Național

Iohannis: Nu poate un politician infractor să amenințe magistrații

Ziarul de Vrancea
11 iun 2018 520 vizualizări

Președintele nu se grăbește să semneze decretul de revocare a șefei DNA și anunță că, după decizia Curții Constituționale, s-au ridicat mai multe întrebări care trebuie să-și găsească răspuns după o amplă dezbatere n „Referendumul poate fi finalul”, a spus șeful statului

Președintele Klaus Iohannis spune că "statul paralel” este invenția social-democraților prin care doresc să își motiveze anumite demersuri împotriva justiției și serviciilor.  Întrebat ieri dacă declarațiile lui Liviu Dragnea, care spunea că "statul paralel” ar fi fost finanțat de unii parteneri externi, ar putea afecta relațiile cu celelalte state, Iohannis a spus că această afirmație este "foarte proastă și contraproductivă”, pentru că în România nu există stat paralel, fiind doar o invenție a social-democraților. "Atât de simplu este. În România e un singur stat. Și pe acel stat îl reprezint eu”, a declarat Iohannis. Șeful statului a comentat și declarațiile lui Liviu Dragnea despre procurori, pentru care CSM a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări, spunând că „se trezește un politician, care mai este și infractor” să amenințe magistrații la televizor, asta după ce sâmbătă seară a avut loc „un miting mediocru” împotriva justiției.

“Decizia CCR vine în linia PSD de amputare a puterilor președintelui”

Președintele a mai spus că motivarea CCR privind decizia de revocarea a Codruței Kovesi aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar poate o aprofundare ulterioară poate va duce mai aproape de adevăr.  "Am citit motivarea deciziei Curții. Ca să nu apară așa o confuzie în spațiul public, eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până o înțeleg foarte bine, deci mai avem un pic de citit. Însă, citind, au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. În această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea", a declarat Iohannis, după întâlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția. Iohannis a mai spus că se poate constata ușor că PSD încearcă de o bună bucată de vreme să amputeze puterile președintelui. Întrebat dacă, din punct de vedere juridic, mai are vreo posibilitate să ceară aceste lămuriri Curții, președintele a răspuns: ”Care sunt pașii juridici urmează să vă lămuresc atunci când, împreună cu juriștii din Administrație, ajungem la o concluzie. Trebuie să înțelegeți că aici nu este vorba de o speță simplă, este vorba de o speță foarte complicată, este vorba de o speță care cu siguranță va avea influențe asupra felului cum funcționează statul român în continuare și cum interpretăm arhitectura statului în continuare. Nu putem să facem greșeala să aplicăm mecanic anumite lucruri, fiindcă riscul foarte mare care apare aici este să ne găsim într-o situație de formă fără fond”. Chestionat dacă demisia șefei DNA ar fi o opțiune și dacă a discutat cu Codruța Kovesi pe acest subiect, șeful statului a răspuns: ”Nu am discutat această chestiune și asta n-ar depinde de mine. Deci nu puteți să-mi puneți mie această întrebare”. În opinia sa, oricum demisia Codruței Kovesi nu ar face mai ușoară dezbaterea publică despre care a vorbit. ”În mod paradoxal, nu, fiindcă întrebările au fost puse, lucrurile au fost scrise într-o motivare a deciziei CCR și ele trebuie să primească un răspuns. Nu putem să stăm și să ne întrebăm: bun, și acum ce-i cu procurorii? Ce-i cu lupta anticorupție? Nu, lupta anticorupție trebuie să continue, procurorii trebuie să fie independenți, în niciun caz nu pot fi controlați politic, nu putem să avem un superministru care dictează președintelui ce să facă”, a precizat președintele. Întrebat, în condițiile în care o decizie a Curții este imediată și obligatorie, ce le spune celor care îl acuză că încalcă Constituția cu cât trece timpul, președintele a subliniat: ”Eu nu încalc Constituția, eu veghez la aplicarea Constituției”.

 “Avem un nou superministru al Justiției care decide și președintele execută?”

Președintele a mai declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toți cei interesați, pentru că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esențiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiției care decide și președintele execută? Ce mai este CSM? Președintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri. "Dacă citim motivarea (Curții Constituționale - n.r.), se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie, mai sunt procurorii independenți așa cum ni-i dorim ca să fie eficienți de exemplu în lupta anticorupție sau sunt duși mai degrabă în subordinea ministrului Justiției decât sub autoritatea ministrului Justiției, așa cum scrie în Constituție? este o întrebare la care trebuie să răspundem. O altă întrebare care evident se pune în același context: avem un nou superministru al Justiției care decide și președintele execută, fără să se țină seama de avizul CSM? De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-și îndeplinească rolul principal pe care îl are conform Constituției de garantare a independenței Justiției, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-șef? Iată întrebări la care încet, încet trebuie să înceapă să răspundă și unii, și alții”, a declarat președintele. Șeful statului a spus că aceste răspunsuri trebuie oferite după ”o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă”, cu toții actorii interesați, iar la final, românii să își spună părerea. ”Poate este nevoie de o clarificare în Constituție, poate e nevoie să privim împreună dacă arhitectura statului este bine gândită sau trebuie introduse noi mecanisme care să ne garanteze asta”, a spus Iohannis.

