Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Școlile și-ar putea deschide porțile chiar dacă rata de vaccinare a dascălilor este sub 60%

Ziarul de Vrancea
7 nov 2021 735 vizualizări

Ministrul Cîmpeanu propune ca în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie să se renunțe la pragul minim de vaccinare de 60% pentru personalul didactic

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune ca în localitățile în care rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este mai mică de 3 la mie să se renunțe la pragul minim de vaccinare de 60% pentru personalul didactic și copiii să poată merge la școală. El a anunțat după ședința de Guvern că acest subiect va fi pe ordinea de zi a viitoarei ședințe CNSU, la finalul acestei săptămâni.Ministrul a argumentat că există localități în care rata de infectare este zero sau tinde spre zero, în care sunt puține cazuri de infectare, sunt și foarte puține persoane vaccinate, dar în care se înregistrează și cele mai mari dificultăți din perspectiva educației și a predării online.

Ministrul a anunțat că a transmis Guvernului și CNSU o propunere prin care să fie completat Ordinul comun cu titlu de excepție ca în localitățile cu rată de infectare mai mică de trei la mie să se renunțe la pragul de 60% persoane vaccinate în școală sau grădinița din acea localitate. „Acest lucru va fi pe ordinea de zi a viitoarei ședințe CNSU, la finalul acestei săptămâni, a declarat Cîmpeanu, precizând că va ține cont de evoluția epidemiologică.

Sorin Cîmpeanu a argumentat că un neajuns este că există localități în care rata de infectare este zero sau tinde spre zero, în care sunt puține cazuri de infectare dar sunt și foarte puține persoane vaccinate. „În acele localități izolate se înregistrează și cele mai mari dificultăți din perspectiva educației și a predării online, din perspectiva accesului la internet, a conținutului digital și al profesorilor formați pentru predarea online”, a afirmat Cîmpeanu după ședința de Guvern. „Am susținut, susțin și voi susține importanța deschiderii școlilor, pentru prezență fizică”, a declarat ministrul după ședința de Guvern, precizând că a avut de optat între păstrarea tuturor grădinițelor și școlilor închise și varianta doi, toate școlile și grădinițele deschise”. El a precizat că nu a acceptat cele două variante, pentru că ar fi ignorat situația gravă epidemiologică. 

Sorin Cîmpeanu a relatat că trebuia să se identifice un criteriu de departajare între unitățile pentru care să se permită prezența fizică și cele care vor continua online, iar acest criteriu a fost rata de vaccinare din școli. „Nu este un criteriu ideal, are o serie de neajunsuri, a spus el

A fost propusă rata de imunizare de 70%, cu includerea persoanelor trecute prin boală, conform reglementărilor OMS, a mai spus ministrul Educației, el arătând că, având în vedere că era greu de certificat dacă o persoană a trecut sau nu prin boală, s-a decis stabilirea pragului de 60%. 

Ministrul Educației a mai anunțat că aplicarea acestui principiu a dat deja rezultate. 

„În doar o săptămână, exact 1.000 de școli și grădinițe, de stat și private, și vorbesc doar de unitățile de învățământ cu personalitate juridică, au făcut în așa fel încât rata de vaccinare a depășit pragul de 60% și au putut să se deschidă astăzi. Astăzi, s-au deschis 4.847 de unități de învățământ, cu prezență fizică. Astăzi, peste 2 milioane de elevi și preșcolari au avut șansa prezenței fizice”, a subliniat Cîmpeanu.

Polițiștii și procurorii au dispus să se facă necropsia în cazul intrepretului de muzică populară Petrică Mîțu Stoian

Polițiștii și procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița au dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzelor decesului înterpretului de muzică populară din Mehedinți, Petrică Mîțu Stoian. Familia nu se poate opune acestei decizii.

„Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au fost informați de către reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență Reșița despre decesul unui bărbat de 61 de ani, internat la unitatea medicală. În urma informării, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și continuă cercetările sub supravegherea Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița. În cauză, s-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzelor decesului”, transmite IPJ Caraș-Severin.

