Național

Iohannis a bătut palma cu Dragnea. O profesoară din Videle, premierul României

Ziarul de Vrancea
17 ian 2018 860 vizualizări

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, aseară, că a decis să mai dea PSD o șansă și să o desemneze premier pe Viorica Dăncilă. El a mai spus că PSD va trebui să demonstreze și că va face ceea ce a promis.

Redăm integral declarația președintelui Klaus Iohannis:

”Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului Guvern, de desemnarea premierului. Astăzi, toată ziua, am ascultat opiniile și argumentele politicienilor, dar am reușit ieri, aseară, astăzi, între întâlniri, să ascult și opinia oamenilor simpli, să citesc mesaje, inclusiv pe rețele de socializare. Sunt foarte multe opinii și foarte multe argumente. Sunt argumente legate de politica partidelor, evident. Sunt multe argumente legate de politica internă a României, sunt multe argumente legate de politica externă și de securitate a României.

Am ascultat și am citit cu atenție toate aceste opinii și argumente și le-am cântărit, fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau? În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile CCR în materie de desemnare și aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară.

În Parlament, după consultări, îmi e foarte clar, PSD dispune de o majoritate, și atunci, cântărind toate argumentele, ținând cont de situația concretă din Parlament, am decis să dau PSD încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar, acum, PSD trebuie să performeze. Românii au mari așteptări. și eu am mari așteptări. PSD a promis și în campania electorală și după campanie lucruri importante. PSD a promis salarii, pensii, școli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puțin s-a realizat. Acum, PSD trebuie să dovedească că ce a promis face.  

Avem, la un an de la alegerile parlamentare care au fost câștigate de PSD, două guverne PSD eșuate. Acum, primesc șansa de a dovedi că știu ce vor și știu cum se face. În continuare, invit pe toți cei implicați în procedură să se mobilizeze și să lucreze repede și bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată și noul Guvern să se apuce de treabă și să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce.”

Dragnea: I-am spus lui Iohannis că Dăcilă este neconflictuală

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a durat aproximativ 20 de minute, că i-a prezentat propunerea ca Viorica Dăncilă să fie premier, precum și susținerea de care aceasta beneficiază. Dragnea a apreciat că sunt suficiente argumente ca președintele să accepte nominalizarea acesteia pentru postul de premier.

Dragnea a spus că s-a discutat și despre faptul că și ieri și astăzi a avut mai multe discuții cu Viorica Dăncilă, despre angajamentul de a respecta programul de guvernare, prezentându-i șefului statului câteva dintre obiectivele acesteia.

Liderul PSD i-a spus șefului stattului și care sunt calitățile umane ale Vioricăi Dăncilă, "o doamnă neconflictuală, care a avut relații bune cu absolut toată lumea", cu o comunicare corectă, decentă și echilibrată. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis nu are niciun motiv să respingă numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de prim-ministru, iar o discuție între președinte și premier va fi obligatorie.

Suntem pregătiți să convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a începe audierile de miniștri, pentru a vota programulde guvernareși cabinetul”, a spus Liviu Dragnea la finalul consultilor.

De asemenea, liderul social-democraților a spus că nu a luat în considerare o altă variantă de premier, dacă Viorica Dăncilă va fi respinsă de președinte, afirmând că PSD își dorește stabilitate.

Opoziția a cerut alegeri anticipate

Liberalii i-au prezentat președintelui Klaus Iohannis opțiunea lor pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, a precizat liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul consultărilor cu șeful statului, precizând că l-au informat și că, dacă li se va solicita, își asumă răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorități care să nu includă PSD.

”Am prezentat poziția PNL - decizia de a nu participa la nicio formulă de guvern care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvern care conține PSD. Opțiunea pe care am exprimat-o este provocarea de alegeri anticipate. Considerăm că opțiunile populației de azi nu mai au nicio legătură cu cele exprimate în alegerile din 2016”, a precizat Ludovic Orban.  

De asemenea, liderul USR, Dan Barna, a declarat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că formațiunea sa susține un premier care să nu fie numit de PSD, iar soluția “decentă” pentru România este aceea a alegerilor anticipate.

UDMR: Nu știm cine e și ce vrea Viorica Dăncilă

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după întâlnirea cu președintele Iohannis, că, din punctul de vedere al UDMR, responsabilitatea guvernării este a celor care au câștigat alegerile în 2016, dar că deocamdată nu se poate propunța nici pentru, nici împotriva Vioricăi Dăncilă, pentru că nu o cunoaște.

”Noi am sus că nu o cunoaștem, nu avem argumente nici pro, nici contra. Nu am văzut-o, nu știm ce gândește, nu știm ce vrea să facă. Nu avem prejudecăți, deci nu putem spune nu, dar nu o cunoaștem, deci nu putem spune da”, a afirmat liderul UDMR. Kelemen a precizat că, dacă președintele Iohannis o desemnează pe Viorica Dăncilă, atunci UDMR va avea o discuție cu aceasta.

