Național

Într-o țară profund coruptă, Ministrul Justiției plânge pe umerii inculpaților nevinovați

Ziarul de Vrancea
3 iul 2017 1871 vizualizări

Tudorel Toader a cerut Inspecției Judiciaresă ancheteze activitatea DNA și a Parchetului General n în ciuda faptului că cele două instituții sunt văzute ca modele în lupta împotriva corupției, ministrul Justiției vede doar partea goală a paharului: există și inculpați achitați

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat ieri că solicitat Inspecției Judiciare o verificare de fond a activității manageriale de la DNA și de la Parchetul General, insituții care nu au mai fost evaluate de 10 ani. El a declarat că lupta anticorupție nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse și că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci și pe cea negativă, cu oameni arestați, condamnați, care se dovedește ulterior că sunt nevinovați, ceea ce înseamnă o tragedie și o pată neagră pentru justiție. "Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să rețineți că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse și condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penală să fie ultima soluție", a declarat, ieri, ministrul Justiției. "Am sesizat Inspecția juidicară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, și la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de altă parte pentru că la cele două autorități nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. (...) Zece ani de zile o instituție să nu fie verificată, evaluată nu știu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecția Judiciară, verificările sunt în curs de desfășurare, aștept cu interes concluziile evaluării", a afirmat ministrul. El a amintit și că a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu înregistrările apărute în spațiul public în care apare șefa DNA Laura Codruța Kovesi, iar CSM are în curs procedura de verificare a respectivelor înregistrări.

Nu vrea o “justiție selectivă”

El și-a exprimat speranța că evaluările de management vor arăta "că nu avem o justiție selectivă" și că se respectă cronologia soluționării, în funcție de cea a înregistrării cauzelor. Toader a mai spus că susține combaterea faptelor de corupție, dar ca ministru al Justiției nu vede doar partea pozitivă, ci și partea negativă, faptul că mulți români sunt arestați, judecați, condamnați, iar apoi se dovedește că sunt nevinovați.  În ceea ce privește scandalul din interiorul DNA, Tudorel Toader a spus că acest fapt are și o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafață eventuale disfuncționalități, "neconcordanțe pe care unii sau alții le subliniază". El a precizat că nu a avut o discuție cu șefa DNA pe acest subiect.

Inspectorul șef al Inspecției Judiciare a semnat ieri ordinele pentru efectuarea controalelor privind eficiența managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA.

USR: Ministrul Justiției favorizează atacurile PSD-ALDE

USR critică decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a sesiza inspecția judiciară privind DNA și Parchetul General, considerând că el "favorizează" continuarea "atacurilor" PSD-ALDE la adresa justiției. "Conform Art. 132 din Constituția României, procurorii și structurile de parchet îți desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției care ar trebui  să-și folosească această autoritate pentru o activitate eficientă a parchetelor, inclusiv a DNA, nu pentru a agrava seria de atacuri care le subminează activitatea", se arată într-un comunicat al USR. Vicepreședintele USR Vlad Alexandrescu afirmă că lupta anticorupție trebuie continuată "ferm", iar instituțiile din domeniu trebuie sprijinite. "Din păcate, sub aparența unei legitimități procedurale, ministrul Tudorel Toader, prin acțiunile sale, favorizează continuarea atacului PSD-ALDE asupra justiției la care asistăm de o jumătate de an", se mai arată în comunicat.

Orban: Există riscul unei noi ”OUG 13”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, că partidul pe care îl conduce va monitoriza ”cu maximă atenție” Cabinetul Tudose în perioada vacanței parlamentare deoarece în legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe sunt câteva domenii în care guvernanții pot să facă exact cum au făcut cu OUG 13. “Să se trezim cu cine știe ce acte normative publicate în Monitorul Oficial fără niciun fel de dezbatere publică, acte normative care pot să genereze efecte catastrofale pentru economie”, a declarat Ludovic Orban. Liderul PNL a precizat că vor fi repuse în funcție comisiile de specialitate ale partidului și, până la finalul verii, vor fi reactualizate toate programele sectoriale ale formațiunii pe care o conduce.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.