Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Întrebarea cu „o mie” de răspunsuri: De ce a pierdut Barna?

Ziarul de Vrancea
10 nov 2019 1649 vizualizări

Alegerile de duminică au consemnat revenirea în prim plan a PSD, după ce Dăncilă l-a învins detașat pe Barna și s-a calificat în turul 2 n scorul sub așteptări obținut de liderul USR le-a dat de gândit sociologilor, politologilor sau analiștilor politici, care au venit cu explicații care mai de care mai „originale”

Klaus Iohannis se situează pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale, cu 36,66%, potrivit rezultatelor provizorii obținute după numărarea voturilor exprimate în toate cele 18.748 de secții din țară.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, din cele 8.546.545 de voturi valabil exprimate, candidatul PNL a obținut 3.132.888. Pe poziția a doua se situează Viorica Dăncilă (PSD) - 23,79% (2.033.616 voturi), apoi Dan Barna (USR PLUS) - 14% (1.196.173 voturi), Mircea Diaconu (Alianța UN OM) - 9,25% (790.945 voturi), Theodor Paleologu (PMP) - 5,66% (484.116 voturi).

„Bucata de Românie în care am crezut, mai mică mică decât am anticipat”

Liderul USR Dan Barna a declarat ieri, într-o conferință de presă, după ce s-a clasat al treilea în alegerile prezidențiale, că își asumă responsabilitatea pentru neatingerea obiectivului “tur 2 fără PSD”, recomandând simpatizanților susținerea lui Klaus Iohannis în turul al doilea. Barna a mai anunțat că a fost convocată conducerea partidului pentru a face o analiză. “Din păcate, bucata aceasta de Românie care mizează pe modernizare pe care m-am bazat și în care am crezut este se pare mai mică decât am anticipat, e fără îndoială vina noastră și de fapt concluzia de fond este că mai este foarte mult de muncă în această țară pentru a reuși să o transformăm în locul acela în care românii să-și găsească fericirea și bucuria”, a declarat prezidențiabilul USR. Întrebat dacă își dă demisia de la șefia USR, Barna a răspuns: “Nu, în acest moment categoric nu, pentru că, am spus, îmi asum întreaga responsabilitate pentru rezultat, dar în egală măsură nu sunt un lider care la prima dificultate să plece și să abandoneze lupta”.

Stelian Ion: Neasumarea intrării la guvernare, o greșeală

Liderul deputaților Uniunii Salvați România, Stelian Ion, a declarat, la RFI, că neasumarea intrării USR la guvernare a fost o greșeală, care a costat partidul la alegerile prezidențiale. “Evident că s-au făcut greșeli. Din punctul meu de vedere, chestiunea cu neasumarea intrării la guvernare cred că a fost o greșeală și ne-a costat un pic”, a afirmat el. Deputatul crede că dacă USR nu va face o analiză atentă, formațiunea riscă să repete greșelile: “Trebuie să facem niște focus-grupuri, să aflăm ce i-a nemulțumit pe oameni și de ce au migrat voturi de la noi către competitorii noștri. Dacă nu facem analiza asta, riscăm să repetăm greșelile și nu am fi pe un drum bun”.

Și Cosette Chichirău, deputată și lider al USR Iași, i-a reproșat lui Dan Barna scorul din alegerile prezidențiale. „Nu puteai critica în partid înainte de alegeri. M-am abținut. USR este într-o poziție precară din cauza acestui rezultat. Ar putea veni niște oameni proaspeți în fruntea USR, care să ridice partidul. Avem oameni mai buni la șefia USR”, a declarat Cosette Chichirău. Ea i-a mai reproșat lui Barna că nu l-a criticat mai des pe președintele Iohannis în campanie.

Nu s-a mobilizat urbanul mare

Sociologul Vasile Dâncu susține că datele IRES arată faptul că urbanul mare nu s-a mobilizat la fel de tare ca la alegerile europarlamentare, de aceea Dan Barna a înregistrat o scădere. De asemenea, Dâncu a precizat că votul pentru Viorica Dăncilă a mers aproape la fel toată ziua și de aceea a acumulat procente însemnate.

„În ultimele trei alegeri, urbanul mare a avut mize electorale, partide care s-au născut, cum e USR, cum e partidul domnului Cioloș, chiar și partide mai mici, DEMOS, și alte partide mai mici de stânga, care au mărit cumva proporția celor care merg în urbanul mare. Deci cumva avem niște partide care sunt aproape eminamente urbane, cum e partidul domnului Barna. Nu e mobilizare asa cum a fost la referendum în urbanul mare și voturi tinere mai multe”, a afirmat fondatorul IRES. „Față de europarlamentare, alegeri apropiate de acestea, înspre seară, este și ziua mai mică, este întuneric, s-a mers mai puțin în ultimele trei ore de vot, adică după ora 18:00. Altădată, la ora 21:00 erau cozi și-n orașele mici, uneori chiar și-n comune. Am avut, de exemplu, în intervalul 19:00-20:00 doar 150.000 de voturi, spre 200.000, în ultima oră”, a adăugat el.

