Național

Moartea unui actor

Ziarul de Vrancea
18 oct 2017 781 vizualizări

Reacții după moartea Olgăi Tudorache: "Numai când tăcea pe scenă și te emoționa"

”Eu consider că era una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului și filmului românesc. Domnia sa când juca avea o încărcătură încât tăcerea ei vorbea, adică numai când tăcea pe scenă și te emoționa. Din păcate, astăzi, tăcerea ei e tristă”. Asta crede actorul George Ivașcu, director al Teatrului Metropolis din București, unde Olga Tudorache a jucat ultimul său spectacol. ”Din păcate, ultimul spectacol pentru care domnia sa a urcat pe scenă a fost la Metropolis (spectacolul «Pește cu mazăre», pe care l-a și regizat, n.r.) și de asta cred că cel mai onorant, atât pentru public, cât și pentru teatrul românesc, este ca acea sală, Sala Mare, să îi poarte numele. Cât de curând”, a adăugat actorul.

George Ivașcu a mai spus, pentru News.ro, că în ciuda aparenței, Olga Tudorache nu era un om dur, ci o persoană plină de sensibilitate și umor. ”În ciuda aparenței, a faptului că părea un om dur, o stâncă, așa cum se caracteriza chiar dânsa, nu era așa. Era un om plin de sensibilitate, de umor. De aceea a și fost o profesoară extraordinară – avea o generozitate, o aristocrație rar întâlnită. O doamnă, o mare doamnă!”, a spus actorul. ”De la dânsa am învățat un mod special, real de a iubi făcând, pentru că eu consider că a fost prima mare actriță care a jucat pe scena Teatrului Metropolis, acesta construindu-se atunci. A fost un semn de mare iubire, prin fapte”, a mai spus el.

Actrița Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internată din 9 octombrie. S-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din județul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru și a intrat în echipa Teatrului Tineretului din București, unde a jucat până în anul 1966. Supranumită "doamna teatrului românesc”, este cunoscută pentru roluri precum Vitoria Lipan din ”Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, Regina din "Regina mamă", de Manlio Santanelli, spectacol jucat la TNB, și mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970.

 

Dosarul Belina: Atac pe reduta “Curtea Constituțională”

Tăriceanu a anunțat că luni sesizează CCR în cazul Belina, pe motiv de conflict între DNA și Guvern

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că luni va depune la Curtea Constituțională (CCR) sesizarea privind un presupus conflict juridic între puterea judiciară și cea executivă determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina. Liderul ALDE a făcut acest anunț la finalul ședinței coaliției de guvernare. Tăriceanu a amintit că a spus că se consultă cu specialiștii pe această temă, iar miercuri dimineață a primit punctul de vedere al acestora. ”Luni depun la CCR sesizarea despre care am vorbit”, a adăugat președintele Senatului.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, la finalul lunii septembrie, după ce DNA a anunțat anchetarea transferului brațului Pavel și a insulei Belina din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman prin Hotărâre de Guvern (HG), că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze HG-uri revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de Ministerul Justiției. El a precizat atunci că judecătorii constituționali vor trebui să precizeze dacă, în condițiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce privește ordonanțele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern. Ca urmare a declarațiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind că acestea sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar și că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal. O zi mai târziu, Liviu Dragnea a spus că, atunci când ministrul Justiției va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adăugând: ”dacă ministrul vine într-adevăr”. Tudorel Toader nu a mai prezentat însă în Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anunțat, după o întâlnire cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că acesta din urmă va sesiza Curtea Constituțională. În aceeași zi, câteva ore mai târziu, Tăriceanu, l-a contrazis pe liderul spunând că nu a luat nicio decizie în privința sesizării Curții Constituționale pe dosarul Belina, ci doar a cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialiști în drept constituțional, să facă o analiză, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea CCR în privința unui potențial conflict între Guvern și DNA.

Pe 22 septembrie, DNA a anunțat că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Potrivit ordonanței întocmite de procurori, în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual și HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituției României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate. n

Studiu: Dorința de cumpărare a românilor a crescut

Consumatorii din România au arătat o dorință semnificativ mai mare de a face achiziții în al treilea trimestru al acestui an, în contextul în care înclinația către consum a populației din celelalte 27 de țări ale UE a continuat să crească, arată rezultatele studiului GfK privind climatul de consum în Europa pentru trimestrul al treilea din 2017, publicate ieri. În ciuda creșterii veniturilor și a reducerii TVA-ului față de aceeași perioadă a anului trecut, consumatorii din România s-au arătat prea puțin dispuși să își schimbe opinia asupra perspectivei economice în timpul trimestrului al treilea. ”După un trimestru doi cu variații minime, așteptările economice au fluctuat pe parcursul trimestrului III, revenind la aproximativ același nivel ca la finalul trimestrului anterior. Luna septembrie s-a încheiat la valoarea de 6,3 puncte, cu aproape un punct mai puțin decât la finalul trimestrului II, dar cu 5 puncte peste valoarea din aceeași perioadă a anului trecut”, se arată în comunicat. Tendința din România a fost observată și în celalte state din UE.

 

Victor Rebengiuc, decorat ieri de președintele Iohannis

 

Victor Rebengiuc a fost decorat cu Ordinul Steaua României în rang de Cavaler de către președintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc ieri la Palatul Cotroceni. Născut pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc este considerat după peste 60 de ani de activitate unul dintre cei mai mari actori români, cu roluri memorabile atât în teatru, cât și în film. Este actor la Teatrul Bulandra din București din anul 1957, dar a jucat și pe scena Teatrului Național și a Teatrului Mic. În cinematografie este cunoscut pentru rolurile din ”Pădurea spânzuraților” (1964), ”Tănase Scatiu” (1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), ”Pădureanca” (1987), ”Moromeții” (1987), ”Balanța” (1992), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), ”Nunta mută” (2008), ”Medalia de Onoare” (2009) ș.a. Din 1965 este căsătorit cu actrița Mariana Mihuț, alături de care a jucat în specatacolul de succes ”O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale.

 

Medic și asistentă, răniți după ce ambulanța a fost lovită de o mașină

Un medic și asistenta aflați într-o ambulanță care mergea la un caz medical în comuna Dumbrăvița din județul Timiș au fost răniți după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un autoturism și proiectată într-un stâlp. Potrivit polițiștilor, accidentul a avut loc în comuna Dumbrăvița, aflată la aproximativ un kilometru de Timișoara. Echipajul medical se deplasa la un copil a cărui familie solicitase ajutorul de specialitate. La un moment dat un autoturism i-ar fi tăiat calea autoutilitarei SAJ, lovind-o, și apoi a proiectat-o într-un stâlp. În urma impactului, stâlpul a fost frânt. Medicul și asistenta din ambulanță au fost răniți. Ei au fost preluați de o altă ambulanță și au fost duși la spital pentru îngrijiri și investigații. Polițiștii au început cercetările pentru a stabili cum s-a petrecut accidentul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.