Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Șefa instanței supreme, atac dur la ministrul Justiției

Ziarul de Vrancea
19 iul 2018 678 vizualizări

Cristina Tarcea l-a criticat pe Tudorel Toader pentru că a sesizat CCR privind revocarea Codruței Kovesi n decizia ministrului a fost “inadmisibil de politizată”, mai spune judecătoarea

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a afirmat ieri, comentând decizia de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, că decizia a fost "inadmisibil de mult politizată", ea declarându-se "intrigată". "Nu mi se pare normal ca un ministru al Justiției să sesizeze Curtea Constituțională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror șef, nu mi se pare normal ca același aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a președintelui țării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect și nu mi-aș mai dori să se întâmple", a declarat Cristina Tarcea, într-un interviu pentru Realitatea TV. "Nu am să vorbesc în numele colegilor mei judecători, pentru că nu am discutat cu dânșii aspectele astea. Am să vorbesc în numele meu și am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am știut exact ce se întâmplă și nu am știut în ce măsură o structură care face parte, pînă la urma, potrivit Constituției, din autoritatea judecatorească, trebuie să facă obiect de dispută al atâtor dispute politice", a declarat președintele ICCJ despre decizia de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

“Nu mi se pare normal ca inițiativa revocării să pornească din mediul politic”

Ea a mai spus că nu i se pare normal ca inițiativa revocării să pornească din mediul politic, iar un ministru al Justiției să sesizeze Curtea Constituțională pe un astfel de aspect. "Asta nu mi se pare normal și nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constituției noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare și confuze din Constituția României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideți să nu facem campanii electorale, să nu facem acțiuni politice, implicând acea structură a autorității judecătorești. Nu mi se pare normal ca inițiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiției să sesizeze Curtea Constituțională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror șef, nu mi se pare normal ca același aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a președintelui țării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect și nu mi-aș mai dori să se întâmple", a adăugat Cristina Tarcea.

Iohannis cere reintroducerea legilor justiției în circuitul parlamentar

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că nu mai are nicio cale de atac asupra Legii 304 privind organizarea judiciară și că este obligat prin Constituție să o promulge, dar acest lucru nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a terminat. El a solicitat "în mod expres" Parlamentului ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară să reintroducă legile justiției în circuitul parlamentar și să le corecteze, așa cum au cerut cei avizați. "În România, standardul legislativ nu poate să fie dosarul penal al unui lider sau altuia. Standardul în materie de legiferare trebuie să redevină respectul față de normele interne și europene și trebuie să se revină la respectul pentru Constituție”, a subliniat președintele. "În ceea ce privește demersurile făcute de mine, reamintesc că am cerut repetat reanalizarea legilor, am sesizat Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția. După finalizarea tuturor procedurilor, președintele este cel care trebuie să promulge legea. În acest moment, în privința Legii 304, legea care privește organizarea judiciară, am epuizat, din păcate, toate căile constituționale și prin urmare sunt obligat de Constituție să promulg această lege. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat. Nici vorbă. În virtutea atribuțiilor fundamentale pe care mi le oferă Constituția, solicit Parlamentului ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Referitor la a doua lege a justiției, cea referitoare la statulul judecătorilor și procurorilor, președintele a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu solicitarea de a ține cont de opinia preliminară a Comisiei de la Veneția.  De asemenea, Klaus Iohannis a atras atenția parlamentarilor care fac parte din coaliția de guvernare că trebuie să le fie loiali românilor și să nu facă legi pentru ca anumiți conducători politici să scape de dosare. 

Președintele a mai spus că raportul Comisiei de la Veneția este extrem de îngrijorător.

Surse: Pe cine ar prefera Augustin Lazăr la șefia DNA

Surse citate de Antena 3 arată că procurorul general Augustin Lazăr încearcă să o convingă pe Anca Jurma, procurorul-șef interimar al DNA, să își depună candidatura pentru un mandat definitiv la șefia DNA. De menționat că Anca Jurma a avut, în urmă cu două zile, o întâlnire cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm și cu reprezentantul FBI.  După respectiva întâlnire, Klemm a dat un mesaj prin care arăta că susține continuitatea la vârful DNA. Deocamdată, niciun candidat nu și-a depus dosarul pentru a prelua șefia DNA, însă mai este timp până la finalul lunii iulie.

Procedura pentru alegerea noului șef al DNA este următoarea: ministrul Justiției primește dosarele, organizează interviuri cu toți candidații, iar apoi va propune CSM pe unul dintre aceștia. Avizul CSM este unul consultativ, iar apoi se merge cu propunerea către președintele Klaus Iohannis, cel care are ultimul cuvânt.

Avocat, trimis în judecată după ce a distrus sicrie într-o firmă de pompe funebre

Un avocat din cadrul Baroului Iași, Leonard Dumitru Călin, și soția sa sunt acuzați că au distrus mărfurile unei firme de pompe funebre, printre care și sicrie, au fost trimiși în judecată, transmite Mediafax. Avocatul spune că a depus și el plângere împotriva procurorului, acuzându-l de represiune. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au declarat joi că au dispus trimiterea în judecată a avocatului Leonard Dumitru Călin, membru al Baroului Iași, dar și a soției acestuia, Dorelia Lucia Călin, pentru mai multe infracțiuni, printre care amenințare, vătămare corporală, distrugere sau furt. „Acuzația de furt face referire la bunuri aduse de reprezentanții firmei de pompe funebre chiriașe din imobilul de pe strada Eternitate, printre care se regăsesc geamuri, uși, sicrie”, a declarat joi, procurorul Iulian Ispir, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Conform acestuia, la audieri, avocatul ieșean și soția sa ar fi declarat că spațiul respectiv li se cuvine și firma de pompe funebre ar fi avut un contract de închiriere nul. La rândul său, contactat telefonic, avocatul ieșean a susținut că a formulat deja plângere împotriva procurorului de caz.

