Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Acord în coaliție: Un funcționar poate fura cel mult 9.000 de lei într-o tranșă

Ziarul de Vrancea
29 mar 2023 777 vizualizări

Ciucă și Ciolacu anunță că susțin noul prag propus de Ministerul Justiției, dar nu explică cine a introdus în legea votată la Senat pragul de 250.000 de lei n “Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fără seamăn!”, spune Rareș Bogdan

Liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au anunțat miercuri seară că au decis să susțină propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în proiectul adoptat miercuri de Senat. Cei doi au făcut anunțul pe Facebook, prin mesaje postate aproape simultan.

Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, a scris pe Facebook că s-a decis susținerea propunerii facute de Ministerul Justiției privind stabilirea unui prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Ciucă a anunțat totodată că l-a mandatat pe liderul liberalilor de la Camera Deputaților să depună acest amendament în numele PNL. Miercuri, pragul prejudiciului adoptat de Senat a fost de 250.000 de lei, cuantumul fiind stabilit la ședința de duminică a coaliției, potrivit unor surse convergente. Nici Ciucă, nici Ciolacu, n-au explicat de ce au propus acest prag și de ce între timp s-au răzgândit.

Reamintim că în OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, pragul de dezincriminare a abuzului în serviciu era de 200.000 de lei.

Proiectul urmează să ajungă acum la Camera Deputaților, for decizional.

Modificările propuse la Codul penal în cazul infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu sunt justificate de mai multe decizii ale Curții Constituționale care preciza, pe de o parte, că trebuie precizate actele care nu sunt indeplinite adică legislație primară, iar pe de altă parte că e nevoie de un prag valoric.

Rareș Bogdan: Și 9000 de lei e mult

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a afirmat, ieri, într-o postare pe Facebook, că miercuri a fost cea mai rușinoasă zi de când a intrat în politică, în urmă cu 4 ani. “Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fără seamăn!”, spune liberalul, arătând că “vom muri politic în liniște, dacă continuă așa”. “Aștept în continuare să scoată capul de la cutie adevărații promotori și inițiatori, să își ceară scuze sau pur și simplu să își explice demersul”, mai spune Rareș Bogdan, el arătând că pentru un om de rând, simplu, cu resurse modeste de existență, pragul de 9000 lei este mare.

El continuă: “Culmea e că principalii promotori și inițiatori din cadrul Coaliției de Guvernare stau pitiți și tac ticălos. Unii au inițiat și au insistat pe inițiere, alții au tăcut maiestuos si de neînțeles, doar ca sa fie linișteee!!!!! Să o ia naiba de liniște! Vom muri politic în liniște, dacă continuăm așa! Unii au scris, iar soldățeii de teracotă au executat. Răul a fost făcut”. Eurodeputatul precizează că “la Bruxelles s-au aprins beculețele roșii, din nou”.

 “Și încă ceva: pentru un om de rând, simplu, cu resurse modeste de existență, pragul de 9000 lei este mare! Foarte mare. Nesimțit de mare. Adică abuzul care produce o pagubă de 8999 lei nu mai este abuz? Faptul ca CCR se dovedeste încă o dată ticăloasă nu mai este o surpriză pentru nimeni. De două ori a anulat demersul tăierii pensiilor speciale în 2020, cu largul concurs al Avocatului Poporului, apoi a introdus obligativitatea unui prag la HOȚIE, un prag ce urmează a fi stabilit in Parlament. Tare! Excepțional. Ca la noi, la nimenea”, comentează Rareș Bogdan.

Guvernul a plătit 750 milioane lei pentru ucraineni. Banii au ajuns la români

Guvernul a plătit în ultimul an 750 de milioane de lei unor persoane fizice și firme care au cazat cetățeni ucraineni, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Suma este una foarte mare și a ajuns, în proporție de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România, care nu au obligații fiscale pentru banii încasați. Așa cum a stabilit Guvernul - care acum vrea să schimbe sistemul -, banii încasați astfel de persoanele fizice, peste 2.000 de lei pe lună pentru o persoană cazată, nu trebuie declarați la ANAF și nu se datorează pentru ei nicio taxă. Tot conform celor stabilite de Guvern, nu există o evidență centralizată a celor care primesc bani, însă primăriile pot face controale.

