Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Începe vaccinarea cu a patra doză de vaccin

Ziarul de Vrancea
10 mai 2022 887 vizualizări

Al doilea „booster” se recomandă în special persoanelor de peste 60 de ani

Ministerul Sănătății a anunțat că administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările Agenției Europene a Medicamentului și Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Doza a patra poate fi solicitată de persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager, fiind recomandată în special celor cu vârsta peste 60 de ani. “Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech. Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager”, a transmis, miercuri, ministerul.  Vaccinarea cu doza a 4-a se poate face la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

“Începând de luni o să putem face și în România doza a patra de vaccin. De fapt, este a doua doză de booster. Se va putea face atât în centrele de vaccinare existente, cât și la medicii de familie. Însă un element care este extrem de important - vaccinarea se face la cerere, numai pentru cei care își doresc. Nu este o cerere care trebuie făcută. Se prezintă pur și simplu într-un centru de vaccinare cei care doresc. Am primit solicitări de la oamenii care își doreau să facă doza a patra de vaccin”, a afirmat secretarul de stat Andrei Baciu.

El a spus că nu este nevoie de programare pentru cea de-a patra doză, iar persoanele interesate se pot imuniza la orice medic de familie care are vaccinul. “Dozele trebuie să fie cu vaccin ARN mesager. Vaccinarea se poate face doar cu vaccin de la Pfizer, pentru că acestea sunt recomandările clare pe care le avem de la INSP. (...) Se pot prezenta la orice medic de familie, sună înainte la orice medic de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul de familie propriu, poate fi orice medic de familie care are vaccin și poate să facă injecția. Și în centrele existente care se găsesc pe site-ul de vaccinare... Nu este nevoie de programare”, a precizat secretarul de stat.

Biroul de presă MAE: Toate articolele analistului Armand Goșu, trecute la „știri eliminate”

MAE a divulgat presei din greșeală o circulară care ar fi trebuit să rămână în circuitul intern și care dă indicații, printre altele, ca toate articolele analistului Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, să fie trecute la RP (revista presei) – știri eliminate, scrie Libertatea.

Marți, la ora 14:32, biroul de presă al MAE a transmis către jurnaliștii din baza de date un document care ar fi trebuit să rămână în circuitul intern.

„De acum înainte, toate articolele semnate de Armand Goșu, indiferent de ton, vor fi puse în RP Știri eliminate”, arată indicația care îl vizează pe analist într-un document semnat de „Aniela” și trimis către „Dragă Cori”.

Libertatea a cerut lămuriri cu privire la ce înseamnă „știri eliminate” la biroul de presă al MAE, iar ziarul a primit următoarele răspunsuri:

„E bine că ne-ați apelat. Ideea e să includem articolele domnului Armand Goșu în revista presei. Toate articolele. Există domenii diferite…”

„Știri eliminate”? „Adică, chiar dacă nu sunt pe un anumit domeniu să fie incluse în revista presei”, a răspuns oficialii MAE.

Pe de altă parte, o sursă familiarizată cu activitatea biroului de presă al MAE a declarat, pentru Libertatea, că lucrurile sunt clare: „Cineva acolo sus, la MAE, nu-l mai suportă pe Goșu. E pus la index”.

Dumitru Sandu: Tinerii cu educație nu pleacă din România din cauza banilor

Veniturile mai reduse în raport cu statele europene occidentale nu reprezintă principala cauză pentru care tinerii cu educație aleg să plece din România, a avertizat profesorul universitar Dumitru Sandu, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce șanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.

Potrivit expertului, studiile derulate arată că „migranții plecați în străinătate, de calificare medie-înaltă, pun foarte mare preț pe „funcționarea instituțiilor statului”. „Până când aceste instituții nu încep să funcționeze meritocratic, oamenii aceștia nu vor veni înapoi”, a subliniat Dumitru Sandu.

Aceeași idee a fost susținută și de profesorul universitar Bogdan Murgescu, de la Facultatea de Istorie a Universității București.

