Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cel mai amplu atac cu drone ucrainene în Rusia de când a început războiul

Ziarul de Vrancea
29 aug 2023 348 vizualizări

Patru avioane militare au fost avariate pe aeroportul din Pskov

 

Oficialii ruși au acuzat Ucraina că a vizat miercuri dimineață șase regiuni rusești, în ceea ce pare a fi cel mai mare atac cu drone de pe teritoriul Rusiei de când Moscova a trimis trupe în Ucraina în urmă cu 18 luni.

Dronele au lovit un aeroport din regiunea de vest Pskov și au declanșat un incendiu masiv acolo, au anunțat guvernatorul și presa locală. Mai multe drone au fost doborâte, de asemenea, în regiunile Oriol, Briansk, Riazan, Kaluga și în jurul capitalei ruse, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Atacul din regiunea Pskov, care se învecinează cu Letonia și Estonia, a fost raportat cu câteva minute înainte de miezul nopții și a lovit un aeroport din capitala omonimă a regiunii, avariind patru avioane de transport Il-76. Guvernatorul regional, Mihail Vedernikov, a ordonat anularea tuturor zborurilor către și de la aeroport miercuri, astfel încât daunele să poată fi evaluate în timpul zilei.

Imaginile și filmulețele postate pe rețelele sociale au arătat fum care se înălța deasupra orașului Pskov și un incendiu mare. Vedernikov a spus că nu au fost victime, iar focul a fost stins. Informații neconfirmate din presă spun că între 10 și 20 de drone ar fi atacat aeroportul.

În Kaluga, o dronă a fost doborâtă, iar alta a lovit un rezervor de petrol gol, provocând un incendiu care a fost stins rapid, a informat guvernatorul regiunii Vladislav Șapșa. Ferestrele unor locuințe din apropiere au fost sparte.

Trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, potrivit armatei ruse, iar unele instituții media ruse îi citează pe rezidenți spunând că au auzit o explozie puternică. Două drone au fost doborâte peste regiunea Oriol, a anunțat guvernatorul acesteia, Andrei Klicikov. Alte două au fost doborâte peste regiunea Riazan și una peste regiunea Moscovei, au transmis oficialii.

La periferia Moscovei, trei aeroporturi principale - Șeremetievo, Vnukovo și Domodedovo - au oprit temporar toate zborurile de intrare și de plecare, o măsură care a devenit deja o rutină în urma atacurilor cu drone.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor ucraineni, care de obicei evită să-și asume responsabilitatea pentru orice atacuri asupra teritoriului rus, menționează AP. Tot miercuri devreme, oficiali instalați de ruși în Crimeea anexată au raportat că au respins un atac cu drone care viza portul Sevastopol. Guvernatorul Sevastopolului numit de Moscova, Mihail Razvozjaev, a spus că nu este imediat clar câte dintre drone au fost distruse.

Atacurile cu drone asupra Crimeei sau a regiunilor Rusiei au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, Moscova fiind o țintă frecventă, precum și regiunile care se învecinează cu Ucraina, cum este Briansk. Depozitele de combustibil și aeroporturi militare au fost lovite de atacuri cu drone pe care oficialii ruși le-au pus pe seama Kievului.

Între timp, în Ucraina, presa a anunțat că au fost explozii în orașul Odesa, în sudul regiunii Cerkasi și la Kiev. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că au căzut resturi în două cartiere ale capitalei, făcând doi morți, dar nu a precizat dacă acestea au fost resturi ale unei rachete, ale unei drone sau ale ambelor.

Muzica poate reduce durerea bebelușilor în timpul injecțiilor, sugerează un studiu

A le cânta bebelușilor, de exemplu un cântec de leagăn de Mozart, poate ajuta la reducerea suferinței acestora în timpul procedurilor dureroase, potrivit unor cercetări, scrie The Guardian.

Procedurile medicale minore, cum ar fi injecțiile sau testele de sânge prin înțepături în călcâi, sunt efectuate în mod obișnuit pe nou-născuți și, deși unele persoane au susținut că la bebeluși creierul nu este suficient de dezvoltat pentru ca aceștia să simtă cu adevărat durerea, cercetări recente au sugerat că aceștia o resimt la fel ca adulții.

Dr. Saminathan Anbalagan, medic specialist în medicină neonatală și perinatală la spitalul universitar Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA, care a condus noua cercetare, a declarat: „Studiile au demonstrat că experiențele timpurii de durere pot modifica răspunsurile la durere mai târziu în viață și pot duce la alte rezultate adverse pe termen lung. Prin urmare, stabilirea unei metode ușoare și fiabile de reducere a durerii la nou-născuți este crucială”.

Anbalagan și colegii săi au măsurat nivelurile de durere la 100 de nou-născuți supuși unui test de sânge prin înțepătură în călcâi, ca parte a screening-ului de rutină pentru afecțiuni rare, dar grave, cum ar fi fibroza chistică și tulburările metabolice moștenite. Tuturor li s-a administrat o mică doză de soluție de zahăr cu două minute înainte de procedură, în timp ce la 54 dintre bebeluși li s-a cântat un cântec de leagăn de Mozart timp de 20 de minute înainte, în timpul și timp de cinci minute după aceasta. Ceilalți bebeluși nu au ascultat nicio muzică.

