Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Șercan: Universitatea „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate

Ziarul de Vrancea
1 nov 2022 509 vizualizări

Jurnalista Emilia Șercan acuză conducerea Universității „Babeș-Bolyai” că a încercat să “împace și capra și varza” în analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode.

Ea semnalează într-o postare pe pagina sa de Facebook că teza de doctorat nu a fost analizată integral de către Comisia de Etică a UBB, care a verificat strict abaterile sesizate de USR. Chiar și așa a depistat câteva erori comise cu intenția de a-l sprijini pe Lucian Bode. “Cu regret o spun, Universitatea „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode. Decizia Comisiei de Etică este una politică: a fost împachetată astfel încât să îi salveze imaginea publică ministrului liberal Lucian Bode și coordonatorului său de doctorat, rectorul Academiei SRI, dar și pentru a nu da satisfacție USR. Cu alte cuvinte, decizia UBB a ales să împace și capra, și varza. Teza de doctorat nu a fost analizată integral de către Comisia de Etică a UBB, care a verificat strict abaterile sesizate de USR”, scrie Șercan.

Jurnalista semnalează de asemenea că paragraful indicat în hotărâre ca fiind “eroare de citare” este un plagiat prin traducere din limba engleză. “Când într-o teză ai zeci de citate corecte, cu ghilimele și indicarea autorului, cum e cazul tezei lui dr. Bode, NU poți să afirmi că autorul – dr. Bode sau cine i-o fi scris-o – nu a cunoscut tehnicile de citare”, a mai scris Emilia Șercan.

În concluzie, explică ea, “nu poți, ca membru al Comisiei, să observi în teză zeci de citări corecte, cu ghilimele și atribuire, iar pentru situațiile identificate ca plagiate să invoci necunoașterea tehnicilor de citare”.

Universitatea „Babeș-Bolyai”, la care ministrul de Interne, Lucian Bode, a obținut titlul de doctor cu o teză în care au fost descoperite de către Comisia de Etică „erori de citare” și „fragmente plagiate”, a anunțat marți că nu va face demersuri pentru retragerea titlului de doctor.

Profesorul Dacian Dragoș a spus că doar 2,9% din textele analizate ar avea probleme. „Procentul e atât de mic pentru că atât s-a reclamat și atât am identificat noi din analiza proprie, bazată pe softul anti-plagiat”. Am analizat „doar ce s-a reclamat, nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că vă dați seama n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva. Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate. În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus”.

Bătaie între pesediști și liberali la o ședință de CL

mai mulți consilieri au ajuns la spital

O ședință extraordinară a Consiliului Local Făgăraș s-a finalizat, luni după-amiază, cu intervenția Poliției, iar câțiva consilieri s-au prezentat la compartimentul de Urgențe al Spitalului municipal, relatează Agerpres.

Ședința extraordinară a forulului local făgărășean a avut loc la Casa de Cultură. Potrivit unui comunicat remis marți de PNL Făgăraș, cei patru consilieri ar fi fost „agresați verbal” și „bruscați” de „susținători” ai primarului Gheorghe Sucaciu, ales ca independent și actualmente membru al PSD Brașov.

„Patru consilieri au ajuns la spital după o ședință a Consiliului Local Făgaraș, un lucru de neimaginat într-o localitate civilizată. Toți cei patru oameni au fost agresați verbal și bruscați de susținători ai primarului Sucaciu. Acesta îndemna încă de dimineață (luni – n.r.) făgărășenii să vină la Casa de Cultură în număr mare, în locul în care convocase consilierii în ședință. A făcut asta din dorința de a-i forța pe consilieri să voteze după cum vrea el. Ba mai mult decât atât, primarul Sucaciu a amplasat panouri ale «rușinii» în oraș prin intermediul cărora a încercat să inducă o stare de tensiune în comunitate”, se arată în comunicatul liberalilor făgărășeni.

Conform acestora, primarul Sucaciu Gheorghe este autorul moral al violențelor verbale și fizice de luni, din Consiliul Local Făgaraș, iar consilierii sunt Johannes Klein (FDGR), Lucian Cupu, Maius Ludu (PNL) și Corina Polmolea (PSD). „Niciodată, în ultimii 30 de ani, nu s-a întâmplat să intervină Poliția în ședința Consiliului Local Făgaraș. Niciodată un primar nu și-a chemat susținătorii ca într-o galerie de fotbal pentru a urla, pentru a face presiuni și pentru a intimida consilierii. Niciodată, nimeni nu a folosit violența fizică sau verbală pentru a determina consilierii să voteze cum dorește primarul sau oricine altcineva. Niciodată nu a fost bruscată o femeie care deține un mandat de reprezentare în Legislativul orașului. Niciodată nu a fost bruscat un consilier care este preot în viața de zi cu zi”, au susținut consilierii PNL Făgăraș.