Femeile l-au preferat pe Iohannis

Prezența la primul tur al alegerilor prezidențiale în țară a fost foarte slabă, dar a fost compensată cu cea din străinătate, care a fost foarte bună, a spus, la rândul său politologul Cristian Pîrvulescu. El a explicat că mulți au crezut că avem un câștigător detașat din primul tur și nu s-au dus la vot. „Foarte mulți dintre alegătorii lui Klaus Iohannis sunt între 45 și 64 de ani, ceea ce însemnă că mesajul candidaților, inclusiv al lui Dan Barna nu a ajuns la electoratul tânăr. În diaspora, prezența tinerilor a fost mai mare și cea a bărbaților mai importantă decât a femeilor. Invers decât în România, unde femeile au votat în mai mare măsură Klaus Iohannis decât Dan Barna, dacă ne referim la cei doi candidați de dreapta”, a explicat Pîrvulescu. El a menționat că niciodată în primul tur al alegerilor prezidențiale PSD nu a fost redus doar la 10 județe. „PSD are 21 de consilii județene, are 55 % dintre primari, dar nu a putut să mobilizeze votul, asta e o schimbare, anunță o schimbare generațională. PSD e pe un trend descendent”, a adăugat politologul.

Electoratul USR restrâns după moțiunea de cenzură

Sociologul Barbu Mateescu dă vina pe campania făcută de USR. „Nu a existat niciun mesaj puternic al candidatului care să țintească votanți din afara USR-PLUS. De asemenea, în mod interesant, intenția de vot și deci electoratul USR-PLUS s-au restrâns de-a lungul ultimelor luni probabil datorită moțiunii de cenzură care nu a pus USR-PLUS în prim-plan. În alte cuvinte, campania prezidențială a lui Dan Barna fost eficientă în a mobiliza mult sau tot dintr-un electorat din ce în ce mai mic”.

 

Ponta: Dăncilă a ajuns în turul doi pentru că așa a vrut PNL

Liderul Pro România Victor Ponta afirmă că Viorica Dăncilă a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale pentru că “așa au vrut PNL și Klaus Iohannis”. El critică rezultatul obținut de candidatul PSD, spunând că este cel mai slab al unui candidat al partidului și comentează că dacă 22% reprezintă o “victorie” pentru PSD, înseamnă că Viorica Dăncilă reprezintă tot ceea ce oamenii detestă la PSD.

PSD îl provoacă pe președinte la dezbateri TV

Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a declarat, ieri, că mai multe posturi TV au invitat candidatul partidului, Viorica Dăncilă, la dezbateri, însă este nevoie “ în mod real” de un adversar. “Ne pregătim foarte mult pentru a avea o dezbatere. Dorim foarte mult ca președintele Klaus Iohannis să vină la o dezbatere sau cel puțin la o dezbatere”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu.

El a precizat că a primit deja invitații de la posturi TV.

De altfel, PSD va trimite o invitație scrisă adresată echipei de campanie a lui Klaus Iohannis pentru organizarea unor dezbateri electorale între liderul PSD Viorica Dăncilă și președintele României, înainte de al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, au declarat surse social-democrate.

Fiefuri „roșii” câștigate de liberali

La Craiova, orașul Liei Olguța Vasilescu, unul dintre liderii PSD și cea care s-a ocupat de campania electorală a Vioricăi Dăncilă, Klaus Iohannis a obținut cel mai mare procent - peste 32,58% din voturi la alegerile prezidențiale. Și la Focșani, oraș tradițional “roșu”, cu administrație PSD, Klaus Iohannis a câștigat alegerile. Viorica Dăncilă a obținut cel mai mare număr de voturi într-o singură secție din 58. Astfel, Iohannis a câștigat alegerile la Focșani cu 36,64%, iar Viorica Dăncilă a obținut 21,26% din voturi. O situație similară este și în orașul Vaslui, condus de 11 ani de primarul PSD Vasile Pavăl. Iohannis a obținut cele mai multe voturi în 52 de secții, iar Viorica Dăncilă în doar 19. Iohannis a obținut la Vaslui 29,53% din voturi, iar Dăncilă - 25,17%. Și la Galați, oraș cu administrație PSD, Iohannis a luat cele mai multe voturi (37.253) în 171 de secții de votare, iar Dăncilă în doar 4 secții.