Potrivit reprezentanților IPJ Caraș-Severin, familia artistului nu se va putea opune deciziei de efectuare a necropsiei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, județul Caraș-Severin, a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul decesului cântărețului de muzică populară din județul Mehedinți, Petrică Mîțu Stoian. Procurorii cercetează modul în care artistul a decedat la Spitalul Judetean Reșița, după ce fusese internat la Clinica Nera pentru tratament post-Covid.

Maia Morgenstern, confirmată cu Covid-19, critică decizia autorităților: „Cum să începi școala, iar testele peste o săptămână?”

Actrița Maia Morgenstern a anunțat luni pe Facebook că, în urma testării repetate, a fost confirmată cu Covid-19 și atrage atenția asupra faptului că a urmat sfaturile specialiștilor de a se proteja și că, periodic, a făcut teste, criticând decizia autorităților ca elevii care au revenit luni la școală să fie testați în unitățile de învățământ începând de săptămâna viitoare.

„M-am testat alaltăieri, negativ. M-am testat ieri, negativ. M-am testat și astăzi (pentru că urma să am spectacol): Pozitiv”, a scris ea.

„Evident, am anulat totul. Evident, m-am prezentat la medic din primul moment. Nu vreau să devin o povară: cred că am evitat o tragedie. Aș fi putut infecta la rândul meu alți și alți colegi, parteneri de scenă, de muncă. Evident, am urmat cu sfințenie tratamentul prescris. E modul meu de a incerca să scutesc oamenii din jurul meu de povara și spectacolul cumplit al unei forme grave de boală. Felul meu de a spune: mulțumesc, domnilor și doamnelor doctor, asistente și asistenți, personal medical. Prețuiesc enorm efortul vostru! Nu vreau să fiu o povară!”.

Ea a continuat: „Acum, însă, nu înțeleg, nu pot înțelege ceva: Cum, cum să începi școala, iar testele... peste o săptămână, așa... În fine. Nu mă întreabă nimeni pe mine. Dar cred din tot sufletul că a te testa, a fi testat, a se face testarea în masă, în mod constant, ar putea să ajute. Sau cel puțin, nu face rău. Nu cunosc efecte adverse... Cred”.

Morgenstern a explicat, pornind de la amintirea cuvintelor mamei ei „Nu vreau să-ți fiu o povară”, că, în toată această perioadă, a respectat regulile impuse de autorități, s-a testat permanent, mai ales în ultimele trei luni.

„Am grijă de mine. În toate felurile: de trupul meu, de mintea mea, de sufletul meu. Am grijă permanentă. În toată această perioadă am respectat toate regulile impuse, am urmat sfaturile specialiștilor de a mă proteja de boală, prin toate mijloacele cunoscute. Fără fanfaronadă, fără propagandă, fără surle și trâmbițe, fără a jigni sau agresa pe nimeni. Nu vreau să vă fiu o povară. Tot în această perioadă am făcut zeci și zeci de teste. Mai ales în ultimele 2 - 3 luni. Prin natura profesiei mele, călătoresc mult, sunt expusă multor riscuri. Și, da, vreau să muncesc, să-mi câștig existența: nu vreau să fiu o povară. O dată la două zile sau în fiecare zi, dacă am spectacol sau filmare, făceam (și voi face!) test rapid. Certificat, necertificat, documente de orice culoare... eu fac, făceam și voi face test. Desigur, mulți râdeau de mine... și vor mai râde. Nu-i nimic, nu vreau să le fiu o povară”.

Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă intră în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților

u votul în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare

Proiectul de lege privind obigativitatea certificatului verde la locul de muncă semnat de Florin Cîțu Kelemen Hunor, Cseke Attila și Lucian Bode, care a fost respins la vot, în Senat, intră în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. PSD va depune mai multe amendamente la proiectul de lege și, după ce inițial au respins propunerea legislativă, spun că acest certificat de vaccinare trebuie impus.

