MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Iohannis: O apropiere între România și grupul de la Vișegrad nu este realistă
Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că o apropiere între România și grupul de la Vișegrad nu este realistă.
"Această apropiere de grupul de la Vișegrad este o constantă a politicii externe românești și România tot încearcă să se apropie de mulți ani, însă în ultimii ani grupul de la Vișegrad are unele opinii care sunt foarte diferite de ale noastre și în acest moment, după părerea mea, o apropiere între România și grupul de la Vișegrad nu este realistă, ca să nu vorbim și de faptul că și în interiorul grupului Vișegrad există practic două tabere care au din ce în ce mai multe divergențe în ce privește viitorul Uniunii Europene și mersul lucrurilor în UE în general", a spus Iohannis, după o vizită efectuată la fabrica Ford din Craiova. El a susținut că afirmațiile unor politicieni în acest sens sunt "texte populiste". "Astfel de apropieri, cum sunt ele explicate de unii politicieni din România, nu sunt reale, nu sunt realiste și consider acele afirmații simple texte populiste", a spus Iohannis.
Comisar european: În statele europene contribuțiile sociale sunt plătite de angajatori și de angajați
Comisarul european Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat ieri, la Iași, că în mod normal în statele europene contribuțiile de asigurări sociale sunt plătite de angajatori și de angajați. Întrebată fiind de jurnaliști dacă România este singurul stat din Uniunea Europeană care vrea să introducă obligativitatea plății contribuțiilor sociale de angajați și nu de angajatori, comisarul european a declarat că vrea să afle care va fi forma pe care o va îmbrăca această propunere. "Este o propunere nouă, așa că vrem să vedem exact forma pe care o va îmbrăca această propunere. În mod normal în statele europene contribuțiile de asigurări sociale sunt plătite de angajatori și de angajați", a declarat presei comisarul european Marianne Thyssen.
Totodată, la întrebarea dacă a fost primită o scrisoare la Comisia Europeană referitor la trecerea plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajați, oficialul european a replicat că a primit informații despre aceste propuneri ale guvernului. "Ieri m-am întâlnit deja cu doamna ministru de resort. Aseară am luat cina cu angajatorii și cu angajații și cu sindicatele și am discutat aceste chestiuni. Am aflat despre aceste lucruri și avem nevoie de mai multe detalii acum ca să vedem care va fi situația. Credem că e nevoie ca lucrurile să fie examinate îndeaproape. Am discutat despre aceste lucruri și cu reprezentanții angajatorilor și angajaților. Credem că întâi de toate, înainte de luarea unei asemenea decizii trebuie să se examineze cu atenție care este efectul ei și trebuie să se discute și cu părțile afectate, cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor", a declarat Marianne Thyssen.
După ce a luat mită 30.000.000 de euro, Vanghelie caută “un nou scop al vieții”
Marian Vanghelie a declarat ieri că nu are o relație bună cu DNA și nu este un "denunțător campion", după ce procurorii au cerut din nou la Curtea de Apel București arestarea fostului primar pe motiv că acesta a încălcat termenii controlului judiciar. Un procuror de la DNA a solicitat judecătorilor de la Curtea de Apel București arestarea preventivă sau plasarea lui Vanghelie în arest la domiciliu, susținând că acesta nu s-a prezentat pe 8 septembrie la Poliția Snagov, în cadrul procedurii de control judiciar. Mai mult, Vanghelie nu a răspuns la telefon, iar un polițist a fost nevoit să îl viziteze la domiciliu. Procurorul a mai solicitat desființarea deciziei luate de Tribunalul București, prin care lui Vanghelie i s-a permis să părăsească teritoriul României pentru a se trata în străinătate. De cealaltă parte, avocatul lui Vanghelie a explicat că acesta s-a simțit rău și nu s-a putut deplasa la Poliție, solicitând respingerea cererii de arestare. "Vanghelie s-a simțit rău și a mers la doctor, unde a primit un diagnostic și o rețetă. A doua zi, trebuia să meargă la Poliția Snagov, însă situația lui s-a înrăutățit. Polițistul a venit la domiciliul lui și l-a găsit în halat. Marian Vanghelie este un om politic care încearcă să își stabilească un nou scop al vieții", a declarat avocatul. La rândul lui, Vanghelie a spus în sala de judecată că el nu are o relație bună cu DNA și nu este un "campion denunțător".