Un investigator care purta căști cu anulare a zgomotului a evaluat nivelul de durere al bebelușilor folosind un sistem standard de notare care a evaluat expresiile faciale, plânsul, modelele de respirație, mișcările membrelor și vigilența, cu un scor maxim posibil de șapte.

Studiul, publicat în Pediatric Research, a constatat că, deși nivelurile de durere au fost zero pentru ambele grupuri înainte de înțepătura în călcâi, nivelul mediu de durere al bebelușilor care au ascultat cântecul de leagăn a fost semnificativ mai mic în timpul și imediat după procedură, în comparație cu cei care nu au ascultat muzică.

Nivelurile de durere ale sugarilor care au ascultat cântecul de leagăn au fost de patru în timpul procedurii, scăzând la zero un minut mai târziu. Scorurile medii ale durerii la sugarii care nu au ascultat cântecul de leagăn au fost de șapte în momentul înțepăturii în călcâi, scăzând la cinci și jumătate după un minut și la doi după două minute.

„Intervenția muzicală este un instrument ușor, reproductibil și ieftin pentru ameliorarea durerii în urma unor proceduri minore la nou-născuții sănătoși, la termen”, a spus Anbalagan. „Sugerăm ca studiile viitoare să ia în considerare cu tărie și explorarea efectelor unor intervenții similare, cum ar fi vocea înregistrată a părinților în loc de muzica lui Mozart”.

Cercetări anterioare au sugerat că bebelușii prematuri pot simți mai puțină durere în timpul procedurilor medicale atunci când mamele le vorbesc și că auzul vocii mamei a sporit nivelurile de oxitocină din saliva lor. Oxitocina este un hormon cunoscut ca fiind implicat în procesele de atașament și poate contribui, de asemenea, la protejarea împotriva efectelor durerii.

„Implicarea părinților ca parteneri în îngrijirea neonatală este o abordare subutilizată”, a declarat Anbalagan.

Rebeccah Slater, profesor de neuroștiințe pediatrice la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, care studiază percepția durerii la sugari, a declarat: „Găsirea celor mai bune metode de a consola bebelușii în timpul procedurilor dureroase este extrem de importantă. Această nouă cercetare sugerează că stimularea auditivă prin muzică poate reduce nivelurile de durere. Intervențiile reconfortante, cum ar fi ascultarea de muzică, ar trebui luate în considerare atunci când bebelușii necesită proceduri clinice esențiale”.

Lovitură de stat în Gabon, unde președintele tocmai a fost reales

militarii anunță că au pus capăt regimului lui Ali Bongo și au închis granițele țării

Un grup de ofițeri militari de rang înalt au apărut la postul de televiziune Gabon 24, în primele ore ale zilei de miercuri, și au anunțat că au preluat puterea, după ce organismul electoral de stat declarase că președintele Ali Bongo Ondimba a câștigat al treilea mandat. În capitala Libreville s-au auzit focuri de armă.

Între anunțul victoriei lui Ali Bongo Ondimba și declarația de la televiziune a soldaților care au spus că preiau puterea au trecut doar câteva minute, menționează AFP.

În timp ce președintele, aflat la putere de 14 ani, a câștigat în alegerile prezidențiale de sâmbătă un nou mandat, cu 64,27% din voturi, un grup de militari gabonezi a anunțat, într-un comunicat de presă citit pe postul de televiziune Gabon 24, care este găzduit chiar de sediul Președinției, anularea scrutinului și dizolvarea „tuturor instituțiilor Republicii”. „După ce am remarcat o guvernare iresponsabilă, imprevizibilă, care are ca rezultat o deteriorare continuă a coeziunii sociale riscând să ducă țara în haos (...) am decis să apărăm pacea punând capăt regimului în vigoare”, a declarat unul dintre militari, care pretind că vorbesc în numele unui „Comitet pentru tranziția și restaurarea instituțiilor”.

Ei au mai anunțat că granițele au fost „închise până la noi ordine”. În timpul acestei declarații, jurnaliștii AFP au auzit focuri de armă automate în Libreville.

Victoria lui Ali Bongo Ondimba fusese anunțată cu câteva minute mai devreme de autoritatea națională care se ocupă de scrutin. Președintele în exercițiu i-a învins, într-un singur tur de scrutin, pe principalul său rival, Albert Ondo Ossa, care a câștigat doar 30,77% din voturi, precum și pe alți 12 candidați care au adunat doar câteva procente.

Rata de participare la vot a fost de 56,65%. Rivalul lui Bongo, Albert Ondo Ossa, denunțase o „fraudă orchestrată de tabăra Bongo” cu două ore înainte de închiderea scrutinului de sâmbătă, iar apoi își revendicase victoria pe baza unei numărători a voturilor efectuate de către propriii reprezentanți și fără a prezenta niciun document justificativ. Tabăra lui Ossa l-a îndemnat luni pe Bongo să „organizeze, fără vărsare de sânge, transferul de putere”.

