Național

De Ziua Armatei României, în Volgograd, Rusia | În prezența ambasadorului vrâncean Vasile Soare, se repetă al 4-lea an la rând o ceremonie emoționantă

Ziarul de Vrancea
26 oct 2018 1278 vizualizări

Pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, a avut loc la Rossoska, ceremonia de reînhumare a rămășițelor a încă 633 de militari români căzuți în bătălia de la Stalingrad. Vrânceanul Vasile Soare, Ambasadorul României în Federația Rusă, a fost organizatorul acestui eveniment, despre care povestește în cele ce urmează.

CEREMONIA DE REINHUMARE A RAMASITELOR A INCA 633 DE MILITARI ROMANI CAZUTI LA STALINGRAD-COTUL DONULUI-STEPA CALMACA

Astazi, 25 oct.2018, de Ziua Armatei Romaniei, pentru al 4-lea an la rand, am reinhumat un numar impresionant de militari romani -633-in Cimitirul Romanesc de la Rossoshka, reg.Volgograd. Acestia se alatura celor 72+594+345 reinhumati de noi incepand din 2015. Pe o ploaie rece de toamna, am desfasurat ceremonia, cu slujba de pomenire, pios omagiu, depunere de coroane de flori. Am fost prezenti noi, de la Ambasada Romaniei la Moscova, colegi de la Consulatul General la Rostov pe Don, senatorul Viorel Badea si reprentanti ai MApN si ONCE, inclusiv preot militar. In cuvantul meu adresat in deschiderea ceremoniei am evocat importanta existentei acestui cimitir romanesc langa fostul Stalingrad, unde iata, din 2015, putem in sfarsit, dupa 70 de ani, reinhuma militarii romani cazuti in cruntele batalii de la Stalingrad-Cotul Donului-Stepa Calmuca. Am multumit partii ruse pentru deschiderea manifestata cand am amenajat acest cimitir romanesc colector, aratand ca si soldatii sovietici/rusi isi dorm in liniste somnul de veci pe teritoriul Romaniei si ca, indiferent de contextul geopolitic din timpul Razboiului 2 Mondial, toti soldatii cazuti atunci au dreptul la memorie, indiferent de nationalitate. Si este de datoria noastra, urmasii celor ce au pierit departe de Patrie, casa si cei dragi sa le pastram memoria.

Ca si anul trecut, am avut totusi un gust amar sa vad ca autoritatile ruse din Volgograd nu au dorit sa fie alaturi de noi nici la aceasta ceremonie cu profund caracter uman, crestin...si iarasi mi-am amintit cum autoritatile din Romania participa fara rezerve la manifestarile organizate de Ambasada Rusiei in acelasi scop pe teritoriul tarii noastre. Nu e normal ca la 70 de ani de la Razboi sa privim lucrurile in aceeasi nota de confruntare...Situatia a fost oarecum salvata de Asociatia Voennye Memorialy, partenerul nostru in proiectele comemorative din Rusia, careia ii multumim sincer ca a fost alaturi de noi astazi. 

Dzeu sa ii odihneasca pe ostasii romani morti pentru Tara, iar pe noi sa ne invredniceasca sa facem ce trebuie, sa le recuperam identitatea si sa-i pomenim cum se cuvine, dupa traditie. Suntem alaturi de urmasii lor, pe care ii asiguram ca vom continua demersurile de identificare si punere la loc de cinste a bravilor soldati romani morti pe Frontul de Est

Text informații + fotografii:Vasile Soare, Ambasadorul României în Federația Rusă-contul de facebook

Citiți și:

Astăzi, de Ziua Armatei, am participat, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoska, inaugurat de statul român la 25 octombrie 2015, la inițiativa ambasadorului Vasile Soare, în premieră în Rusia, la reînhumarea a 633 de ostași români căzuți acum 76 de ani la Stalingrad-Cotul Donului - Stepa Calmaca, în cea mai dureroasă înfrângere din istoria Armatei Române. Am asistat, împreună cu excelența sa ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile Soare, cu reprezentanți ai Consulatului General la Rostov pe Don, reprentanți ai MApN și ONCE, la o impresionantă ceremonie săvârșită de un preot militar, prin care acești eroi au fost omagiați. Lipsa autorităților ruse mi-a adus însă o apăsare în suflet, precum mi-a adus și imaginea statuii uriașe reprezentând o femeie cu sabia în mână, îndemnând la luptă. Se pare că anumite mentalități nu s-au schimbat, iar anumite metehne nu au fost uitate.

Însă am trăit și un sentiment de recunoștință pentru existența acestui cimitir, un punct de referință absolut necesar pentru memoria neamului nostru. Îmi exprim toată admirația pentru eforturile ambasadorului Vasile Soare care își dedică viața și activitatea sa, în mare măsură, cinstirii memoriei eroilor români cazuti pe frontul de Est. Dignus est !

Dumnezeu să îi pomenească pe acești eroi în Împărăția Sa și să îi protejeze pe militarii români oriunde s-ar afla !

Text informații:Viorel Badea-contul de facebook


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.