românii vor alege în sensul indicat de dumneavoastră, iar Primăria Capitalei va rămâne fără conducător, iau în calcul varianta înscrierii într-o viitoare cursă electorală”. Gabriela Firea l-a învins pe Nicuşor Dan în 2016, apoi a pierdut în 2020 şi 2024, însă anul trecut a intrat mai târziu în competiţia electorală. Iniţial, coaliţia de guvernare îl desemnase candidat comun pe medicul Cătălin Cârstoiu. Anul trecut, Marcel Ciolacu a încercat să-l impună pe Daniel Băluţă în fruntea organizaţiei PSD Bucureşti, însă Gabriela Firea a reuşit să-şi păstreze poziţia. Prin urmare, Băluţă a obţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD, pe care o ocupase Gabriela Firea în ultimii ani. În cazul în care Gabriela Firea ar câştiga Primăria Capitalei, ar deveni cel mai votat politician din PSD, prin urmare funcţia de preşedinte al partidului îi va reveni în mod firesc.
Dincolo de cele trei mari tabere care s-au conturat până acum în PSD, mai există şi alţi lideri care râvnesc la funcţia de preşedinte. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, caută susţinere în partid, dar se lovesc de un mare obstacol: scandalul Nordis. ”Grindeanu şi Simonis chiar aveau şanse mari să preia partidul, toată lumea îi vedea ca pe succesori ai lui Ciolacu, dar scandalul Nordis le-a distrus imaginea. Totuşi, Sorin Grindeanu încă tatonează terenul”, susţin sursele citate.
O altă mare necunoscută în partid e poziţionarea lui Claudiu Manda, liderul PSD Dolj şi unul dintre cei mai influenţi social-democraţi. Manda a fost cel care şi-a convins soţia, pe Lia Olguţa Vasilescu, să nu accepte funcţia de preşedinte interimar, însă negocierile nu sunt încheiate. ”Manda nu vrea să o expună pe Olguţa, vrea linişte. Dar, în acelaşi timp, e genul de om care aşteaptă să fie rugat. Deci n-aş exclude total posibilitatea ca Olguţa să preia partidul. Oricum, poziţionarea lui Manda va înclina decisiv balanţa în partid. Are de partea sa toată Oltenia, dar şi alte filiale din ţară”, conchid sursele citate.
Simion, amenințări voalate pentru cei cărora le-a plăcut școala, dar nu-l plac pe el
„Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi?”, a transmis liderul AUR
Candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, George Simion, a afirmat, într-o postare pe blogul său, că îl frământă ce va face „din 19 mai încolo cu voi”, explicând că se referă la o parte din cei care se pretind „educaţi, civilizaţi, europeni”, dar dovedesc „exact contrariul”. El susţine că diaspora era bună când vota cu Traian Băsescu şi cu Klaus Iohannis, dar că acum cetăţenii români din străinătate sunt numiţi „peiorativ căpşunari şi badante, o pleavă a societăţii de care lor, aşa-zişilor europeni, le pute”.„Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Care voi? O parte din cei care vă pretindeţi educaţi, civilizaţi, europeni, dar dovediţi exact contrariul”, a afirmat George Simion, pe blogul său.
El a precizat că diaspora era bună când a votat cu Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, dar nu mai este bună când votează cu AUR. Simion a mai afirmat că Nicuşor Dan nu are nicio şansă să câştige alegerile prezidenţiale.
”Dacă vorbim matematic, cum pretindeţi voi că vă place (matematica, nu usturoiul, nici golănelile), nu aveţi nicio şansă să câştigaţi. Am în posesie dovezi clare ale felului în care Iohannis i-a cerut explicit în decembrie lui Nicuşor să îi fie succesor. Am dovezi despre fraudarea finanţării electorale, printre care şi felul în care cumpăraţi la kilogram influenceri. Am dovezi despre boţii şi softurile pe care le folosiţi. Nu ştiu încă dacă să le fac publice acum, pentru că, nu-i aşa, sunt motive de anulare a alegerilor. Dacă nu şefii instituţiilor, cel puţin adjuncţii lor, vin de partea noastră şi ce informaţii ne furnizează vă încadrează în zona de penali în funcţii publice”, a transmis Simion.
El a avertizat că fiecare persoană implicată în frauda electorală va răspunde pentru faptele sale. „Matematic vreţi să câştigaţi prin fraudă: voturi în plus inventate în anumite puncte cheie: municipiul Buzău, Republica Moldova şi altele pe care le vom anunţa sau vom crea flagrante. Avertizez fiecare persoană implicată că va răspunde pentru fiecare vot furat, fiecare buletin gata ştampilat băgat în urne sau în saci, pentru fiecare vot multiplu”, a mai spus George Simion.
