Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Alt guvern sau două tururi?

Ziarul de Vrancea
15 ian 2020 1578 vizualizări

Executivul își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, forțând astfel PSD și UDMR să dea jos Guvernul și să deschidă drumul spre anticipate n ambele tabere au pregătite planuri de rezervă în funcție de rezultatele votului din Parlament

Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunțat ieri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban. El a precizat că PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus 1 dintre cetățenii care-și exprimă votul la alegerile locale și a amintit că PNL a inițiat un proiect de lege în acest sens, tocmai pentru a oferi legitimitate primarilor. “Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor Permanente Reunite la o defunctă comisie, pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților”, a explicat premierul.

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Strategia lui Orban

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales acestă variantă ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului. Strategia lui Orban include angajarea răspunderii, forțarea unei moțiuni care va duce la demiterea guvernului, urmată de două variante prin care se va ajunge la alegerea primarilor în două tururi: OUG înaintea votului din Parlament pe moțiunea de cenzură sau asigurarea unei majorități parlamentare care să asigure adoptarea unuia dintre cele 4 proiecte aflate în Parlament. Problema cea mai mare pentru Ludovic Orban rămâne o contestație la CCR, pe care social-democrații au anunțat deja că o vor face. La Curte, judecătorii numiți de PSD și judecătorul numit de UDMR pot forma o majoritate care ar putea respinge proiectul prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin.

Surse guvernamentale, citate de digi24.ro, precizează că Guvernul are în vedere și un alt proiect legislativ prin care va fi dublat numărul parlamentarilor din Diaspora.

PSD depune moțiune de cenzură împreună cu UDMR

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a reacționat, rapid, după anunțul Guvernului. El a declarat că PSD împreună cu UDMR vor depune moțiune de cenzură. Președintele interimar al PSD a dat asigurări colegiilor că nu se va intra în alegeri anticipate pentru că partidul are capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară.

„Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD”, a declarat Marcel Ciolacu la Slatina.

Tomac: Un demers curajos

Angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin este un demers “curajos”, pe care PMP îl va susține în Parlament, a declarat președintele partidului, Eugen Tomac.

“Este un lucru foarte bun, așa cum am spus încă de la începutul anului, din punctul meu de vedere, alegerea primarului în două tururi reprezintă una dintre cele mai importante decizii politice din acest an dintr-un simplu motiv - pentru că dă un restart real în ceea ce privește administrația publică locală. Nu este posibil să avem primari cu 7, 8 sau 9% aleși din numărul total de alegători în comunități foarte mari cum este Bucureștiul, Craiova și alte comunități mari”, a precizat Tomac.

Și liderul USR, Dan Barna, a lăudat intenția Guvernului Orban. “Salut decizia Guvernului de a-și angaja răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. De doi ani de zile, USR a solicitat constant guvernelor României să facă acest lucru. De altfel, aceasta a fost una dintre principalele condiții în baza cărora Cabinetul actual a primit voturile noastre la învestitură. Acordul politic semnat atunci mai are și alte puncte a căror rezolvare o așteptăm. Revenind la decizia de astăzi, democrația începe de la firul ierbii și e esențial să nu îi punem piedici”, a scris Barna, pe Facebook. El le-a transmis social-democraților și altor “adversari ai democrației să nu își facă iluzii”.

“Nu vom sprijini nicio moțiune sau orice altă acțiune menită să oprească cetățenii din a-și alege primari legitimi”, a subliniat Dan Barna.

ALDE: “Se sacrifică alegerea primarilor în două tururi”

ALDE a anunțat că susține alegerea primarilor în două tururi, dar că decizia asumării răspunderii asupra acestui proiect este “regretabilă”.

“Considerăm că nu calea asumării răspunderii era cea adecvată, ci, așa cum ALDE a cerut, adoptarea unei ordonanțe de urgență, care, pe lângă avantajul intrării în vigoare imediate, putea ulterior fi și dezbătută în Parlament pentru orice modificare”, au transmis reprezentanții ALDE. Aceștia susțin că, o eventuală demitere a Guvernului în Parlament, în urma adoptării unei moțiuni de cenzură, “va bloca aplicarea alegerii primarilor în două tururi și păstrarea actualei legislații”. “Înțelegem, astfel, că se sacrifică alegerea primarilor în două tururi pentru forțarea alegerilor anticipate”, au mai transmis oficialii ALDE.

Patru copii arși de vii în casă, autoritățile ridică din umeri

n părinții copiilor morți în casă, în incendiul de la Timișoara, au fost reclamați la Protecția Copilului din primăvara anului trecut n autoritățile spun că “totul era în regulă”

Părinții celor patru copii din Timișoara morți într-un incendiu care le-a cuprins locuința în timp ce erau singuri acasă fuseseră reclamați la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului încă din mai 2019, vecinii spunând că își neglijau copiii. Conducerea DGASPC Timiș susține că asistenții sociali au mers de două ori la locuința familiei, în primăvară și în decembrie, și că au constatat că micuții “erau bine îmbrăcați, hrăniți și îngrijiți”. Cei patru copii - trei băieți și o fetiță - care au murit în incendiul ce le-a mistuit casa erau acasă doar cu fratele mai mare, în vârstă de 14 ani, singurul care a scăpat cu viață. Adrian avea 7 luni, Alexandra 6 ani, Andrei 4, iar Antonia împlinise 2 ani chiar în ziua tragediei, potrivit presei locale.

