Național

Jurnalistă condamnată pentru că l-a criticat pe Mazăre, victorie la CEDO

Ziarul de Vrancea
27 iun 2017 739 vizualizări

Feri Predescu, condamnată în România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre, a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un proces de recunoaștere a dreptului la liberă exprimare n statul român va trebui să îi plătească despăgubiri în valoare totală de 18.500 de euro.

 

 


 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare jurnalistei Feri Predescu, din Constanța, condamnată în 2007 de o instanță din țară pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre într-o emisiune televizată, potrivit apador.org. Mazăre a cerut și primit despăgubiri de peste 50.000 de lei de la jurnalistă, după o decizie a justiției române care, așa cum a stabilit ieri CEDO, încalcă Articolul 10 din Convenția Europeană a drepturilor omului. Pledoaria avocatului APADOR-CH (Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki), care a reprezentat-o la CEDO pe Feri Predescu, a făcut apel printre altele și la precedentul Mazăre și Cumpănă contra României, în care CEDO i-a recunoscut fostului jurnalist Radu Mazăre libertatea de exprimare, în 2004.

În urma unor incidente care au avut loc în Mamaia, în care un hotel deținut de o firmă a primarului fusese incendiat, Feri Predescu a afirmat la postul de televiziune că municipiul Constanța e împărțit între ”oamenii lui Mazăre și oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”. În urma acestei emisiuni, Radu Mazăre a solicitat instanței obligarea jurnalistei la prezentarea unor scuze publice și la plata unor daune în valoare de 200.000 de lei.

Acțiunea i-a fost respinsă ca neîntemeiată de judecătoria Constanța, în octombrie 2007, unde jurnalista și-a dovedit afirmațiile, dar Mazăre a făcut apel, iar Tribunalul Constanța  a condamnat-o pe Feri Predescu să-i prezinte scuze primarului, prin intermediul unei scrisori publice, să publice decizia respectivă pe cheltuiala sa într-un ziar de largă circulație din Constanța și într-unul central, precum și să-i plătească daune morale în valoare de 50.000 de lei și cheltuieli de judecată în valoare de 7.197 de lei.

În mai 2009, Feri Predescu a sesizat CEDO, arătând că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare. Pentru acoperirea daunelor, familia sa a fost nevoită să facă un credit bancar, pe care îl va termina de achitat abia în 2018, și care, în final, prin dobânzi, aproape a dublat suma la care a obligat-o instanța. Suma plătită primarului – 58.197 de lei – a fost oricum o amendă excesivă, în contextul în care salariul minim brut pe economie în 2008 a fost de 500 de lei, iar cel mediu brut de 1.550 de lei, deci reprezintă 116,4 salarii minime brute sau 37,5 salarii medii brute.

”Decizia CEDO a demonstrat că am avut dreptate. Radu Mazăre mi-a făcut mult rău. După procesul în România, nu am fost lăsată să-mi desfășor activitatea nici pe plan profesional, reușindu-se, prin pârghiile politice la îndemână, înlăturarea mea din două instituții de presă. Numai că eu nu sunt ușor de doborât, plus că am avut parte și de sprijinul familiei mele, al prietenilor și al multor colegi din presă. Nu am fost singură. Mazăre a dispărut, între timp, sub avalanșa de dosare penale de corupție, eu nu. Atâta timp cât statul român mai are în sistemul judiciar reprezentanți care dau verdicte după cum le cântă alții, se face de râs în continuare. Mulțumesc APADOR-CH și Dianei Hatneanu care, în toți acești ani, mi-au oferit ajutorul de care aveam nevoie”, a spus jurnalista Feri Predescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.