Diplomați americani, mesaj puternic anti-Simion: „Dacă România va alege un președinte pro-Putin...”
„Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă”, se arată într-o scrisoare a șapte foşti ambasadori ai SUA la Bucureşti
Şapte foşti ambasadori americani la Bucureşti, republicani şi democraţi, afirmă, într-o scrisoare, că Vladimir Putin şi aliaţii săi ”reprezintă ameninţări fatale la adresa securităţii, libertăţii şi prosperităţii din România, Europa şi America”. ”Dacă România va alege un preşedinte pro-Putin, apărarea şi sprijinul economic al Statelor Unite pentru românii de rând riscă să fie afectate drastic. Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă: dominaţia Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO. Putin sau America”, subliniază ei.
Scrisoarea prezentată de G4Media şi HotNews este adresată ”prietenilor noştri români” de Alfred Moses (fost ambasador) 1994-1997, James Rosapepe (fost ambasador) 1998-2001, Michael Guest (fost ambasador) 2001-2004, Nicholas Taubman (fost ambasador) 2005-2009, Mark Gitenstein (fost ambasador) 2009-2012, Hans G. Klemm (fost ambasador) 2015 -2019 şi Adrian Zuckerman (foto - fost ambasador) 2019-2021.
”Subsemnaţii – foşti ambasadori ai Statelor Unite în România, republicani şi democraţi, din timpul administraţiei Clinton până la administraţia Trump, adresăm acest mesaj nu în calitate de reprezentanţi oficiali ai Guvernului SUA, nici în vreo altă calitate profesională, ci în calitate de cetăţeni americani care şi-au dedicat ani din viaţa şi reputaţia lor pentru a-i ajuta pe americani şi pe români să se ajute reciproc”, scrie în document.
Cei şapte foşti ambasadori arată că au ”o afecţiune profundă pentru România şi un angajament neclintit faţă de o alianţă transatlantică puternică între Europa şi Statele Unite, România fiind un bastion de importanţă critică pentru securitatea şi libertatea ambelor noastre ţări”.
”Răspundem astfel întrebărilor pe care unii dintre noi le-au primit de la români, pentru că împărtăşim sentimentul exprimat de Ambasadorul Zuckerman în scrisoarea sa din 8 mai (anexată), cu privire la miza alegerilor prezidenţiale şi opinia sa că numai candidatul Nicuşor Dan apară interesele alianţei româno-americane. În timpul mandatelor noastre, preşedinţii americani care ne-au numit au dovedit în mod clar că s-au angajat fără echivoc într-o alianţă transatlantică puternică cu România, ca pilon de sprijin pentru NATO şi Uniunea Europeană, pentru securitatea Americii şi a României”, afirmă ei.
Foştii ambasadori adaugă că au fost martori direcţi la ”eliberarea cu succes a românilor de sub dictatura impusă de Rusia”, drumul lor spre libertate şi integrarea cu restul Europei prin Uniunea Europeană şi alianţa cu Statele Unite prin NATO.
”Astăzi toate acestea sunt în pericol. Sub Putin, Rusia este din nou în ofensivă. În primul rând, prin invadarea Ucrainei. Va fi România următoarea sa ţintă, aşa cum a fost în vremea lui Stalin? Doi dintre noi avem origini româneşti. Înţelegem luptele cu care se confruntă atât de mulţi cetăţeni români. Dar, în calitate de cetăţeni americani şi foşti ambasadori SUA în România, înţelegem şi modul în care majoritatea americanilor îi percep pe Vladimir Putin şi pe aliaţii săi. Ei reprezintă ameninţări fatale la adresa securităţii, libertăţii şi prosperităţii din România, Europa şi America. Dacă România va alege un preşedinte pro-Putin, apărarea şi sprijinul economic al Statelor Unite pentru românii de rând riscă să fie afectate drastic. Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă: dominaţia Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO. Putin sau America. Ca prieteni ai românilor, de la Maramureş până la Constanţa şi de la Timişoara până la Iaşi – cu fiecare judeţ şi comună dintre ele – sperăm din inimă ca prietenii noştri români să reafirme valorile transatlantice şi că vor respinge orice alianţă percepută cu interesele lui Putin. Noi nu putem vota la alegerile prezidenţiale din România. Dar voi puteţi. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, se arată în finalul scrisorii.
UMB oprește lucrările pe Autostrada Unirii (A8)
Compania UMB, cel mai mare constructor de autostrăzi din România, ar urma să înceteze lucrul în săptămâna 12-18 mai în șantierele de construcție A8, Autostrada Unirii, și A3, Autostrada Transilvaniei. Potrivit discuțiilor dintre muncitori, publicate pe Facebook, nu există un termen concret de reluare a lucrărilor, notează ziare.com.
