Judecător suspendat: Conducerea Inspecției Judiciare, subordonată lui Dan Voiculescu
Acuzațiile au fost făcute în fața instanței supreme
Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA, a susținut ieri, la instanța supremă, la primul termen în dosarul în care contestă decizia de excludere a sa din magistratură, că Inspecția Judiciară, respectiv șeful acestei instituții, Lucian Netejoru, este în slujba lui Dan Voiculescu și lucrează pentru interesele acestuia. "Am primit de la Inspecția Judiciară (IJ) un raport. IJ, deși m-a deferit Secției pentru judecători pentru că aș fi fost incompatibilă, că am predat în afara învățământului universitar, din acest raport rezultă că a refuzat să apere reputația sistemului judiciar și și-a exprimat opinia că este posibilă admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o pretinsă imparțialitate generată de excluderea mea din magistratură. În aceste condiții, eu am dovada că prin excluderea mea din magistratură s-a urmărit strângerea de dovezi de către IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu să câștige la CEDO, este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmărire penală”, a susținut Camelia Bogdan. Judecătoarea suspendată mai susține că în acest mod demonstrează că Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, lucrează pentru interesele lui Dan Voiculescu. "Din punctul meu de vedere, IJ, conducerea, este deturnată unor interese private, respectiv ale condamnatului Dan Voiculescu”, a mai susținut Bogdan.
“Rechizitoriu” scris de Antena 3
Întrebată dacă a fost sau nu incompatibilă când a predat unor funcționari din cadrul APIA legislație anticorupție, fosta judecătoare a negat. "Apărările sunt foarte clare. Există practică inclusiv a ICCJ că nu am cumulat funcții și dacă nu cumulezi funcții nu poți deveni incompatibil. Am depus dovezi că sunt expert al Comisiei Europene, primesc în continuare invitații de la Comisia Europeană că să evaluez alte legislații. În plus, mai este și acțiunea prescrisă. CSM a emis o adresă că nu are competență să investigheze incompatibilitățile magistraților, singura instituție competentă fiind Agenția Națională de Integritate. Repet: oricum nu ar fi trebuit să se ajungă aici”, a încheiat Bogdan.
În februarie 2016, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce Antena 3, televiziune controlată de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, a susținut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat și predat la un seminar organizat de o asociație care era finanțată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar. În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea și au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secția pentru judecători a CSM.
În februarie 2017, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii". Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.