"Pe data de 7 septembrie, am plecat de acasă știind că nu am nimic. Pe seară, am simțit că ceva nu e în regulă. Am fost la medic. A doua zi, nici nu mi-am dat seama că trebuie să mă prezint la Poliție de rău ce îmi era. Nu am o relație bună cu DNA. Eu nu sunt un denunțător campion. Și doamna Kovesi și domnul Coldea vor veni în fața dumneavoastră și vor păți ce vor merita", a afirmat Vanghelie. Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro.
O bucureșteancă a păcălit un englez să îi trimită 35.000 de lire sterline
O femeie de 27 de ani din București a fost reținută, miercuri, de polițiști, după ce a mințit un bărbat, cetățean englez, că are nevoie de bani pentru a merge în străinătate să se întâlnească, convingându-l, astfel, să-i trimită în repetate rânduri bani și creându-i un prejudiciu de aproximativ 35.000 de lire sterline. Polițiștii spun că femeia și-a creat diferite adrese de mail pentru a comunica cu bărbatul și pentru a-i cere bani, în numele unor prietene ale ei care-i spuneau că ea se află în spital, iar ulterior că a murit și că sunt necesari bani pentru succesiune, singura modalitate de recuperare a datoriilor. „În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că bănuită a stabilit un întreg scenariu, a creat diferite adrese de mail, atribuindu-și nume mincinoase, după care a comunicat cu persoana vătămată, susținând că o contactează prietene ale bănuitei, deoarece ea se află în spital, așa-zisele prietene urmând a restitui victimei sumele de bani datorate în numele ei, ulterior comunicându-i că femeia în cauză a decedat și solicitându-i alte sume de bani, sub pretextul îndeplinirii procedurilor de succesiune, prezentată ca singura modalitate de a-și recupera banii trimiși de-a lungul timpului <<decedatei>>”, susțin polițiștii.
Raluca Turcan: PSD și ALDE au scumpit viața românilor
Prim-vicepreședintele PNL, deputatul Raluca Turcan, susține că PSD și ALDE "au scumpit viața românilor", inflația "s-a reaprins și a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor doi ani", iar măririle salariale de pe hârtie se dovedesc "o cacialma". "Conform datelor INS publicate miercuri, prețul carburanților s-a majorat cu 2,19 % într-o singură lună, septembrie, față de august. Exact când Guvernul Dragnea 2 a introdus prima majorare a accizei la benzină și motorină. Și încă n-au fost luate în calcul etapa a doua a creșterii accizei și scumpirea tarifelor la electricitate. Scumpirea carburanților a fost cauza principală care a generat alte scumpiri. Din nou, cifrele INS vorbesc de la sine: în septembrie față de august, România a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri din ultimul an (0,50%). Într-o singură lună, prețurile produselor alimentare au crescut cu 0,54% (plus 0,61% la carnea de porc, plus 0,60 % la preparate din carne, plus 0,46% la lapte și produse lactate). Majorări de prețuri s-au înregistrat și confecții (plus 0,61%) sau la încălțăminte (plus 0,62%) și enumerarea poate continua. Inflația s-a reaprins și a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor doi ani", a arătat Raluca Turcan, ieri, într-o postare pe pagina sa de socializare. Ea crede că "măririle salariale de pe hârtie se dovedesc o cacialma". "Veniturile românilor sunt erodate zi de zi, măririle salariale de pe hârtie se dovedesc o cacealma. Toate acestea au o singură cauză: politicile greșite ale guvernelor PSD-ALDE patronate de Dragnea, în complicitate cu Tăriceanu. Dragnea și Tăriceanu au mințit că nu va crește prețul carburanților prin reintroducerea supraaccizei. Au negat apoi cu cinism evidențele scumpirilor la pompă. Sau au inventat explicații fantasmagorice", a afirmat Raluca Turcan.
Salariu unei femei de serviciu la Primăria Cluj: 2.800 de lei
Majorările salariale din administrația publică locală aduc creșteri salariale semnificative oamenilor care lucrează la stat, potrivit stirileprotv.ro. De exemplu, salariul unei femei de serviciu poate ajunge la 2.800 de lei, al unei lenjerese la 3.700 de lei, al unui polițist local cu studii medii până la 2.300 de lei. Cel mai mare salariu îi revine, însă, primarului municipiului Cluj, Emil Boc, care a crescut de la 13.050 de lei la 16.313 lei. La rândul lor, viceprimarii au salarii cu aproape 3.000 de lei mai mari. Salariul unui portar, paznic, pompier, guard, agent de securitate, intervenție, manipulant bunuri sau curier poate ajunge la 3.087 de lei, cel al unui îngrijitor la 2.708 de lei, iar al unui șofer la 3.684 de lei.