Național

Legea off-shore în variantă PSD a fost votată, desi sperie investitorii

Ziarul de Vrancea
9 iul 2018 760 vizualizări

Scandal cu vorbe grele, în Parlamentul României. Subiectul discuţiilor aprinse a fost legea off-shore, prin care statul stabileşte sisteme de taxare suplimentare pentru companiile care explorează şi vor să extragă gaze din Marea Neagră. “Hai, dispari”, i-a strigat un social-democrat unei colege de la opoziţie, deranjat de insistenţa cu care aceasta solicita ca la discuţii să fie şi miniştrii din domeniu.

Reprezentanţii companiilor aflaţi la dezbateri au declarat că, după noile modificări, trebuie să decidă dacă vor continua investiţiile sau nu. Cosette Chichirău, deputat USR: “Vreau dezbateri. Vreau punct de vedere al ministerului Finanţelor. Eu astea vreau. Ministerul e acum prezent, să le daţi cuvântul” Matei Călin, deputat PSD, i-a răspuns „Hai, dispari” În comisiile reunite, opoziţia şi puterea se certau pe regimul taxelor şi al redevenţelor pentru companiile străine care vor să scoată gaz în Marea Neagră. În acelaşi timp, într-o sală alăturată, Liviu Dragnea prezenta deja proiectul de lege care merge la vot în plen. El a promis că această lege poate să genereze după ce vor fi exploatate şi alte perimetre, venituri de 40 de miliarde de dolari. Social-democraţii au rescris cu totul textul venit de la Senat. Ei vor ca firme precum Exxon, Romgaz, Lukoil sau OMV Petrom să plătească redevenţe şi taxe suplimentare în funcţie de preţul la care vând gazul extras, dacă forează în marea neagră. În plus, jumătate din ce scot din subsolurile concesionate, trebuie să vândă în România. Reprezentanţii companiilor nu sunt de acord cu propunerile votate de aleşi în comisiile reunite de industrii şi administraţie. Răzvan Nicolescu, specialist energie: „Dacă se va ajunge la exploatare, va însemna mai mult gaz natural produs în România, deci vor exista perspective pentru mai multă concurenţă şi preţurile cele mai mici din UE. E o oportunitate pentru România de a juca un rol regional.” Aleşii vor să dea votul final asupra legii offshore chiar luni seara. Potrivit Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, rezervele de gaze din Marea Neagră sunt de 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost deja făcute foraje. Asta înseamnă că producţia totală a ţării să se dubleze pe o perioadă de 20 de ani. Iar România ar putea deveni al treilea mare producător de gaze naturale din Europa.

Text+VIDEO:CANALUL DE STIRI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.