Național

Medic: Majoritatea persoanelor mușcate de căpușe nu fac boala Lyme

Ziarul de Vrancea
13 iun 2017 2220 vizualizări

Boala Lyme este o afecțiune care se transmite prin mușcătura căpușelor infestate cu bacteria Borrelia Burgdorferi, dar majoritatea celor care sunt mușcați de căpușe nu contactează această boală, afirmă medicul primar Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș".

Acesta a vorbit despre simptomele și tratamentul bolilor contactate prin mușcătura de căpușă. "Nu neapărat toți cei care sunt mușcați fac boala Lyme, marea majoritate nu fac. Sunt înregistrate un număr mic de cazuri. Însă căpușele pot să transmită numeroase boli, cum ar fi boala Lyme, febra butonoasă, encefalită de căpușe — care este o infecție virală rară în România, mai mult în Transilvania, mult mai frecventă este în Europa Centrală. A venit sezonul, asta e, au ieșit căpușele, se iese la iarbă verde și crește și riscul de a intra în contact cu căpușa, iar ea se atașează de tegumentul uman, fără să anunțe", a declarat Corneliu Popescu. Medicul subliniază că este foarte important, în momentul în care ieșim în natură, să ne controlăm când revenim acasă ca nu cumva să avem vreo căpușă. Copiii trebuie verificați foarte bine, pentru că ei stau cel mai mult prin iarbă, avertizează medicul, căpușele pot fi oriunde — din zona păroasă a capului până în picioare. "Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore. Cea mai frecventă este boala Lyme, eritemul migrans, care se tratează cu antibiotic. În momentul în care avem imagine clinică de eritem migrans, apare o leziune cutanată nepruriginoasă, deci nu te mănâncă, nu doare, o vezi doar că e întinsă așa ca în pata de ulei pe oriunde pe tegument. Nu apare neapărat în zona pișcăturii, de asta se și numește eritem migrans pentru că el poate să apară în alte zone", a explicat doctorul.

La Spitalul “Victor Babeș“ vin zilnic, în perioada verii, oameni mușcați de căpușe, săptămâna trecută înregistrându-se într-o singură zi 50 de cazuri.

Potrivit medicului, este foarte important să se depisteze imediat după mușcătura de căpușă, pentru că în acest fel sunt minimalizate șansele de a contacta vreo boală. "Căpușa își face treaba ei, se hrănește și pleacă singură, nu rămâne acolo luni de zile. Nu sunt toate infestate, unele nu transmit nicio boală. Dacă trece o perioadă mai lungă de timp de când e atașată, atunci persoana respectivă va trebui să ia profilaxie cu antibiotic", a precizat medicul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.