Guvernul nu explică pentru interesul cui nu vrea să acorde banii direct refugiaților și preferă să îi dea celor care îi cazează. În multe cazuri, cazarea refugiaților a devenit o afacere foarte bună. Pentru cazarea a patru persoane din Ucraina într-un apartament, de exemplu, se poate trece de venituri de 8.000 de lei pe lună, bani ce nu se declară și nu se impozitează, notează Profit.ro. În comparație, o chirie ar fi mult mai mică, iar banii ar trebui declarați la ANAF și taxați.

Sumele pe care le primesc de la autorități persoanele care găzduiesc cetățeni ucraineni, respectiv 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare, reprezintă cheltuieli decontate și nu un venit pentru care cei care îl încasează, astfel că nu datorează pentru aceste sume impozit și contribuții, a transmis, anul trecut, ANAF pentru Profit.ro. De asemenea, nu trebuie să depună nici Declarația Unică.

“Până în prezent, în scopul decontării din bugetele lnspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență/lnspectoratului pentru Situații de Urgență București-llfov a cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina a fost alocată suma de 750,07 milioane lei”, se arată într-un document.

Primele plăți au fost făcute în aprilie anul trecut. Până la final de decembrie, conform datelor disponibile mai jos detaliat pe județe și persoane fizice și juridice, Guvernul plătise 591,97 milioane de lei pentru pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea ucrainenilor. Din această sumă, 519,37 milioane lei au ajuns la persoane fizice și 72,6 milioane lei la firme.

În luna februarie, Guvernul a mai alocat 158 milioane lei pentru cei care cazează ucraineni.

Ana Morodan: Nu am consumat droguri. Servesc somnifere

 “Am greșit. Îmi pare rău că v-am dezamăgit și sunt recunoscătoare că n-am făcut și mai mult rău”, a reacționat ea, ulterior, pe Instagram

Influencerul Ana Morodan a declarat ieri la ieșirea din arest, unde s-a aflat după ce a fost prinsă de poliție conducând sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive și fără carnet de conducere, că nu a consumat droguri și că rezultatul pozitiv al testului care i-a fost făcut a fost determinat de somniferele pe care le ia în baza unei rețete.

“Nu am consumat droguri”, a afirmat Morodan la ieșirea din arest. Întrebată de ce totuși a avut un rezultat pozitiv la test, ea a replicat: “Pentru ca iau medicamente și servesc somnifere care sunt pe rețetă”. Ea a negat că ar combina medicamentele cu alcoolul.

De altfel, și în declarații anterioare, singura vină pe care a recunoscut-o a fost aceea că a condus deși avea permisul suspendat.

Ulterior, Ana Morodan a transmis un mesaj pe Instagram în care a recunoscut că a greșit. “Pentru copiii și tinerii care mă urmăresc și care visează să fie și ei influenceri. Nu faceți ca mine. Să nu vă credeți mai puternici decât viața, să nu va lăsați seduși de celebritate și să riscați totul pentru asta. Să nu vă faceți că zâmbiți și că sunteți fericiți când nu mai e niciun pic de soare în viața voastră. Nu merită. Pentru toți ceilalți, am greșit, îmi pare rău că v-am dezamăgit și sunt recunoscătoare că n-am făcut și mai mult rău”, a scris ea pe rețeaua de socializare.

“Am vrut doar să fiu o fată iubită și fericită. Acum mi-aș dori să fie posibilă o lume că într-o poveste pe care am auzit-o odată într-o comunitate din Africa, când un om greșește, tot satul vine și îl mângâie și îl îmbrățișează. Ei cred că toți suntem buni și avem nevoie mai mult că oricând de înțelegere și dragoste umană, atunci când greșim. Fiind blânzi cu cel care a greșit, îl ajută să se reconecteze la natura lui adevărată, cea bună. Aveți grijă de mintea și sufletul vostru”, a transmis Ana Morodan într-un mesaj postat pe contul său de Instagram.

Ana Morodan a fost reținută de polițiști pentru 24 de ore după ce nu a oprit la semnalele acestora, a lovit două mașini și a refuzat să fie testată pentru depistarea alcoolului și a substanțelor psihoactive. Ulterior, ea a fost plasată sub control judiciar.

