Național

Încep săptămânile de patimă pentru Ion Iliescu?

Ziarul de Vrancea
1 apr 2018 770 vizualizări

Parchetul General a cerut președintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului șef de stat n în dosar mai sunt cercetați pentru crime împotriva umanității Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu n “Era să îmi pierd viața la baricadă”, a reacționat Roman la anunțul procurorilor

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis ieri președintelui Klaus Iohannis o solicitare de începere a urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității a fostului președinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman și fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției. Conform Parchetului General, Ion Iliescu era membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală în timpul Revoluției. Petre Roman și Voican Voiculescu au fost membri ai Consiliului FSN din 22 decembrie 1989.

Petre Roman: Sunt revoltat și uluit

Fostul premier Petre Roman a declarat ieri, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că cererea de urmărire penală a lui, alături de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu îl revoltă și neagă orice implicare în dosarul Revoluției.„Sunt uluit de această chestiune. Era să îmi pierd viața la baricadă, n-am avut niciun fel de implicare de nicio natură în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în zilele acelea (...) Am fost chiar în situația de a fi țintă a focurilor de armă, teroriști, lunetiști, ce au fost împotriva noastră. Această cerere de urmărire penală o găsesc pur simplu absurdă, nu știu ce să cred despre așa ceva”, a spus Petre Roman. El a spus că respinge orice acuzație și se declară supărat. „Nu înțeleg absolut deloc și resping categoric (acuzațiile – n.r.). Sunt foarte supărat. Dacă lucrurile se dovedesc așa cum spun, că nu am nicio implicare, ea creează pentru moment o situație care apasă asupra mea și asta trebuie luat în considerare”, a explicat el.

Procurori: În decembrie 1989 nu a existat un vid de putere

În 18 decembrie 2017, Parchetul General anunța că a fost stabilită componența comandamentului politico-militar care a preluat puterea totală în România, la foarte scurt timp după fuga lui Nicolae Ceaușescu. "Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăți de drept din țară (București, Cluj-Napoca și Iași), concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. În această etapă a anchetei, este posibilă o mai bună stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare și acțiunile de legitimare a acesteia pe plan intern și international", explica Parchetul. De asemenea, a fost realizată edificarea parțială referitoare la "declanșarea și executarea diversiunii militare începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989". "Este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale și distrugeri survenite", preciza Parchetul ICCJ. "Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecințe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii și mijloacelor militare de comunicații, astfel fiind instaurată la nivel național binecunoscuta psihoză teroristă. De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecințe deosebit de grave", mai spunea Parchetul. Totodată, probele administrate au permis o bună edificare cu privire la solicitarea de ajutor militar străin (sovietic) și consecințele grave ale unei astfel de solicitări pentru structurile militare interne și populația civilă. "Au fost stabilite, prin probe, evenimentele care au avut drept consecință moartea și rănirea unor persoane în diverse localități aflate pe întregul teritoriu al țării. Au fost clarificate circumstanțele și împrejurările privind pregătirea judecării în regim de urgență a fostului președinte și a soției acestuia,  judecarea propriu-zisă, motivațiile reale care au stat la baza acestei acțiuni și, mai apoi, executarea soților Ceaușescu.  Nu în ultimul rând, este important de precizat faptul că, după anul 1989, probe importante, de natură să stabilească adevărul privind Revoluția, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificilă stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate între anumite conduite, acțiuni sau inacțiuni și consecințele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989", mai nota Parchetul.      

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.