Aproape 7 ani de închisoare după ce și-a biciuit fetele

Un bărbat din Alba care și-a bătut fiicele, în vârstă de 6, 8 și 11 ani, cu biciul, după ce au vopsit câinele pe picioare cu vopsea albastră, a fost condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare. Sentința Judecătoriei Aiud nu este definitivă. Pedeapsa a fost dată în condițiile în care martorii din proces au declarat că nu este pentru prima dată când bărbatul le-a agresat pe fete, iar acesta și-a recunoscut vina.

Potrivit motivării sentinței, în luna iulie 2019, bărbatul le-a bătut pe fetițe cu biciul pentru că a găsit câinele „murdar pe picioare cu o culoare albastră”, iar în timp ce le lovea le-a spus „vă bat până vă omor”, „dacă mâine vine poliția vă omor”, însă din declarațiile martorilor a rezultat că acesta le agresa pe fete în mod repetat și le înjura, iar pe mama lor o împiedica să le ajute în aceste situații.

„Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul nu se ocupă de îngrijirea minorelor, le neglijează, le înjură frecvent pe acestea și le vorbește urât numindu-le <proastelor și nebunelor>, le agresează fizic în mod repetat lovindu-le cu biciul pe care-l ține în casă în scop de intimidare și le amenință cu acte de violență și cu moartea. Inculpatul are frecvent stări de nervozitate necontrolată și nemotivată pe fondul cărora se manifestă agresiv față de cele trei minore, creând în familie un sentiment de teamă, astfel încât mama minorelor nu intervine de frică, cu atât mai mult cu cât este și ea agresată fizic, sau este împiedicată de inculpat să intervină, cum s-a întâmplat în data de 22.07.2019 când a fost izolată afară, inculpatul închizând ușa pentru a rămâne singur cu minorele și a le agresa fizic”, se arată în motivarea sentinței.

Psihologii care le-au evaluat pe fete au stabilit că prin agresiunile la care au fost supuse, fetelor le-a fost pusă „în primejdie gravă dezvoltarea morală, fizică și intelectuală”. Pe lângă condamnarea la 6 ani și 10 luni de închisoare cu detenție, instanța a dispus ca bărbatul să le plătească celor trei fetițe câte 30.000 de lei, daune morale.

INS: Cel mai mic număr de nașteri din ultimii șase ani

În primele 9 luni din acest an s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 6 ani, potrivit datelor Institutului Naționale de Statistică analizate de Edupedu.ro. În intervalul ianuarie-septembrie 2019 s-au înregistrat 139.829 de nou-născuți, cu peste 3.000 mai puțini față de aceeași perioadă a anului trecut. În luna septembrie 2019 s-a înregistrat nașterea a 17.707 copii, cu 701 mai puțini copii decât în luna august 2019. În același timp, numărul născuților-vii a fost mai mare cu 880 în luna septembrie 2019 față de aceeași lună din 2018. Dar per total, pentru primele 9 luni ale anului, numărul nașterilor este cel mai mic din ultimii 6 ani pentru care există date lunare defalcate în baza de date a INS.

Medic, cercetat pentru o șpagă de 100.000 de lei

Un medic de la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Profesor Doctor Alexandru Obregia” este cercetat de DNA pentru luare de mită, după ce ar fi primit peste 100.000 de lei de la reprezentanții unei firme cu care unitatea medicală a avut contract, pentru a întocmi referate de necesitate privind achiziția de produse necesare laboratorului de analize medicale. Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Elena Postolache, medic primar șef la Laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Profesor Doctor Alexandru Obregia”, pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 29 august 2014 - 19 iunie 2015, în contextul derulării unor contracte încheiate între Spitalul Clinic de Psihiatrie și o societate comercială, Elena Postolache ar fi primit în trei tranșe, de la reprezentanții firmei respective, suma totală de 102.200 lei.

PSD anunță moțiune de cenzură

Senatorul PSD Niculae Bădălău a anunțat că, împreună cu o echipă de colegi din partid, pregătește o moțiune de cenzură care va fi depusă în luna februarie, iar în acest fel este convins că social-democrații vor prelua din nou guvernarea, scrie Mediafax. “În momentul ăsta, cu o echipă de colegi pregătim moțiunea din februarie și din februarie eu sunt convins că PSD va prelua guvernarea și vom avea o guvernare în continuare pentru oameni”, a declarat, luni la sediul PSD, Niculae Bădălău. La începutul săptămânii trecute, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD, care acum este în Opoziție, va pregăti o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, însă îi lasă pe cei de la PNL „să treacă luna de miere”. „Acesta e rolul Opoziției, nu e normal să se să realizeze o moțiune de cenzură? Îi lăsăm să treacă luna de miere. Pe temele pe care ni le vor da dânșii (realizarea moțiunii - n.r)”, a afirmat Marcel Ciolacu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.