Cîțu: Din punctul meu de vedere, această coaliție și-a depășit termenul de valabilitate

Senatorul liberal Florin Cîțu a afirmat, ieri, pe Facebook, că din punctul lui de vedere, această coaliție și-a depășit termenul de valabilitate și arată că socialiștii trebuie opriți și trimiși acasă. Este datoria PNL să impună în coaliție și să împingă, nu să mimeze, reformele din PNRR, mai spune fostul premier. “PNRR este cel mai bun program de țară pe care l-a avut România. Nu am avut niciodată această șansă să dezvoltăm România. PNRR este planul Marshall pentru noi. PNRR este șansa românilor la dezvoltare și sunt banii noștri pentru investiții. Nu permitem nimănui să-și bată joc de șansa noastră și să ne fure acești bani. PNL este partidul care a negociat și obținut 30 de miliarde de euro prin PNRR. Bani care merg direct în investiții pe care românii le așteaptă de 30 de ani. Este datoria PNL să impună în coaliție și să împingă, nu să mimeze, reformele din PNRR”, scrie fostul premier pe Facebook.

Florin Cîțu arată că “socialiștii care știu că nu pot să facă aceste reforme pentru că nu vor să piardă electoral trebuie să plece”. Nimeni nu are dreptul să fure acești bani românilor. Dacă nu se ridică la înălțimea funcției pe care o dețin este momentul să plece. Facem noi aceste reforme. Încă mai putem salva PNRR”.

Senatorul PNL precizează că pe 31 martie 2023 trebuia să între în vigoare, adică să fie promulgată de președinte, nouă lege a pensiilor care înlocuia actuală lege a pensiilor 127/2019, dar încă nu este gata nici legea pensiilor speciale care trebuia să între în vigoare la 31 decemebrie 2022”. “Așa ceva este inacceptabil când vorbim de miliarde de euro de care românii au nevoie urgent. Este evident pentru toată lumea că PSD nu vrea să facă reformele din PNRR. De 30 de ani PSD se opune reformelor pentru a controla bugetul statului. Astăzi, tot din cauza PSD, românii pierd 25 de miliarde de o euro și șansa de a avea o viață mai bună. Nu trebuie să-i lăsăm pe pe socialiști să ne fure acești bani. Altfel suntem toți responsabili pentru eșecul PNRR”, a afirmat Cîțu.

“Din punctul meu de vedere, această coaliție și-a depășit termenul de valabilitate din momentul în care a adoptat oug 16/2022 prin care a crescut taxele. Nu scria nimic în programul de guvernare despre așa ceva. Dar ce vedem în aceste zile, mimarea reformelor din PNRR și încercarea de a introduce măsurile lui Liviu Dragnea deja devine periculos pentru democrația din România. În acest ritm va garantez că rămânem fără banii din PNRR și fără cei din fonduri europene. Socialiștii trebuie opriți și trimiși acasă”, mai scrie el.

“Fetița cu fundiță roz” de Nicolae Tonitza, adjudecat cu 110.000 de euro la licitație

Tabloul “Fetița cu fundiță roz” de Nicolae Tonitza a fost adjudecat, miercuri seară, cu 110.000 de euro, în prima seară a Licitației de Primăvară, organizată de Artmark la aniversarea a 500 de sesiuni de vânzări.

Lucrarea, ulei pe carton, a participat la expoziția “Pavilionul de Artă București - Art Safari”, 2016.

“Lumea Circului”, semnat tot de Nicolae Tonitza, pictat în 1925, evaluat între 90.000 și 160.000 de euro, nu și-a găsit cumpărător. În schimb, “Trei frați”, de Tonitza, a fost vândut pentru suma de 75.000 de euro.

Al doilea lot cel mai bine vândut în licitație a fost tabloul “Elisabeta Doamna în biroul său” de Nicolae Grigorescu, adjudecat la 77.500 de euro.

Opera, care a avut un preț de pornire de 40.000 de euro, provine din colecția diplomatului Viorel Tilea, membru al marii familii transilvănene Rațiu, și ministru plenipotențiar al României la Londra între 1938 și 1940, și reprezintă varianta mai mică a operei realizate în circa 1880 pentru viitoarea Regină Elisabeta a României (înainte cu aproximativ un an ca România să devină Regat). În mod remarcabil, lucrul la această operă apare menționat în corespondența dintre Nicolae Grigorescu și Principesa Elisabeta în anul 1879.

