Național

Lovitură grea pentru “Internetul întunecat”

Ziarul de Vrancea
21 iul 2017 643 vizualizări

Compania românească Bitdefender a ajutat la închiderea a două site-uri comerciale uriașe de pe așa-numitul ”dark web”, prin care utilizatorii puteau să cumpere anonim droguri, software pentru hackeri și arme, a declarat șeful Europol, Rob Wainwright.

„Aceasta este o lovitură importantă, desfășurată în mod coordonat, ceea ce poate că îi surprinde pe utilizatori în legătură cu ce capacitate au forțele de ordine atunci când acționează împreună”, a spus el într-un interviu pentru publicația de specialitate Motherboard. „În mod clar a fost vorba de ajutor primit de la Bitdefender la nivel tehnic”, a adăugat Wainwright, referindu-se la compania de securitate informatică din România. În 2014, firma a oferit ajutor poliției în lupta împotriva infracțiunilor informatice. “Din păcate, deși am vrea, nu putem oferi detalii despre anchetă”, a declarat Cătălin Cosoi, strateg-șef la Bitdefender, subliniind însă că operațiunea este o dovadă că parteneriatele public-privat funcționează cu succes. “Suntem fericiți să oferim expertiză tehnică în lupta împotriva infracțiunii informatice, pentru a ajuta să facă lumea un loc mai bun”, a adăugat el.

Peste 200.000 de clienți

Asistența oferită de Bitdefender a fost “un pas important, de început, care a permis Europol să găsească primul fir de investigație, apoi al doilea fir”, a explicat Wainwright. “Apoi a fost vorba de un mare ajutor tehnic, operând sub autorizarea judiciară a olandezilor”, a adăugat el. Anchetatorii au mai folosit instrumente de hacking sau hibe ale computerelor pentru a identifica utilizatorii site-urilor dark web. Anul trecut, forțele de ordine europene au folosit o problemă a sistemului Firefox pentru a destructura un forum pentru pedofili. Autoritățile americane și europene au anunțat joi după-amiază închiderea a două site-uri comerciale uriașe de pe așa-numitul ”dark web”, prin care utilizatorii puteau să cumpere anonim droguri, software pentru hackeri și arme.

Procurorul General al Statelor Unite, Jeff Sessions, a precizat că existau zeci de mii de vânzători înscriși pe site-urile AlphaBay și Hansa. Această ”piață neagră” comercializa droguri periculoase, inclusiv fentanil - un anestezic opioid extrem de puternic - și alte produse ilegale pentru peste 200.000 de clienți din întreaga lume. Pe 5 iulie, cetățeanul canadian Alexandre Cazes, care gestiona AlphaBay, a fost arestat de către autoritățile din Thailanda. La începutul săptămânii, autoritățile thailandeze l-au găsit decedat în propria celulă pe canadian și au susținut că acesta s-a spânzurat cu un prosop.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.