Național

Iohannis: România are prea puțini tineri educați

Ziarul de Vrancea
19 mai 2017 529 vizualizări

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în debutul Galei Profesorului Bologna, că România trece prin mai multe crize simultan când vine vorba despre educație, principalele fiind ponderea mică a tinerilor în rândul populației, dar și pregătirea insuficientă pentru provocările actuale

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în debutul Galei Profesorului Bologna, că România trece prin mai multe crize simultan când vine vorba despre educație, principalele fiind ponderea mică a tinerilor în rândul populației, dar și pregătirea insuficientă pentru provocările actuale. El a cerut reforme profunde, începând cu cea privind cariera didactică. "În doar 10 ani, peisajul din învățământul superior s-a schimbat radical. Astăzi avem mai puțin de 500.000 de studenți. Deși există un stereotip la noi că «toată lumea merge la facultate», România este în realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proporția tinerilor care finalizează studiile universitare. În plus, aproape unul din 15 tineri studenți români învață în afara granițelor, iar mulți dintre ei nu vor avea ocazia să-și folosească vreodată talentul și cunoștințele în țara lor", a spus președintele, în debutul evenimentului. Șeful statului a afirmat, în discursul său, că România trece prin mai multe crize simultan când vine vorba despre învățământul universitar. "Pe de o parte, tinerii au acum cea mai mică pondere în totalul populației din întreaga istorie a României. Pe de altă parte, prea puțini dintre aceștia sunt educați la un nivel la care să fie pregătiți pentru a face față unei lumi și unei economii aflate într-o schimbare rapidă. Aceste realități dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbări minore și dese, ci de schimbări profunde, gândite pe termen lung", a spus el. Șeful statului a menționat și proiectul lansat în 2016, "România educată", al cărui obiectiv este promovarea unei "culturi a succesului" în educație, bazată pe muncă, performanță, talent, onestitate și integritate.

Iohannis a spus că o altă problemă este și "atractivitatea relativ scăzută" a carierei în învățământ, comparativ cu alte opțiuni profesionale, din motive care țin atât de respectul în societate, cât și de salariile din sistem, mai ales în zona debutanților. "Dacă ar fi să alegem un singur punct din care să începem reașezarea sistemului educațional românesc, acesta ar fi probabil cariera didactică, prin încurajarea celor mai buni absolvenți să aleagă misiunea nobilă de a forma generația viitoare", a arătat președintele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.