Mama copiilor fusese reclamată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) încă din mai 2019. Directorul executiv al DGASPC Timiș, Monica Trușcă, susține că asistenții sociali au fost atunci în control și că “totul era în regulă”. “Am fost sesizați cu privire la un posibil caz de neglijare a copiilor din partea mamei. Nu s-au observat indicii de neglijare. La momentul vizitei (n.r. – asistenților sociali), copiii erau bine îmbrăcați, hrăniți și îngrijiți”, a declarat directorul DGASPC Timiș. Ea susține că familia a fost monitorizată în continuare de către cei de la Direcția de Asistență Socială a municipiului Timișoara, rapoartele arătând că nu se impune preluarea copiilor în sistemul de protecție socială. Totuși, “în luna decembrie a anului 2019, cazul a revenit în atenția DGASPC Timiș. Și de această dată, când o echipă s-a deplasat la domiciliu, mama se afla împreună cu minorii, în condiții în regulă de locuit”, a mai susținut Trușcă. Cazul a fost transmis din nou spre monitorizare către primăria de domiciliu, respectiv către Direcția de Asistență Socială a municipiului, care a spus că “totul este în regulă”.

În privința fratelui mai mare care era acasă cu copiii în momentul producerii incendiului, autoritățile urmează să decidă dacă va fi inclus în programul de protecție socială.

Incendiul s-a produs într-o casă cu două apartamente din Timișoara. Potrivit pompierilor, în imobil locuiau nouă persoane - patru adulți și cinci copii. Apartamentul în care locuiau copiii a fost cel din care a pornit focul. Băiatul cel mare a mers în bucătărie să încălzească lapte pentru unul dintre frații lui și atunci a văzut flăcările. A fugit la vecini să ceară ajutor, însă frații lui au rămas în urmă. Ei au fost descoperiți carbonizați, după ce acoperișul în flăcări s-a prăbușit peste ei.

Vecinii susțin că în momentul în care a ajuns acasă după tragedie tatăl copiilor era beat, iar mamei i s-a făcut rău la aflarea veștii, ei fiind transportați la spital. După câteva ore, femeia s-a apucat să posteze mesaje pe Facebook: “4 suflete sau stins din viața mea”, scrie Opinia Timișoarei.

Poliția a deschis dosar penal în acest caz pentru ucidere din culpă.

Guvernul a anulat PPP la autostrada Moldovei

Guvernul a dezbătut, ieri, în primă lectură o ordonanță simplă prin care proiectele de autostradă A3 Comarnic - Brașov și A8 Tg. Neamț - Iași - Ungheni să fie preluate de la Comisia Națională de Prognoză care fusese însărcinată de guvernele PSD să le realizeze prin proceduri de Parteneriat Public Privat (PPP). „Proiectele vor fi preluate la nivelul ministerelor de resort și vor fi analizate pentru identificarea soluțiilor realizabile, realiste de finanțare”, a spus șeful Cancelariei, Ionel Dancă. „Ambele au fost propuse în mod fantasmagoric de către fostul Guvern a fi realizate în PPP de către o instituție fără competențe, fără expertiză în domeniu, respectiv Comisia de Prognoză. Proiectele vor fi preluate la nivelul ministerelor de resort și vor fi analizate pentru identificarea soluțiilor realizabile, realiste de finanțare”, a spus Dancă.

Neamț: Topor vechi de circa 6.000 ani, descoperit cu detectorul de metale

Un topor ce ar putea fi din perioada eneolitică, de acum circa 6.000 ani, a fost găsit, cu ajutorul detectorului de metale, de Marius Irimia, un pietrean pasionat de descoperirea artefactelor. El a povestit, pe pagina sa de socializare, că a făcut descoperirea pe teritoriul comunei Mărgineni, la granița cu Zănești și Podoleni. Marius Irimia a explicat că este vorba despre un topor de aramă, cu brațele dispuse în cruce, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, ce ar putea fi din perioada Cucuteni. “Chiar dacă, la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnăcop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitățile eneolitice, fie ca simbol individual - însemn al puterii șefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea - fie ca simbol al întregii comunități. Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase”, a scris Marius Irimia. Arheologul amator a adăugat că acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar în județului Neamț a mai fost descoperit un singur exemplar.

Marius Irimia a povestit că, din zona unde a descoperit toporul, a mai adunat câteva fragmente de ceramică, ce fuseseră scoase la suprafață în urma lucrărilor agricole.

Toporul descoperit de pietrean a fost predat Direcției pentru Cultură a județului Neamț, urmând să fie analizat pentru a fi încadrată perioada din care provine.

O tânără însărcinată a murit după ce a primit “OK” de la medici

O tânără de 28 de ani din județul Prahova a murit după ce a fost externată din spital. Femeia, care era însărcinată s-a stins acasă.

Spitalul Ploiești spune despre tânăra de 28 de ani însărcinată care a murit în localitatea Ariceștii Rahtivani că a fost la spital pentru un control de rutină și nu s-a impus internarea pentru că nu avea probleme. Femeia era însărcinată în 9 luni. „Pe toata perioada șederii în spital, pacienta a prezentat o stare generală bună, a colaborat cu personalul medical, fără să acuze nicio altă simptomatologie. Investigațiile au fost efectuate în regim de spitalizare de zi”, se arată într-un comunicat al spitalului.

Tânăra a murit în chiar ziua în care a fost externată din spital.

Polițiștii au deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Iohannis, avertisment pentru guvernul de la Chișinău

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova când va constata că la nivel guvernamental vor avea loc acțiuni pentru continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției.

“Reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi. Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul Guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a spus Iohannis, la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice străine acreditați la București, desfășurată la Palatul Cotroceni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.