Comisia de sănătate va discuta, luni, proiectul, într-o ședință de lucru, după depunerea tuturor amendamentelor de către partide. 

Corneliu Buicu (PSD) a declarat pentru News.ro că data limită pentru depunere de amendamente este 12 noiembrie, la proiectul cu certificatul verde, astfel că luni va fi doar o discuție tehnică. 

Și comisia de muncă trebuie să avizeze acest proiect de lege.

PSD, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, a anunțat că susține certificatul, deși la Senat a respins proiectul la vot. „Cred că certificatul verde, în contextul european, e o prioritate și pentru români. L-am urmărit aseară pe Alexandru Rafila, am vorbit și cu el apoi, am vorbit și cu Alfred Simionis, am văzut și amendamentele depuse de doctorul Streinu-Cercel. Cred că vom ajunge la o concluzie așteptată și previzibilă pentru români. Cred că certificatul verde este o necesitate”, declara, vineri, Marcel Ciolacu, despre proiectul de lege.

Deputatul PSD Alexandru Rafila afirma, recent, la Digi24, că certificatul verde ar trebui aplicat tuturor, dând exemplul instituțiilor în care se solicită documentul, fără ca angajații să-l aibă.„Dacă ne hotărâm că vom avea certificat verde, nu pot să fie angajați mai speciali, ar trebui să îl aibă toată lumea, eu aș susține un tip de certificat verde aplicabil tuturor. Nu pot să merg într-o instituție în care cineva care nu are certificat verde nu mă lasă pe mine să intru”, afirma deputatul PSD.

El mai arăta că în lipsa unei politici coerente care să ducă la vaccinarea mai multor cetățeni decât s-au vaccinat, trebuie să le oferi alternativa testării. „Vreau să vă spun că noi testăm cam de 5-6 ori mai puțin decât testează alte țări care au trecut printr-o situație similară cu noi ca număr de cazuri. Întâlnirile avute cu OMS au pus accentul pe acest lucru, acces la testare, mai ales în zonele rurale. Cum putem să îi dăm unei persoane vârstnice din mediul rural certificatul verde dacă s-a vaccinat?”, a declarat Rafila, la Digi24.

Pe 14 octombrie, premierul interimar Florin Cîțu a anunțat că a depus în Parlament proiectul de lege privind certificatul verde. „Alături de alți membri din Guvern - Kelemen Hunor, Cseke Attila și Lucian Bode - am semnat un proiect de lege pe care îl vom depune în Parlament. Pe scurt, angajații care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală din sistemul de sănătate, public și privat, vor trebui să se testeze pe banii proprii. Și cei din IGSU și cei din aviație. Această propunere a venit de la domnul ministru Bode”, a declarat atunci Florin Cîțu.

Hackeri români, suspectați că au aderat la rețele de atacatori informatici cunoscute pe plan mondial, arestați

Doi hackeri suspectați că în ultimii ani au făcut parte din două dintre cele mai cunoscute grupări de infractori informatici pe plan mondial au fost arestați în urma unei anchete instrumentate de către procurorii DIICOT în colaborare cu structuri internaționale de anchetă. Grupurile infracționale la care cei doi au aderat activează la nivel internațional și au câștiguri ilicite de ordinul miliardelor de euro în urma unor atacuri informatice prin care datele utilizatorilor sunt criptate, iar victimele, nevoite să plătească pentru recuperarea lor. Printre victimele hackerilor se numără companii, municipalități, spitale, forțe de ordine, servicii de urgență, unități școlare, colegii și universități.

Potrivit unui comunicat dat publicității luni de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cele două persoane au fost arestate sub acuzațiile de acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice, șantaj și spălarea banilor, toate infracțiunile fiind în formă continuată.

Săptămâna trecută, anchetatorii au făcut patru descinderi domiciliare, pe raza municipiului Constanța, în urma cărora au fost ridicate mai multe dispozitive mobile - laptopuri, telefoane mobile și diferite medii de stocare. În aceeași zi, magistrații Tribunalului București au dispus arestarea preventivă a celor doi.

