Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Al patrulea caz de coronavirus în România

Ziarul de Vrancea
1 mar 2020 862 vizualizări

Bărbatul din Timișoara a călătorit în același avion cu femeia diagnosticată săptămâna trecută, în dreapta ei n el nu prezintă simptomele asociate bolii

Al patrulea caz de infecție cu coronavirus din România a fost confirmat ieri la Timișoara, a anunțat Ministerul Sănătății. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a călătorit în același avion cu femeia din Timișoara diagnosticată săptămâna trecută cu infecție cu coronavirus. Avionul efectua o cursă care se întorcea din Italia. Bărbatul va fi tratat la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, a precizat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cei 4 membri ai familiei bărbatului, care au locuit în aceeași casă în perioada în care el a fost izolat la domiciliu, vor fi testați. De asemenea, autoritățile vor încerca să refacă traseul acestuia și să stabilească cu ce persoane a mai intrat în contact, pentru a le testa și izola, dacă va fi necesar. Bărbatul a intrat în contact cu femeia depistată pozitiv pe data de 28 februarie 2020 și care s-a întors din Italia. Mai exact, bărbatul a călătorit în același avion cu femeia în vârstă de 38 de ani, în partea dreaptă a acesteia, pe data de 20 februarie 2020, cu o cursă care se întorcea din Italia. Din data de 28 februarie 2020, bărbatul, considerat contact direct, s-a aflat în autoizolare la domiciliu împreună cu familia. Rezultatele primei probe recoltate la începutul perioadei de autoizolare au fost negative. Rezultatul probei recoltate luni (în cea de-a 12 –a zi de la contactul cu femeia de 38 de ani) a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus COVID 19. Conform primelor informații din primite de la Direcția de Sănătate Publică din Timiș, bărbatul este asimptomatic și afebril. S-a solicitat transportul lui cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. În curtea în care locuiește bărbatul mai trăiesc alte două familii pentru care se vor lua măsuri de autoizolare.

Primul român confirmat cu coronavirus în urmă cu o săptămână, un tânăr din județul Gorj, era doar purtător al virusului și a ieșit negativ la ultimele două teste (nu mai are coronavirus), el urmând să fie externat de la Institutul Matei Balș din București. Ceilalți doi români infectați cu virusul - o femeie de 38 de ani din Timișoara și un bărbat în vârstă de 45 de ani din Maramureș - sunt în continuare internați în stare stabilă la Timișoara, respectiv Cluj.

Vlad Voiculescu, despre colaborarea tatălui său cu Securitatea: Sigur a făcut greșeli

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, care a renunțat recent la candidatura la Primăria Capitalei din partea PLUS, afirmă, după apariția deciziei instanței care atestă colaborarea tatălui său cu Securitatea, că de câțiva ani greșeli ale unor membri ai familiei sale sunt scoase la suprafață pentru a demonstra că toți sunt la fel.

Decizia Curții de Apel București făcută publică ieri constată calitatea de colaborator al Securității a lui Vasile Voiculescu Iulian. Acesta a fost racolat de fosta Scuritate în 1978, când era student la Facultatea de Învățământ Pedagogic Galați, “pentru supravegherea informativă a unor colegi semnalați cu manifestări ostile”, dând informări sub numele conspirativ Victor. El a mai avut o perioadă de colaborare cu Securitatea, ca profesor la Târgoviște, colaborare începută în 1980, pentru depistarea tinerilor cu preocupări pentru trecerea frauduloasă a frontierei sau de rămânere ilegală în străinătate. În 1981, acoperea informativ și unitatea de învățământ la care lucra, și formația corală “Cântarea Brănișteană” din care făcea parte și care făcea turnee peste graniță. Vasile Voiculescu Iulian a susținut că a fost obligat să semneze angajamentul, riscând excluderea de la facultate, iar ulterior nu i s-a permis să abandoneze angajamentul, fiind amenințat cu represiuni împotriva sa și a familiei. El a mai precizat că niciuna dintre persoanele la care se face referire în cererea de chemare în judecată nu a avut de suferit de pe urma acțiunilor sale. Într-una dintre note, afirmă despre un membru al corului “Cântarea Brănișteană” că a audiat emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio “Europa Liberă” și că era impresionat de calitatea acestor emisiuni. Într-o altă notă afirmă despre o persoană că a spus un banc în care ironiza persoane din conducerea de partid și de stat.

