MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Șase persoane, reţinute pentru trădare
Membrii aveau contacte cu agenţi străini, inclusiv în Rusia, şi căutau sprijin extern pentru a prelua puterea
Şase persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT fiind suspectate de trădare şi că au constituit o grupare cu scopul de a ”ştirbi suveranitatea şi independenţa statului român prin subminarea politică şi a capacităţii de apărare a ţării”. Gruparea, intitulată ”Comandamentul Vlad Ţepeş”, s-a dezvoltat pe tipul unei structuri militare, în dosar fiind cercetat, ca suspect, generalul maior în retragere Radu Theodoru. Membrii grupării au intrat în contact cu agenţi străini, în România şi în Rusia, şi au făcut demersuri pentru negocieri cu factori politico-militari externi privind retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituţionale, desfiinţarea partidelor, instalarea unui nou Guvern, înlăturarea tuturor angajaţilor din instituţiile statului, adoptarea unei noi constituţii, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului, susţin anchetatorii. În ianuarie, doi dintre inculpaţi s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizaţiei cu privire la preluarea puterii de stat în România.
Organizaţia lui Radu Theodoru, Comandamentul ”Vlad Ţepeş” se recomandă, pe site-ul propriu, drept o organizaţie care are un ”Stat major”, iar formularul de înscriere în organizaţie are ca antet sintagma ”Înscriere în oastea ţării”. Organizaţia susţine un proiect denumit ”Geţia”.
De pe site-ul organizaţiei reiese că aceasta este structurată sub forma unui guvern, pe site existând inclusiv un ”Formular de propuneri pentru cele 9 funcţii de conducere ale ministerelor şi componenţa direcţiilor lor din proiectul Geţia”.
Printre miniştrii statului denumit ”Geţia” se regăsesc: un ministru al Dreptăţii cu două direcţii: Direcţia Acuzării şi Direcţia Dreptăţii, un ministru al ”Omului”, care include direcţii ale educaţiei, sănătăţii, muncii şi culturii ”geţilor”, dar şi o direcţie a ”turismului în Geţia”. ”Ministrul Gliei”, ”ministrul Viitorului”, ”ministrul Bunăstării”, ”ministrul Mişcării”, ”ministrul treburilor externe” şi ”ministrul treburilor interne” sunt alte funcţii din organizaţie. Nu în ultimul rând, aceasta avansează ideea existenţei unui minister al ”Apărării Geţiei”, care include o Direcţie de Armată şi o Direcţie de Servicii Secrete.
Într-un mesaj video postat pe site-ul organizaţiei şi denumit ”Notificare către preşedintele interimar numit şi către Guvernul României”, unul dintre membrii organizaţiei, Adrian Robertin Dinu, reclamă ”jaful naţional petrecut de la lovitura de stat din 1989 şi până astăzi”. Acesta îi acuză pe politicieni, spunând că ”în viziunea” organizaţiei politicienii se fac vinovaţi de ”trădare”, ”vânzarea neamului românesc, expulzarea lui” şi de ”distrugerea capacităţii de apărare a ţării, distrugerea Armatei”. ”În ultimii cinci ani aţi achiesat la planul de genocid mondial al satanelor planetare şi aţi impus vaccinarea obligatorie, aţi obligat satana din vârful BOR-ului la interzicerea credinţei, la interzicerea accesului în biserică, aţi încercat totul, aţi încercat să ne omorâţi. Urmează să plătiţi cât de curând! Noi, reprezentanţii poporului român, vă punem în vedere faptul că încă poporul nu ştie de ce aţi făcut asta şi cum v-aţi permis să faceţi în numele lui asta, motiv pentru care, în trei zile aşteptăm explicaţi cu privire la tot ceea ce aţi făcut voi, clasa politică trădătoare, impostoare şi, bineînţeles, soluţia pe care noi v-am propus să o acceptaţi: să plecaţi acasă, nu înainte de a vă dona toate averile dobândite ilegal poporului român care în 1989 era aproape suveran, în sensul că era lipsit de datorii, partea cu libertatea o să o discutăm separat”, le transmite Adrian Robertin Dinu politicienilor.
Reprezentantul organizaţiei susţine că politicienii se ”fac vinovaţi” că au trimis în exil pe timp de pace peste jumătate din populaţia României şi susţine că politica monetară a României este făcută de ”un stăpân extern prin vârful Băncii care nu este Banca Naţională a României”. ”Este foarte important să dau aceste explicaţii astăzi, pentru că este posibil ca în următoarea perioadă poporul să nu mai aibă răbdare cu voi”, mai spune Dinu în ”notificarea” transmisă preşedintelui interimar Ilie Bolojan şi Guvernului, subliniind că ”altfel” cei din organizaţie vor ”proceda în consecinţă”.