În Africa, teritoriu tot mai disputat între Occident, Rusia și China, cea mai recentă lovitură de stat militară a fost în Niger, la sfârșitul lunii iulie, după ce și în statele vecine Mali și Burkina Faso puterea a fost preluată de militari. Gabonul se află pe coasta de vest a continentului african, în zona Africii Centrale, și se învecinează cu Guineea Ecuatorială în nord-vest, cu Camerun în nord, cu Republica Congo în est și nord. Are ieșire la ocean, în Golful Guineea, și o populație de circa 2,3 milioane de locuitori. În regiune se află și Republica Centrafricană, devastată de un război civil și unde ar fi fost implicate din plin trupele de mercenari ruși Wagner.

"Nimeni nu a stat în fața mea topless". Un ministru francez stârnește indignarea presei

Asociațiile de jurnaliști (SDJ) de la mai multe instituții media din Franța, printre care posturile de televiziune BFMTV și TF1, au condamnat marți declarații catalogate drept "nepotrivite" și "sexiste" făcute de Éric Dupond-Moretti, ministrul justiției.

Luni, ministrul justiției s-a deplasat la Aurillac, în departamentul Cantal, din zona central-sudică a Franței, pentru a condamna pagubele importante provocate unui tribunal în timpul unei manifestații topless organizate sâmbătă în sprijinul Marinei, o femeie care a fost urmărită penal pentru "exhibiție sexuală" după ce s-a plimbat prin oraș în sânii goi.

Marina a explicat presei locale că a fost "extrem de cald" și a vrut să iasă la bustul gol, așa cum fac "jumătate dintre bărbați". "Constat că, printre jurnalistele care m-au intervievat, niciuna nu a făcut topless în fața mea, nu-i așa? Nu a fost destul de cald?", a spus glumind ministrul Éric Dupont-Moretti. Aceste remarci, făcute după un briefing de presă "în fața mai multor jurnaliști, printre care două colege din redacție", au fost "nepotrivite", s-a indignat sindicatul jurnaliștilor de la BFMTV.

La rândul său, redacția TF1 a condamnat imediat "comentariile sexiste" făcute în fața "echipei sale de filmare", considerându-le "inacceptabile", fie și "sub formă de glumă", cu atât mai mult cu cât au venit "din gura unui ministru". La rândul său, Éric Dupont-Moretti a deplâns "o polemică care nu-și are locul", au declarat pentru AFP surse din anturajul său, care au dat asigurări că ministrul justiției este "total" hotărât să "lupte împotriva tuturor tipurilor de violență sexuală și sexistă".

"Ministrul a regretat că, într-un moment în care o instanță aproape că a ars de sus până jos, remarcile au fost scoase din context pentru a implica intenții care nu erau ale sale", au spus persoanele din anturajul său.

Sursele au ținut, de asemenea, să clarifice modul în care s-a desfășurat incidentul. Potrivit acestora, ministrul a observat mai întâi că jurnalistele nu erau "topless", "ceea ce înseamnă că respectul pentru lege este norma". Apoi, cineva din sală a întrebat: "Poate că nu era suficient de cald?" La care ministrul a răspuns: "Nu a fost destul de cald? Îți convine să spui asta, ești bărbat".

SUA au destructurat, inclusiv cu ajutorul României, o rețea internațională de piraterie informatică

Autoritățile judiciare americane au anunțat marți că au desființat - cu ajutorul mai multor state, inclusiv a României - o rețea internațională de piraterie informatică numită Qakbot, care a infectat peste 700.000 de computere din întreaga lume și le-a costat pe victime zeci de milioane de dolari în total.

Operațiunea internațională de neutralizare a infrastructurii acestei rețele a fost realizată în cooperare cu autoritățile polițienești și judiciare din Franța, Regatul Unit, Germania, Țările de Jos, România și Letonia, a precizat într-o conferință de presă la Los Angeles procurorul federal Martin Estrada, care a anunțat totodată confiscarea a 8,6 milioane de dolari în criptomonede. Parchetul din Paris a confirmat într-un comunicat de presă participarea Franței, Germaniei și Olandei la această operațiune care a avut loc la 26 august. Din cele peste 700.000 de dispozitive piratate, 26.000 se aflau în Franța, conform aceleiași surse, și peste 200.000 în Statele Unite, a indicat poliția federală americană.

Proliferarea calculatoarelor piratate de Qakbot, lansată în 2008, a făcut din această rețea "malware-ul preferat al infractorilor cibernetici din întreaga lume", a explicat Estrada. În ultimele 18 luni, operațiunile de piraterie informatică facilitate de Qakbot au costat victimele în total 58 de milioane de dolari sub formă de răscumpărări.

Printre companiile vizate din Statele Unite, Estrada a menționat o companie de inginerie energetică, companii de servicii financiare, de distribuție de alimente și un producător de echipamente de apărare, fără a le identifica. De asemenea, procurorul american nu a făcut referire nici la suspecți, nici la eventuale arestări, subliniind că ancheta este în desfășurare.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.