Național

Ion Iliescu, atac neasteptat la adresa lui Liviu Dragnea

Ziarul de Vrancea
2 feb 2018 1089 vizualizări

Fostul președinte Ion Iliescu are parte de o ieșire neașteptată, în scandalul privind Serviciul de Protecție și Pază. Iliescu arată că dacă anumiți actori politici suspectează că SPP face jocuri politice – vezi Liviu Dragnea -, atunci pot acționa instituțional, nu prin intermediul declarațiilor de presă

Iliescu arată că o trecere a SPP în subordinea Ministerului de Interne nu ar face decât să arunce o umbră de suspiciune asupra politizării serviciului. ”În cazul în care sunt responsabili politici care au de făcut reproșuri în legătură cu unul sau altul dintre aspectele activității SPP, și cred că există probleme din această cauză, ei trebuie să acționeze instituțional, în acord cu cadrul constituțional și legal existent, mai ales că unii dintre ei sunt membri de drept în CSAT. Să nu confundăm instituția, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. Acest mod de a gândi și acționa a generat multe probleme în trecut, și va genera și acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituții. Există suficiente mecanisme instituționale pentru a rezolva asemenea situații. Să fie folosite, transparent și cu bună-credință. Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului față de CSAT și din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlament oferă o garanție privitoare la nepolitizarea activității sale.  Trecerea SPP în subordinea Ministerului Administrației și Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic. Dacă toți cei care controlează activitatea SPP acționează conjugat și coerent pentru creșterea încrederii în instituții și în lege, se pot evita astfel de situații, care nu servesc interesul public”, arată Ion Iliescu, pe blogul personal.

În PSD se vorbește deja despre remaniere. Miniștri din Moldova, pe lista neagră

Liderii PSD discută deja, la nici o săptămână de la instalarea guvernului Dăncilă, despre nevoia unei remanieri guvernamentale în următoarele două-trei luni, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Potrivit acestora, baronii cu influență în partid sunt nemulțumiți că n-au primit ministere, în detrimentul liderilor interimari de filiale, pe care a contat Liviu Dragnea în războiul cu fostul premier Mihai Tudose. Discuții pe această temă ar fi avut loc inclusiv miercuri seara, la o întâlnire a liderilor PSD organizată la hotelul RIN din Capitală al fraților Negoiță.

Printre cei vizați de o eventuală remaniere ar fi ministrul economiei, Dănuț Andrușca (Neamț), un apropiat al liderului PSD Neamț, Ionel Arsene, arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de corupție dar și ministrul Educației, Valentin Popa, susținut de PSD Suceava. Pus în discuție ar fi și numele ministrului Transporturilor, Lucian Șova (Bacău).

Băsescu: Iohannis este în capcana lui Daddy

Liderul PMP Traian Băsescu a afirmat vineri că președintele Klaus Iohannis este în capcana lui Liviu Dragnea, după numirea Vioricăi Dăncilă la conducerea Guvernului. El a subliniat că deși șeful statului este cel care numește șeful SPP, acest lucru este făcut la propunerea CSAT, unde sunt șapte miniștri PSD și, în aceeași logică, directorul SIE este propus de președinte, dar este numit de Parlament, care este dominat de PSD. Concluzia lui Băsescu este că o coabitare cu PSD este "cumplită", dar că președintele este cel care le poate stopa setea de putere, "dacă e dispus să lupte".  „Iohannis este în capcana lui Daddy după numirea fără crâcnire a premierului Dăncilă. Directorul SPP poate fi numit de Președintele României, dar numai la propunerea adoptată prin consens de CSAT. Din păcate, se pare că Iohannis nu a înțeles că în CSAT are șapte miniștri PSD care vor executa dispozițiile lui Daddy la numirea șefului SPP și nu pe ale sale”, a scris Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

De asemenea, fostul președinte mai spune că și directorul Serviciului de Informații Externe (SIE) este propus de președinte, dar este numit de Parlament. „Asta înseamnă că, pentru a primi votul majorității în Parlament, Iohannis este din nou dependent de Daddy”, mai spune ascesta.

Băsescu se întreabă de ce a acceptat președintele Klaus Iohannis numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier, afirmând că ori „a decis conștient o postură de noncombat”, ori „nu înțelege nimic din riscul de a-l lăsa pe Dragnea să-și pună la butonieră toate instituțiile statului”. “Și atunci, care a fost rațiunea numirii fără nici un fel de rezistență a premierului Dăncilă? Știind setea de putere și dorința lui Daddy de a controla toate instituțiile, mă întreb dacă Iohannis a decis conștient o postură de noncombat sau pur și simplu nu înțelege nimic din riscul de a-l lăsa pe Dragnea să-și pună la butonieră toate instituțiile statului. Momentul Dăncilă era unul bun pentru rezolvarea restanțelor și pentru scrierea unui “protocol de colaborare instituțională”, mai ales că urmează și numirile de ambasadori și șefi ai marilor parchete”, spune fostul șef de stat.