„Există o spusă foarte frumoasă, care este legată de a avea o țară ca afară”, iar asta înseamnă în primul rând „atractivitatea pentru a rămâne în România)” sau pentru a convinge pe unii români plecați să se întoarcă în țară, a declarat el, invitat în cadrul acestei dezbateri. „Dar, pentru asta trebuie, în primul rând, după părerea mea, să lucrăm asupra modului de funcționare al societății românești și, după aceea, să vedem și ce mijloace active, pentru anumite grupuri punctuale, putem implementa”, a subliniat Bogdan Murgescu.

Doi parlamentari și un judecător, pe filiera corupției din Poliția Timiș?

doi aleși ar fi urmat să transmită mita unui magistrat din Capitală, în dosarul imobiliar în care este anchetat un polițist din Giroc

DNA a transmis ieri că polițistul Aurelian Gîrd din Giroc, județul Timiș, a fost reținut pentru 24 de ore, pentru trafic de influență în formă continuată.

Polițistul a cerut suma de 13.000 de euro de la o persoană, martor în acest caz, pentru a interveni într-un dosar de proprietate. “În perioada anterioară datei de 09 august 2021, suspectul Gîrd Aurelian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană suma de 13.000 euro, pentru ca, prin intermediul a doi parlamentari, acești bani să ajungă ulterior la un judecător din București. În schimbul acestei sume de bani, magistratul urma să pronunțe o hotărâre favorabilă în cadrul unui proces civil care avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de teren (10,8 ha situate pe raza comunei Giroc) la care ar fi fost îndreptățită familia martorului”, arată procurorii.

 Ulterior, Gîrd a solicitat și o parte din suprafața terenului care urma să intre în proprietatea persoanei de la care a solicitat suma de bani. “În contextul menționat mai sus, la data de 12 august 2021, în sediul postului de poliție Giroc, suspectul a primit suma de 64.500 lei, echivalentul a 13.000 euro. Cu aceeași ocazie, suspectul Gîrd Aurelian a mai pretins de la martor, pentru sine, suprafața de 2.000 mp teren intravilan în localitatea Giroc, precum și suprafața de 20.000 mp teren intravilan situat în aceeași localitate, pentru «colaboratorii« polițistului care urmau să rezolve și să decidă punerea în posesie a terenului respectiv. Terenurile mai sus menționate urmau să fie transferate după ce se obținea punerea în posesie”, mai arată DNA.

Potrivit site-urilor de specialitate, terenurile în cauză ar valora 2,4 milioane de euro.

Ministerul Apărării de la Chișinău: Informațiile nu indică un risc de extindere a războiului în Moldova

Informațiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, a transmis ieri Ministerul Apărării de la Chișinău, ca reacție la o declarație a șefei serviciilor de informații ale SUA, Avril Haines, potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin vrea să extindă conflictul și în regiunea separatistă Transnistria.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a făcut apel la opinia publică să evite “orice speculații” și “să nu scoată din context” declarațiile directoarei Comunității Naționale de Informații a SUA. “Autoritățile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare și schimb de informații cu partenerii țării noastre, inclusiv SUA. Instituțiile abilitate din țara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acțiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare”, a transmis Ministerul Apărării de la Chișinău într-un comunicat.

Ministerul Apărării a mai atenționat că scoaterea din context a declarațiilor făcute de Avril Haines “creează stări de neliniște și frică în societate” și a făcut apel la “calm și discernământ”.

Bacău: Bărbatul care și-a înecat cei doi copii, găsit mort după trei zile

Trupul bărbatului din Bacău care, duminică, a plecat de acasă cu doi copii ai săi, amenințând că se sinucide împreună cu ei, a fost găsit, ieri, după trei zile de căutări. Cadavrele celor doi copii - un băiat de 4 ani și o fetiță de cinci luni – fuseseră găsite, pe luciul lacului Răcăciuni, la scurt timp după ce tatăl plecase cu cei doi copii de acasă.

Bărbatul a fost căutat, încă de duminică după-amiază, de către pompieri și scafandri. Atunci, o femeie de 23 de ani din localitatea Pâncești a sunat la 112, la ora 13:10, și a anunțat că soțul ei, în vârstă de 30 de ani, după ce s-a certat cu ea, a luat doi copii și a plecat cu ei de acasă, amenințând că se sinucide aruncându-se în apă împreună cu cei mici. Cei doi copii au fost găsiți înecați în zona barajului Răcăciuni.

