Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Medic, despre salariile din sănătate: Au ras tot ce se putea rade!

Ziarul de Vrancea
23 apr 2018 895 vizualizări

El afirmă că, în disperare de cauză, „artizanii din umbră” ai legii au imaginat o găselniță: plantarea unei „strâmtori” în calea veniturilor promise

”O adevărată «Scilla și Caribda financiară», cu rol de strivire a câștigurilor nete, obținută prin tăierea sumelor necesare plății sporurilor la maxim 30% din suma totală a salariilor din bugetul de cheltuieli salariale ale ordonatorilor superiori de credite ale spitalelor, fie că erau ministere sau autorități publice locale. Asta deși se știa că pe plan național, în medie, acest procent era de peste 45%! Altfel spus, s-a decis o reducere cu o treime a acestor sume (15% din 45%)! Dar care reducere nu se aplica doar celor cu salarii mărite (medici și asistenți medicali - la care s-au adăugat, pe șest, și șoferii de la Ambulanță), ci și tuturor celorlalte categorii profesionale din domeniul sănătății publice (vreo 12 la număr), care urmau „să piardă la salariu”, adică să li se micșoreze venitul net o dată cu luna martie 2018. Tocmai prin micșorarea în medie cu o treime a sporurilor!”, mai spune medicul. Acesta afirmă că au fost vizate nu doar sporurile specifice aferente specialităților de mare anduranță (de ATI, de boli infecțioase, de psihiatrie, de arsuri, de anatomie patologică, etc), ci și sporurile asociate muncii în gardă. ”Garda e acea perioadă de timp în care națiunea fie doarme, fie e în zile libere sau de sărbătoare legală!. Au ras tot ce se putea rade! Dar nu cu briciul, ci cu sabia de samurai! Dintr-o lovitură! Arma folosită a fost Regulamentul de sporuri în sănătate, adoptat pe repede înainte, dar căruia nu i-au asociat și obligatoriile «instrucțiuni de folosire», numite oficial «norme de aplicare». De aici începe marea brambureală!”, mai spune Dan Grigorescu.

“Ceaușescu ar fi invidios”: Pătraru, amenințat de conducerea TVR că nu va mai apărea pe post

Dragoș Pătraru a spus, luni seară, la finalul emisiunii sale, „Starea Nației”, difuzată de Televiziunea Română, că a fost înștiințat în scris de „conducerea superioară” că emisiunea va fi scoasă din program dacă „va mai vorbi prostii” în cadrul acesteia. „Am fost înștiințați în scris de conducerea superioară că dacă mai vorbim ceva prostii aici la emisiune vom fi scoși de pe post. Așa că să știți ce s-a întâmplat cu noi dacă am dispărut”, a spus Dragoș Pătraru, la finalul emisiunii. „Vor scriptul dinainte. Până acum nu l-au vrut, dar acum vor scriptul, să vadă ei ce zicem acolo la emisiune. Ceaușescu ar fi invidios”, a adăugat el. În cadrul emisiunii, Pătraru a spus și că nu știe dacă „are voie” să spună ceva despre Gabriel Oprea, pentru că acesta are în continuare un reprezentant în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. El a făcut remarca în legătură cu o știre despre un protocol încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Public. „Nu știu o chestie, că am fost atenționat de noua conducere… Nu știu dacă am voie să spun ceva la emisiune de domnul Gabi Oprea, că reprezentantul dânsului în Consiliul de Administrație trecut de la TVR e și acum în Consiliul de Administrație. și atunci când a fost în Consiliul de Administrație mi-a zis să nu vorbesc despre domnul Oprea. Nu știu dacă am voie acum, sper să nu am probleme”, a spus Dragoș Pătraru.În replică, președintele - director general al TVR Doina Gradea a declarat, ieri, că Dragoș Pătraru nu a fost amenințat de nimeni din conducerea Televiziunii Române și că realizatorul TV are un contract care conține "clauze diverse" și care trebuie respectat de ambele părți, dar a precizat că în niciun caz nu este vorba despre resticții privind subiectele sau modul de abordare.

