Național

Modificarea Codurilor penale. Kovesi: Dacă intră în vigoare, DNA se închide

Ziarul de Vrancea
14 dec 2017 713 vizualizări

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat ieri că ultimele modificări pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale vor priva investigatorii de instrumente eficiente de investigare.

„Vom fi obligați ca persoanele anchetate să fie anunțate înainte de orice fel de investigații. Ce investigații mai poți să faci, când acea persoană știe că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a spus Kovesi. „Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide”, a adăugat ea.

Anterior, Direcția Națională Anticorupție a avertizat că modificările pe care majoritatea PSD-ALDE-UDMR intenționează să le aducă Codului penal și Codului de procedură penală „vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile”. „Directiva Europeană este folosită doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi și de a dovedi infracțiuni, iar scopul acestor modificări nu are nicio legătură cu prezumția de nevinovăție”, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Alo, domnul politician, “noi am primit o sesizare la DNA ca veți primi mită”

Într-o intervenție la Digi24, Codruța Kovesi a vorbit din nou despre „efectul devastator” pe care îl va avea modificarea Codurilor penale, dacă unele amendamente sunt aprobate în forma în care au fost propuse. „Elimină foarte multe dintre elementele investigative, dintre posibilitățile de anchetare pe care noi le avem. Există o modificare care va obliga procurorii ca, imediat după înregistrarea unei sesizări, procurorii să anunțe acea persoană. Dacă noi, la DNA, primim o sesizare că un primar sau un director de instituție publică a cerut mită pentru a atribui un contract, noi imediat va trebui să anunțăm acea persoană: știți, noi am primit o sesizare la DNA ca dvs veți primi mită. Din acest moment, aveți dreptul să participați la toate actele, să vedeți toate actele pe care noi le facem ca să vă prindem cțnd primiți mită”, a explicat șefa DNA. Ea a spus că procurorii nu vor mai putea folosi într-o altă cauză rezultatul unei percheziții informatice. „Dacă noi, în activitatea noastră, facem o percheziție informatică cu autorizare din partea judecătorului, pe lângă documentele pe care noi le căutăm sau mailurile care ne interesează, noi găsim un fișier video și pe imagini vedem că s-a produs o crimă, un fișier video unde rezultă o infracțiune de pornografie infantilă, potrivit legii nu putem face nimic cu acele fișiere. Dimpotrivă, ele trebuie distruse. În acest fel, se elimină principalele modalități de investigare”, a spus Kovesi. Șefa DNA mai spune că aceste modificări, dacă vor fi adoptate, vor afecta activitatea tuturor procurorilor, nu doar pe cea a direcției pe care o conduce. „De exemplu, se dezincriminează infracțiunea de mărturie mincinoasă. Va afecta și cauzele aflate pe rol, pentru că se aplică principiul legii cele mai favorabile. Orice persoană audiată ca martor va avea dreptul să spună ce vrea. Există un risc imens să se ajungă la erori judiciare. Nu va exista nicio sancțiune dacă acesta minte”, a arătat ea.

Parchetul General: Amendamentele indică o preocupare exclusivă pentru drepturile inculpaților

Parchetul General susține că amendamentele depuse pentru modificarea Codurilor penale vor avea ”consecințe negative asupra procesului penal” și vor modifica arhitectura acestuia, în sensul îngreunării actului de urmărire penală. În plus, procurorii susțin că se pune mai mult acceentul pe respectarea drepturilor procesuale ale inculpaților și mai puțin ale persoanelor vătămate. ”Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficiență a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicție atât cu standardele europene în materie, cât și cu prevederile interne, validate de Curtea Constituțională”,  arată Parchetul. ”Nu în ultimul rând, subliniem faptul că instituirea unei răspunderi penale a autorității judiciare, în sensul interdicției de a comunica informații de interes din activitatea de urmărire penală este în contradicție cu jurispudența Curții Europene a Drepturilor Omului care recunoaște necesitatea aducerii la cunoștința publicului a informațiilor de interes public, cât și cu prevederile art. 31 din Constituția României, potrivit cărora dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”, au mai transmis procurorii. Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache a amânat pentru luni dezbaterea și votul modificărilor propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumția de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.