Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Un afroamerican a devenit liderul unei grupări neonaziste doar pentru a o dizolva

Ziarul de Vrancea
3 mar 2019 700 vizualizări

Activistul afroamerican James Stern a câștigat încrederea liderului Mișcării Național Socialiste (NSM, una dintre cele mai mari grupări neonaziste din SUA) din Detroit, l-a convins pe acesta să-i cedeze postul și apoi a început să acorde interviuri pentru a anunța prima sa măsură în fruntea acestei organizații: dizolvarea mișcării, scrie El Pais.

De-a lungul anilor, Stern, un activist în vârstă de 54 de ani din California, a câștigat încrederea liderului NSM, Jeff Schoep, și, la jumătatea lunii ianuarie, după cum o dovedește registrul de licențe pentru corporații și entități din statul Michigan, a obținut de la acesta să-i cedeze oficial conducerea grupării. NSM se confruntă cu o serie de procese ca urmare a participării grupării la marele marș rasist din Chalottesville (Virginia), în vara anului 2017, marcat de tulburări grave și soldat cu moartea unei femei albe, lovită cu mașina în mod premeditat de un tânăr naționalist alb care a vizat manifestanți antifasciști. Această situație îl îngrijora pe Schoep din cauza posibilelor repercusiuni personale și economice, așa că postul pe care îl ocupa se transformase într-un “cartof fierbinte” pentru el. “Știa că avea membrii cei mai vulnerabili și mai imprevizibili din câți avusese vreodată organizația. Și-a dat seama că cineva va comite până la urmă o infracțiune gravă și că el va fi făcut răspunzător”, a explicat Stern într-un interviu acordat vineri The Washington Post.

 

Fostul lider neonazist își deplânge soarta

Întrebarea este cum s-a întâmplat că, din toți oamenii din lume, Schoep i-a cedat postul tocmai unui activist negru, în detrimentul altor militanți extremiști albi, care nici măcar nu au fost informați de această situație. Potrivit versiunii lui Stern, cei doi s-au cunoscut în urmă cu câțiva ani. Pe când activistul afroamerican ispășea o pedeapsă într-o închisoare din Mississippi pentru o fraudă pe internet, a avut drept coleg de celulă un cunoscut lider al Ku Klux Klan, Edgar Ray Killen, închis pentru uciderea a trei activiști pentru drepturi civile. Și în acest caz, deși Killen îi adresa injurii rasiste, Stern a reușit să-i câștige încrederea și Killen i-a cedat drepturile asupra activelor sale, potrivit sursei citate. În 2016, odată ieșit din închisoare, Stern susține că a folosit aceste active pentru a dizolva organizația lui Killen.

Potrivit lui Stern, în 2014, liderul grupării neonaziste din Detroit a luat legătura cu el pentru a-i pune întrebări despre relația sa lui Killen, decedat în 2018. Conform declarațiilor lui, a fost pentru prima dată când NSM contacta un afroamerican de la Malcom X încoace. Schoep susține că lucrurile au stat exact invers și că Stern, în virtutea relației sale cu Killen, l-a contactat pe el. Indiferent de adevăr, cei doi s-au întâlnit în cele din urmă și au început o relație ciudată în care discutau despre politică, istorie sau rasă. La începutul lui 2019, Schoep i-a mărturisit temerile sale pentru litigiul legat de Charlottesville, iar Stern s-a oferit să preia “cartoful fierbinte”.

Fostul lider neonazist din Detroit își deplângea vineri soarta crudă într-un interviu telefonic cu Associated Press, comentează cu ironie El Pais. Schoep recunoștea, pe scurt, că James Stern l-a păcălit, spunându-i că, în opinia sa, reclamanții vor înceta să mai târască în justiție gruparea dacă Schoep nu va mai fi la conducerea ei și, cum se gândise oricum să renunțe la funcție, propunerea lui Stern i s-a părut o soluție de compromis cât se poate de oportună. “El are această bucată de hârtie, dar nici vorbă să fie recunoscut drept lider al Mișcării Național Socialiste”, a insistat Schoep, care a condus organizația timp de 24 de ani.

