Național

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Clase de liceu întregi ocupate cu elevi de nota 3 la Evaluarea Națională

Ziarul de Vrancea
8 aug 2022 928 vizualizări

România nu pare să vrea să învețe o meserie. Clase de liceu, care te califică într-o meserie, precum mediu, agricultură sau silvicultură, sunt umplute cu elevi care au luat note mici și chiar sub 5 la Evaluarea Națională. Această stare de fapt este o regulă și nu o excepție.

Examenul de la finalul calsei a VIII-a, cunoscut drept Evaluarea Națională, repartizează elevii în licee. Evaluarea Națională nu se pică așa cum se întâmplă în cazul examenului de bacalaureat unde elevii au nevoie să obțină media minim, iar fiecare examen trebuie trecut cu cel puțin nota 5. Elevii care au terminat clasa VIII-a sunt adimiși înm liceu și cu medii finale de 2 și 3.

Cum se calculează media de admitere

Media notelor de la examenul de evaluare națională este constituită în procent de 80% din media de admitere în clasa a noua, 20% fiind media aritmetică a celor patru ani de gimnaziu. Nota admitere liceu â 80% X Media Evaluare națională Â 20% X (media notelor din clasele V - VIII)

Repartizați de computer

Elevii completează, înainte de examene, o listă cu mai multe opțiuni de liceu unde își doresc să intre. Evident, primele opțiuni sunt liceele dorite, ultimele pe listă pot fi numite de „umplutură”. În ideea ca elevul, dacă obține medie mică la Examenul de Evaluare Națională, să nu cumva să rămână un an acasă. Aspect care se întâmplă dacă nu completeze suficiente licee ca opțiune. O analiză a Newsweek România arată că elevii pun în coada opțiunilor clase de liceu care au cam aceleași specializări. Astfel, găsim numeroși elevi cu medii mici și chiar sub cinci la aceleași specializări: agronomie, mediu, turism, resurse naturale. Există și cazuri în care elevi cu note mici la examenul de limba română au ajuns la clase de filologie, iar alții cu note mici la examenul de matematică au ajuns la clase de matematică-fizică

În județul Giurgiu, există licee de „resurse naturale și protecția mediului”: Liceul Tehnologic Prundu, Liceul Tehnologic Mihai Viteazu, Călugăreni și Liceul Tehnologic Comana. Specializările sunt silvicultură, agronomie sau protecția mediului. La Liceul din Prundu, la Agricultură, elevi au intrat cu note între 3,59 și 3,62. Un număr de 80 de elevi din 100 care au intrat la „protecția mediului” au avut media la Evaluarea Națională sub 6. La Liceul din Comana, dar la Silvicultură s-a intrat cu note de 3,82 și 3,83. Din 24 de elevi, 20 au fost repartizați cu medii sub 6. 70% dintre elevii care au intrat la „agricultură” au avut media sub 6. La „protecția mediului”, la liceul din Călugăreni, s-a intrat cu note de 4. În Vrancea, nu vrea nimeni să meargă de bunăvoie la specializarea „științele naturii”. Elevii sunt repartizați cu medii de 2 la Liceul Teoretic Grigore Gheba. Elevii nu vor să studieze nici economie. La această specializare, la Liceul Tenologic Eremia Grigorescu se intră cu medii de 3. În județul Ilfov, un sfert dintre elevii care au ales profilul economic au luat sub 5 la Evaluarea Națională.

Frauda de la bacalaureat

Mulți elevi nu se descurcă foarte bine nici la celălalt examen major: bacalaureatul. Deși, timp de patru ani reușesc să promoveze tocmai la materiile care iau note de 2 și 3 la bacalaureat. Numeroși elevi au fost trecuți prin liceu fără ca materia să se „prindă” de ei. Tinerii de la clase de matematică-fizică au reușit să ia note sub cinci exact la materia principală de studiu. Același lucru se întâmplă cu elevii din clasele de filologie. Atunci când în același liceu ai elevi de la profilul uman care nu iau note de trecere la română, iar alții de la profilul real nu obțin 5 la matematică la bacalaureat te poți gândi că există un mecanism care promovează furtul în respectivele instituții de învățământ.

Copii pierduți

Ministerul Educației a anunțat că peste 126.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022, 111.329 fiind din promoția curentă, iar ceilalți din seriile trecute. Potrivit „Raportului despre starea învățământului 2007 – 2018”, consultat de Newsweek România, în anul 2009-2010 s-au înscris pe clasa I-a un număr de 203.895 de elevi. Cum din promoția curentă s-au înscris la bacalaureat 111.329, rezultă că un număr de 92.566 de elevi nu au mai ajuns să dea bacalureatul.