Paradox: Persoanele de 35 de ani, mai pesimiste decât cele de 55 de ani

 Persoanele de 35 de ani sunt mai puțin optimiste cu privire la viitor decât cele de 55 de ani, iar acest lucru sfidează logica, se arată într-o analiză a Saxo Bank remisă, ieri, Agerpres. "Va rog să-mi explicați cum se poate ca un om de 35 de ani să fie mai puțin optimist cu privire la viitor decât unul de 55 de ani! Sfidează logica, natura și rațiunea. Este cazul tinerilor care simt durerea actualei realități economice: este greu să găsești un loc de muncă decent sau chiar un interviu pentru un loc de muncă atunci când ai nevoie de un doctorat ca să poți începe. Tinerii sunt tot mai îndatorați de costurile educației și sunt excluși de la posibilitatea de a urca pe scara proprietății imobiliare", susține Steen Jakobsen, economist și CIO la Saxo Bank.

În afară de asta, spune el, tehnologia cu care au crescut nu-i eliberează, ci le oferă doar distracții fără sens în spațiul social media.

"Am permis economiei bazate pe piață să fie înlocuită de politica intervenționistă a băncii centrale, o înfrângere a agendei globalizatoare, aproape nicio discuție legată de modul de soluționare al inegalității, crearea celor mai nefericiți tineri din istoria modernă și am permis monopolurilor să se dezvolte în câteva sectoare de creștere care au performanță - deseori numai în detrimentul altora. Asta nu înseamnă că nu există opțiuni sau că nu există speranță. Așa cum răposatul Stephen Hawking a remarcat la un moment dat: 'Am observat că oamenii care cred că totul este predestinat și nimic nu mai poate fi schimbat, tot se asigură înainte să traverseze drumul'. Noi suntem la drumul acela", a mai arătat oficialul Saxo Bank.El este de părere că trebuie să ne asigurăm, dar avem nevoie și să acceptăm că acesta e finalul unui ciclu ca niciun altul și că viitorul nu va fi o extensie a trecutului recent. "Ne aflăm într-un mediu care se schimbă rapid, unde lumea riscă să se divizeze în noi sfere de influență conduse de China și SUA, unde am putea să ne îndreptăm către o 'iarnă a sectorului tehnologic' pe măsură ce sunt inițiate reglementările și acțiunile de conformitate necesare și unde tineretul - din fericire - va decide rezultatul în cifre, în voturi și în acțiune", a mai arătat Jakobsen.

Liviu Dragnea, interzis în SUA?

Inițiativa România a cerut Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea pentru că ”a devenit un pericol grav și iminent la adresa democrației, statului de drept și securității”Mișcarea civică Inițiativa România a solicitat Departamentului de Stat al Statelor Unite suspendarea vizei și aplicarea interdicției de a intra pe teritoriul SUA pentru Liviu Dragnea, invocând prevederile Decretului 7.750 din 12 ianuarie 2014. ”Liviu Dragnea a devenit un pericol grav și iminent la adresa democrației, statului de drept, securității României și a aliaților noștri din UE și NATO”, spun reprezentanții mișcării civice.Potrivit reprezentanților mișcării civice, conform Decretului 7.750, având în vedere “efectele profund negative pe care corupția instituțiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea și de a consolida instituțiile democratice și sistemul pieței libere”, precum și “importanța pe care Statele Unite și comunitatea internațională o acordă luptei împotriva corupției”, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de “delapidare a banilor publici sau de amestec în procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite”.În plus, Decretul definește efectele negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite ca având consecințe asupra “activității economice internaționale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistență externă, securității SUA în fața infracționalității transnaționale și terorismului, sau asupra stabilității națiunilor și instituțiilor democratice”.”Domnul Liviu Dragnea îndeplinește integral criteriile prevăzute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis în judecată sau cercetat penal în 4 dosare (3 în România și unul în Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, fraudă cu fonduri publice europene, spălare de bani sau abuz în serviciu. De asemenea, domnul Liviu Dragnea este inițiatorul unei ofensive începute în ianuarie 2017 împotriva statului de drept și justiției independente, care pune în pericol atât stabilitatea Românei și a instituțiilor democratice, cât și investigarea infracționalității transnaționale, în special corupția transfrontalieră și terorismul”, susțin reprezentanții mișcării.

