Național

Ministrul Justiției: Voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp

Ziarul de Vrancea
17 mai 2017 757 vizualizări

Anunțul lui Tudorel Toader vine după ce Liviu Dragnea l-a amenințat voalat cu demiterea din Guvern

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ieri dimineață, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp și cu respectarea termenelor și procedurilor legale". El a mai spus că urmează să discute, în plenul ședinței CSM, solicitarea Consiliului, transmisă marți Ministerului Justiției, privind arhiva SIPA. Toader a precizat că a primit adresa CSM marți seară.

Anunțul lui Tudorel Toader vine după ce Liviu Dragnea l-a amenințat voalat cu demiterea din Guvern

 

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ieri dimineață, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp și cu respectarea termenelor și procedurilor legale". El a mai spus că urmează să discute, în plenul ședinței CSM, solicitarea Consiliului, transmisă marți Ministerului Justiției, privind arhiva SIPA. Toader a precizat că a primit adresa CSM marți seară.

Ulterior, la plecarea de la CSM, întrebat de jurnaliști dacă a luat această decizie ținând cont de declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, ministrul Justiției a răspuns: "Sunt aprecierile dumneavoastră". "Eu am decis să desecretizez arhiva SIPA pentru că este un subiect care s-a repetat de multe ori în spațiul public, de regulă la venirea unui nou ministru, se pare că este un subiect care prezintă interes și atunci voi desecretiza această arhivă".

Președintele PSD, Liviu Dragnea, declara, luni seară, la Antena 3, că dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, este "un om corect și de bună-credință", atunci va desecretiza raportul făcut în cadrul ministerului cu privire la dispariția unor dosare din arhiva SIPA, în caz contrar, încrederea pe care o are în el va fi "aproape de zero”.

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justiției o adresă în care solicită informații despre situația arhivei SIPA. Propunerea de a cere explicații Ministerului Justiției (MJ) legate de arhiva SIPA a fost formulată marți în ședința de plen a CSM de către judecătoarea Gabriela Baltag, iar plenul a votat în favoarea transmiterii acestei adrese. "Am cerut să aflăm care e situația arhivei SIPA, ce s-a întâmplat după anul 2005, când s-a dispus desființarea arhivei SIPA, dacă a existat o inventariere, dacă au existat rapoarte unde au fost transmise, toate amănuntele de genul acesta”, a declarat președinta instanței supreme, Cristina Tarcea. Ea a mai spus că nu știe ce conțin arhivele SIPA, precizând că în perioada în care se știa de existența acestui serviciu ea era judecător și existau "serioase temeri din partea magistraților, în sensul că datele existențe în cadrul acestei arhive ar fi de natură a influența într-un fel sau altul cariera și viață profesională a unui judecător".

Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA - care ar conține de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraților - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase și chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție a fost înființat în 1991, ca structură în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, și trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiției, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe și de protecția magistraților.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.