Conform anchetatorilor, începând cu anul 2018, cei doi au aderat la mai multe grupări internaționale de crimă organizată, constituite online, care funcționau după modelul Ransomware as a Service (RaaS).

Modelul, accesibil chiar și celor fără prea multe cunoștințe în domeniul IT, asigură infractorilor informatici capacitatea de a se afilia serviciilor infracționale și de a lansa atacuri ransomware doar prin înscrierea la astfel de servicii. Hackerii lansează atacuri, criptează sisteme informatice, iar, ulterior, prin șantaj, primesc bani de la victimele care plătesc pentru răscumpărarea datelor criptate.

„Cercetările s-au efectuat în cauză pentru documentarea activității infracționale a membrilor, de pe teritoriul României, ce au făcut parte din grupările cunoscute în mediul online cu denumirile GandCrab și REvil / Sodinokibi. Având în vedere câștigurile ilicite ale membrilor acestor grupări, estimate la ordinul miliardelor de dolari, cele două «familii de ransomware» GandCrab și REvil / Sodinokibi au fost două dintre cele mai prolifice de acest gen și au afectat numeroase victime din toată lumea atât din sectorul public cât și privat, printre care companii, municipalități, spitale, forțe de ordine, servicii de urgență, unități școlare, colegii și universități, etc. Atacurile au vizat și sectorul sănătății în timpul pandemiei COVID-19, profitând de criza mondială pentru a extorca victimele”, informează DIICOT într-un comunicat dat publicității luni.

Cele două grupuri de hackeri - GandCrab și REvil / Sodinokibi - au funcționat după modelul Ransomware-as-a-Service (RaaS), cu „dezvoltatori” și „afiliați”.

Dezvoltatorii erau persoanele responsabile pentru crearea și actualizarea ransomware-ului, precum și pentru punerea acestuia la dispoziția afiliaților. Aceștia din urmă erau responsabili pentru identificarea și atacarea efectivă a victimelor cu ajutorul ransomware-ului creat de dezvoltatori.

„Odată ce sistemele informatice ale victimei erau compromise și datele erau criptate, afiliații livrau victimei un fișier sau un mesaj de răscumpărare. Ulterior, folosind o adresă TOR(The Onion Router), victimei i se comunica suma de răscumpărare cerută și instrucțiunile de plată. După ce o victimă plătea răscumpărarea, dezvoltatorii și afiliații împărțeau procentual veniturile”, precizează sursa citată.

Ca urmare a activităților desfășurate la nivel internațional,au fost arestate alte cinci persoane implicate în activitatea celor două grupuri de hackeri. Trei suspecți au fost arestați de către autoritățile judiciare din Coreea de Sud, unu de către cele din Statele Unite ale Americii și al cincilea de către autoritățile judiciare din Kuweit.

Cercetările în România s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă încheiate între autoritățile judiciare din România și cele din Germania și Franța, iar la efectuarea perchezițiilor domiciliare au participat 2 reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii din Franța, precum și doi lucrători din cadrul Europol.

Cercetările în cauză s-au desfășurat și în cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din mai multe state: Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Țările de Jos, Luxemburg, Norvegia, Filipine, Polonia, România, Coreea de Sud, Suedia, Elveția, Kuweit, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii, dar și cu sprijinul Europol și Interpol.

Totodată, în documentarea activității infracționale au fost implicați și parteneri din sectorul privat din mai multe state, respectiv companii de securitate cibernetică, furnizori de servicii internet și producători soluții antivirus, precizează comunicatul DIICOT.

Grindeanu anunță o comisie a PSD privind modificarea Constituției

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituției. El a adăugat că ar fi o oportună o dezbatere în Parlament cu privire la legea fundamentală și dacă ea mai corespunde realitățior României de astăzi, după 30 de ani. Acesta a mai spus că, de exemplu, în Constituție nu există forma de administrare locală numită regiune. „Nu există limite aici sau condiții pe care PSD să le impună, dar cred și credem că în acest moment o discuție serioasă legată de Constituția din anii ’90, la 30 de ani de atunci”, a precizat Grindeanu.