Duminică noapte, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reacționat oficial și a negat că ar fi vorba de altceva în afară de pauza programată a lucrărilor UMB, cel mai mare constructor de autostrăzi din România.
„UMB intră în pauză programată de o săptămână. Nu este nimic diferit de activitatea de până acum a UMB. Este firesc să nu poți cere unor constructori să stea departe de familii mai mult de câteva săptămâni. Deci nu este nimic excepțional în această situație. Pe de altă parte este normal că toți constructorii să fie preocupați de asigurarea fluxurilor financiare care le permit continuarea activității în viitor. Iar aceste fluxuri sunt asigurate atât din fonduri europene cât și din bugetul de stat”, au transmis reprezentanții CNAIR.
Simion cere demisia ambasadorului României în SUA care l-a criticat dur pentru afirmaţiile referitoare la neincluderea României în programul Visa Waiver
Candidatul AUR la Preşedinție George Simion cere demisia ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, care l-a criticat dur pentru afirmaţiile referitoare la neincluderea României în programul Visa Waiver. „Ceea ce face ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, nu mai are nicio legătură cu diplomaţia. Este o ruşine naţională ca un funcţionar plătit din bani publici să se transforme într-un agitator politic împotriva unui candidat la Preşedinţie”, afirmă George Simion într-un comunicat.
În opinia sa, Andrei Muraru nu mai reprezintă România – reprezintă ”clicile politice care l-au numit şi pe care le slujeşte cu slugărnicie”. ”Folosirea poziţiei oficiale pentru a face campanie împotriva mea, în plină competiţie electorală, este o abatere gravă de la orice normă democratică. Faptul că nu a avut niciun cuvânt de spus când România a fost tratată cu dispreţ de administraţia Biden, dar se trezeşte acum să atace, arată clar de partea cui este”, argumentează liderul AUR.
”Îi cer public lui Andrei Muraru să-şi dea demisia! A depăşit cu mult orice limită”, conchide George Simion.
Ambasadorul României în SUA a reacţionat la declaraţiile candidatului AUR, care a mulţumit Statelor Unite pentru neincluderea României în Visa Waiver, afirmând că aceasta indică indică dispreţul nedisimulat faţă de interesul naţional al României şi drepturile cetăţenilor români, iar prejudiciul acestei decizii ”aplaudate” de Simion se răsfrânge în mod direct asupra statului român şi asupra fiecăruia dintre cetăţenii români. De asemenea, Muraru califică drept iresponsabilă, scandaloasă şi mincinoasă declaraţia lui Simion privind aşa-zisa manipulare a ratei de refuz - condiţie obligatorie pentru intrarea în programul american de scutire de vize - de către autorităţile române. ”Gestul domnului Simion de a îşi dispreţui propria naţiune va rămâne inclusiv în ochii partenerilor americani ca o dovadă de servilism, slăbiciune şi inabilitate de a juca cartea demnităţii propriului popor”, subliniază Muraru.
Bărbat de 50 de ani, găsit mort în apropierea Spitalului Judeţean din Timişoara
Un bărbat de 50 de ani a fost găsit mort, luni, în apropierea Spitalului Judeţean din Timişoara, poliţişti deschizând o anchetă pentru a stabili în ce condiţii s-a produs decesul. Potrivit IPJ Timiş, poliţiştii Secţiei 2 Timişoara au fost sesizaţi, luni, despre faptul că, lângă o unitate spitalicească din municipiul Timişoara, s-ar afla o persoană decedată.
Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că sesizarea se confirmă, fiind vorba de un bărbat, în vârstă de 50 de ani. Trupul bărbatului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Timişoara în vederea efectuării necropsiei. Poliţiştii continuă cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul şi dispunerea măsurilor legale care se impun.
Egalitate între George Simion - Nicușor Dan la casele de pariuri
George Simion - Nicușor Dan e un “meci” care solicită din plin atenția agenției de pariuri care a inclus în oferta sa cote pentru alegerile prezidențiale. E vorba despre Casa Pariurilor, care a oferit cotații inclusiv înainte de turul 1, notează golazo.ro.
De luni dimineață, această casă, pentru prima dată după desfășurarea turului 1, nu-l mai vede favorit pe George Simion pentru a ajunge la Cotroceni. Ultima modificare de cote indică egalitate perfectă între cei doi candidați. Ambii sunt cotați la 1.88. Marțea trecută, agenția a introdus cotele pentru turul 2, iar în acel moment, Simion era favorit cert: avea o cotă de numai 1.50, în vreme ce Dan era la 2.50.