Național

Legea grațierii, adoptată tacit de Senat. Dragnea: Mai dezgropăm morții?

Ziarul de Vrancea
23 mai 2017 1183 vizualizări
Liderul PSD a dat asigurări că lega nu va trece de Cameră
Liderul PSD a dat asigurări că lega nu va trece de Cameră

Actul normativ, care nu grațiază condamnații pentru fapte de corupție, urmează să treacă prin vot la Camera Deputaților n opoziția se teme că la Cameră, legea va fi modificată astfel încât și “corupții” se beneficieze de “mila” statului

Proiectul legii grațierii a fost adoptat tacit ieri de Senat și urmează să fie trimis Camerei Deputaților, care este for decizional, în forma adoptată de Guvern pe 31 ianuarie. Potrivit actului normativ, ar urma să fie grațiate integral pedepsele de până la cinci ani de închisoare, parțial persoanele care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, iar cei care au comis infracțiuni cu violență și cei care au săvârșit fapte de corupție sunt exceptați de la a fi grațiați. Întrebat de ce nu s-a dat un vot în Senat pe proiectul de lege al grațierii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut că motivul este acela că senatorii juriști nu au reușit să întocmească un nou raport în timp util. ”Pentru că cei de la comisie (Comisia juridică a Senatului – n. r.) n-au venit cu raportul. Pentru că până să se finalizeze termenul de aprobare tacită, n-au căzut de comun acord asupra unei forme finale”, a spus Liviu Dragnea. Fiindu-i atrasă atenția că PSD și ALDE dețin majoritatea în Comisia juridică, deci ar fi putut adopta legea în forma dorită, Dragnea a replicat: ”Mai dezgropăm morții? A ajuns în Cameră (Camera Deputaților – n. r.).

Plenul Senatului a decis pe 8 mai, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii grațierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD și ALDE, iar împotrivă cei de la PNL și USR, aceștia din urmă cerând dezbaterea și respingerea legii grațierii. Două zile mai târziu, Liviu Dragnea a declarat că pe el nu îl interesează cum iese Legea grațierii din Senat, pentru că el nu îi va da drumul proiectului pentru dezbatere în Camera Deputaților până când nu va avea garanții din partea Guvernului și a Ministerului Justiției că aceasta face parte dintr-un pachet legislativ care rezolvă problemele din penitenciare. Dragnea a mai spus că social-democrații trebuie să se gândească serios dacă Legea grațierii mai este „oportună”, el lansând astfel „un ultim apel” la Guvern și la ministrul Justiției, Tudorel Toader să prezinte, într-un termen rezonabil, dacă proiectul și alte măsuri anunțate ca proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare.

 

Turcan: Proiectul a fost doar un pretext pentru salvarea corupților

 

Președintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, ieri, la Parlament, că adoptarea tacită a proiectului Legii grațierii în Senat arată că puterea a folosit inițiativa doar ca un "pretext" pentru salvarea corupților, fără să-și asume transparent un vot, iar acest lucru va deveni evident în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților. "Să nu uităm că guvernul PSD - ALDE - Dragnea - Grindeanu au venit cu proiectul legii grațierii invocând suprapopularea din penitenciarele din România, amenzi la CEDO, încălcări ale drepturilor omului și disfuncționalități în sistemul penitenciarelor din România. Dacă ar fi avut o poziție fundamentată în mod onest, atunci ar fi trebuit ca în Senatul României să-și asume prin vot acest proiect și să nu-l lase să treacă tacit de prima Cameră a Parlamentului", a spus Turcan.

"Nu au avut curajul să voteze pe față în mod transparent și asumat salvarea corupților de închisoare și au lăsat acest proiect să ajungă în Camera Deputaților. Cu siguranță în Cameră preocuparea principală a PSD va ieși la iveală. Cu siguranță vor relua procedura de măcelărire a legii grațierii cu binecunoscutul pretext al apărării drepturilor omului", a mai spus ea.

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.