Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: “În luna august, am putea avea 800 de infecții noi pe zi”

Ziarul de Vrancea
5 iul 2020 876 vizualizări

Cu actuala rată de infectare, mai mare de 1, calculele arată că numărul zilnic de noi cazuri se va dubla până luna viitoare, explică vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie n

România se află în a cincea săptămână consecutivă de creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus, după ce în intervalul precedent de cinci săptămâni consecutive înregistrase numai scăderi, arată o analiză publicată de Agerpres. Țara noastră nu este singulară: trendul de creștere se manifestă la nivel gobal.

Cu 2.641 de cazuri noi în ultimele 7 zile, România înregistrează o nouă creștere a numărului de infectări față de intervalul 22-29 iunie 2020 (2.291 cazuri noi). Este a cincea săptămână, consecutiv, când numărul de cazuri noi crește de la o săptămâna la alta, după ce în anterioarele cinci săptămâni consecutive s-au înregistrat scăderi ale numărului de cazuri noi de la o săptămâna la alta.

Până la data de 6 iulie 2020, în România erau confirmate 29.223 de cazuri de infecție cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), cu 250 mai multe decât în 5 iulie. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate.  Numărul de decese era, la 6 iulie, de 1.768 persoane, cu 18 mai mult decât în ziua precedentă. 17 dintre cele 18 decese înregistrate în ultimele 24 de ore sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. La ATI, erau internați 227 de pacienți.

Până la 6 iulie 2020, la nivel național, au fost prelucrate 771.482 de teste, cu 71.794 mai multe decât în urmă cu șapte zile.

Evoluția COVID-19 la nivel mondial în ultimele șapte zile

La nivel mondial, în ultimele șapte zile, numărul de cazuri confirmate a crescut cu 1.310.652, de la 10.154.984 îmbolnăviri la 29 iunie, la 11.465.636 infectări la 6 iulie, ora 13.00.  Din totalul de 11.465.636 cazuri la 6 iulie, 534.588 erau reprezentate de decese. În ultimele șapte zile, numărul deceselor a crescut la nivel mondial de la 502.048 în 29 iunie 2020, la 534.588 în 6 iulie. Se observă, la nivel mondial, menținerea trendului ascendent al numărului de îmbolnăviri în ultimele două săptămâni, după ce în intervalul 8-22 iunie se înregistra o scădere, iar în anterioarele două săptămâni numărul de cazuri a fost relativ constant.

În schimb, numărul deceselor noi (circa 32.000) a fost, în intervalul 29 iunie-6 iulie 2020, în ușoară scădere față de anterioarele două săptămâni (circa 34.000 decese) și în creștere în raport cu săptămâna 8-15 iunie (aproape 27.000 decese).

Până la 6 iulie 2020, Statele Unite, Brazilia, India, Rusia, Peru, Chile, Regatul Unit, Mexic, Spania, Italia se mențin pe primele locuri în clasamentul țărilor cu cele mai multe cazuri de COVID-19. În ultimele șapte zile, India a trecut în fața Rusiei, iar Peru, Chile și Mexic au urcat și ele câteva poziții în clasament.

Peste 500 de români la Terapie Intensivă la sfârșitul lui august?

Dacă nu respectăm regulile sanitare, numărul cazurilor noi de coronavirus va continua să crească și s-ar putea dubla luna viitoare, până la 800 de raportări pe zi, avertizează vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. “Vorbim de lucruri logice până la urmă. Vorbim de un raport între măsurile care s-au relaxat și felul în care populația a înțeles să respecte sau să nu respecte aceste măsuri, așa relaxate cum sunt. În momentul în care oamenii nu respectă măsurile, nu se poate întâmpla decât un singur lucru, mai ales pe fondul relaxării, anume creșterea numărului de cazuri. Practic, de la începutul lunii iunie, am ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1. Reamintesc că numărul bazal peste 1 înseamnă o creștere a epidemiei”, a declarat medicul Emilian Popovici, luni, la Europa FM. “Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl. Valentin Pârvu, și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a adăugat specialistul.

Proiectul de lege privind carantina, aprobat în Guvern

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat ieri, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic, are o definiție a carantinei asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar și că izolarea la domiciliu este soluția la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depășită. Legea prevede și modalitățile de contestare a măsurilor de izolare și carantină. De la intrarea în vigoare a deciziei CCR privind neconstituționalitatea carantinei decisă prin ordin de ministrul, 550 de persoane au fost externate. Raed Arafat a relatat cazul unui pacient care a cerut externarea, deși necesita oxigenare.