Fie că este recunoscut sau nu de neonaziștii organizației din Detroit, Stern își exercită deja atribuțiile de lider și, în această calitate, a prezentat joi în fața judecătorului o moțiune privind tragedia din Chalottesville în care spune: “Este decizia Mișcării Național Socialiste să se declare vinovată de toate acțiunile semnalate în procesul împotriva sa”. Odată terminat procesul, Stern intenționează să transforme pagina web a grupării neonaziste într-o platformă de educație pe tema Holocaustului.

Ungaria va înlocui posterele anti-Juncker cu unele anti-Timmermans

Posterele anti-Juncker expuse de guvernul ungar, care au provocat indignare în rândul liderilor conservatori din Europa, vor fi înlocuite cu unele îndreptate împotriva unui alt reprezentant important al Comisiei Europene - prim-vicepreședintele Frans Timmermans, notează Deutsche Welle. Executivul de la Budapesta a anunțat la finalul săptămânii trecute că va pune capăt controversatei campanii contra președintelui Comisiei Europene și că va începe o altă campanie, care îl vizează pe Timmermans. “Ungurii au dreptul de a ști ce fel de planuri pro-migrație sunt pregătite de birocrația de la Bruxelles. Iată de ce desfășurăm o campanie de informare, care se va încheia, conform calendarului inițial, pe 15 martie”, a explicat sâmbătă Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta.

Ulterior, premierul ungar Viktor Orban a spus că postere cu prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans vor lua locul celor în care apare Jean-Claude Juncker. “Domnul Juncker se retrage și domnul Timmermans îi ia locul”, a spus Orban, într-un interviu apărut duminică în publicația germană Die Welt am Sonntag.

Olandezul Frans Timmermans este candidatul socialiștilor europeni la postul de președinte al viitoarei Comisii Europene, care va fi formată în urma alegerilor europene din 23-26 mai. Viktor Orban a spus că Timmermans, la fel ca Juncker, este un “aliat” al miliardarului american George Soros, un critic declarat al actualului premier ungar. “Toată lumea are dreptul de a ști acest lucru”, a adăugat el.

În urmă cu două săptămâni, guvernul ungar condus de FIDESZ - formațiune membră a Partidului Popular European (PPE) - a lansat o campanie sub sloganul “Și dumneavoastră aveți dreptul de a ști ce pregătește Bruxellesul”. Afișele sunt ilustrate cu portrete în care apar zâmbind Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și el membru al PPE, precum și miliardarul american de origine maghiară George Soros, “țapul ispășitor” al lui Orban și al naționaliștilor, cei doi fiind acuzați că vor să oblige țările Uniunii Europene să accepte refugiați.

Ofensiva lansată de Viktor Orban a dus la o dezbatere în cadrul PPE între adepți ai excluderii sale și cei care ar prefera ca premierul ungar să rămână în partid, pentru a evita riscul de a fi “recrutat” de alți lideri antieuropeni. Jean-Claude Juncker s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea excluderii lui Viktor Orban și a partidului său, FIDESZ, din PPE, dar liderul grupului PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, se opune.

Pentru declanșarea procedurii de excludere a unui partid din PPE sunt prevăzute două posibilități: fie șapte partide din cel puțin cinci țări diferite depun o cerere oficială în acest sens, fie președinția PPE, deținută de francezul Joseph Daul, preia inițiativa în acest sens. O decizie trebuie luată cu majoritate de voturi în cadrul unei reuniuni politice a partidului la care participă președinția acestuia, conducerea grupului parlamentar și câte un reprezentant al fiecărei formațiuni membre, instanță care se va reuni la 20 martie, în ajunul summitului organizat de liderii partidelor membre ale PPE înaintea fiecărui summit european.