“Nu suntem toți la fel”

“Zilele trecute, înainte să îmi retrag candidatura pentru Primăria Municipiului București, am citit și văzut la anumite televiziuni din nou «dezvăluiri» despre relațiile mele de rudenie care «m-au făcut om». De câteva zile, pe câteva grupuri de whatsapp umblă un document. Este o decizie a unei instanțe de judecată care constată calitatea de colaborator al Securității a tatălui meu. E din 2014 și a fost mereu disponibila pe net. Probabil că o păstrau pentru mai târziu, dar acum că a apucat să circule, va apărea probabil în câteva minute pe wall-ul dumneavoastră cu titlul «ȘOC», «DEZASTRU» sau ceva în genul ăsta. Sunt deja câțiva ani de când greșeli sau păcate vechi ale unor membri ai familiei mele sunt scoase la suprafață și arătate lumii, la pachet câteodată cu mizerii și minciuni fără sfârșit. Toate din cauza mea și a implicării mele. Toate pentru a demonstra că «toți sunt/suntem la fel» și pentru a fi folosite ca intimidare. Ei, bine, nu. Nu suntem toți la fel. Vorbesc în numele meu. Taică-miu nu e perfect și sigur a făcut greșeli”, scrie pe Facebook Vlad Voiculescu. El relatează că tatăl său a ieșit în stradă în 1989 și a avut un certificat de revoluționar pe care nu îl mai are. “Nu comentez pentru că aș fi tentat să minimizez faptele - știindu-l pe taică-miu și știindu-i pe o bună parte dintre cei despre care se face vorbire acolo - și să pun lucrurile în contextul vieții tatălui meu, atât cât îl cunosc, cu bune și cu rele. Știu însă că tot în acele vremuri au fost mulți oameni care nu au acceptat să facă niciun compromis, niciodată. Oameni care au refuzat orice colaborare cu organele securității, indiferent de consecințe. Mă înclin în fața lor. Nu știu dacă eu aș fi avut această tărie în acele vremuri, deși sigur, mi-ar plăcea să cred că aș fi avut-o”, precizează Vlad Voiculescu.

El prezintă câteva elemente din biografia tatălui său, părăsit de tatăl natural înainte să împlinească 1 an, crescut de mamă, care s-a recăsătorit.

“A fost vicecampion național la înot și monitor de ski (atunci a lucrat cu străini despre care a dat declarații), apoi profesor de sport la școala din sat (unde a întâlnit-o pe mama), apoi kinetoterapeut la Băile Pucioasa, apoi, din 1990, și-a deschis un atelier de tâmplărie în spatele casei. Niciodată nu a avut contracte cu statul, și din tot ce îmi amintesc eu, omul ăsta a muncit de dimineață până noaptea aproape în fiecare zi. Taică-miu nu a fost cu mine sau cu sora mea în aproape niciun concediu, mereu avea o lucrare de tâmplărie, mereu muncea ca să plătească rata la bancă pe luna respectivă și ca să ne întrețină pe noi. I-a luat câțiva ani să strângă bani să îmi cumpere o bicicletă pe care mi-am dorit-o mai mult decât orice pe lume”, relatează Voiculescu. Conform fostului ministru, cei cu care a crescut și cu care a împărțit același cămin și aceleași resurse au fost: mama sa - învățătoare în sat, sora sa, cu 5 ani mai mică - economist, lucrează la Panasonic lângă Frankfurt, “mamaia” sa cu 6 clase care a lucrat într-o vreme ca infirmieră, “tataia” a fost măcelar în sat, arestat și bătut în mod regulat de securitate pentru că nu putea să accepte că animalele lui aparțin partidului și că nu are dreptul să își hrănească familia cu ele. “Am avut și doi bunici la oraș, la Târgoviște: “Buna” a fost chimist, “Bunul” a făcut războiul, vorbea puțin nemțește și a fost la un moment, dacă nu greșesc, chiar șefuleț pe la un sindicat pe undeva prin Galați. Acest ultim bunic era și singurul din familie cu origine sănătoasă. Restul au fost “pui de chiaburi” sau “pui de ‘telectuali”“, subliniază Voiculescu. Despre familia sa spune că nimeni, niciodată nu a avut vreo funcție publică în afară de el.

