Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ANALIZĂ: Peste 6.000 de oameni din 28 de localităţi au fost evacuați din case

Ziarul de Vrancea
30 sep 2024 430 vizualizări

Peste 600 de persoane au refuzat evacuarea n 14 maşini şi 2 imobile erau ieri dimineață avariate de copacii căzuţi n

Peste 6.000 persoane din 28 de localităţi au fost evacuate, majoritatea din judeţul Galaţi, ca urmare a vremii nefavorabile, a anunţat luni dimineaţă IGSU, care precizează că au fost necesare intervenţii în 116 localităţi din 29 judeţe, din cauza efectelor ploiilor abundente şi vântului. 14 autovehicule şi 2 imobile au fost avariate de copacii căzuţi..11 persoane blocate pe un drum forestier din Covasna au fost salvate. Circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite.

”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localităţi din 29 judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Bărila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Iilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, vrancea şi municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curţi, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituţie publică, 1 depozit operator economic şi 12 străzi, cât şi pentru degajarea a 79 copaci şi 5 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi 2 imobile”, transmite IGSU.

Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localităţi din judeţele Argeş, Braşov, Galaţi şi Vaslui. Majoritatea provin din judeţul Galaţi, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în judeţul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Braşov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeş (localitatea Lereşti) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea. În acest interval, o situaţie deosebită a avut loc în judeţul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane - 8 adulţi şi 3 copii, care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier. Totodată, circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic. ”La acest moment, situaţia la nivel naţional este sub control şi nu sunt raportate situaţii deosebite. Cu toate acestea, avertizările meteorologice rămân în vigoare şi în cursul zilei de azi”, precizează IGSU, care face mai multe recomandări. 

Reprezentanţii IGSU sfătuiesc cetăţenii ca, în cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri,  să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. ”În cazul vântului puternic, evitaţi trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate. Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum”, recomandă IGSU.

Ca mai mare pensie din MAI: 4.000 euro/lună

n bugetul de pensii al Ministerului de Interne a ajuns la 1,5 miliarde de euro pe an

Peste 4.000 de euro ia cel mai bine plătit pensionar fost angajat la MAI, scrie HotNews. Casa de pensii sectorială a MAI plătește în prezent pensii militare către 113.105 de beneficiari, iar 13% dintre aceștia încasează sub 3.000 de lei, după cum a comunicat anterior Ministerul de Interne. Concret, cea mai mare pensie militară achitată în luna septembrie din acest an de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost de de 22.420 de lei net, iar cea mai mică pensie a fost de 67 de lei, au precizat la solicitarea HotNews.ro oficialii MAI.

Bugetul total este de 1,5 miliarde de euro pe an

Bugetul alocat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru plata pensiilor militare în acest an a depășit 7,3 miliarde de lei, aproape 1,5 miliarde de euro. Cheltuielile sunt în creștere cu 776,7 milioane de lei (11,7%) față de suma alocată anul trecut (peste 6,5 miliarde de lei), mai arată datele transmise, la solicitarea HotNews.ro, de către MAI. Toate pensiile militare mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu veniturile lunii octombrie, la fel ca restul pensiilor din sistemul public, schimbare fiscală care va aduce un plus de 100 de lei și celor cu pensii mai mari decât pragul neimpozabil de 3.000 de lei.

Dintre cele trei Case dedicate, cea a Armatei nu a răspuns

Pensiile militare sunt plătite de trei case sectoriale de pensii ale MApN, MAI și SRI din bugetele respectivelor instituții, dar modul de calcul al pensiilor nu e bazat pe contributivitate, ci pe criterii diferite.

Casa de Pensii Sectorială a MAI a achitat pensii militare de stat mai mici de 3.000 lei unui număr de 14.699 beneficiari, în timp ce pentru 98.406 beneficiari pensiile achitate sunt mai mari de 3.000 de lei, au comunicat la solicitarea HotNews.ro oficialii MAI.

Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații (SRI) a plătit, în această lună, pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș pentru 13.254 de beneficiari, dintre care 966 persoane au primit o pensie brută mai mică de 3.000 lei, iar alți 12.288 beneficiari au încasat o pensie brută mai mare de 3.000 lei, potrivit datelor SRI. HotNews.ro a solicitat informații și de la Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării (MApN) și vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.

Militarii cu pensii mai mari de 3.000 lei vor lua 100 lei mai mult

Pensiile militare nu au fost recalculate precum restul pensiilor din sistemul public, proces generat de intrarea în vigoare cu 1 septembrie 2024 a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și gestionat integral de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Pe de altă parte, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis în data de 11 septembrie să majoreze plafonul lunar neimpozabil de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu luna octombrie, și pentru pensiile militare de stat, la fel ca restul pensiilor din sistemul public. Impactul bugetar negativ asupra veniturilor este de 34,6 milioane lei în 2024, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că este vorba de 200.000 de beneficiari.