Precizările SRI
Suspecții în dosarul de trădare au ținut legătura cu cei doi diplomați ruși care au fost declarați persona non-grata și expulzați miercuri din România, potrivit SRI. Începând cu anul 2023, cele șase persoane reținute au constituit o grupare paramilitară și au derulat acțiuni subversive cu caracter instigator în scopul influențării vieții socio-politice din țara noastră.
Suspecții din dosarul de trădare de țară „au organizat și derulat activități, inclusiv de constituire a unei grupări paramilitare, în vederea afectării ordinii constituționale a României, precum și derulării de acțiuni subversive cu caracter instigator în scopul influențării vieții socio-politice din țara noastră” încă din 2023, potrivit Serviciului Român de Informații. Cele șase persoane reținute care au cerut sprijin din partea unor ofițeri din cadrul Ambasadei Federației Ruse pentru a-și îndeplini obiectivele de a destabiliza țara, potrivit SRI.
„În cadrul aceleiași acțiuni, la propunerea DGIA și SRI, doi diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București au fost declarați persona non grata de către MAE, la data de 05.03.2025, în temeiul art. 9 alin. 1 al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice. Cei doi diplomați ruși au desfășurat acțiuni de culegere de informații din domenii de interes strategic și au întreprins acțiuni de susținere a demersurilor anticonstituționale ale grupării”, mai arată SRI.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat cu o zi în urmă declararea persona non grata pe teritoriul României a atașatului militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și a adjunctului acestuia.
La scurt timp după anunțul autorităților Române, Ministerul de Externe de la Moscova a transmis că va riposta față de cele două expulzări, fără a oferi detalii suplimentare.
Cei doi diplomați ruși expulzați sunt atașatului militar, aero și naval, Victor Makovski și adjunctul acestuia, Evgheni Ignatiev. Cel din urmă apare în stenogramele procurorilor în dosarul în care Călin Georgescu a fost pus sub urmărire penală.
Potrivit stenogramelor prezentate de G4Media, Marian Motocu, un bărbat trimis în judecată pentru pentru propagandă legionară și mesaje antisemite și xenofobe, a sunat la Ambasada Rusiei și cerut legătura cu colonelul Evgheni Ignatiev. Acest apel a venit după ce Motocu a vorbit cu Georgescu, iar candidatul i-a spus „Dacă lucrurile merg bine o să încep în ianuarie. Există un plan, există o strategie pe care numai eu o cunosc”.
Furtul artefactelor româneşti - Al patrulea suspect rămâne în arest
Bărbatul de 26 de ani din Heerhugowaard, care a fost arestat la 20 februarie pentru furtul Coifului de la Coţofeneşti şi al brăţărilor de aur din Muzeul Drents, va rămâne în arest pentru încă 90 de zile. El este suspectat de implicare în furt, informează site-ul RTV Drenthe. Bărbatul a fost arestat ca al patrulea suspect, el fiind atunci în Obdam, în Noord-Nederland. Ceilalţi trei suspecţi - doi bărbaţi şi o femeie din Heerhugowaard - au fost informaţi anterior că vor rămâne în arest pentru încă nouăzeci de zile.
Parchetul raportează că cei patru suspecţi se află în arest, în ciuda faptului că au fost depuse mai multe obiecţii împotriva acestui lucru. Camera de consiliu a instanţei a respins aceste obiecţii.Prima audiere publică în acest caz este programată pentru 9 mai.
Cele patru obiecte furate, Coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări din aur, nu au fost încă găsite. Acestea sunt asigurate pentru o valoare totală de 5,8 milioane de euro.
Coiful de aur de la Cotofenesti este o operă de artă emblematică în România. Ea datează din jurul anului 450 î.Hr. A fost piesa de rezistenţă a expoziţiei de la Muzeul Drent. A fost asigurată pentru 4,3 milioane de euro. Coiful, care cântăreşte mai puţin de un kilogram, a fost împrumutat de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Povestea coifului este scrisă în toate manualele şcolare din România. În total, expoziţia a cuprins 673 de obiecte din România antică.