USR: În ultimii trei ani, numărul angajaților din administrațiile locale a crescut cu aproape 30.000

Uniunea Salvați România precizează că în ultimii trei ani numărul angajaților din administrațiile locale a crescut cu aproape 30.000, ceea ce ar presupune costuri salariale de aproximativ 1,94 miliarde lei. “În ultimii trei ani, de când PSD deține majoritatea funcțiilor de primari și președinți de consiliu județean din țară, numărul angajaților din administrațiile locale a explodat cu aproape 30.000 de noi angajați! Atenție, cifra de mai sus nu cuprinde angajații din firmele înființate de Gabriela Firea la București și altele similare din alte primării. Cât ne costă salariile? 1,94 miliarde de lei dacă presupunem că primesc salariul mediu pe economie, la nivelul anului 2020”, se arată într-o postare pe Facebook a USR. Totodată, conform deputatului USR Cristian Seidler, în ultimii opt ani (ianuarie 2012 - decembrie 2019), numărul angajaților din autoritățile executive locale, primării și consilii județene, a crescut cu 43.000 de persoane.

Acesta a precizat că sursa informațiilor sale o reprezintă Ministerul Finanțelor Publice, care i-a răspuns la o solicitare formulată în baza Legii privind accesul la informațiile de interes public.

Deputatul USR a menționat că, în decembrie 2019, autoritățile executive locale aveau 273.939 angajați. “Presupunând că salariile acestor 43.000 de oameni suplimentari din administrațiile publice locale sunt la nivelul salariului mediu pe economie, în anul 2020, costul este de 2,88 miliarde de lei la nivel național. Iată o sursă potențială de scădere a deficitului la bugetul general consolidat al țării. Iar banii respectivi, dacă am păstra același deficit bugetar, ar putea merge spre investiții sau chiar spre creșterea alocațiilor de stat pentru copii, unde e nevoie de aproximativ 6,5 miliarde de lei. Să digitalizăm administrațiile publice locale și să ne asigurăm că personalul angajat, care nu pare să fi adus o contribuție substanțială la bunul mers al administrațiilor publice locale, poate fi redirecționat către economia privată. Acolo e nevoie acută de forță de muncă peste tot în țară și chiar mai multă - în termeni cantitativi - decât 43.000 de persoane”, a scris el pe Facebook.

Cum a petrecut Ion Iliescu aniversarea a 90 de ani

​Fostul președinte Ion Iliescu, care ieri a împlinit 90 de ani, spune că nu se mai simte ca la 19 ani, dar “deocamdată” capul îl are “întreg”.

Fostul președinte a declarat că și-a petrecut ziua de naștere alături de soție. “Ca la 90 de ani, nu-i ca la 19, dar e...Se adună multe. Dar deocamdată, capul e întreg.(...) (Petrec - n.red.) cu soția, nu facem nimic deosebit, dar răspund la telefoane. M-au sunat mulți cunoscuți, și mai din tinerețe, și mai din perioada de după Revoluție”, a spus Ion Iliescu pentru Mediafax.

Ultima aparție publică a lui Ion Iliescu a fost în martie 2017, când s-a prezentat la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluției, în care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. De asemenea, Iliescu a fost trimis în judecată și în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, tot pentru infracțiuni contra umanității. La alegerile din 2019 fostul președinte al PSD a votat cu urna mobilă. În ultimii ani, el a fost spitalizat de câteva ori, ultima dată în iunie 2019.