”Dacă dorește să aibă voturile noastre, probabil va cere o întâlnire. Ieri, când am vorbit cu președintele Liviu Dragnea, m-a sunat și mi-a spus decizia lor, i-am spus că, dacă va fi nominalizată și vor voturile noastre, va trebui să avem o discuție”, a precizat Kelemen Hunor. ”

Am spus că nu se poate ajunge la anticipate, indiferent cine ce visează. Opoziția, dacă spune că dorește un prim-ministru non-PSD, ar fi trebuit să vină cu o propunere.  Aritmetic vorbind, PSD-ALDE are majoritate, nu s-a schimbat nimic în ultimul an”, a mai declarat președintele UDMR.

CV-ul “indecent” al noului premier

Viorica Dăncilă este o apropiată a șefului PSD, Liviu Dragnea. Din 2009, ea este deputat în Parlamentul European, iar din 2015 conduce Organizația Națională de Femei a PSD. În perioada 2004-2008, ea a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD. Viorica Dăncilă s-a născut în 16 decembrie 1963, la Roșiorii de Vede, în județul Teleorman.

În 1988, a absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploiești, iar în 2006 a absolvit masterul „Spațiul Public European” din cadrul școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.  Între 1997 și 1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a lucrat ca inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.

Dăncilă are o avere impresionantă și este unul dintre principalii sponsori ai PSD. Ea s-a făcut cunoscută la nivel european cu un interviu acordat revistei Politico, în care a răspuns la întrebări fără să spună nimic concret. Jurnaliștii europeni au ironizat-o. De asemenea, Dăncilă a apărat anul trecut  în Parlamentul European “sinistra” Ordonanță 13.

Mai mult, deputatul USR, Tudor Pop, a scris ieri pe Facebook că una dintre asistentele Vioricăi Dăncilă de la biroul de europarlamentar este "una din cele două persoane care au fost acuzate că ar fi fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman, de către Liviu Dragnea, fapte pentru care Liviu Dragnea este trimis în judecată."

Sondaj CURS: PSD scade, PNL crește

Potrivit unei cercetări sociologice realizate de CURS, PSD ar fi votat de 42% dintre români, cu 3,5% mai puțin decât în decembrie 2016. PSD scade un procent în intențiile de vot față de precedentul sondaj CURS, din noiembrie 2017. Cea mai importantă creștere ar înregistra-o PNL, potrivit stiripesurse.ro. Liberalii ar fi votați de 27% dintre cei cu opțiuni conturate, față de 20% la parlamentarele din 2016. În sondajul din noiembrie 2017, PNL era tot la 27%.

O modificare importantă ar fi reprezentată de o creștere a procentelor ALDE, de la 6% la 9%, în stagnare față de noiembrie 2017. USR ar obține, potrivit sondajului, doar 5% (la fel ca în noiembrie 2017), față de aproape 9% în 2016.

După o ușoară ascensiune, la 6%, PMP ar reveni la scorul din decembrie 2016, puțin peste pragul electoral de 5%. UDMR ar stagna la 6%, în vreme ce alte partide și indepedenții ar împărți egal cele 6 procente rămase.

România 100, platforma lui Dacian Cioloș, și Pro România, partidul lui Victor Ponta, sunt prinse în premieră în sondaj, ambele la 2%.

Doar 57% dintre dintre respondenți au exprimat o opțiune, restul de 43% nu sunt hotărâți sau nu au răspuns.

S-a făcut pofta secretarei de la Videle. Fifor l-a demis pe șeful Poliției Române

Premierul interimar Mihai Fifor l-a demis pe șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, și l-a numit pe Cătălin Ioniță în această funcție, pentru șase luni.

”Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, și vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În 9 ianuarie, după declanșarea scandalului din Poliția Română generat de cazul polițistului acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii, ministrul Carmen Dan – fostă secretară la o școală din Videle - i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcție a șefului IGPR, Bogdan Despescu. De asemenea, ea a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniță. Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport.

Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a mințit, spunând că nu mai dorește să mai lucreze cu ea și că dacă va fi lăsată să își dea demisia o va accepta. Carmen Dan a refuzat să demisioneze, iar acest conflict a generat decizia luată luni de Comitetul Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând din funcția de premier.

Lovitură pentru Dragnea: DNA a extins urmărirea penală în dosarul Tel Drum

Procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale față de compania Tel Drum pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

Procurorii arată că, potrivit dispozițiilor art. 135 Cod de procedură penală, persoana juridică răspunde penal pentru infracțiunile săvârșite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice.

Conform unui comunicat al DNA transmis miercuri, în dosar a fost pus sechestru asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale SC Tel Drum SA, precum și poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în conturile bancare deținute aceasta, până la concurența sumei de 32.118.589 lei, reprezentând suma foloaselor necuvenite și suma cu care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.