Aceștia au menționat că, prin Legea administrației locale, primarul „e obligat să vegheze la ordine și liniște publică și să asigure ordinea în ședințele pe care le convoacă”, îndatorire pe care Gheorghe Suciu nu și-ar fi dus-o la îndeplinire.

Conform presei locale din Făgăraș, scandalul ar fi izbucnit de la două proiecte de hotărâre finanțate prin programul „Bugetare participativă” și de la faptul că edilul a amplasat în oraș panouri în care a afișat fotografiile și numele consilierilor locali care n-au votat proiectele respective în ședințele anterioare.

Un “locotenent” al oligarhului Plahotniuc, reținut la un punct vamal cu Ucraina

Fostul deputat democrat, Vladimir Andronache, unul dintre locotenenții oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, a fost reținut miercuri dimineață la intrarea în Republica Moldova pe la punctul de trecere Mămăliga din nordul țării la granița cu Ucraina, după ce a fost dat în urmărire internațională prin Interpol, potrivit autorităților moldovene.

Pe numele lui Andronachi este emis mandat de arestare, astfel că acesta urmează să fie plasat în arest preventiv și apoi să fie diferit justiției. „Unul câte unul, toți fugarii față de care există bănuieli că au săvârșit acte ilegale, urmează a fi pedepsiți așa cum prevede legea”, a comentat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, despre reținerea lui Andronachi.

Andronachi s-a evidențiat ca unul dintre apropiații oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, în calitate de fost angajat și de apropiat implicat în mai multe afaceri oneroase.

Andronachi a fugit din Republica Moldova după căderea regimului Plahotniuc în iunie 2019, iar autoritățile au deschis mai multe dosare penale pe numele său și l-au dat în urmărire internațională.

Andronachi este acuzat că ar fi pus în practică o schemă, între 2014-2016, prin care Republica Moldova a ajuns să procure energie electrică de la centrala de la Cuciurgan (deținută de ginatul rus Inter RAO), prin intermediul firmei-căpușă Energokapital. Aceasta din urmă era conectată la oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul lider separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.

Pe 8 iulie 2022, Andronachi a fost dat în căutare internațională de Intepol, fiind vizat în dosarul „Metalferos” și în dosarul „furtul miliardului”, în urma căruia un miliard de dolari a fost sustras din trei bănci private moldovenești între 2012-2014. Plahotniuc este acuzat că a fost beneficiarul a zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar care se oscupă cu vânzarea și cumpărarea de metale, în special fier uzat. În acest dosar apare și numele lui Vladimir Andronachi.

Copacii au înflorit din nou, bulversați de vremea neobișnuită din România

Liliacul și alți pomi au inflorit a doua oara în acest an. Temperaturile extrem de ridicate au dat peste cap ritmul de dezvoltare în cazul multor plante.

Dacă oamenii se bucură să vadă acum liliecii înfloriți, cei care cultivă pomi fructiferi spun că nu este un semn bun. Asta pentru că a fost dat peste cap ritmul biologic al copacilor, iar producția de anul viitor ar putea fi afectată.

În plus, vremea caldă de la început de noiembrie poate fi periculoasă și pentru culturile agricole abia însămânțate, care nu își vor urma cursul firesc și vor fi distruse atunci când va veni înghețul. Miercuri, în jumătatea de sud a României au fost temperaturi de până la 28 de grade.

Urs filmat ziua, în apropierea unui loc de joacă din Predeal

Un urs a fost filmat în apropierea unui loc de joacă din Predeal, în timp ce locul era plin de copii, relatează News.ro. Un bărbat a surprins în imagini un urs în apropierea unui loc de joacă din Predeal. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată că incidentul s-a produs ziua, iar zona era plină de copii. “Să tot lași copiii în parcul din fața blocului! Predeal, România”, a scris bărbatul.

Galați: Elev de 13 ani înjunghiat de un coleg de 14 ani în pauza dintre ore

Un elev de 13 ani a ajuns la spital, cu răni la abdomen și antebraț, după ce a fost înjunghiat de un coleg de 14 ani în pauza dintre ore, la Școala Gimnazială din Movileni, informează, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean Galați. Potrivit sursei citate, Poliția Municipiului Tecuci a fost sesizată, marți, de directorul unei unități de învățământ din comuna Movileni cu privire la faptul că, în pauza dintre orele de curs, un elev ar fi fost lovit de un altul cu un cuțit tip briceag. “Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Tecuci care au ajuns în scurt timp la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă și au stabilit faptul că în pauza dintre orele de curs, a izbucnit un conflict spontan între doi elevi, de 13, respectiv 14 ani, din clasele a VII-a și a VIII-a, ambii cu domiciliile în comuna Movileni”, au precizat reprezentanții IPJ Galați.