Președintele PMP mai spune că, „din experiență, coabitarea cu PSD-ul este cumplită”, iar președintele este singurul „care le poate frâna setea de putere” celor din majoritate. “Constituțional, Președintele României nu poate să abdice în fața lui Daddy, pentru că nu este rege”, conchide el.

Dosarul “Balena Albastră” a fost clasat

Procurorii DIICOT Brașov au clasat dosarul "Balena Albastră" și au stabilit că elevii despre care existau informații că ar fi fost implicați în acest joc și care s-au sinucis în anul 2017 nu au avut legătură cu acesta. Una dintre concluziile procurorilor este că jocul ''Balena Albastră'' a cunoscut o amploare nejustificat de mare, generată de speculațiile și informațiile furnizate de mass-media care, din dorința de a avertiza asupra pericolelor la care se expun minorii în mediul online, a escaladat cazuistica, generând o adevărată psihoză în rândul adulților.

Procurorii DIICOT au cercetat mai multe cazuri ale unor minori despre care existau informații că au fost implicați în jocul "Balena Albastră". Trei dintre minori s-au sinucis prin spânzurare, iar o adolescentă a murit accidental după ce a căzut de pe un bloc. În plus, mai mulți copii și-au produs răni superficiale, după ce au căutat pe internet informații despre ''Balena Albastră''.

Potrivit ordonanței de clasare, din verificările efectuate a rezultat că, în anul 2017, circula în mediul online un joc intitulat "Blue Wale" (Balena Albastră) început în Rusia, pe cea mai mare rețea de socializare "VKONTAKTE" și răspândit cu precădere în țări ce foloseau limbi slavice sau țări din Asia Centrală, un joc cu 50 de nivele, ce presupunea îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primea zilnic de la un "custode".

După înscrierea în joc, participantul era avertizat că nu se putea retrage și că trebuia să îndeplinească toate cele 50 de sarcini. Dacă acesta dorea să renunțe, era amenințat cu diverse lucruri de către "custode", cum ar fi fost faptul că acesta cunoștea unde locuia și că membrii familiei lui ar fi fost uciși. "Custodele" se baza pe naivitatea participanților, dat fiind faptul că aceștia erau cu precădere adolescenți, ce puteau fi ușor speriați sau manipulați

Preot, reținut într-un dosar privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate

Șase persoane, între care un preot, au fost reținute și vor fi prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă în urma perchezițiilor derulate în cadrul unui dosar penal privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.400.000 lei. "Din cercetări, reiese că au decontat servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, pe dosare fictive, adică erau recomandări medicale care erau întocmite în fals, raportau lunar servicii medicale tot întocmite în fals, iar dosarele acestea au avut de cele mai multe ori prioritate în fața pacienților reali care erau asigurați. Infracțiunile pentru care se fac cercetări sunt de fals, fraudă informatică în formă continuată, fals intelectual, uz de fals, iar  pentru o parte dintre ei pentru influențarea declarațiilor", a afirmat, vineri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, Claudia Marcu.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, între persoanele reținute se află un preot din municipiul Tecuci, dar și șeful biroului resurse umane de la Spitalul Municipal Anton Cincu din Tecuci.

Notă scăzută la purtare pentru elevele care l-au filmat pe preotul care se „scărpina”

Cele trei eleve de la Liceul "Nicolae Teclu" din Copșa Mică care l-au filmat în timpul orei de religie pe profesorul preot, acuzându-l de comportament indecent, s-au ales cu o mustrare scrisă și nota scăzută la purtare, pentru că au înregistrat filmul și l-au distribuit fără acord pe Internet, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului școlar Județean Sibiu. „Menționăm faptul că există posibilitatea ca sancțiunea să fie anulată conform art 26. din Statutul Elevului, dacă elevele dau dovadă de un comportament fără abateri în perioada următoare. Anularea sancțiunii se face de către conducerea Liceului Tehnologic "Nicolae Teclu" din Copșa Mică", se precizează în comunicat.

Profesorul nu a fost sancționat pentru că a demisionat în ziua în care elevele au dat jurnaliștilor filmul. Nici diriginta elevelor nu a fost sancționată, pentru că s-a dovedit că nu știa de niciun incident, susține Inspectoratul școlar Județean.

Deocamdată, singura anchetă care l-a declarat nevinovat pe preotul profesor de religie este cea a Mitropoliei Ardealului. Purtătorul de cuvânt al Pariarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, după izbucnirea scandalului, că potrivit anchetei Mitropoliei Ardealului profesorul de religie de la Copșa Mică este nevinovat, gestul fiind cauzat de o gravă afecțiune și nu unul obscen.

Este posibil ca și Poliția să-l declare nevinovat pe profesorul de religie. Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sibiu, comisarul șef, Tiberiu Ivancea, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că ancheta nu este finalizată, dar că deocamdată „nu se confirmă ce s-a spus inițial”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.