Studiu: Fericirea în căsnicie depinde de predispozițiile genetice

Fericirea pe termen lung în căsnicie ar putea depinde de predispozițiile genetice ale celor doi parteneri. Un studiu realizat de Universitatea Yale sugerează că fericirea maritală ar putea fi influențată de o variație genetică care afectează oxitocina, așa-numitul “hormon al dragostei”, relatează luni UPI. “Acest studiu arată că modul în care ne simțim în relațiile noastre cele mai apropiate este influențat de mai mult decât de experiențele comune cu partenerii noștri de-a lungul timpului”, a spus autorul principal al studiului Joan Monin, profesor la Yale School of Public Health. “În căsătorie, oamenii sunt de asemenea influențați de predispozițiile lor genetice și ale partenerului lor”, a spus ea într-un comunicat publicat de Yale.

La studiu au participat 178 de cupluri căsătorite cu vârste cuprinse între 37 și 90 de ani. Participanții au fost întrebați despre sentimentele lor privind siguranța și satisfacția în căsnicie, fiecare furnizând un eșantion de salivă pentru testare genetică. Atunci când cel puțin un partener a avut o variație genetică, cunoscută sub numele de genotipul GG, a receptorului de oxitocină, cuplul a avut o satisfacție și sentimente de siguranță mai mari în căsnicie, spre deosebire de cuplurile cu genotipuri diferite, au descoperit cercetătorii.

Studiile anterioare au făcut legătura între varianta receptorului de oxitocină, OXTR rs53576, cu trăsături de personalitate precum stabilitatea emoțională, empatia și sociabilitatea. Acest studiu este considerat a fi primul care examinează rolul său în satisfacția maritală. Cercetătorii de la Yale au constatat, de asemenea, că persoanele cu genotipul GG sunt mai puțin susceptibile să prezinte un atașament anxios în căsătorie.

Atașamentul anxios - un tip de insecuritate în relații provocat de experiențele din trecut cu rudele apropiate și cu partenerii - este asociat cu o valoare scăzută a stimei de sine, o sensibilitate ridicată la respingere și un comportament de căutare a aprobării, a explicat Monin. Împreună, genotipurile GG ale unui cuplu reprezintă aproximativ 4% din variația satisfacției conjugale, potrivit autorilor studiului. Deși este un procent mic, impactul poate fi semnificativ, au remarcat ei.

Solistul trupei The Prodigy a murit la vârsta de 49 de ani

Keith Flint, solist și dansator al grupului britanic The Prodigy, a fost găsit fără viață, în primele ore ale zilei de ieri, în casa lui din Dunmow, scrie The Sun. Un purtător al poliției din Essex a spus: „Am fost chemați la ora 08.10, luni, privind starea unui bărbat. Am venit și, din păcate, bărbatul în vârstă de 49 de ani a fost declarat mort. Rudele au fost informate. Moartea lui nu este tratată ca suspectă și va fi întocmit un raport pentru medicul legist”. Reprezentanții serviciului de ambulanță au spus că au fost sunați la ora 08.08 cu o solicitare privind un bărbat inconștient în Brook Hill, Dunmow, însă el a decedat înainte ca medicii să ajungă. Din primele informații, artistul s-ar fi sinucis.

Grupul The Prodigy a devenit cunoscut la începutul anilor 1990, odată cu single-uri precum „Firestarter” și „Breathe”, care au condus mai multe săptămâni topurile britanice. Trupa a avut șase materiale de studio clasate pe primul loc în topul albumelor. Flint a devenit un simbol al grupului, unul dintre cele mai cunoscute din Marea Britanie, datorită prestațiilor live și imaginii sale excentrice.

Născut în Redbridge, Londra, în copilărie s-a mutat în Braintree, Essex, unde l-a cunoscut pe Liam Howlett, cofondator al grupului pentru care el a fost inițial doar dansator. Flint a avut, în anii 1990, o relație cu prezentatoarea TV Gail Porter, iar mai târziu s-a căsătorit cu DJ Mayumi Kai. În ultimii ani, el a deținut un pub în Pleshey, Essex, și echipa de motociclism Traction Control. The Prodigy a concertat de mai multe ori în România, ultima dată, anul trecut, la festivalul Untold.

