Național

Miron Cozma despre dosarul Mineriada: Se vrea tergiversarea procesului până moare Iliescu

Ziarul de Vrancea
28 mar 2018 828 vizualizări

Fost lider al minerilor se laudă că a bătut “20.000 de milițieni” și spune că nu-i este teamă se întoarcă la închisoare

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma s-a arătat nemulțumit de modul în care se judecă dosarul Mineriadei din iunie 1990, susținând că intenția celor din justiție este ca procesul să dureze cel puțin 20 de ani sau probabil până "moare" Ion Iliescu. Miron Cozma este inculpat în acest dosar pentru infracțiuni contra umanității, el fiind de altfel singurul dintre acuzați care a venit ieri la procesul care se desfășoară la Tribunalul București. După câteva ore de stat în sala unde au loc dezbaterile, Miron Cozma a ieșit pe treptele tribunalului și a făcut declarații. "La modul în care se desfășoară procesul, cred că este o intenție a celor din justiție ca acest proces să dureze cel puțin 20 de ani sau poate până moare Iliescu. Acest proces se vrea tergiversat, probabil să moară Iliescu. Sau să mai dispară și Petre Roman, să își ia elan în țările spaniole (...). Au apărut mii de părți civile. Pe motivația asta să vedeți cât se va întinde procesul. O să dureze, dacă se va judeca vreodată, cel puțin 10 ani, pe motivația că vor fi audiate victimele și se va întinde la nesfârșit. Eu vreau adevărul", le-a spus Cozma jurnaliștilor.

Huiduit pe treptele tribunalului

Fostul lider al minerilor a arătat că lui nu îi este frică de pușcărie și s-a lăudat că a bătut cu minerii săi 20.000 de "milițieni" la Costești. "Am stat 11 ani în pușcărie și nu a mișcat nimeni în fața mea. Vă aduceți aminte că am făcut concert la Rahova cu BUG Mafia. (...) Am bătut 20.000 de milițieni la Costești cu 7.000 de mineri. Victor Ciorbea a disponibilizat 30.000 din armata mea de 43.000 de mineri din Valea Jiului. Am rămas cu 13.000 și au crezut că m-au învins. Am luat 7.000 de mineri și am bătut 20.000 de polițiști și jandarmi. Scrie în rechizitoriu", a adăugat Cozma. Miron Cozma a fost întrerupt de mai multe ori de câțiva bărbați, care l-au huiduit și i-au reproșat că el este cel care i-a adus pe mineri în București, în iunie 1990. Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe fostul președinte Ion Iliescu, Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al SRI, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general și șef al Direcției Procuraturilor Militare. Procurorii susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.