„Să știți că noi avem o echipă de lucru coordonată de dl senator Robert Cazanciuc de undeva din februarie anul acesta. Noi credem că acea Constituție care sigur a fost foarte puțin modificată înainte de a deveni membrii deplini în UE, limitele acelei Constituții de acum 30 de ani s-ar putea să nu mai corespundă necesităților și realităților din România din acest moment. S-ar putea am spus. Robert ne-a spus că a lucrat din februarie și e normal să abordăm și această componentă, cea legată de modificarea Constituției.Vă dau un exemplu. În urmă cu 7 sau 8 ani se vorbea despre ceea ce înseamnă regionalizare. Nu avem în Constituție această formă de administrare locală, cea de regiune. Județele ca și partenere sunt prea mici pentru regiunile, de exemplu din Germania, și atunci această formă de administrația locală, cea legată de regiune poate fi o temă. Nu spun că e bună sau rea. Nu există limite aici sau condiții pe care PSD să le impună, dar cred și credem că în acest moment o discuție serioasă legată de Constituția din anii ’90, la 30 de ani de atunci, cu toate modificările făcute la începul anilor 2000, dar au fost mici, poate fi făcută și o discuție extrem de serioasă între parteneri serioși, dacă vor să fie parteneri serioși de guvernare”, a afirmat Sorin Grindeanu, la finalul Consiliului Politic Național al PSD de luni. 

Întrebat dacă pentru PSD există proritatea ca una dintre modificările Constituției să fie schimbarea formei de guvernare astfel ca România să devină dintr-o republică semi-prezidențială, o republică parlamentară, Grindeanu a răspuns: „Nu s-a discutat o secundă în ședința de astăzi despre așa ceva”.

„S-a discutat despre această comisie, s-a discutat despre faptul că România are nevoie de o reașezare inclusiv din punct de vedere constituțional, dar nu s-au pus niciun fel de bariere de negociere peste care să trecem sau nu. Mai mult decât atât, în 22 noiembrie, dacă nu mă înșel, se împlinesc 30 de ani de la adoptarea primei Constituții de după Revoluție. Cred că ar putea fi un moment important de dezbatere în Parlamentul României apropo de limitele și de actualitatea Constituției față de realitatea din România. Eu cred că e important, fără pasiuni, să discutăm despre actualitatea acestei Constituții din 1991”, a completat prim-vicepreședintele PSD.

Chestionat dacă este obiectivul PSD să reducă atribuțiile Președintelui României, prin modificările aduse Constituției, Sorin Grindeanu a replicat: „Nu, tocmai v-am spus, nu este un obiectiv”.

„Nu am discutat despre aceste limite, dar am discutat despre sincopele, dacă vreți din Constituție, și pe care le vedem cu toții. Vedem cu toții cât de des este întrebată Curtea Constituțională pe diverse spețe, cât de des apelăm la juriști să clarifice anumite aspecte din Constituție. De aceea eu cred că e absolut normal să avem această discuție despre Constituție, la 30 de ani de la cea din 1991 și dacă această Constituție mai corespunde realităților României de astăzi. Despre asta vorbim. Nu vreau să fiu greșit înțeles și să spun că – da, PSD vrea ceva și de la acel punct noi nu abdicăm. Nu nu e cazul. Nu am discutat despre așa ceva”, a conchis liderul social-democrat.

Ministrul Educației anunță că a cerut de la Ministerul Sănătății o procedură de administrare a testelor de salivă astfel încât profesorii să aibă un instructaj pentru folosirea acestora

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că a cerut Ministerului Sănătății elaborarea unei proceduri de administrare a testelor de salivă astfel încât profesorii să aibă un minim de instructaj în privința administrării testelor pe bază de salivă, deoarece aceste reguli țin strict de domeniul sanitar.

Sorin Cîmpeanu a declarat luni, la Digi 24, că săptămâna viitoare testele pe bază de salivă vor ajunge în școli.

“Săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Național de Achiziții Centralizate că vor fi teste pe bază de salivă în școli. Astăzi se semnează contractele subsecvente pentru primul lot, mâine se semnează contractele subsecvente pentru loturile doi și trei. Apoi este necesară o perioadă legală de depunere a scrisorilor de garanție și o perioadă de livrare. Apoi Departamentul pentru Situații de Urgență ne-a asigurat că în maximum 24 de ore, cu ajutorul Direcțiilor de Sănătate Publică și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, toate testele pe bază de salivă vor ajunge în școli”, a explicat ministrul Educației. 

El a precizat că până atunci trebuie să primească de la Ministerul Sănătății o procedură de administrare a acestor teste. 

“Săptămâna viitoare, nu știm dacă în prima sau în a doua parte a săptămânii, dar am primit asigurări că vor ajunge în școli săptămâna viitoare. Până atunci este esențial să primim de la Ministerul Sănătății o procedură de administrare a acestor teste. Am solicitat oficial sprijin în elaborarea unei proceduri care să ajungă în această săptămână în școli pentru ca profesorii să beneficieze de un minim de instructaj prin care să poată sprijini, supraveghea minorii pe parcursul administrării acestor teste. Regulile de administrare țin strict de domeniul sanitar, de aceea am cerut sprijin pentru a avea aceste proceduri în școli înainte de a ajunge testele”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică anunță luni, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 241 de decese, din care 1 din perioada anterioară. 1.870 de pacienți sunt internați la ATI. În spitale sunt internați 348 de copii, 30 fiind la Terapie Internsivă. Incidența cazurilor de îmbolnăvire în București este 9,49.

„Până astăzi, 8 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.711.137 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.222 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.507.776 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 63 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, relevă datele transmise luni de autorități.

În București sunt 635 de cazuri noi de COVID-19, în Cluj - 331, în Galați - 325. 24 de județe au sub 100 de cazuri noi.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în scădere la nivel național.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 513 persoane au fost reconfirmate pozitiv. 

Până astăzi, 50.996 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 07.11.2021 (10:00) – 08.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 241 de decese (109 bărbați și 132 femei), din care 1 anterior intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Dintre cele 241 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani - un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Călărași, nevaccinat, care prezenta comorbidități - 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 8 la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 la categoria de vârstă 50-59 ani, 57 la categoria de vârstă 60-69 ani, 83 la categoria de vârstă 70-79 ani și 74 la categoria de vârstă peste 80 ani.

223 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 9 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 9 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

A fost raportat 1 deces anterior intervalului de referință, survenit în Municipiul București, în luna octombrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 240 de decese.

Din totalul de 241 de pacienți decedați, 224 erau nevaccinați și 17 vaccinați. Cei 17 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 18.849. Dintre acestea, 1.870 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 348 sunt minori, 318 fiind internați în secții și 30 la ATI.

 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.438.955 de teste RT-PCR și 4.707.465 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.702 teste RT-PCR (4.737 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.965 la cerere) și 18.233 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 117.207 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 17.795 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 62.766 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 145 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.440 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 7 noiembrie, 4.274 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.022.380 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Prioritățile PSD, dacă intră la guvernare cu PNL: Reanalizarea restricțiilor, creșterea salariului minim, indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11%, majorarea alocațiilor și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei

Social-democrații au pregătit prioritățile pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, printre acestea aflându-se aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

La Capitolul gestionarea pandemiei, social-democrații propun testare extinsă și vaccinare și reanalizarea restricțiilor și întărirea imediată a capacității de răspuns a sistemului sanitar. Cei de la PSD spun că vor asigura minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, și stocuri de urgență suplimentate, precum și resursă umană atrasă.

Principii la care PSD nu renunță : 

• parteneriat real între autorități și mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul național care duce la luarea deciziilor în privința controlului pandemiei. 

• Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătății publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic și social, însoțite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul și instrumentele financiare de compensare a efectelor negative. 