“E un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiții, termenul carantina persoanelor are o definiție acum asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbește despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depășită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepție, deoarece capacitatea integral e depășită. Carantina persoanelor care vin din zone de risc - aici decizia o ia Comitetul pentru Situații de Urgență, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat”, a explicat Raed Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a precizat că proiectul va merge în regim de urgență în Parlament. “Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretări politice”, a subliniat el.

În ceea ce privește imaginile de la mare scu ute de persoane fără măști, fără distanțare socială, ministrul Sănătății a precizat că astfel de imagini există de vreo 4 săptămâni.

Întrebat câți pacienți s-au externat după decizia CCR, Tătaru a precizat că “de ieri până azi sunt cu 550 mai puțini pacienți în spitale”, iar dacă au solicitat acea externare, au solicitat-o pe propria răspundere și acceptând condițiile.  Arafat a relatat despre cazul unui pacient care a necesitat oxigenare, ventilație și a refuzat internarea la spital, a plecat acasă fiind simptomatic, pe declarație pe proprie răspundere, ceea ce e un risc major asupra sănătății sale, în primul rând. “Colegii i-au explicat că s-ar putea să ajungă înapoi cu ambulanța. Acestea au fost probleme cu care s-au întâlnit unii colegi”, a adăugat el.

Alianța USR-PLUS propune două zile pentru alegerile locale

Reprezentanții Alianței USR-PLUS susțin organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile pentru a avea un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară. „Legea Guvernului privind alegerile locale intră luni în dezbatere la comisiile din Parlament, iar parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfășurarea votului pe mai multe zile. Nu este doar o măsură susținută de Alianța USR PLUS, ci și o măsură recomandată de către experții în materie de alegeri. În condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze”, arată reprezentanții Alianței într-un comunicat de presă remis, ieri.

Senatorul USR Florina Presadă a afirmat că votul timp de mai multe zile ar facilita procesul electoral și ar veni în sprijinul românilor din Diaspora. De asemenea, Alianța USR-PLUS consideră că este necesară clarificarea prevederilor privind creșterea numărului de secții de votare, prin amenajarea în structuri ușoare de tip container, cu respectarea condițiilor de siguranță, dar și extinderea procesului de votare cu urna mobilă pentru cetățeni aflați în izolare sau carantină, care sigur nu se vor putea deplasa la secții ca să voteze.

 La finalul lunii iunie, premierul Ludovic Orban a anunțat, la Digi 24, că a fost adoptat un proiect de către Executiv care propune ca alegerile locale să se desfășoare pe 27 septembrie. Liderul PNL a adăugat că alegerile parlamentare ar putea avea loc pe 6 decembrie.

Tânăr, reținut după ce ar fi vândut subiecte la Bacalaureat

Un tânăr din Buzău care ar fi creat o pagină web pe care vindea subiecte despre care pretindea că ar urma să fie date la examenul de Bacalaureat din acest an a fost prins de polițiști, fiind cercetat sub control judiciar pentru fraudă informatică. După ce victimele plăteau pentru subiecte, el întrerupea legătura cu ele. “Astfel, a fost documentată activitatea infracțională a unei persoane bănuite că, folosind o platformă care oferă servicii gratuite de creare a site-urilor web, ar fi creat o pagină web unde ar fi oferit spre vânzare, în schimbul a 100 de lei pentru fiecare materie, subiecte despre care pretindea că ar fi urmat să fie date la examenul de Bacalaureat 2020”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Poliția Română.

Acea persoană ar fi modificat în mod repetat o altă pagină publică la care utilizatorii pot contribui cu informații referitoare la examenul de Bacalaureat, prin introducerea în cuprinsul acesteia a unui link spre site-ul său, cu scopul de a crea confuzie și a induce în eroare victimele. În urma investigațiilor, s-a stabilit că principalul suspect este un bărbat, de 22 de ani, din Buzău. De asemenea, a fost identificată și o victimă, de 19 ani, din județul Prahova, activitatea de identificare a tuturor victimelor fiind în desfășurare.

Un milionar din Constanța, apropiat al lui Mazăre, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, a fost condamnat ieri definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de trafic de influență, scrie Info Sud-Est. În primă instanță, în acest dosar, omul de afaceri fusese condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanța.

Sorin Strutinsky mai are o condamnare în primă instanță la 7 ani și 10 luni cu executare în dosarul “Polaris”, alături de Radu Mazăre, care a primit 9 ani și 10 luni și Eduard Martin, patronul firmei de salubrizare, care a fost condamnat la 5 ani și 6 luni cu executare. Toate sentințele din dosarul “Polaris” au fost date în primă instanță.

Sorin Strutinsky este un apropiat al fostul primar al Constanței, Radu Mazăre și al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. În dosarul în care a fost condamnat definitiv la închisoare, Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și instigare la săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky ar fi promis că îi va determina pe funcționarii DADL și pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.