Național

Manager din Arhiepiscopia Tomisului băgat în afaceri cu haine Un popă conducea o filieră de evaziune fiscală

Ziarul de Vrancea
23 iul 2017 1090 vizualizări

Managerul din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Gabriel Popa, directorul din RATB, Florin Badiu și Constantin-Cosmin Coman, acuzați de evaziune fiscală din comerț cu articole textile, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Ilfov.

Ei au fost arestați în dosarul penal nr. 459/P/2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, procurorii declanșând urmărirea penală cu privire la infracțiunile de evaziune fiscală în formă continuată, constituirea unui grup infracțional organizat, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și favorizarea făptuitorului, fapte prin care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 3.785.988 lei reprezentând TVA și impozit pe profit.

Preotul Gabriel Popa era liderul grupării specializate în evaziune fiscală în domeniul comerțului cu articole textile. Alături de acesta au mai fost reținuți inițial, în același caz, o călugăriță, Anișoara Dună, și directorul din RATB. Surse din Poliție spuneau că preotul ar fi cumpărat, cu o parte din banii obținuți din contrabandă, clopote pe care le-a donat Bisericii. Potrivit surselor citate, preotul Popa Gabriel este poreclit Gabi Viteză. El a fost reținut în urma perchezițiilor făcute vineri în București și în județele Ilfov, Buzău și Constanța.

 

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea Parchetului Curțiii de Apel București, au făcut, vineri, 25 de percheziții în București și în județele Ilfov, Buzău și Constanța, la locuințele unor persoane (16), la societățile comerciale (6) și la instituții, într-un caz de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu articole textile.

Membrii unui grup infracțional format din 13 persoane cu vârste cuprinse între 27 și 57 de ani au fost prinși în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din județul Ilfov.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat documente contabile, unități de calcul și aproximativ 200.000 de euro.

Polițiștii de investigare a criminalității economice și cei de la inspectoratele de poliție județene Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Dolj, Dâmbovița, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava și Vâlcea au făcut 45 de controale la punctele de lucru ale firmelor implicate în circuitul comercial.

Din cercetări a reieșit că, în municipiul București și în județul Ilfov, s-ar fi dezvoltat o rețea infracțională de distribuție a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte și încălțăminte, fără documente legale, către comercianți din județul Ilfov, precum și în județe din Moldova.

”Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăți cu sediul în Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia și Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetățeni chinezi”, arată Poliția Română.

Arhiepiscopia Tomisului a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuții de manager pentru Mânăstirea Galeșu, din localitatea Poarta-Albă, județul Constanța. Anișoara Duna este călugăriță în obștea Mânăstirii Galeșu, sub numele de Eleodora, nevând nicio funcție administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. 

“Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului și așteaptă cu nerăbdare finalizarea dosarului în cauză, întrucât cei doi sunt cunoscuți ca persoane cu conduită morală corectă, ceea ce a și dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar și la tunderea în monahism a maicii Dună Anișoara”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.