Liberalii obțin o victorie în alegerile legislative estone

Partidul eston Reforma (liberal, centru-dreapta) a obținut o victorie în alegerile legislative, în care a obținut 28,8% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor oficiale anunțate de către Comisia electorală.

Formațiunea premierului în exercițiu Jüri Ratas Partidul de centru (KESK, centru-stânga) se clasează a doua, cu 23% din voturile exprimate, urmat de EKRE (extremă dreapta), cu 17,8% din sufragii.

Conducătoarea Reformei, Kaja Kallas, în vârstă de 40 de ani, ar putea deveni prima femeie care să conducă Guvernul eston, însă ea are de purtat negocieri dificile în vederea formării unei coaliții guvernamentale. Această fostă eurodeputată a spus în mai multe rânduri că exclude să guverneze împreună cu extrema dreaptă și s-a declarat deschisă oricărei alte apropieri. Estonia înregistrează o creștere economică și un nivel scăzut al șomajului, însă diferențele între regiunile acestei țări cu 1,3 milioane de locuitori sunt considerabile.

Bilanțul victimelor tornadei din Alabama crește la 23 de morți

Douăzeci și trei de persoane au fost ucise într-o tornadă, duminică, în comitatul Lee, situat în estul statului american Alabama (sud-est), potrivit unui ultim bilanț anunțat de autorități, care ar putea crește, relatează Reuters. Un bilanț anterior anunța cel puțin 22 de morți.

Salvatori au intervenit în noaptea de duminică spre luni să scoată corpuri și răniți dintre dărâmăturile a sute de case. Avertismente de tornadă erau în vigoare până duminică seara în Georgia și Alabama.

Președintele american i-a îndemnat, pe Twitter, pe locuitorii statului Alabama și din alte zone afectate să se adăpostească. “Tornadele și furtunile au fost cu adevătrat violente și ar putea să fie și altele. Familiilor și prietenilor victimelor și răniților, Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”, a scris Donald Trump. Guvernatoarea statului Alabama Kay Ivey i-a avertizat pe locuitori că ar putea avea loc fenomene meteorologice și mai violente și a anunțat că statul acționa să ajute familiile afectate.

Premierul nord-irlandez: Brexitul ar putea fi amânat în iunie

Premierul nord-irlandez Leo Varakdar consideră foarte probabilă o amânare a datei Brexitului în luna iunie, dezvăluie Sunday Independent, care citează un ministru irlandez, relatează Reuters.

“Taoiseach (premierul) ne-a spus în privat că este foarte probabil ca acesta (Brexitul) să fie amânat până în iunie”, a declarat acest ministru a cărui identitate nu a fost precizată. În opinia lui Rory Stewart, numărul doi la Ministerul britanic al Justiției, Regatul Unit riscă să fie nevoit să amâne data Brexitului - stabilită la 29 martie -, în cazul în care Parlamentul respinge încă o dată, luna aceasta, acordul încheiat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană (UE). “Eu cred că noi vom fi nevoiți să prelungim Articolul 50”, a declarat Rory Stewart duminică la Sky News, când a fost întrebat care va fi atitudinea lui May în cazul unei respingeri a acordului. Ministrul britanic al Comerțului Liam Fox a apreciat, tot duminică, că nu este posibil ca UE să fie de acord să propună regatului o amânare prelungită a datei Brexitului. Pe de altă parte, o deputată laburistă, Caroline Flint a declarat duminică că 60-70 de deputați din cadrul Partidului Laburist sunt ostili organizării unui al doilea referendum pe tema Brexitului. Săptămâna trecută, Partidul Laburist a anunțat că susține ideea unui nou referendum, într-o încercare de a împiedica fie un Brexit fără acord, fie un Brexit conservator - încheiat prin acordul lui May cu UE în noiembrie. “Cred că 60-70 de deputați din cadrul Partidului Laburist sunt tot atât de ostili ca mine unui al doilea referendum”, a apreciat Caroline Flint, aleasă într-o circumscripție care a votat în favoarea unei retrageri din UE în refrendumul din 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.