Național

Instanța supremă: Dosarul familiei Cosma va fi rejudecat

Ziarul de Vrancea
25 mar 2018 821 vizualizări

Vlad și Mircea Cosma au fost trimiși în judecată de DNA fiind acuzați că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova n cei doi s-au apărat invocând faptul că procurorii au “fabricat” probe

Instanța a decis, ieri, rejudecarea dosarului în care fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanță la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare. Ei sunt acuzați de procurorii DNA că ar fi primit de la administratorii unor firme aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar era Consiliul Județean. Decizia a fost luată de Completul de cinci judecători al instanței supreme. Avocatul familiei Cosma a declarat că această decizie reprezintă "o validare a neregulilor din dosar semnalate de către apărare" și înseamnă că procesul va fi reluat de la zero, urmând să fie rejudecat fondul. "Este o soluție morală, pentru că un dosar de o asemenea amploare ar fi dus la o validare a unor neregularități. În această situație, atât DNA, cât și noi avem ocazia la o readministrare a probelor. Hotărârea de fond a fost nelegală și netemeinică. Practic, acum se pleacă de la zero, cu șanse egale", a afirmat avocatul lui Vlad și Mircea Cosma.

La ultimul termen al procesului de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a avut loc în 19 februarie, Mircea Cosma a negat toate acuzațiile și le-a prezentat magistraților planșe cu banii pe care i-ar fi economisit la derularea contractelor de la Consiliul Județean Prahova. La rândul său, fostul deputat Vlad Cosma - cel care i-a acuzat pe procurorii DNA Ploiești că ar fi falsificat probe în dosare - a afirmat, la instanța supremă, că nu îi este frică pentru că dosarul are la bază probe false.

De altfel, Inspecția Judiciară (IJ) a anunțat că a dispus începerea cercetării disciplinare față de șeful DNA Ploiești, Lucian Onea și procurorul Alfred Savu, precum și față de fostul procuror Mircea Negulescu, pe rolul Inspecției existând zece lucrări care au ca obiect activitatea sau conduita procurorilor de la DNA Ploiești.

Anchetă la “poligraful” din Buzău

Pe de altă parte, deputatul PSD Andreea Cosma și fratele ei, Vlad Cosma, susțin că martori falși ar fi fost trimiși de la DNA Ploiești. În replică, inspectorul șef al IPJ Buzău, Virgil Pantazi, spune că nu au existat contestații vizând activitatea psihologului care operează poligraful de la Buzău. "Încă de duminică seară am dispus constituirea unui colectiv condus de adjunctul meu care va avea ca obiect stabilirea și clarificarea tuturor aspectelor semnalate. Mai mult, am solicitat IGPR specialiști din cadrul Institutului Criminalistic care să vină să completeze activitățile pe care le vom desfășura noi pentru a clarifica pe deplin cele afirmate în aceste emisiuni. Tot atunci se va stabili si vechimea aparatelor de care s-a făcut vorbire", a explicat, ieri, Virgil Pantazi. Întrebat de ce martori trimiși de la Ploiești au făcut testul poligraf la Buzău, el a explicat: "În mod constant se solicită astfel de lucrări și la rândul nostru și noi solicităm lucrări la alte inspectorate". Referindu-se la psihologul care operează poligraful, Pantazi a spus vă acesta este "un ofițer calificat care și-a făcut treaba în mod constant și că nici în situațiile invocate în spațiul public și nici în alte situații nu au existat contestațiii vizând activitatea sa”.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a anunțat ieri dimineață că vor fi făcute verificări la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, după ce și deputatul Andreea Cosma, dar și fratele acesteia au susținut că, pentru susținerea unor declarații mincinoase, martori falși trimiși de la DNA Ploiești erau testați cu aparatul poligraf de la Buzău, iar proba era prezentată în instanță.

Conform IGPR, la IPJ Buzău, în perioada 2014-2017 au fost făcute 91 de testări cu aparatul poligraf, niciun rezultat nefiind contestat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.