Național

Moartea unui senior liberal

Ziarul de Vrancea
15 sep 2017 595 vizualizări

Quintus s-a stins vineri din viață, la o sută de ani și după 80 de ani de liberalism n Consiliul Național al PNL a fost amânat

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus s-a stins vineri din viață. Născut în 1917, în plin Război Mondial, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris în PNL la vârsta de 19 ani, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deținut politic în perioada comunistă, iar după Revoluție a fost președinte al PNL, ministru al Justiției, deputat și de două ori senator. Mircea Ionescu Quintus a fost decorat de președintele Klaus Iohannis în luna martie, cu o zi înaintea împlinirii vârstei de o sută de ani.

Ultimul eveniment public la care a participat a fost ceremonia de la Palatul Cotroceni, care a avut loc în 17 martie. Seniorul liberal a fost decorat de președintele Iohannis cu Ordinul "Steaua României" în grad de ofițer, fiind al treilea președinte care i-a oferit o distincție, după Ion Iliescu și Traian Băsescu.  El a luat parte, tot în luna martie, și la Consiliul Național de Coordonare al PNL, unde liberalii au stabilit calendarul și regulile alegerilor interne din partid. „Sunt membru al PNL de 80 de ani. Împreună cu tatăl meu am trăit 100 de ani în acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau mișca în vreun fel adeziunea la el și încrederea în el. Abia aștept momentul în care să felicit pe următorul președinte, pe noul președinte al PNL, să-l asigur de sprijinul meu și să vă asigur pe toți care luptăm pentru victoria PNL”, le-a spus seniorul liberal mai tinerilor săi colegi.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat, vineri, la Brașov, unde liberalii s-au întâlnit pentru ședința Consiliului Național al partidului, că propune amânarea acesteia cu două săptămâni, după decesul lui Mircea Ionescu Quintus.

 

“Ce mai înseamnă suta azi?”

 

Mircea Ionescu Quintus s-a născut pe 18 martie 1917, într-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu Quintus, a deținut nu mai puțin de nouă mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atât în cariera de jurist, cât și în afinitatea politică pentru liberalism.

Mircea Ionescu Quintus spunea că i-a avut ca mentori pe Nicolae Iorga și pe Gheorghe Tătărăscu, despre cel din urmă spunând că a fost cel care a reușit să-l țină departe de Mișcarea Legionară, atât de la modă printre tinerii și intelectualii din perioada interbelică. În al Doilea Război Mondial a luptat inițial pe frontul de est, ajungând până la Cotul Donului, iar ulterior, după ce România a întors armele împotriva Germaniei naziste, Quintus a ajuns până în Cehoslovacia, în Munții Tatra. Pentru că nu a renunțat la convingerile liberale, Quintus a suferit represaliile regimului comunist îndreptate împotriva membrilor partidelor istorice. A stat mai mulți ani în lagăre, inclusiv la Canalul Dunăre - Marea Neagră. În 1954, când a fost eliberat de la Canal, a fost racolat de Securitate. A spus ulterior că nu a avut puterea să refuze fosta poliție politică a regimului comunist, dar că nu a deranjat pe nimeni prin declarațiile date Securității. În 2000, pe când Mircea Ionescu Quintus era președintele Senatului, CNSAS a făcut public faptul că fusese informator al Securității. A contestat decizia, iar doi ani mai târziu instanța a decis că liberalul nu a făcut poliție politică. Mircea Ionescu Quintus a fost scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, el publicând mai multe volume de epigrame. Una dintre acestea a rostit-o anul trecut pe scenă, cu ocazia aniversării a 99 de ani: ”Spre sută anii se adună / Ca prin păduri, semeții brazi / Și s-or găsi destui să spună / Ce mai înseamnă suta azi?”.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.