Alte două tablouri de Grigorescu, “Odihnă” și “Întoarcerea de la câmp”, au fost vândute cu 50.000 de euro, respectiv 26.000 de euro.

Au sustras din contul din contul BT al unui decedat peste 1,3 milioane de lei

Un bărbat și o femeie, care au sustras din contul bancar al unui decedat peste 1,3 milioane de lei, au fost trimiși în judecată de procurorii din Bihor. Femeia era funcționar al Băncii Transilvania unde defunctul avea contul și a accesat ilegal sistemul informatic.

“În fapt, s-a reținut că inculpata B.F., în perioada 12.11.2019 – 18.03.2020, folosindu-se de calitatea sa de funcționar bancar, angajată a S.C. BANCA TRANSILVANIA S.A., a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, client al Băncii Transilvania, utilizând aplicațiile informatice ale băncii, aflând astfel conținutul contului bancar precum și datele de identitate ale clientului și a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului”, arată procurorii, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, inculpatul l-a determinat cu intenție pe un alt bărbat, la data de 19.03.2020, să prezinte funcționarei bancare din cadrul Băncii Transilvania S.A. și să folosească o procura notarială falsă, în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv ca acesta să poată fi împuternicit pe contul clientului decedat. “Ulterior, inculpatul P.P.G. în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în intervalul 19.03.2020 – 31.03.2020, folosindu-se de cartela cu numărul de telefon primit de la inculpatul P.R., pe care acesta din urmă l-a declarat cu ocazia împuternicirii în fals pe contul bancar al defunctului P.I., respectiv de userul și parola primite de la inculpatul P.R., pe care acesta le obținuse fraudulos, a activat și accesat în mod ilegal prin intermediul aplicațiilor bancare aparținând Băncii Transilvania internet banking și mobile banking, contului bancar aparținând defunctului P.I. și a efectuat operațiuni financiare, în mod fraudulos, constând în răscumpărare de obligațiuni și mai apoi transferul sumei totale de 1.373.300 lei către mai multe conturi bancare aparținând unor persoane fizice și juridice controlate prin interpuși, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar”, au mai precizat procurorii.

Potrivit acestora, pentru disimularea originii ilicite a sumelor de bani transferate și pentru a nu fi blocat contul bancar al defunctului, “inculpatul P.P.G. i-a înmânat inculpatului P.R., o factura proforma fictivă emisă de S.C. C. S.R.L. în valoare de 1.249.500 lei către defunctul P.I., respectiv anexa 1 (contractul de vânzare-cumpărare), având ca obiect vânzarea-cumpărarea unui utilaj “excavator hidraulic”, pe care inculpatul P.R. a prezentat-o la data de 08.04.2020 a Agenției Rogerius- Banca Transilvania, pentru a justifica scriptic transferul sumelor din contul defunctului P.I”.

“Prin modalitatea mai sus descrisă, inc. P.P.G. a reușit introducerea în circuitul licit a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”, au mai precizat procurorii.

Harghita: Bărbat dat dispărut în urmă cu aproape patru luni, găsit mort într-o pădure

Un bătrân din județul Harghita, dat dispărut în urmă cu aproape patru luni, a fost găsit mort într-o pădure, la aproximativ trei kilometri de locuința sa. Primele date arată că pe trupul neînsuflețit al bărbatului nu sunt semne care să arate că acesta ar fi fost atacat de animale.

Bătrânul, în vârstă de 70 de ani din localitatea Bilbor din județul Harghita, a fost văzut ultima dată în data de 5 decembrie. Tot atunci, familia a anunțat la Poliție dispariția sa.

Bărbatul a fost căutat în zona comunei, însă fără rezultat.

Pe 25 martie, trupul său a fost descoperit la aproximativ trei kilometri de locuința sa, au declarat reprezentanți ai Poliției județene Harghita.

Primele verificări arată că pe cadavru nu existe semne care să indice că bătrânul ar fi fost atacat de animale. Trupul neînsuflețit a fost dus la morgă pentru efectuarea necropsiei care va stabili cauza decesului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.