• Restabilirea încrederii în autorități prin aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate și respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esențială profesionalizarea funcțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei și renunțarea la politrucii plasați în funcții publice doar pe baza apartenenței politice. 

• Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei - bine delimitate temporal, nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcționarea sectoarelor vitale și mai ales a sistemului de sănătate.

• Susținerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă față de populație. Coerciția să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar și în funcție de zonele țării (rural-urban). 

 

PSD propune PLAFONAREA PREȚURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea prețurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021 și COMPENSAREA facturilor la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat și aplicabil cu celeritate.

Cei de la PSD vor și asigurarea SUBVENȚIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

În EDUCAȚIE, PSD are în programul de guvernare ca prioritate „asigurarea prin toate mijloacele a posibilității desfășurării cursurilor în regim fizic – testare”, „back-up pt școlile care nu îndeplinesc condițiile de desfășurarea orelor cu prezență fizică în sistem de siguranță - operaționalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic și a celorlate on-line), descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați.

PSD vrea aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. În plus, se dorește creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

La Capitolul Salariu minim, PSD vrea creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei și la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022 și creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Termenul va fi definitivat după discuții cu partenerii sociali și mediul de afaceri.

Cei de la PSD vor și un calendar pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

La Capitolul PNRR, se propune sabilirea și adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR și pregătirea proiectelor în regim de urgență.

În plus, se vrea alocarea urgentă a sumelor necesare funcționării autorităților locale și pentru finalizarea investițiilor din fonduri europene până la final de an. 

Care sunt opțiunile filialelor PNL în ceea ce privește viitorii parteneri de guvernare. Cluj, Alba, Sibiu, Timiș, favorabile variantei PSD

Filialele PNL au opinii împărțite în ceea ce privește viitorii parteneri de guvernare, liberalii din Cluj, Alba, Sibiu, Suceava, Mehedinți, Timiș fiind favorabili unei guvernări alături de PSD, în timp ce cei din Dolj, Gorj și din Capitală vor refacerea alianței cu USR.

Părerile sunt împărțite în PNL, pentru că nu toți liberalii agreează alianța cu PSD. Unii sunt chiar radicali și resping total varianta.

Conform surselor News.ro, Ardealul, cu filialele sale puternice - Cluj, Alba, Sibiu vor alianță cu PSD, așa cum vrea și președintele Klaus Iohannis. De aceeași parte mai sunt și Gheorghe Flutur de la Suceava, Mehedințiul lui Virgil Popescu și Timișul condus de Alin Nica.

Filialele din Dolj, Gorj și cele din sectoarele Capitalei se situează de partea refacerii Coaliției. La fel și greii Ilie Bolojan - Bihor și Dan Motreanu - Giurgiu.

Câteva filiale-cheie, ai căror șefi ar putea inclina balanța în toată zona de sud-est, sunt Prahova - Iulian Dumitrescu și Ilfov - Hubert Thuma. Aceștia ar putea influența decizia în Călărași, Galați, Brăila și Buzău. Cei doi ar putea merge tot cu PSD.

Tulcea ar fi împotrivă însă.

Liberalii care se împotrivesc colaborării cu social-democrații cred că diferența o poate face Ludovic Orban, dacă vine la ședința de luni seară a conducerii liberale și garantează susținerea refacerii coaliției PNL-USR-UDMR. Calculele din Parlament arată că, în prezent, o majoritate PNL-USR-UDMR, la care s-ar adăuga parlamentarii lui Ludovic Orban, ar strânge 243 de voturi, față de cele 234 necesare învestirii Guvernului. Majoritatea formată de PNL cu PSD ar fi mult mai confortabilă, asigurând din start 274 de voturi.

Conducerile PNL și PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament și se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuții, pe parcursul week-endului, iar social-democrații au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali și inclus într-un program comun.

Pe surse, este vehiculată varianta în care ca premier ar fi desemnat tot Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîțu ar urma să preia șefia Senatului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.