PSD: Deciziile CCR se execută, nu se discută

PSD susține că declarațiile președintelui sunt ”iresponsabile” și subminează autoritatea Curții Constituționale. Social-democrații îi transmit șefului statului, prin intermediul unui comunicat, că ”deciziile CCR se execută, nu se discută”. ”Intenția președintelui Iohannis de a pune în discuție, într-o dezbatere publică, decizia Curții Constituționale constituie un act de agresiune asupra acestei instituții fundamentale pentru sistemul democratic din România. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii – ele se execută, nu se discută! În logica președintelui Iohannis, orice decizie a unei instanțe de judecată din România ar fi pusă în discuție, în loc să fie de îndată executată”, se arată în comunicatul PSD.

Social-democrații subliniază că, mai mult decât atât, Curtea Constituțională este singura instituție abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale.

În opinia social-democraților, ”în același registru de dezinformare și intoxicare a cetățenilor români se încadrează și afirmația președintelui Iohannis că PSD sau CCR ar urmări «amputarea atribuțiilor sale»”. ”Nu poți amputa ceva ce nu există. Constituția României nu conferă niciun rol președintelui României în revocarea procurorilor-șefi. Este deci o minciună că atribuțiile sale constituționale ar fi fost restrânse printr-un demers al PSD sau prin deciziile CCR”, afirmă PSD.

Soprana Angela Gheorghiu “șterge pe jos” cu Gabriela Firea

Soprana Angela Gheorghiu a transmis, prin intermediul rețelelor de socializare, un mesaj politicienilor români cărora le cere să nu mai profite pentru „interesele lor mărunte” de reușitele personalităților din țara noastră, făcând referire la gestul recent al Gabrielei Firea de a îi acorda jucătoarei de tenis Simona Halep cheia orașului București. Gheorghiu s-a declarat „deziluzionată” de primarul general al Capitalei, „pentru că ați continuat să vă folosiți de numele unor mari personalități, oferindu-le cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului”. Ea a povestit cum, în septembrie anul trecut, a refuzat însemnele orașului. „Având o carieră mondială din anul 1990 până astăzi, sunt și eu un exemplu pentru elită și intelectualii din România ce nu se lasă instrumentalizați de dumneavoastră; da, țin să subliniez că am refuzat cheia și cetățenia de onoare a orașului București în septembrie 2017 cu ocazia concertului meu, oferit de către primăria orașului București publicului din România. Am refuzat aceste onoruri și pe data de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Naționale a României. V-am trimis chiar atunci, pe 1 decembrie 2017, un e-mail cu o scuză, crezând sincer că va urma să îmi oferiți aceste distincții doar pentru ceea ce reprezint în lumea artei internaționale și nu pentru a va putea folosi de numele meu pentru imaginea politică a domniei voastre. Am simțit atunci că munca și notorietatea mea vor fi instrumentalizate de către dumneavoastră și de aceea am refuzat”. Gheorghiu a continuat: „Am aflat că în aceeași zi de 1 decembrie ați oferit cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului acelor șase personalități românești ce v-au răspuns afirmativ, ca la comandă. Ce au simțit oare acele 6 personalități, care au fost invitate în aceeași zi, în dimineață zilei de 1 decembrie, pentru a fi onorate, pe fugă, în locul meu, în ciuda lungilor cariere ce le-au avut, nu știu”. Ea subliniază că astfel de distincții și le dorește doar ca recunoaștere a muncii sale și spune că este lipsit de eleganță ca un politician să se servească de succesul unui artist de talie mondială. Angela Gheorghiu a încheiat: „Nu este elegant că un om politic să se servească în mod public de talentul, succesul și mai ales de muncă unei personalități artistice mondiale. Țin foarte mult să vă asigur că există și oameni care țin la demnitatea și la munca lor, dând dovadă de o coloana vertebrală solidă și care sunt extrem de atenți la imaginea, asocierea și onorabilitatea muncii lor. Recomand fiecărei personalități din România că în viitor să cumpănească foarte bine înainte de a accepta o astfel de recunoaștere”.

Ministerul Educației dă vina pe propaganda Bisericii pentru criza vaccinurilor

Vaccinarea copiilor întâmpină probleme din cauza nivelului scăzut de educație, din cauza migrației sezoniere a părinților, dar și ca urmare a “propagandei negative făcută de reprezentanții bisericii” și a “implicării insuficiente a unor medici de familie”. Datele sunt publicate în proiectul Strategiei naționale de educație parentală, document pus în dezbatere de Ministerul Educației și care listează și problemele cu care se confruntă în prezent societatea. Amintim că Patriarhia Română a anunțat vara trecută că Biserica susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice, dar cu o informare precisă și transparentă. Anunțul de atunci al Patriarhiei a venit după ce jurnalistul Vlad Mixich a scris că Arhiepiscopia Alba-Iulia organiza, “în plină epidemie de rujeolă declanșată/întreținută de scăderea acoperii vaccinale, o tabără <științifică medicală> în care nu e invitat nici măcar un medic specialist să explice cum și de ce funcționează vaccinurile, în schimb era plin de <experți> anti-vaccinare."