„Știu că am fost trimis în judecată. Este vorba despre o represiune nedreaptă, i-am făcut și plângere procurorului de caz. I-am adus la cunoștință procurorului că l-am recuzat și i-am făcut plângere. Spun eu că a încălcat legea, dearece mi-a luat o declarație, deoarece, procedural, nu mai avea voie să facă niciun act procesual penal. Trebuia ca procurorul-șef să dispună asupra cererii de recuzare și, ulterior, să discutăm probele. Deci, a încălcat legea și ne-a trimis în judecată, nedându-ne posibilitatea de a ne apăra în această fază”, a spus Leonard Dumitru Călin.

Potrivit acestuia, un alt procuror a emis o soluție de clasare pe fapte similare, deoarece bunurile aparțin soției sale, nu reprezentanților firmei de pompe funebre.

În urmă cu aproximativ cinci ani, avocatul ieșean și soția sa au fost implicați într-un conflict cu reprezentanții unei firme de pompe funebre care susțineau că închiriaseră un imobil de pe strada Eternitate, din Iași. Imobilul se afla în apropierea Cimitirului Eternitatea și aparținuse părinților soției avocatului ieșean, iar aceasta și Leonard Călin ar fi dorit evacuarea firmei din spațiul respectiv.

Procurorii au afirmat că cei doi soți ar fi amenințat reprezentanții firmei de pompe funebre, ar fi provocat distrugeri și ar fi vătămat persoane chemate pentru a face reparații în imobil.

Infractorul Severin crede că opoziția a corupt Comisia de la Veneția

Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin, eliberat din închisoare la începutul acestui an, a criticat dur pe Facebook raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, referitor la modificarea legilor justiției din România. Severin a susținut că serviciile secrete române ”ar trebui să știe cine, prin ce mijloace și pe ce căi a corupt și compromis Comisia de la Veneția”. ”Atunci când o instituție prestigioasă precum Comisia de la Veneția, intră în asemenea jocuri mizerabile, fie asta și prin reprezentați de mâna a doua, ceva nu este în regulă în relațiile internaționale. În mod normal MAE ar trebui să clarifice situația la Strasbourg. Desigur, cu sprijinul serviciilor noastre secrete, care ar trebui să știe cine, prin ce mijloace și pe ce căi a corupt și compromis Comisia de la Veneția” , a scris Severin pe rețeaua de socializare.Adrian Severin a fost condamnat definitiv de ÎCCJ în noiemnbrie 2016 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență, însă el a efectuat doar un sfert din pedeapsă, pentru că are peste 60 de ani.Severin a fost dat în vileag de jurnaliști britanici în timp ce accepta bani ca să introducă amendamente în Parlamentul European. El și-a executat pedeapsa la Penitenciarul Rahova.

CE trimite România în fața Curții de Justiție a UE pentru legislația privind combaterea spălării banilor

Comisia Europeană trimite România, alături de Grecia și Irlanda, în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a implementat în legislația națională Directiva a 4-a privind combaterea spălării banilor. De asemenea, Comisia a propus plata unei sume forfetare, precum și a unor penalități pentru ficare zi de întârziere în transpunerea directivei.

"Spălarea banilor și finanțarea terorismului afectează întreaga Uniune Europeană. Nu ne putem permite să lăsăm nicio țară UE să fie veriga slabă. Banii spălați într-o țară pot și adesea chiar susțin infracțiuni într-o altă țară. Tocmai de aceea cerem care toate statele membre să ia măsurile necesare pentru a combate spălarea banilor", a declarat Věra Jourová, comisar european pentru Justiție.

Statele membre UE ar fi trebuit ca, până în data de 26 iunie 2017 să transpună directiva în legislația națională.

Între timp, ca urmare a dezvăluirilor din investigația Panama Papers și a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja a 5 - directivă, care a intrat în vigoare în 9 iulie 2018, iar statele UE vor trebui să o implementeze până în 10 ianuarie 2020.

Biciclist rănit în munți, încălzit de un câine vagabond

Un bărbat care a căzut în timp ce mergea cu bicicleta în zona Muntelui Semenic și nu mai putea să se miște a fost ajutat de un câine care a venit imediat și l-a încălzit cu propriul corp până la venirea salvatorilor. La sosirea jandarmilor, ciclistul acuza dureri în zona claviculei și se afla intr-o stare ușoară de hipotermie.

Potrivit reprezentantului Jandarmeriei, când cel rănit a fost urcat în ambulanță, câinele a sărit și el în mașină și a fost dat cu greu jos. Apoi, animalul a fugit după ambulanță până când a pierdut-o din vedere. ”A fost un moment emoționant”, a declarat Marius Săndulescu într-o intervenție telefonică la Digi 24. Patrupedul a rămas apoi în acea zonă, a precizat purtătorul de cuvânt. ”Câinele a rămas în zona unde a avut loc incidentul, era un câine fără stăpân”, a spus Săndulescu pentru HotNews.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.