Național

Medic: Unul din patru români are o problemă de sănătate mintală

Ziarul de Vrancea
10 oct 2018 877 vizualizări

Unul din patru români are o problemă de sănătate mintală, iar legislația actuală în domeniu ar trebui să recunoască faptul că bolile psihice reprezintă o problemă în creștere și mai importantă decât bolile fizice, care survin la serviciu, au atras atenția specialiștii în sănătate mintală, la Conferința națională "Sănătatea mintală la locul de muncă", care a avut loc marți.

"Recunoașterea curentelor moderne, aceste fenomene noi care au apărut în România - munca la distanță prin internet și munca prin migrație. Integrarea în muncă a celor care au deja probleme de sănătate mintală - angajatorii trebuie să aibă cultura omului care are unele dificultăți, dar nu dificultățile contează, ci ceea ce omul știe să facă. Mai cerem să fie introdusă în legea sănătății mintale și ideea că o tulburare mintală este la îndemâna oricărui român - unul din patru români are o problemă de sănătate mintală. Acest lucru nu este o rușine, este un fenomen de care trebuie să ne ocupăm deschis", a declarat medicul neuropsihiatru Cristian Andrei.

La rândul său, senatorul ALDE Dorin Bădulescu, președintele Comisiei pentru drepturile omului, a afirmat că specialiștii ar trebui să vină cu o inițiativă în domeniul sănătății mintale: "Sănătatea mintală a angajaților trebuie să se concretizeze într-o lege a prevenției, o lege care să fie prezentă în toate politicile publice, strategiile, programele naționale, fie că e din mediul public fie că e din mediul privat", a spus senatorul. El a lansat în discuție și ideea ca, în viitorul apropiat ziua de muncă să fie de șase ore sau să se introducă o zi de muncă la domiciliu pe săptămână.

Medicul Cristian Andrei a precizat că bolile fizice, cum ar fi ulcerul, bolile de inimă, chiar și unele boli neurologice, boli metabolice, pot fi controlate astfel încât să rămână constante ca incidență în funcție de meserie, dar bolile psihice cresc, explodează: "Sunt tineri care muncesc online pentru cineva din Australia sau SUA și habar nu are nimeni din societatea românească cât stă acel tânăr pe calculator. Tânărul muncește 12 - 14 ore și protecție pentru el nu există din punct de vedere al sănătății mintale la locul de muncă. Alt fenomen care se întâmplă este faptul că o mamă care are trei copii se duce și muncește în Germania, în Marea Britanie sau Spania și nimeni nu știe câte ore de muncă face această femeie, ce impact are această viață asupra copilului de acasă, ce se întâmplă cu acest copil din punct de vedere emoțional", a arătat Cristian Andrei.

Pe de altă parte, doctorul Theodor Hărătău, directorul executiv al Fundației Romtens, a susținut că angajatorii români, atunci când sunt confruntați cu o problemă de sănătate mintală gravă pe care o are unul dintre angajați, abordarea lor este pur individuală, nu își doresc măsuri colective: "Abordare care vine în contradicție cu tot ceea ce înseamnă bune practici europene, care nu mai sunt ghiduri, în anumite țări sunt deja legiferate, la noi nu."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.