Avertizare meteo de vreme extremă: 30 de județe, sub cod galben de furtuni

Meteorologii anunță că vremea se va strica în întreaga țară, de marți seară, de la ora 20.00, fiind anunțată instabilitate afmosferică accentuată. De miercuri, de la ora 14.00, treizeci de județe din întreaga țară se vor afla sub cod galben de furtuni, cu descărcari electrice, vânt, ploi abundente și grindină. Îndeosebi în sud-vest și în zona montană, cantitățile de precipitații vor ajunge și la 80 de litri pe metru pătrat. Potrivit meteorologilor, de marți seară de la ora 20.00 și până miercuri la ora 14.00, este valabilă o informare de instabilitate atmosferică accentuată. ”În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Maramureș, nordul Moldovei, local în Transilvania, Crișana și Banat, precum și în zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie și condiții de grindină”, anunță Administrația Națională de Meteorologie. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 15...20 l/mp și izolat 30...40 l/mp. De miercuri, de la ora 14.00, și până vineri la ora 8.00, treizeci de județe din întreaga țară vor fi sub cod galben de furtuni. ”În Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei și în zonele de munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină”, mai spun meteorologii. Potrivit acestora, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp, îndeosebi în sud-vest și în zona montană.

O adolescentă din România, înjunghiată mortal într-un parc din Germania

O adolescentă în vârstă de 15 ani din România a fost înjunghiată mortal într-un parc din orașul german Viersen, iar suspectul, un bărbat de origine turcă, a fost reținut de poliției. Trupul fetei a fost găsit în parcul din centrul orașului. Poliția din Viersen, oraș aflat în apropierea Düsseldorf, a reținut un turc în vârstă de 25 de ani, suspectat de atacul mortal comis luni asupra fetei. Presupusul atacator era căutat de autorități după ce s-a sustras unei verificări a poliției. Ulterior, el s-a predat poliției, luni seară. Autoritățile au transmis că suspectul le era cunoscut și că orice posibilă legătură cu atacul cu armă albă din parcul „Casino garden” din Viersen va fi anchetată.  Încă nu a fost clarificată legătura dintre cei doi. Victima, despre care nu se știe dacă avea și naționalitate germană, a fost dusă la spital, însă a murit din cauza rănilor. Potrivit martorilor, ea le-ar fi spus oamenilor fără adăpost adunați în parc „Mor, mor” în limba germană, după care s-a prăbușit. Aceștia au alertat apoi poliția. Herbert Reul, ministrul de Interne pentru statul Westfalia, a declarat: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Viersen este șocant. Sunt foarte afectat de faptul că o tânără a fost atacată mortal într-un parc public”. „Casino garden” este considerat de localnici ca fiind un parc bine întreținut și sigur. Zona în care a fost găsit trupul fetei este cunoscută, totuși, ca una frecventată de oameni fără adăpost alcoolici, însă potrivit martorilor, adolescenta avea o înfățișare îngrijită și nu consumase alcool. Inițial, autoritățile au transmis că sunt în căutarea unui bărbat cu alură nord africană. Partidul conservator eurosceptic Alternativa pentru Germania a catalogat imediat acest atac ca pe unul legat de imigranți, notând ironic pe Twitter - „încă un incident singular” - făcând referire la crima comisă de un irakian săptămâna trecută asupra unei evreice în vârstă de 14 ani. Suspectul, a cărui cerere de azil a fost respinsă în 2016, a părăsit Germania după o săptămână de la dispariția fetei. El a fost arestat în nordul Irakului săptămâna trecută și retrimis în Germania. Poliția din Wiesbaden a anunțat că a recunoscut crima.

O tânără, snopită în bataie de alte patru persoane

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Tulcea s-au sesizat, ieri, după apariția unui videoclip pe rețelele de socializare privind o agresiune asupra unei tinere din Babadag. În imagini se observă cum o fată este scoasă dintr-un magazin de mai multe persoane, trasă de păr, lovită cu pumnii în cap și în față, apoi trântită și lovită și cu picioarele. Tot din imagini reiese că mai multe persoane au asistat la incident, fără a interveni. Oamenii legii spun că în urma verificărilor au fost identificate patru persoane suspecte de comiterea faptei, dintre care trei minore. De asemenea, victima este tot minoră. Cele trei minore suspecte au fost aduse la audieri. Cea de-a patra persoană nu se mai află în țară, fiind plecată în Suedia. Cele patru suspecte sunt cercetate pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Polițiștii au mai spus că fata agresată nu a depus plângere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.