Președintele a încuviințat urmărirea penală a lui Vlădescu

Președintele Klaus Iohannis, a transmis ieri, ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Sebastian Vlădescu, în calitate de fost ministru al finanțelor publice în perioada august 2005-aprilie 2007, respectiv decembrie 2009-septembrie 2010, anunță Președinția.În 18 aprilie, DNA a cerut sesizarea președintelui pentru încuviințarea urmăririi penale a fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, acuzat de două infracțiuni de luare de mită, într-un dosar în care a început urmărirea penală și împotriva fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionuț Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, dar și președinte al EximBank, și a lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Infracțiunile de corupție au fost comise în legătură cu încheierea și derularea contractelor de reabilitare a liniei ferate București – Constanța, precum și cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare la o altă linie de cale ferată. Astfel, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie.În 20 aprilie, procurorul general Augustin Lazăr a solicitat președintelui Klaus Iohannis să formuleze cererea de urmărire penală împotriva fostului ministru al Finanțelor.

Prietenul lui Dragnea a luat-o la fugă la ieșirea din sediul DNA

Fostul patron al Tel Drum Marian Fișcuci a luat-o la fugă, ieri, la ieșirea de la DNA, unde a fost citat pentru noi audieri în dosarul în care este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și unde era așteptat de jurnaliști. În dosarul Tel Drum, Marian Fișcuci, apropiat al liderului PSD și acționar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat. În același dosar, în noiembrie 2017 a fost pus sub acuzare și liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul. Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri.Grupu l inițiat în anul 2001 avea ca principal scop obținerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice , prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spun procurorii DNA.

PNL a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu spectacolul de la "Simfonia lalelelor"

PNL a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu spectacolul dat de copii la "Simfonia lalelelor" de la Pitești, unde o fetiță de trei ani a stat în cap, pe asfalt, în fața tribunei oficiale unde se afla și premierul Viorica Dăncilă. Liberalii spun că imaginile cu copilul care se rostogolește pe asfalt reprezintă "o amputare a demnității umane”. "Imaginile care au șocat o țară întreagă, cu copilul obligat să se rostogolească pe asfalt în fața tribunei oficiale, reprezintă de fapt un atac brutal la valorile națiunii noastre și o amputare a demnității umane. Domnul Ciorbea are obligația de a implica instituția Avocatului Poporului într-un mod activ în societate, exercitând și un rol de educare și creștere a gradului de conștientizare în societate pe acest subiect. Trebuie să ne spună cum instituția pe care o patronează poate proteja drepturile copiilor și să folosească toate pârghiile legale pentru a împiedica asemenea practici învechite și dăunătoare demnității umane”, a transmis marți prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan. Premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Grațiela Vasilescu și ministrul de Interne, Carmen Dan, s-au aflat vineri la Pitești, la manifestările organizate sub titlul ”Simfonia lalelelor”, care se desfășoară în fiecare an în oraș. Viorica Dăncilă a fost primită cu fanfara militară, iar evenimentul a început cu ”parada florilor”, defilând care alegorice și copii de la grădinițele din oraș îmbrăcați în culorile tricolorului. A fost suprins și un moment în care o fetiță de trei ani stă în cap, pe asfalt, într-o demonstrație în fața tribunei oficiale.Referitor la acest subiect, președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că nu vrea să comenteze prea mult, dar că a înțeles că acei copii au fost și obligați să participe la eveniment, iar acest lucru este inadmisibil. "Am observat că există mulți internauți care au fost indignați. Eu cred că, dacă copiii participă cu plăcere la anumite evenimente publice este în regulă, dar în niciun caz nu aste acceptabil să fie copiii obligați la ceva. (...) Nu le-am văzut, nu am urmărit evenimentul, dar prefer acum să nu comentez prea mult. Singurul lucru care a fost îngrijorător acolo este o chestiune pe care am înțeles că au văzut-o mulți și nu le-a plăcut, cum că au fost copii care se pare că au participat nu numai din plăcere, ci și din obligație, ori așa ceva nu merge", a spus Klaus Iohannis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.