Inspector de la antifraudă, judecat pentru o mită de 100.000 de euro

Georgiana Popa, inspector antifraudă fiscală, a fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzată că i-ar fi cerut 100.000 de euro unui fost director al Direcției Generale Antifraudă Fiscală. În schimbul banilor, spun anchetatorii, un presupus procuror DNA ar fi trebuit să dispună o soluție favorabilă  directorului într-o eventuală cauză penală în care acesta ar fi fost cercetat. “În contextul menționat, la data de 29 martie, inculpata Georgiana Popa ar fi primit cei 100.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, arată DNA.

Doi suspecți în cazul italianului ucis și incendiat într-o mașină, pe un câmp din Ilfov

Un bărbat și o femeie sunt audiați de polițiștii din Ilfov ca principali suspecți în cazul cetățeanului italian ucis și incendiat într-un autoturism, în apropiere de Măgurele. Cei doi ar fi avut un conflict cu victima, după ce aceasta a surprins-o pe femeie, care era iubita sa, cu fostul soț.

Potrivit anchetatorilor, au fost făcute percheziții în cartierul Ferentari, la locuințele unui bărbat de 27 de ani și unei femei de 23 de ani, dar și la adresa unui alt bărbat, cei trei fiind audiați de polițiștii din Ilfov.

Sursele citate afirmă că, din informațiile obținute până în prezent, victima, cetățeanul italian, era iubitul femeii și, având cheie de la locuința ei, a găsit-o pe aceasta împreună cu fostul soț. Între cei trei a izbucnit un conflict, iar cetățeanul italian a murit, în urma unei lovituri puternice. Trupul acestuia a fost dus ulterior în mașină, fiind incendiat.

Anchetatorii consideră că principalii suspecți sunt bărbatul de 27 de ani și femeia de 23 de ani. Cercetările în acest caz continuă.

Sâmbătă, un autoturism ars, în interiorul căruia se aflau fragmente de oase umane, a fost descoperit, pe un câmp din județul Ilfov, în zona localității Măgurele. În portbagajul autoturismului au fost găsite rămășițe umane carbonizate, fiind vorba despre un cetățean italian.

România, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a scăzut cu 217% în 2020, comparativ cu 2019, cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere fiind în România (85 de decese la un milion de locuitori), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu populația fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2020 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia (20 de decese la un milion de locuitori), Malta (23), Danemarca (27), Spania (29), Irlanda și Țările de Jos (ambele cu 30), iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (85 de decese la un milion de locuitori), Letonia (73), Bulgaria (67) și Polonia (66).

În 2020, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 18.786, din care 44% erau ocupanții vehiculelor, 19% pietoni, 16% motocicliști, 10% bicicliști și 11% alte categorii (inclusiv vehicule utilitare și vehicule grele de marfă, autobuze și autocare, mopede și alter vehicule).

Deși în ultimii zece ani s-a înregistrat o tendință descrescătoare a numărului persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere, scăderea semnificativă din 2020 este determinată în mare parte de impactul restricțiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri.

Excremente de șoarece, descoperite în „meniul” unui restaurant din Galați

Un restaurant din Galați a fost închis temporar, ieri, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor, după ce au fost descoperite mai multe nereguli, fiind găsite excremente de șoarece și produse expirate. Localul a primit și o amendă de 30.000 de lei. Comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Galați, Sorin Susanu, a declarat că reprezentanții instituției au mers, miercuri, într-un control la un restaurant din zona centrală a municipiului Galați.  “Chiar dacă nu avem RCA-uri pentru mașinile din dotare și în curând vom rămâne și fără curent și gaz (avem preavizul de debranșare), astăzi comisarii ANPC Galați s-au deplasat (per pedes) la un restaurant din zona centrală a municipiului Galați unde au fost descoperite deficiențe care puneau în pericol sănătatea consumatorilor. Pentru abaterile constatate a fost aplicată amendă de 30.000 lei și a fost oprită activitatea. Este totuși de apreciat atitudinea constructivă a patronului care a înțeles greșelile și și-a asumat remedierea acestora. Restaurantul nu va fi redeschis până nu remediază probleme”, a declarat Sorin Susanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.