Conform datelor obţinute de RTV Drenthe, statul olandez este responsabil pentru pagubele produse operelor de artă cu puţin peste 9 milioane de euro. În caz de furt, pierdere sau deteriorare, guvernul trebuie să plătească pentru daune. Numai în cazul în care daunele depăşesc 9 milioane de euro, trebuie să intervină asigurarea Muzeului Drents. Deoarece operele de artă furate sunt asigurate pentru 5,8 milioane, nu este cazul
Victor Ponta: Confirm că am luat decizia de a candida la prezidențiale
Fostul premier şi fost preşedinte al PSD Victor Ponta şi-a anunţat, miercuri, candidatura ca independent la funcţia de preşedinte al României. El a susţinut că s-a ”schimbat mult” faţă de cum era în urmă cu zece ani, afirmând că în acest deceniu a încercat să nu îi dezamăgească pe cei care l-au votat şi să îi ”înţeleagă” pe cei care au votat împotriva sa la alegerile în care a fost învins de Klaus Iohannis.
”Vreau să confirm faptul că am luat decizia de a candida pentru funcţia de preşedinte. (...) Mă văd ca un preşedinte activ şi implicat care jumătate din zi şi-o va petrece la Palatul Victoria, alături de primul ministru, de membrii Guvernului pentru a pune în practică ceea ce ei au primit ca şi mandat de la poporul român şi ceea ce eu primesc ca mandat de la poporul român. (...) M-am decis să intru în această bătălie după ce am văzut, în primul rând, anularea alegerilor. A fost un eveniment şocant şi pentru mine şi pentru toţi românii”, a afirmat Victor Ponta, joi, într-o conferinţă de presă.
Fostul prim-ministru, care a demisionat din funcţie în urma valului de nemulţumire provocat după incendiul de la clubul Colectiv, a spus că s-a schimbat faţă de cum era în urmă cu un deceniu, arătând că în tot acest timp a făcut ”eforturi” să îi înţeleagă pe cei care au votat împotriva sa şi să nu îi dezamăgească pe cei care l-au votat la scrutinul prezidenţial din urmă cu zece ani. ”Eu m-am schimbat mult faţă de acum 10 ani şi am din nou curajul şi energia să vin cu un proiect în care cred şi în care mulţi oameni cred”, a spus Ponta, vorbind despre o ”Agendă prezidenţială până în 2030”.
Fostul premier a susţinut că prima modificare pe care o va propune Parlamentului va fi aceea ca referendumurile din România să ”devină obligatorii” pentru ca ceea ce decid românii să fie implementat.
Braşov: Un mort şi doi răniţi într-un accident produs pe DN 1
Un bărbat a murit şi alte două persoane au fost rănite, joi, în urma unui accident care s-a produs la ieşirea din Predeal spre Azuga, judeţul Braşov, şi în care au fost implicate două autovehicule. ”În accident au fost implicate două autovehicule, iar în urma impactului patru persoane, ocupanţi în autoturisme, au suferit leziuni”, a informat IPJ Braşov. Potrivit ISU Braşov, una dintre victime era în stop cardio-respirator. ”Din păcate, bărbatul în vârstă de 61 de ani nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi a fost declarat decedat de către personalul medical. Două dintre victime au fost transportate la Spitalul Judeţean Braşov pentru investigaţii medicale suplimentare şi îngrijiri de specialitate, iar cea de a patra victimă a refuzat transportul la spital”, a transmis ISU.
Un român, condamnat în Rusia la 19 ani închisoare într-o colonie cu regim strict
Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe cetăţeanul român Mihail Nicolaev la 19 ani de închisoare într-un dosar de participare la o grupare criminală internaţională implicată în traficul de droguri, relatează TASS.
„În instanţa din capitală, cu participarea unui grup de juraţi, a fost anunţat verdictul în cazul unui cetăţean al Republicii Moldova şi al României, acuzat de participare la o asociere criminală şi tentativă de vânzare a stupefiantelor pe o scară deosebit de mare. Tribunalul raional Ceremuşkin din Moscova a pronunţat pedeapsa în cazul lui Nicolaev Mihail Ion sub formă de închisoare, pe o perioadă de 19 ani, cu executarea pedepsei într-o colonie penală cu regim strict”, a anunţat serviciul de presă al tribunalului. Potrivit anchetei, cauza penală în temeiul căreia a fost deţinut condamnatul a fost iniţiată încă în 2015, menţionează TASS.
Alte 32 de cauze penale privind infracţiuni legate de traficul ilicit de droguri în cantităţi mari şi deosebit de mari sunt legate de acest dosar, într-o singură procedură. Anchetatorii cred că 22 de lideri şi participanţi activi ai organizaţiei criminale sunt implicaţi în aceste infracţiuni. Unele dintre persoanele implicate în acest caz se află în afara Federaţiei Ruse şi sunt căutate, precizează TASS.
Agenţia de presă a statului rus prezintă şi câteva imagini de la procesul românului, în care acesta se vede stând în picioare, încătuşat, într-o cuşcă de sticlă.