În timpul conflictului dintre cei doi, elevul de 14 ani ar fi scos un briceag și l-ar fi înjunghiat pe celălalt copil în abdomen și în antebraț. Minorul de 13 ani a fost a fost transportat la Spitalul de Copii din Galați, unde a rămas internat pentru a primi îngrijiri medicale.

În cauză a fost constituit dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

YouTube lansează un serviciu care găzduiește conținutul premium al mai multor televiziuni

Cel mai nou serviciu YouTube aduce într-un singur loc filmele și serialele oferite prin streaming de mai multe mari televiziuni din Statele Unite.

YouTube a lansat oficial Primetime Channels, prin care încearcă să fie gazda universală pentru conținutul premium al serviciilor de streaming care speră să ajungă astfel la mai mulți abonați. Disponibil deocamdată doar în Statele Unite, Primetime Channels oferă canale de conținut pe care utilizatorii pot găsi filme și seriale create de unele dintre cele mai mari rețele de televiziune de peste ocean.

Printre rețelele disponibile încă din prima zi în cadrul noului serviciu se numără Showtime, Starz, Paramount și AMCÂ.

Ideea celor de la YouTube este că utilizatorii care s-au abonat la mai multe servicii de streaming ar prefera să aibă tot conținutul acestora într-un singur loc, decât să acceseze câte un site separat pentru fiecare.

Practic, după ce a eșuat cu propriul serviciu de streaming premium, YouTube încearcă măcar să fie o gazdă bună pentru conținutul altor servicii și să obțină, astfel, și o parte din venituri.

Există, însă, și piedici tehnice în calea celor care vor să folosească noul serviciu. De exemplu, un abonat Paramount nu poate pur și simplu să lege contul pe care-l are deja de YouTube pentru a avea acces la conținutul Paramount aici. În schimb, va trebui să anuleze abonamentul făcut direct la Paramount și să se aboneze la acesta, din nou, dar, de data asta, prin YouTube.

YouTube și rețelele americane de televiziune încearcă, astfel, să concureze mai eficient cu marile servicii de streaming, precum Netflix, Disney și HBO Max. Aceștia din urmă nu vor accepta prea curând să cedeze controlul pentru a-și pune conținutul pe YouTube.

Constanța: Au obținut cărțile de identitate ale mai multor persoane și au creat în numele acestora conturi pe platforme de jocuri de noroc

Trei bărbați au fost reținuți de polițiștii constănțeni după ce au obținut cărțile de identitate ale mai multor persoane, pe care le-au păcălit că le vor asigura locuri de muncă în Germania, și au creat în numele acestora conturi pe platforme de jocuri de noroc. Pentru fiecare cont primeau un bonus de bun venit, care putea ajunge până la 1.200 de lei, și jucau acești bani până obțineau sume importante.

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a transmis, miercuri, că polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au desfășurat o acțiune în cadrul unui dosar penal pentru fals informatic în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale. “Din cercetări a reieșit faptul că trei bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 25 de ani, din municipiul Motru, județul Gorj, au pus în aplicare o schemă de obținere a unor venituri de pe o platformă online de jocuri de noroc. Astfel, cei trei au postat anunțuri, în mediul online, că oferă locuri de muncă în Germania, pe această cale obținând fotografii cu documentele de identitate ale persoanelor interesate. Ulterior, aceștia foloseau documentele de identitate, obținute în mod fraudulos, pentru a deschide conturi de pariuri pe platforma online de jocuri de noroc respectivă, întrucât la deschiderea contului primeau un bonus de bun venit, în cuantum de până la 1.200 de lei. Bărbații jucau suma de bani până la un anumit moment, când reușeau să obțină câștiguri importante din aceste bonusuri”, se arată în comunicat. Cei trei bărbați au reușit să obțină în mod fraudulos aproximativ 1.000 de documente de identate.

Totodată, anchetatorii au că aceștia au falsificat documente de identitate, în format electronic, cu care au reușit, de asemenea, să deschidă conturi pe platforma de jocuri de noroc. Polițiștii au făcut cinci percheziții, dintre care patru în Motru și una în municipiul Constanța, fiind găsite mai multe telefoane, laptopuri cu care cei trei săvârșeau infracțiunile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.