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe fără toaletă în interior

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe fără toaletă în interior, media UE fiind de 2,6%, iar unul din cinci copii care nu dispune de dotările sanitare în gospodărie nu se spală pe mâini după ce folosește toaleta, conform Raportului de cercetare “Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat de Fundația World Vision România.

În același timp, un raport al Ministerului Educației și Cercetării arăta că, în urmă cu trei ani, 2.219 unități de învățământ din România aveau grupurile sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, iar în anul 2018 funcționau cu grupuri sanitare neconforme 1.489 de școli și grădinițe. La începutul primăverii anului trecut, 1.180 de școli aveau în continuare grupuri sanitare necorespunzătoare.

În anul 2018, populația deservită de sistemul public de alimentare cu apă a fost de 13.515.626 persoane în 2018, reprezentând 69,4% din populația rezidentă a României. În mediul rural, doar 35,3% din populația rezidentă era deservită de sistemul public de alimentare cu apă. “Din păcate, lipsa accesului la produse pentru igienă și a educației pentru sănătate sunt probleme cu care țara noastră se confruntă de foarte multă vreme. Subiectul a fost readus în spațiul public zilele acestea, având în vedere cazurile de coronavirus, însă atragem încă o dată atenția asupra nevoii de educație pentru sănătate pe termen lung în România, o țară în care multe școli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă și toalete în incintă. În și mai multe școli și grădinițe, săpunul este inexistent, iar situația se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunitățile defavorizate”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 de pe agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite este de a garanta că până în 2030 toți oamenii vor avea acces la toalete și canalizare. “În acest moment, România este departe de îndeplinirea acestui obiectiv”, se menționează în comunicat.

Bărbat reținut pentru omor în cazul băiatului dispărut de acasă și găsit decedat

Un bărbat în vârstă de 39 de ani din comuna Hoceni a fost reținut, fiind acuzat de omor în cazul copilului de 14 ani care a fost dat dispărut de la domiciliu pe data de 25 februarie și găsit decedat într-o râpă. Potrivit anchetatorilor, suspectul avea un magazin sătesc pe care minorul l-a incendiat în urmă cu câteva luni, lucru care a stat la baza conflictului. Procurorul criminalist Alice Ruja, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, a declarat că, pe data de 23 februarie, băiatul s-a întâlnit cu agresorul, acesta din urmă cerându-i să arate traseul parcurs atunci când a incendiat magazinul. Bărbatul i-a aplicat copilului mai multe lovituri cu o bâtă, după care l-a abandonat în pădure. “Seara s-a întors să vadă dacă mai trăiește. A constatat că victima era decedată și a decis să o ascundă. A pus-o în pătură și a aruncat-o într-o râpă, la marginea satului, la o adâncime de 36 de metri și a acoperit-o cu pământ. S-au desfășurat acțiuni ample de căutare și de soluționare a cauzei. Până la urmă, cel bănuit că ar avea o implicare în dispariția copilului, autorul, de altfel, a recunoscut după ce a picat testul cu tehnica poligraf. A decis să spună adevărul și a indicat locul unde a aruncat victima”, a declarat presei procurorul Alice Ruja.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, băiatul plecase de acasă în mod voluntar și nu a mai revenit, polițiștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Huși fiind anunțați de dispariția acestuia pe data de 25 februarie.

Surse: PSD va vota împotriva învestirii Guvernului Cîțu

Social-democrații vor asigura cvorumul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului și vor vota „împotrivă” la învestirea Guvernului Florin Cîțu, au declarat surse din PSD pentru Mediafax.

Adrian Oros, ministrul desemnat al Agriculturii, Costel Alexe, ministrul desemnat pentru Mediu și Nicolae Ciucă, ministrul desemnat pentru Apărare, au primit, marți, aviz pozitiv. Lucian Heiuș, ministrul desemnat să ocupe portofoliul Finanțelor, Cătălin Predoiu, ministrul desemnat la Justiție și Ion Ștefan propus la Dezvoltare, au primit aviz negativ. La începutul săptămânii viitoare va fi o nouă ședință a conducerii Parlamentului, în care se va stabili ziua votului de învestire în plenul reunit pentru Cabinetul Cîțu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.