În prezent toate pensiile sub 2.000 de lei nu se impozitează, dar se aplică un impozit de 10% pe suma care depășește acest prag. Dacă plafonul de impozitare nu ar fi fost majorat la 3.000 de lei, pensiile militare ar fi continuat să fie impozitate cu 10% peste suma care depășește plafonul de 2.000 de lei, așa cum se întâmplă în prezent. Din luna octombrie, pensionarii militari ale căror pensii sunt mai mici de 3.000 de lei nu vor mai plăti impozitul de 10%, iar cei cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor câștiga maxim 100 de lei, exact cum se va întâmpla și cu toti pensionarii din sistemul public de pensii, după cum HotNews.ro a explicat anterior.

Atenţionare de călătorie pentru Franța emisă de MAE

posibile perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport în Franţa, unde a fost anunţată o grevă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Franţa, unde, până miercuri dimineaţă, sunt posibile perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport în contextul unei greve la nivel naţional. MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa că sindicatele reunite ale lucrătorilor din Franţa au lansat apeluri la mobilizări în vederea unei greve la nivel naţional începând de luni, ora 19:00, până miercuri, ora 08:00, pentru abrogarea reformei pensiilor şi creşterea salariilor. Transportul public urban ar putea fi, de asemenea, perturbat. Autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să consulte paginile de internet ale reţelei locale de transport pentru prognoze ale traficului şi regiei autonome de transporturi pariziene - RATP: https://www.ratp.fr/. Informaţii privind circulaţia unor linii de autobuze, tramvaie, metrouri, precum şi pentru RER, vor fi disponibile cu 24 până la 48 de ore în avans. USACgt şi sindicatul Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile (DGAC) au lansat un apel la mobilizare, ceea ce ar putea duce la perturbări ale traficului aerian. În cazul unui impact asupra traficului, DGAC ar putea solicita companiilor aeriene reducerea traficului, comunicarea urmând să se facă cu 24 de ore până la 48 de ore înainte de grevă. Pasagerii vor fi anunţaţi de eventuale anulări/întârzieri ale zborurilor prin SMS. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: Â33147052966 şi Â33147052755.

A nins pe Transalpina

Tronsonul Rânca şi Obârşia Lotrului al DN67C - Transalpina, este acoperit de zăpadă, iar pe alocuri s-a format gheată, anunţă Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, reamintind că programul de acces pe sectorul de drum cuprins între Rânca şi Obârşia Lotrului este în intervalul orar 09⁰⁰- 20⁰⁰. ”Pe DN 67C, între Rânca şi Obârşia Lotrului (Transalpina), din cauza temperaturilor scazute, s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ninsoare. Pe partea carosabilă s-a depus un strat de aproximativ 1 cm de zăpadă şi izolat pot exista porţiuni cu gheaţă”, conform DRDP Craiova. Drumarii intervin cu un utilaj dotat cu lamă şi răspânditor de material antiderapant. Ei reamintesc că programul de acces pe sectorul de drum cuprins între Rânca şi Obârşia Lotrului este în intervalul orar 09⁰⁰- 20⁰⁰.

Barometrul vizibilităţii miniştrilor - Premierul Ciolacu, ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii, pe primele poziţii

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu ocupă primele locuri în topul vizibilităţii membrilor Guvernului pe luna august, miniştrii Rafila şi Bucura Oprescu urcând de pe poziţiile 8, respectiv 9 în iulie, indică Barometrul vizibilităţii miniştrilor, analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online. Numărul miniştrilor care au sub 1000 de apariţii în presa scrisă şi online ajunge din nou la nouă în august, după ce în iulie scăzuse la cinci. Prim-ministrul Marcel Ciolacu, ocupant detaşat al primului loc în topul vizibilităţiiare în august 30.817 menţiuni în presa scrisă şi online. Şeful Executivului a înregistrat vârfuri de vizibilitate în contextul mai multor schimburi de replici şi ironii cu partenerii de guvernare, inclusv pe tema cărţii scrise de către Nicolae Ciucă, dar şi al declaraţiilor referitoare la scandalul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” şi la nominalizarea comisarului european din partea României, al declaraţiilor referitoare la creşterea plafonului pentru pensiile impozabile, dar şi al declaraţiilor pe teme economice ăi politice făcute cu ocazia unei vizite la Craiova. Pe locul al doilea în topul vizibilităţii membrilor Guvernului se află ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, care urcă de pe locul 8 în luna iulie, pe fondul declaraţiilor şi intervenţiilor referitoare la scandalul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”, dar şi al solicitărilor vizând demisia sa. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu are şi ea o ascensiune spectaculoasă în top, pe fondul dezbaterilor şi controverselor generate de reacalcularea pensiilor, ajungând pe locul al treilea în august după ce în luna iulie s-a aflat pe poziţia a 9-a. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu coboară de pe locul 2 pe locul 4, fiind urmat de colegul său de Cabinet, ministrul Finanţelor Marcel Boloş, aflat pe locul 7 în luna iulie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.