Iodura de potasiu dă peste cap activitatea în cabinetele medicilor

medicii de familie susțin că pacienții cu probleme urgente vor avea de așteptat zile sau săptămâni din cauza celor care vor veni să-și ia iodura de potasiu, cum a recomandat Alexandru Rafila

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie atrage atenția că cei care vor merge la medicul de familie cu diferite probleme de sănătate vor avea de așteptat câteva zile sau chiar săptămâni, până când vor obține o programare, deoarece cabinetele vor fi aglomerate de cei care vor veni să ridice rețetele pentru iodura de potasiu, așa cum a îndemnat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie atrage atenția, într-un comunicat de presă, că la medicii de familie au prioritate urgențele medico-chirurgicale și mai nou cei care vor să își ridice rețeta pentru iodura de potasiu. “Având în vedere anunțul ministrului Sănătății cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripției cu iodură de potasiu, aducem la cunoștință pacienților cu probleme de sănătate curente că este posibil să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie. Au prioritate urgențele medico-chirurgicale și, conform indicațiilor ministrului Sănătății de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afișată pe siteul ministerului”, transmite Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Federația mai arată că rețetele vor fi ridicate fizic de la medicul de familie și nu vor fi transmise electronic. “Atenționăm că rețetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că și Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri și pentru consultațiile programate. Ne cerem scuze pacienților noștri pentru situația în care am fost puși din nou de ministrul Sănătății”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că sistemul de distribuire către populație a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este „perfect funcțional”. Alexandru Rafila a făcut apel la populația eligibilă să ia de la medicii de familie rețetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii

Nicușor Dan: Sincer, nu îmi fac niciun fel de calcul pentru 2024

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat, luni seară, că preocuparea sa în acest moment nu este o nouă candidatură la Primăria Capitalei, ci dorește să se concentreze pe proiectele demarate deja. Dan a adăugat că nu își face niciun calcul pentru anul 2024, dar, în cazul în care va fi o “luptă” stânga-dreapta pentru postul de edil al Bucureștiului, un scenariu realist ar fi să aibă susținerea PNL-USR-PMP de care se bucură în prezent în Consiliul General al Capitalei. Întrebat luni seară, la B1 TV, despre o eventuală susținere din partea PNL pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, în condițiile în care Gabriela Firea a lăsat să se înțeleagă că ea ar putea fi susținută de PNL și PSD pentru postul de edil al Bucureștiului, Nicușor Dan, a precizat că pentru moment se concentrează pe proiectele sale. “Pentru moment, preocuparea mea e ca în acești 2 ani și jumătate să fac lucrurile care le-am angajat să le fac pentru bucureșteni. În administrația publică lucrurile durează, faci astăzi proiectul și îl vezi peste 3-4 ani. Și mai este un lucru important, cred că ceea ce am făcut eu în administrarea Bucureștiului a fost să trasez acele linii mari strategice pe care să mergem în continuare, fie că vorbim de semaforizare, fie că vorbim de transportul public, fie că vorbim de metroul la suprafață, fie că vorbim de radialele până în autostrada de centură, sunt lucruri mari, nu hai să mai punem un semafor aici, un semafor aici, un semafor aici. Rezultatul acestor planuri mari se vede în ani”, a declarat Nicușor Dan. Primarul general al Capitalei a ținut să sublinieze că are în prezent susținerea PNL, USR și PMP. Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a declarat, miercuri seară, că, dacă cetățenii o vor vota la viitoarele alegeri, se va întoarce ca primar general al Capitalei

Ionuț Stroe: Cu siguranță rotativa se va produce. PNL respectă angajamentele

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a explicat că rotativa de la conducerea Guvernului se va produce cu siguranță și a transmis că PNL își va respecta angajamentul și obligațiile asumate în cadrul coaliției. Ionuț Stroe a precizat că protocolul semnat la nivelul coaliției de guvernare va fi respectat întru totul. “Partidul Național Liberal respectă angajamentul și obligațiile asumate în momentul construirii acestei coaliții și, evident, protocolul va fi respectat. Cu siguranță rotativa se va produce”, a declarat Ionuț Stroe. Liderul PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru susținea, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcția de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la granițe, nu ar fi un semnal bun.

Adolescent reținut pentru șantaj: a blocat contul de social-media unei tinere

Un adolescent de 18 ani din județul Timiș a fost reținut pentru 24 de ore, după ce i-a blocat contul de social-media unei femei de 23 de ani, apoi i-a cerut 200 de euro pentru a-l debloca. Polițiștii au organizat un flagrant și l-au prins pe bărbat. “La data de 06 august a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 23 de ani, cu privire la faptul că un băiat necunoscut ar fi abordat-o pe o rețea de socializare în cursul aceleiași zile și i-a relatat faptul că i-a blocat contul la aceea aplicație, cerându-i o sumă de 200 de euro pentru a-l debloca ulterior”, transmite IPJ Timiș. Femeia a stabilit locul de întâlnire în parcarea unui supermarket din Timișoara, pentru a-i remite tânărului suma de 200 de euro. Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore pentru șantaj, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.